TANZ İ MAT FERMANI. TANZ İ MAT NED İ R ?  Tanzimat kelimesi “düzenleme” anlamına gelmektedir.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Tarihte hiçbir zaman mutlak gerçek yoktur...
Advertisements

Yapılan araştırmalar sonucunda tarih öncesi dönemde insan gereksinimlerinin birbirine benzediği ortaya çıkarılmıştır. Bu yargıyı, I. farklı bölgelerde.
DURAKLAMA DEVRİNDE İÇ İSYANLAR
ATATÜRK İLKELERİ 1-Cumhuriyetçilik 2-Milliyetçilik 3-Halkçılık
1924 ANAYASASI.
OSMANLI DEVLETİ’NDE ISLAHATLAR
…Tarih Kainatın Vicdanıdır...
Tanzimat Dönemi Osmanlı Adliye Teşkilatı
L Veda hutbesinin önemi.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYETÇİLİK
OSMANLI’DA HUKUK.
KAZANIM: 10. SINIF 2.ÜNİTE 3.KAZANIM
20. YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI DEVLETİ.
DÜNYA ÜZERİNDE VAR OLAN YÖNETİM BİÇİMLERİ.
ANAYASA HUKUKUNA GİRİŞ
ATATÜRK’Ü ETKİLEYEN OLAYLAR
ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE SİSTEMİNİ HAZIRLAYAN ETKENLER
Sultan II.Mahmut Reformların Başlaması
MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE OSMANLI DEVLET TEŞKİLATI
TANZİMAT DÖNEMİ.
TANZİMAT VE ISLAHAT FERMANLARI
Tanzimat ve Islahat Fermanları
SİYASİ ALANDA YAPILAN İNKİLAPLAR
ULS1040 Türk Sİyasal HayatI - I
MEŞRUTİYET DÖNEMİ Meşrutiyetin ilan edilmesinde;
AİT Ders - Çalışma Soruları
AİT ve 3. Ders - Çalışma Soruları. 1. Tanzimat Fermanı’nda, aşağıda verilenlerden hangisinde ıslahat yapılması öngörülmemiştir? A. Yargı B. Vergi.
Osmanlıcılık Nedir? Osmanlıcılık, Meşrutiyet veya Anayasal Monarşi rejimini benimseyen ve hükümdarın yetkilerinin anayasa ve halkoyuyla seçilen meclis.
AİT Ders - Çalışma Soruları. 1. I. Meşrutiyetle beraber Türk Tarihinin ilk anayasası olan Kanun-i Esasi ilan edilmiştir. Milletvekillerini halk.
ISLAHATLAR- AYAKLANMALAR
Osmanlı Devleti 17. yüzyıldan itibaren toprak kaybetmeye başlamıştır
Islahat Fermanı (1856) Islahat Fermanı,
Tanzimat Fermanı (3 Kasım 1839)
ATATÜRK İNKILAPLARI.
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR.
Beyşehir Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi
Adnan Menderes Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi MEŞRUTİYET Halk Meclisi (Meclis-i Mebusan) Anayasa (Kanun-i Esasi) Padişah (Saltanat ve Hilafet) MEŞRUTİYET.
OSMANLI İMPARATORLUĞU’NUN YENİLEŞME HAREKETLERİ
YEN İ L İ KLER VE OSMANLI DEVLET İ YEN İ L İ KLER VE OSMANLI DEVLET İ Kazanım Osmanlı Devleti'nde ıslahat hareketleri sonucu ortaya çıkan kurumlardan.
19. YÜZYIL OSMANLI DEVLETİ ISLAHATLARI
II. MAHMUT DÖNEMİ SORU PROĞRAMI
Gerileme Dönemi Islahatları
 Kurultay (Kongre) Detay : Bir konuyu görüşmek üzere çeşitli ülkelerden gelen delegelerin katılImıyla gerçekleştirilen uluslararası toplantılara veya.
19. YÜZYIL OSMANLI DEVLETİ ISLAHATLARI
D E V L E T Y Ö N E T İ M İ OSMANLI DEVLETİ KÜLTÜR VE UYGARLIĞI.
OSMANLI İMPARATORLUĞU’NUN DEMOKRATİKLEŞME HAREKETLERİ
YENİLİKLER VE OSMANLI DEVLETİ
OSMANLI İMPARATORLUĞU GERİLEME DÖNEMİ ISLAHATLARI SORU PROĞRAMI
TOKİ TURGUT ÖZAL İMAM HATİP ORTAOKULU
UZAKDOĞU’DA YENİ BİR GÜÇ: JAPONYA
GÜZ-VII: OSMANLI DEVLETİ’NDE YENİLEŞME HAREKETLERİ Tanzimat Dönemi İngilizlerden yardım istiyoruz, iki şart: 1- Balta Limanı Ticaret Anlaşması (1838) Osmanlı.
TANZİMAT FERMANI (3 KASIM 1839)
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / OSMANLI’DA TOPLUM VE EKONOMİ
TANZİMAT FERMANI (3 KASIM 1839)
Türk Medeni Kanununun Kabulü (17 Şubat 1926): Evlenme, boşanma, miras ve aile hukuku ile ilgili kanunlar medeni hukuk kapsamındadır. Avrupa devletlerinde.
Tanzimat Dönemi Osmanlı Adliye Teşkilatı
KURULTAYDAN MECLİSE “Egemenlik” kavramı
demokrasinin temel ilkeleri
TRABLUSGARP VE BALKAN SAVA Ş LARI AFYONKARAH İ SAR NASUF TANRIVERDİ.
TANZİMAT EDEBİYATI’NIN OLUŞUMU
Osmanlı Siyasi Tarihi (Yıkılış Dönemi)
İNSAN HAKLARININ TARİHİ GELİŞİMİ SUNU
TARİH PROJE ÖDEVİ KONU:TANZİMATTAN MEŞRUTİYETE ÖĞRENCİNİN: ADI : ADEM MERT SOYADI : ÜNALAN SINIFI : 10/D NUMARASI : ÖĞRETMENİ : HASRET GÜLBAŞARAN.
TARİH PROJE ÖDEVİ KONU=TANZİMAT FERMANI KONU=TANZİMAT FERMANI HAZIRLAYAN=ABDULLAH İZCİ HAZIRLAYAN=ABDULLAH İZCİ.
Laikliği Doğuran Nedenler Deniz ÇAPAR Kaan CANLI
YAPAN:CANSU KARADUMAN 11-H1 801  OSMANLI- VENEDİK VE AVUSTURYA İLİŞKİLERİ  Osmanlı kaybettiği toprakları almak için önce Venedik daha sonra da Avusturya.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
I.Dünya Savaşı Öncesi Gelişmeler
Tanzimat Dönemi Osmanlı Adliye Teşkilatı
OSMANLI DEVLET ANLAYIŞI.  Kut anlayışı.  Devlet Hanedanın ortak malıdır.  I. Murat devlet padişahın ve oğullarınındır anlayışı.  Fatih Sultan Mehmet.
Sunum transkripti:

TANZ İ MAT FERMANI

TANZ İ MAT NED İ R ?  Tanzimat kelimesi “düzenleme” anlamına gelmektedir.

 Tanzimat Fermanı, 3 Kasım 1839 yılında ilan edilmiştir. Dönemin padişahı olan Sultan Abdülmecid fermanı imzalamış, Hariciye nazırı Koca Mustafa Reşit Paşa ise Topkapı Sarayı’nın, Gülhane parkında fermanı ilan etmiştir. Tanzimat fermanı okundu ğ u esnada Gülhane parkında yerli halk dışında Avrupa devlet adamlarından bir çok kişi bulunmuştur. Abd

 Osmanlı tarihinin ilk demokratik anayasal süreci niteli ğ inde oldu ğ u için Tanzimat fermanı çok büyük ilgi görmüştür

Fermanın Amacı :  Fermanın amacı geri kalmış olan Osmanlı devletini yeniden ileri noktalara taşımaktır. Osmanlı devleti bir çok alanda gerilemeye başlamış ve Avrupa devletlerinin nazarında saygınlı ğ ını yitirmeye başlamıştır. Hatta Osmanlı devleti bu dönemde Avrupa devletleri arasında “hasta adam” olarak nitelendirilmiştir. Bu durum Osmanlı hükümetini fazlasıyla rahatsız etmiş ve çözüm arayışlarına yönlendirmiştir.

 Osmanlı devletinde ilk defa vatandaşlık hakları bu fermanla belirtilmiştir. Tanzimat fermanının bir di ğ er özelli ğ i ise halkın de ğ il padişahın iradesiyle hazırlanıp ilan edilmesidir.

 Fermanın ilan edilme sebepleri; Mısır Valisi Mehmet Ali Paşa karşısında Avrupa’nın deste ğ ini almak, Avrupa’nın iç işlere karışmasını engellemek, Fransız ihtilalinin yaydı ğ ı milliyetçilik akımının etkisini engellemek ve toprak bütünlü ğ ünü sa ğ lamak olmuştur. Tanzimat fermanı ile birlikte padişahların yetkileri meclise devredilmiştir. Bu uygulamanın temel amacı, iktidar gücünü padişah ve saraydan alarak bürokrasiye vermek ve devlet yönetimini merkezileştirmektir.

Fermanın içeri ğ inde ilk olarak 150 yıllık bir gerilemenin ve bu sıkıntıların çözülmesinin amaçlandı ğ ı vurgulanmıştır. Fermanın içeri ğ inde bütün vatandaşlara eşit haklar verilece ğ i belirtilmiştir. Fermanın içeri ğ i şöyledir: 1) Herkesin can, mal ve namusunun koruma altına alınması, 2) Mahkemelerin herkese açık bir şekilde oluşturulması, 3) Kimsenin yargılanmadan idam edilmeyece ğ i, 4) Kazanca göre vergi uygulaması yapılaca ğ ı, 5) Askerli ğ in 4 yıl olarak mecburi yapılması gerekti ğ i, 6) Rüşvetin ortadan kaldırılması, 7) Mal ve mülkün kişiye ait olup miras olarak bırakabilece ğ i

Her ne kadar düzenleme getirilse de kanunlar Kuran-ı Kerim ve Osmanlı geleneklerine ba ğ lı olarak gerçekleştirilmiştir. Bununla birlikte kız çocuklarına e ğ itim ve ö ğ retim hakkı tanınmıştır. İ lk ka ğ ıt para bu dönemde basılmıştır. Batı tarzı mahkemeler kurulmuştur. Özel mülkiyet yasallaştırılmıştır. Müslümanlar gayri Müslimlerle eşit haklara sahip olmaktan rahatsız olmuştur. Gayri Müslimler ise askerli ğ i reddetmiştir. Fermanın yayınlanmasının ardından gerici ve yenilikçiler arasında bir çok tartışma yaşanmıştır. Osmanlıda batı etkisi görülmeye başlanmış ve bir çok de ğ işiklik olmuştur.