Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İNSAN HAKLARININ TARİHİ GELİŞİMİ SUNU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İNSAN HAKLARININ TARİHİ GELİŞİMİ SUNU"— Sunum transkripti:

1 İNSAN HAKLARININ TARİHİ GELİŞİMİ SUNU

2 İNSAN HAKLARI İnsan haklarının bazı özellikleri vardır.
Bütün insanların yalnızca insan oldukları için sahip oldukları haklardır. İnsan haklarının bazı özellikleri vardır.

3 EVRENSELDİR DOĞUŞTAN KAZANILIR. İNSAN HAKLARININ ÖZELLİKLERİ EŞİTLİK ESASTIR. AYRIMCILIĞI REDDEDER. BAŞKASINA DEVREDİLMEZ. GEREKLİDİR.

4 UYARI KENDİ HAKLARINI KORUMAYI. BAŞKALARININ HAKLARINA SAYGILI OLMAYI.
İNSAN HAKLARI GEREKTİRİR!!! HERKESİN BU HAKLARA SAYGILI OLMASINI BEKLEMEYİ. VE GEREKTİĞİNDE İNSANLARI UYARMAYI.

5 İNSAN HAKLARI DÜŞÜNCESİNİN DOĞMASI
İlk insanlar arasında EŞİTLİK yoktu. Güçlü olanlar zayıf olanları ezer, sahip oldukları varlıkları ellerinden zorla alırdı. Bu durum insan haklarının korunmasını sağlayacak sistemlerin kurulmasına yol açtı.

6 İNSAN HAKLARI DÜŞÜNCESİNİN DOĞMASI
Önce devletler ortaya çıktı. Ancak yine güçlüler zayıfları ezmeye devam etti. Toplum sınıflara bölündü. Hiç hakkı olmayan köle sınıfı oluştu. Bu durum toplumdaki sınıfların mücadelesine neden oldu.

7 İNSAN HAKLARI DÜŞÜNCESİNİN DOĞMASI
Mücadeleler sayesinde insanlar arasındaki EŞİTSİZLİK yavaş yavaş ortadan kalkmaya başladı. Demokrasi sistemleri doğdu, insan hakları ile ilgili kanunlar çıkmaya başladı.

8 HAMMURABİ YASALARI Babil Kent Devleti’nin 6. kralıyım. Adım Hammurabi…M.Ö yılları arasında ülkeyi yönettim. İleri görüşlü ve başarılı bir yöneticiyim. ülkeme düzen ve adalet getirdim. Kuvvetli bir merkezî hükümet kurdum ve 282 davayla ilgili olarak verdiğim yargısal kararlardan oluşan bir yasa derlemesi hazırlattım

9 HAMMURABİ YASALARI Hammurabi Yasaları olarak bilinen bu metni, büyük bir taş sütunun üzerine kazıttım.

10 HAMMURABİ YASALARI Bugün kullandığımız “Göze göz, dişe diş.” deyimi
Yasalarından gelmektedir. Hammurabi Yasalarıyla kişi ve toplum ayrımı getirilmiş, ilk kez borçlar hukukuna ait yasalar oluşturulmuş ve kısasa kısas ilkesi uygulanmıştır. Hammurabi Yasaları bu yönüyle, oldukça katı maddeler içerir.

11 HAMMURABİ YASALARI KISASA KISAS SİSTEMİ VARDIR.
ÇOK SERT CEZALAR BULUNMAKTADIR. İNSAN HAKLARINI KORUMAK İÇİN ATILMIŞ ÖNEMLİ VE İLK ADIMDIR.

12 İSLAM DİNİNDE İNSAN HAKLARI

13 VEDA HUTBESİ Peygamberimizin vefatından birkaç ay önce, on binlerce kişiye yaptığı konuşma VEDA HUTBESİ olarak adlandırılmıştır. Hz. Muhammed Veda Hutbesi’nde bütün insanlığa hitap etmiş ve evrensel haklardan bahsetmiştir.

14 Herkesin can, mal ve namusu tecâvüzden korunmuştur.
Kimsenin, kimseye zarar vermeye hakkı yoktur. Bütün müslümanlar kardeştir. Kan dâvâları ve âdâleti şahsen yerine getirmek yasaklanmıştır. Kadınların da tıpkı erkekler gibi mal ve mülke şahsî tasarruf hakları olduğu öngörülmüştür. Aile ve toplum hayatına zarar veren zina vb. davranışlar yasaklanmıştır. İnsanların ırk ve renk farkı gözetilmeksizin birbirine eşit oldukları belirtilmiştir.

15 MAGNA CARTA Magna Carta (Latince "Büyük Sözleşme") veya Magna Carta Libertatum (Latince "Büyük Özgürlükler Sözleşmesi") 1215 yılında imzalanmış bir İngiliz belgesidir. Günümüzdeki anayasal düzene ulaşana kadar yaşanılan tarihi sürecin en önemli basamaklarından birisidir.

16 MAGNA CARTA MAGNA CARTA, sonsuz olan yetkilerimi din adamları ve halk adına sınırlamıştır …

17 MAGNA CARTA “Özgür hiç kimse kendi benzerleri tarafından ülke kanunlarına göre yasal bir şekilde muhakeme edilip hüküm giymeden tutuklanmayacak, hapsedilmeyecek, mal ve mülkünden yoksun bırakılmayacak, kanun dışı ilan edilmeyecek, sürgün edilmeyecek veya hangi şekilde olursa olsun zarara uğratılmayacaktır”

18 UYARI Vatandaşların hakları ve özgürlükleri
açısından çok önemli kurallar getirmiş olup, hukukun üstünlüğü ilkesinin birçok ülkede yerleşmesine neden olmuştur.

19 KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN
Bana "Kanûnî" denmesi, yeni kanunlar icad ettiğimden değil, mevcut kanunları yazdırtıp çok sıkı bir şekilde tatbik etmemden dolayıdır.

20 BİZ SENİ UYANIK BİLİRDİK!
Kanunî Sultan Süleyman devrinde bir gün İstanbul’un kenar semtlerinden birinde oturan yaşlı bir kadın, saray görevlilerine gelerek padişahın huzuruna çıkmak istediğini bildirir. Kadının bu isteğini hemen sultana ileten saray görevlileri sultandan onay alınca onu sultanın karşısına çıkarırlar.

21 BİZ SENİ UYANIK BİLİRDİK!
Yaşlı hanım, sultana evinin hırsızlar tarafından soyulduğunu söyler ve hırsızların bir an önce yakalanmasını ister. Padişah, kadının söylediklerini can kulağıyla dinledikten sonra:

22 BİZ SENİ UYANIK BİLİRDİK!
Bre hanım, bu ne kadar derin uyku ki evin soyuluyor da duymuyorsun?

23 BİZ SENİ UYANIK BİLİRDİK!
Padişahım! Kusura bakmayın, biz sizi uyanık bilirdik, onun için evimizde rahat uyuyorduk!

24 BİZ SENİ UYANIK BİLİRDİK!
Haklısın … der ve kadının çalınan mallarının bedelini kendi şahsi malından öder.


"İNSAN HAKLARININ TARİHİ GELİŞİMİ SUNU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları