TÜRK MUTFAĞINDA DOLMALAR VE SARMALAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
halı kilim orman gülü yakacak kömür sevgi yolu bundan böyle
Advertisements

Taze Otlar & Baharatlar.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Vitaminler Konuşuyor V İ T A M İ N L E R A B C K E D.
BESİNLER.
YEŞİMİN MUTFAĞI Malzemeler
TÜRK MUTFAĞI Meşhur Türk Yemekleri
MENÜ SEBZELER VE MEYVELER KIŞ SEBZELERİ YAZ SEBZELERİ KIŞ MEYVELERİ
Bitkiler, hayvanlar ve mantarlar dışında bir başka canlı grubu da mikroskobik canlılardır. Gözle görülemeyecek kadar küçük olan bu canlılar ancak mikroskop.
SAĞLIKLI BESLENME BESLENME Beslenme, İnsanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması ve yaşam kalitesini.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
Selçuk Üniversitesi Taşucu Meslek Yüksek Okulu Turizm Rehberliği Programı Türk Kültürü Ve Folklorü Dersi Kapadokya Bölgesi Yöresel Yemekleri
Sağlıklı Yaşama Kılavuzu Merhaba, işte bu yeşilcan! Sağlıklı olan ne varsa yapar. Zararlı olan her şeyle savaşır. Kötülerin düşmanı, iyilerin dostudur.
Duygu Nida Özakın Temel yiyecek ve içecekleri öğreneceğiz. Sayılabilen nesnelerin neler olduğunu ve nasıl Kullanıldığını öğreneceğiz. Sayılamayan.
YA Ş ADI Ğ IMIZ YÖREN İ N DO Ğ A İ LE İ LG İ L İ KÜLTÜREL ÖZELL İ KLER İ ADI,SOYADI:MEL İ N K İ RM İ T SINIF,NO:7/B 128 Ö Ğ RETMEN: EL İ F AKIN.
Defnem Anaokulu 2017 Nisan Ayı Yemek Listesi
TBS’ de ÜRETİM (HAZIRLAMA VE PİŞİRME)
BİTKİLER Kendi besinin kendi üretebilen çok hücreli canlılara bitki denir. Bitkiler Güneş ışığı ile fotosentez yaparlar ve besin üretirler. Bitkiler üreme.
Yemek Listesi MAYIS 2017 SABAH KAHVALTISI ÖĞLE YEMEĞİ
Başarılı bir üretim amaçlandığında yüksek verim, kalite ve en başta genetik özellikleri bilinen, canlılığı, çimlenme ve çıkış gücü yüksek tohum kullanımı.
ÜLKEMİZDE ENGİNAR YETİŞTİRİCİLĞİ İÇİN ÖN FİZİBİLİTE
Ülkemizde Tıbbi Bitkiler
KONU:SIFAT(ÖNAD) Varlıkların Özelliklerini Belirten Sözcükler
SEBZELER.
ET VE ET ÜRÜNLERİ.
Renk desen ve motif özellikleri
Defnem Anaokulu 2017 Haziran Ayı Yemek Listesi
Defnem Anaokulu 2017 MAYIS Ayı Yemek Listesi
GEBZE PLANT MEDICAL DEPARTMENT
TESLİM ALMA (TESELLÜM)
ZİYAFET VE İKRAM HİZMETLERİ BESİN ÖĞELERİ II
Menü Planlama.
SİNOP’A ÖZGÜ GELENEKSEL PALAMUT BALIĞI YEMEKLERİ
KASIM 2017 SABAH KAHVALTISI ÖĞLE YEMEĞİ İKİNDİ KAHVALTISI Çarşamba
ELİT SPORCULARDA BESLENMENİN ÖNEMİ VE DİKKAT ETMELERİ GEREKEN İLKELER
TÜRK MUTFAĞINDA KÖFTELER VE SAKATAT YEMEKLERİ
CANLILAR YAĞMUR CANLI VE BİTKİLER  İnsan doğada tek başına değildir. Çevremize baktığımızda bizimle birlikte iç içe yaşayan başka insanlar görürüz.
KONU:BÖLGEMİZDE NELER YETİŞİR ?
Serdar Erşeker Mehmet Şen
SAĞLIKLI BESLENME.
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE BESLENME EĞİTİMİ
Yemek Listesi ARALIK 2017 SABAH KAHVALTISI ÖĞLE YEMEĞİ
06/02/2017 KUŞLUK/İKİNDİ-Haşlan mış Yumurta,Kaşar Peyniri,
VİTAMİNLER Y.Elif KABA.
AÇIK TARLA ORGANİK SEBZE YETİŞTİRİCİLİĞİ.
Armada Sünnet Dügünü Teklifi.
Armada Teras Yaz Düğünleri Teklifi.
Armada Usulü Nişan Daveti Teklifi.
Armada Salon Kıs Dügünleri Teklifi
Yrd.Doç.Dr. Reha KILIÇHAN Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi 2018
İLAÇ VE BAHARAT BİTKİLER
Yemek Listesi HAZİRAN 2018 SABAH KAHVALTISI ÖĞLE YEMEĞİ
T. C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TURİZM FAKÜLTESİ ORTADOĞU MUTFAĞI Dr. Öğr
Böbrek Hastalıkları.
Balkan Ülkeleri Mutfağı Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi Yrd. Doç
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
BÖLÜM 5: PAZAR ÇEŞİTLERİ VE FİYAT OLUŞUMU
Yrd.Doç.Dr. Reha KILIÇHAN Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi 2018
NARENCİYE, YAŞ SEBZE ve MEYVE SEKTÖR TOPLANTISI
Piyasa destek tedbirleri
ÖZEL MARMARA İLKOKULU/ORTAOKULU
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Kuru Baklagiller ve yapilan soguk yemekler MEHMET MUSTAFA ESKICIOGLU AHMET YUCE GAZIANTEP UNIVERSITESI IKRAM HIZMETLERI 2.SINIF.
TÜRK MUTFAK KÜLTÜRÜNÜN TARİHSEL GELİŞİMİNDE YAŞANAN DEĞİŞİMLER
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ŞUBAT 2019 Aylık Yemek Menüsü
Fiziksel ve Kimyasal Değişim
Sunum transkripti:

TÜRK MUTFAĞINDA DOLMALAR VE SARMALAR Arş. Gör. Dr. Reha KILIÇHAN

Dolma ve Sarma Kavramları İçi pirinç, bulgur, et, fındık, fıstık ve baharatla doldurulmuş sebze ve meyvenin, Türkçe adı dolma, Farçası dolmeh, Rumcası dolmathes, Arapçası mıhşıdır. Peki ya sarma? Sarmak yeterli mi? Et ürünleri (kuzu gömlek, bağırsak ya da et dövülüp inceltilerek…)

Türk Mutfağında Dolma ve Sarmaların Yeri ve Önemi Osmanlı İmparatorluğu’nun etkisi… Anadolu’da ve Girit’te yapılan arkeolojik kazılarda bulunan “dolma oyacakları”… Yunan ve Pers yazılı kaynaklarında “sarılmış asma yaprakları”… Tüm yöre mutfaklarında yer alması… Lezzet ve çeşitlilik… İklim ve coğrafyanın etkisi…

Dolma ve Sarma Yapımında Kullanılacak İç Gereçler Kıyma, kuşbaşı vb… Pirinç, bulgur vb.. . Kuru soğan Sarımsak Kuş üzümü Çam fıstığı Lor peyniri Kuru, taze nane, fesleğen, reyhan vb… Maydanoz, dereotu, nane vb… Dolmalık kırmızı kuru soğan Karabiber, Kırmızı biber, Tarçın, Kimyon, Kişniş… Sıvıyağ veya tereyağ Domates, Domates ve biber salçası Nar ekşisi Limon ve limon suyu Tuz, şeker Sumak

DOLMA VE SARMA ÇEŞİTLERİ Zeytinyağlı Dolmalar Etli Dolmalar Et Sarmaları Kümes Hayvanları Dolmaları Deniz Mahsulleri Dolmaları Diğer Dolmalar

Zeytinyağlı Dolmalar Yaprak Dolması Sakız Kabağı Dolması Patlıcan Dolması Kapya Biber Dolması Lahana Dolması Biber Dolması Enginar Dolması Kereviz Dolması

Etli Dolmalar Asma Yaprağı Dolması Biber Dolması Enginar Dolması Kavun Dolması Balkabağı Dolması Kabak Dolması Domates Dolması Patlıcan Dolması Pırasa Dolması Soğan Dolması

Et Dolma ve Sarmaları Bumbar Şırdan Kaburga Dolma Tavuk Dolma Hindi Dolma

Kümes Hayvanları Dolmaları Tavuk Dolma Hindi Dolma

Deniz Mahsulleri Dolmaları Balık (Uskumru) Dolma

Diğer Dolmalar Ekmek Dolması

TEŞEKKÜRLER