PPT 6 Kapsayıcı bir eğitim için nasıl bir sınıf yönetimi yaklaşımı benimsemeliyim? Sınıfında Yabancı Uyruklu Öğrenci Bulunan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
STRES SINAV KAYGISI KARACASU LİSESİ Rehberlik Servisi.
Advertisements

Küçük Grup Eğitimi Şifa Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Eğitici Eğitimi Kursu Eylül 2015 / 281.
AKRAN DESTEKLİ ÖĞRENME
Antalya/Muratpaşa SABİHA GÖKÇEN ANAOKULU EFQM KAZANANLAR KONFERANSI ASLI KANBİR OKUL MÜDÜRÜ 24 Şubat 2016 İstanbul Deniz Müzesi.
ASDEP Kapsamında Aileyle Görüşme Yöntem ve Teknikleri Doç. Dr. Yusuf GENÇ T.C. AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI ASDEP EĞİTİCİ EĞİTİMİ.
BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİM © TemplatesWise.com 1.
Okul Kademelerine Göre Gelişim Özellikleri YRD.DOÇ.DR. MUSTAFA TOPRAK.
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
RADAR EĞİTİM DANIŞMANLIK 1 YAPILANDIRMACI ÖĞRENME YAKLAŞIMI.
AİLELERLE İŞBİRLİĞİ.
SOSYAL GELİŞİM Öğr. Gör. İdris KARA.
BULUŞ YOLUYLA ÖĞRETİM JEROME BRUNER.
KONYA BİLİM VE SANAT MERKEZİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI.
Program Tasarım Modelleri
ÖĞRENME SINIF YÖNETİMİ
ZAMAN VE ÇATIŞMA YÖNETİMİ. ZAMAN YÖNETİMİ Zamanı Verimli Kullanmak Ufak zaman kazanımları Hatalı bir şeyi daha kuvvetli yapmanın bir faydası yoktur.
Prof. Dr. İnayet Aydın Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi
Genel Öğretim İlkeleri EBİM altunsaray altunsaray.
Öğretim İlke ve Yöntemleri: Öğrenme Stratejileri
SA Ğ LI Ğ IN GEL İŞ T İ R İ LMES İ VE İ L EYLEM PLANI.
Süreç... Rehberlik Nedir? Rehberlik Ne Değildir? Reberlik İlkeleri Nelerdir? Rehberlik Servisinden Hangi Konulara Dair Yardım Alınabilir? - Bireysel Alan.
SINIF YÖNETİMİ ARİF DEDE EĞİTİM UZMANI
OKUL- ÇEVRE İLİŞKİLERİ
T.C MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI TEMEL EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMLARI
PROGRAMLI ÖĞRETİM Tanımı:
Kişisel-Sosyal Rehberlik
ÇAĞDAŞ EĞİTİM SİSTEMİNDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK
HAYAT BİLGİSİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI
Okul Deneyimi Dersi Eser Çeker (Uz.).
Öğretimin Uyarlanması
ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ 1
REHBERLİK SERVİSİ.
NOT VERME VE MEZUNİYET.
CESARETLENDİRME ve ÖVGÜ
KOCASİNAN REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
Eğitim Bilimleri Fakültesi
Fahri TEKİNOL PSİKOLOJİK DANIŞMAN
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ.
Program Tasarım Modelleri
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI
YONT221 Küreselleşme ve Yerelleşme
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
GAZİKENT İMKB ORTAOKULU
Etkili Öğretmen Kimdir?
Eğitsel Rehberlik.
Dr. İLKER YAKIN & Dr. HASAN TINMAZ
Öğretimle İlgili Temel Kavramlar
Eğitim Sisteminde Öğretmenin Rolü
TEST DIŞI TEKNİKLER.
Sınıf Yönetimi Kavramı, Tanımı, Kapsamı, Sınıf Yönetimi Modelleri
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
Geçerlik ve Kullanışlılık
ÖĞRETİM İLKELERİ.
ÖĞRETİM İLKE ve YÖNTEMLERİ
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Geliştirme Genel Müdürlüğü
Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu BAŞARI TESTLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
öneriler Sınıfların tüm öğrencileri içerecek biçimde düzenlenmesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Araştırma Önerisi ve Hazırlanması
14. EKİPLE ÖĞRETİM İKİ KAFA TEK KAFADAN DAHA İYİDİR ( Two heads are better than one) ingiliz atasözü.
Sınıf Öğretmenlerinin Eğitsel Amaçlı İnternet Kullanım Öz Yeterlikleri
BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ EĞİTİM PROGRAMI HAZIRLAMA PLANI (1)
Geliştirme Genel Müdürlüğü
BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ
GEÇİŞ GEÇİŞ SÜRECİ Özel Gereksinimli ve / veya Engeli
Sunum transkripti:

PPT 6 Kapsayıcı bir eğitim için nasıl bir sınıf yönetimi yaklaşımı benimsemeliyim? Sınıfında Yabancı Uyruklu Öğrenci Bulunan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Eğitimi

Sınıf Yönetimi Anlayışları Otoriter sınıf yönetimi anlayışı Serbest (ilgisiz) sınıf yönetimi anlayışı Demokratik sınıf yönetimi anlayışı

Otoriter sınıf yönetimi anlayışı-I Öğretmen sınıfın tek yöneticisidir. Eleştiri yapılmasına izin vermez. Öğrenciler öğretmenin kararlarına uymak zorundadır. Öğrencilerin ihtiyaçları dikkate alınmaz. Öğrenci düşündüğü gibi davranamaz. Dersteki zorlama kalkınca öğrenci disiplinsiz olur. Öğrencide sorumluluk duygusu gelişmez.

Otoriter sınıf yönetimi anlayışı -II Biz duygusundan çok ben duygusu gelişir. Daha çok ezbercilik egemen olur Derse ilgisizlik gelişir, öğrenci bir an önce dersin bitmesini ister. Öğretmen bireysel övme ve yermeler yaptığı için öğrenciler arasındaki ilişkiler kıskançlığa ve çatışmaya dönüşür. Sizlerin tamamen benim söylediğim şekilde yapan bağımsız, yenilikçi, eleştirel düşünen kişiler olmanızı bekliyorum.

Serbest (ilgisiz) sınıf yönetimi anlayışı -I Öğrenciler tamamen serbesttir. Her şeyi yapmaları mümkündür. Öğretmenin çalışmalarında kararsızlık ve plansızlık mevcuttur. Öğrencilerin başarı düzeyi düşüktür. Öğrencilerin derste belli bir amacı olmadığından gerçek hayatta da belirli bir amaca yönelemez.

Serbest (ilgisiz) sınıf yönetimi anlayışı-II Öğrenciler derslerde disiplinli davranamaz ve bu disiplinsizlik hayat boyunca sürer. Sınıfta öğrenme ve çalışma ortamı zayıftır. Öğrenciler sınıfta istediklerini yaptıklarından, isteklerin farklı olması nedeniyle çatışmalar olur.

Demokratik sınıf yönetimi anlayışı-I En önemli unsur sorumluluğu paylaşmaktır. Öğrencilerin ilgi ve ihtiyaçları dikkate alınır. Karar verme süreçlerine öğrenciler de katılır. Rekabet değil, işbirliği önemlidir. Öğrenciler objektif değerlendirilirler. Ne demek yanlış? Etik dersinde doğrunun daima görece olduğunu öğrendik!

Demokratik sınıf yönetimi anlayışı -II Öğrenci kendi başına karar verme ve araştırma alışkanlığı kazanır. Anlayarak öğrenir Anlamlı bir disiplin duygusu gelişir. Öğrencilerde, sorumluluk, güven ve yardımlaşma duygusu oluşur. Öğrencilerin düşünceleri ve davranışları arasında dengeli bir uyum oluşur.

Sınıf Yönetimi Modelleri Tepkisel Model Önlemsel Model Gelişimsel Model Bütünsel Model Geleneksel model olarak bilinir İstenmeyen durum veya davranışın değiştirilmesini amaçlar Düzeni sağlamak için ödül ve cezadan yararlanır Sınıf yönetimi becerisi yüksek olmayan öğretmenler bu modeli kullanır Hata yapmama anlayışına dayanır Gelecekte meydana gelebilecek istenmeyen davranışların tahmin edilmesi ve gerekli önlemlerin alınmasına dayanır Felsefesinde sorunun tespit edilmesi değil, sorun ortaya çıkmadan önce önlenmesi anlayışı vardır Öğrencilerin fiziksel, psikolojik, ahlaki, duygusal ve sosyal gelişim düzeylerine dayanır Her seviyedeki öğrencilerin gelişimsel özelliklerinde büyük farklılıklar olduğunu ileri sürer Üç modelin Sentezine dayanır Kapsayıcı bir sınıf iklimi oluşturmak için yukarıdaki modellerden öncelikle önlemsel modeli benimsemeli ancak bu süreçte öğrencilerin gelişim düzeyini de dikkate almak gerekecektir. Sınıflar tahmin edilemeyen yerler olduğundan gerektiği hallerde otoriter şapkanızı giyerek disiplini sağlamanız da gerekecektir.

Kapsayıcı bir sınıf iklimi oluşturmak için öneriler Gerçekçi ve yazılı sınıf kuralları oluşturunuz. Tutarlı olunuz. Öğrencileri aktif kılınız. Derste 10-15 dakikadan çok anlatım yöntemini kullanmayınız. Geri kalan sürede öğrencilerin çalışmasını sağlayınız. Ders süresini birbiri ile ilişkili iki üç etkinlik gerçekleştirilecek şekilde planlayınız. Etkinlikleri, materyalleri, desteğinizi vs. farklılaştırınız.

Rutin bir şekilde dersin başlaması gereken zamanda başlayıp, bitmesi gereken zamanda bitiriniz. Bireysel anlamda uygun olmayan davranış sergilendiğinde durumla sessizce ve mümkünse özel olarak ilgileniniz. Sınıf içinde öğrencilerle disiplinle ilgili bir konuda tartışmaya girmeyiniz. Etkinliklere katılım, söz alma vs. gibi konularda daima eşit bir yaklaşım sergileyiniz (ör: Suriyeli öğrenciler cevabı bildiği halde dil yetersizliğinden dolayı parmak kaldıramıyor olabilir. Onları cesaretlendiriniz.)

Espri anlayışınızı ve kapsayıcı eğitime dair perspektifinizi muhafaza ediniz. Kendinize ve öğrencilerinize karşı sabırlı olunuz. Aileleri yanınıza alınız. Öğrenci ile ilgili “endişelerinizi” mümkün olduğunca erken ve devamlı şekilde aile ile paylaşınız. Endişenizi anlatırken somut ve açıklayıcı olunuz. Diğer öğretmenlerle paylaşıma açık olunuz.