TÜRK MUTFAĞINDA DOLMALAR VE SARMALAR Arş. Gör. Dr. Reha KILIÇHAN
Dolma ve Sarma Kavramları İçi pirinç, bulgur, et, fındık, fıstık ve baharatla doldurulmuş sebze ve meyvenin, Türkçe adı dolma, Farçası dolmeh, Rumcası dolmathes, Arapçası mıhşıdır. Peki ya sarma? Sarmak yeterli mi? Et ürünleri (kuzu gömlek, bağırsak ya da et dövülüp inceltilerek…)
Türk Mutfağında Dolma ve Sarmaların Yeri ve Önemi Osmanlı İmparatorluğu’nun etkisi… Anadolu’da ve Girit’te yapılan arkeolojik kazılarda bulunan “dolma oyacakları”… Yunan ve Pers yazılı kaynaklarında “sarılmış asma yaprakları”… Tüm yöre mutfaklarında yer alması… Lezzet ve çeşitlilik… İklim ve coğrafyanın etkisi…
Dolma ve Sarma Yapımında Kullanılacak İç Gereçler Kıyma, kuşbaşı vb… Pirinç, bulgur vb.. . Kuru soğan Sarımsak Kuş üzümü Çam fıstığı Lor peyniri Kuru, taze nane, fesleğen, reyhan vb… Maydanoz, dereotu, nane vb… Dolmalık kırmızı kuru soğan Karabiber, Kırmızı biber, Tarçın, Kimyon, Kişniş… Sıvıyağ veya tereyağ Domates, Domates ve biber salçası Nar ekşisi Limon ve limon suyu Tuz, şeker Sumak
DOLMA VE SARMA ÇEŞİTLERİ Zeytinyağlı Dolmalar Etli Dolmalar Et Sarmaları Kümes Hayvanları Dolmaları Deniz Mahsulleri Dolmaları Diğer Dolmalar
Zeytinyağlı Dolmalar Yaprak Dolması Sakız Kabağı Dolması Patlıcan Dolması Kapya Biber Dolması Lahana Dolması Biber Dolması Enginar Dolması Kereviz Dolması
Etli Dolmalar Asma Yaprağı Dolması Biber Dolması Enginar Dolması Kavun Dolması Balkabağı Dolması Kabak Dolması Domates Dolması Patlıcan Dolması Pırasa Dolması Soğan Dolması
Et Dolma ve Sarmaları Bumbar Şırdan Kaburga Dolma Tavuk Dolma Hindi Dolma
Kümes Hayvanları Dolmaları Tavuk Dolma Hindi Dolma
Deniz Mahsulleri Dolmaları Balık (Uskumru) Dolma
Diğer Dolmalar Ekmek Dolması
TEŞEKKÜRLER