MANTIK - 8 BEŞ SANAT Prof. Dr. Şadi Eren.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ahmet YORDAM EVRENİN YARATILIŞI
Advertisements

AHLAK, MANEVİYAT ve MANEVİ HAYAT
ZOR İNSANLARLA BAŞA ÇIKMA
EVİMDEYİM GÜVENDEYİM U.
Bu bölüme yazı yazılmaz.
AĞAÇLAR Cem Yurtsev Müzik: Elvis Presley - Can’t help falling in love with you Cem Yurtsev
İ K İ NC İ YEN İ Ş İİ R İ İ K İ NC İ YEN İ Ş İİ R İ İ K İ NC İ YEN İ ’N İ N DO Ğ UŞUNDA ROL OYNAYAN ETMENLER: 1.Toplumsal Etmenler 2.Sanatsal Etmenler.
RAVİLERİN SAYILARINA GÖRE HADİS ÇEŞİTLERİ.
FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
. DİSİPLİN. . DİSİPLİN D İ S İ P L İ N * Disiplin, “kurallar dahilinde davranış eğitimi” ya da “doğru davranış ve hareketi geliştirmek için tasarlanmış.
Hitabet Teknikleri Nejat Muallimoğlu’nun aziz anısına saygıyla…
ÇAYIROVA İNSANA HİZMET DERNEĞİ
KUR’AN AKLIMIZI KULLANMAMIZI İSTER
Saklı objeleri Bulun.
VAAZ VE HİTABETTE FARKLI DURUMLARI VE OLAYLARI GÖZETME
EMPİRİZM.
Zıt Anlamlı Kelimeler Kelime(Sözcük)
EDEBİYAT BİLGİ VE TEORİLERİ II VİZE ÖDEVİ İRSAL-İ MESEL
Farklılıklara Saygı.
G E N Ç H O Ş S A D A “Geleceğe Güvenle Bakabilmek için” DÜNYA, DURAKTIR… Siz hiç hayatınızda otobüs terminalinde bekleyen bir insanın oturmak için çarşıdan.
İLAHİ GÖREVLER.
İnsan İradesi ve Kader İnsan İçin Kader ve Kazanın Tanımı
GENÇ RESSAM.
SAB İ HA BENGÜTA Ş VE HAYATI İŞ TE GERÇEK B İ R ÖYKÜ…
HAYRA ÇAĞIRMAK VE KÖTÜLÜKTEN SAKINDIRMAK
PLAN NEDİR ? PLANLAMA NEDİR ?
Çıkarımların Onarılması. Bazı durumlarda bir çıkarımı oluşturan öncüllerden bazıları gereksiz olabilmektedir. Bazı durumlarda ise çıkarımda bulunması.
Bağımlı ve Bağımsız Öncüller. Bazı durumlarda bir çıkarımda birbirine ba ğ ımlı ve ba ğ ımsız olan öncüller bir arada kullanılmaktadır.
Kâdirîlik:  Abdülkadir Geylani'nin (öl. 1169) görüş ve düşüncelerine dayanan tasavvuf ekolüdür. Abdülkadir Geylani Peygamberimizin soyundan gelmekte.
DEĞERLERİMİZ İYİLİK VE HOŞGÖRÜ
TARTIŞMA *Tartışma Türleri.
Sahte Çürütme. Çürütme, bir önerinin do ğ ru olmadı ğ ını ortaya koymaktır. Ancak bazı durumlarda insanlar önerinin yanlışlı ğ ını ispatlama yerine öneriyi.
7. KADEME SINIFLAR ARASI BİLGİ YARIŞMASI 30 AĞUSTOS ORTAOKULU.
1 B. Deliller 1. İlim a. Kadîm İlim b. Hadis İlim 1) Zarurî İlim: 2) Nazarî ve İstidlali İlim: c. Yakîniyyât-Zanniyyât 2. Delil a. Akli-nakli Delil b.
PLATON NAMI DİĞER: EFLATUN
YETENEK VE İLGİ ALANLARI.
Bilimsel Yöntem Süreçleri
3. İstidlal ve Çeşitleri İstidlal kavramı, Ta'lil Burhân-ı Limmî
KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ
EKONOMİK FAALİYETLER BİLGİN AVCI.
İSLAM MEDENİYETİ VE BATI MEDENİYETİ
Mantık tasdikat.
VAAZDA MENKIBE VE ŞİİRLERDEN YARARLANMA ESASLARI
Saklı objeleri Bulun.
Prof. Dr. Şadi Eren Seyr ü süluk.
Mantık 2 Prof. Dr. Şadi Eren.
Kitap tanıtımı/Boor reivews
BİLME-BİLGİ EDİNME, BİLGİ EDİNMENİN YOLLARI VE ÖNEMİ
MELEKLERE İMAN.
TARTIŞMA Farklı görüşlerde kişilerin bir araya gelerek bir konuyu çözümlemek, kendi görüşlerini açıklamak ve kanıtlamak, karşı tarafın zayıf yanlarını.
İRŞAD YÖNTEMİ OLARAK VAAZ VE HİTABETİN ANLAM VE ÖNEMİ
MANTIK DERSLERİ -1- Prof. Dr. Şadi Eren.
İSLAM MEDENİYETİ Prof. Dr. Şadi Eren.
5.Sınıf ALAN HESAPLAMALARI Düzenleyen : Ömer TÖK.
İSLAM MEDENİYETİNİN TENKİT EDİLEN YÖNLERİ
KLASİK MANTIK.
DÜNYA – AHİRET DENGESİ "Dünya, âhiretin tarlasıdır."
MANTIK - 7 Prof. Dr. Şadi Eren.
MÜNAZARA ve CEDEL Prof. Dr. Şadi Eren.
İSLAM MEDENİYETİ ve ADALET
Batı’yı Aydınlatan İslam Düşünürü
AHİRET GÜNÜNE (HAŞRE) İMAN
Öldükten sonra tekrar dirilme ve Âhiret hayatı niçin vardır?
MÜNAZARA.
( ).  1904 yılında İstanbul’da doğmuştur.  Bahriye Mektebi, İstanbul Üniversitesi Felsefe bölümünde öğrenim gördü.  17 yaşında ‘’İstanbul.
 NECİP FAZIL KISAKÜREK KİMDİR?  Ahmet Necip Fazıl Kısakürek, 26 Mayıs 1904 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi. Eğitim hayatını Fransız Frerler Mektebi'nde,
ANI Bir kimsenin başından geçen ya da kendi, döneminde ortya çıkan olay ve olguları Gözlemlerine, bilgilerine dayanarak anlattığı yazı türüdür.
 Farabi, yılları arasında yaşamış bir alimdir. Matematik, botanik, tıp, musiki, felsefe ve mantık alanında eserler yazmış olan bir alimdir. Asıl.
Sunum transkripti:

MANTIK - 8 BEŞ SANAT Prof. Dr. Şadi Eren

Beş sanat (öncüllerin içerik değeri açısından kıyası) Sanat denilmesi: Bunları kullanmak maharet gerektirir. Burhan Cedel Hitabet Şiir Safsata

Burhan, yakiniyat türü önermelerle, Cedel, meşhurat ve müsellemat ile, Hitabet, makbulat ve zanniyat ile Şiir, muhayyelat ile, Safsata (mugalata) ise vehmiyat ile kurulur.

Burhan, kesin bilgiyi netice verir. Cedel, zannı netice verir. Hitabet, ikna eder. Şiir, hayali okşar. Safsata ise yanıltır.

Burhan وَلَقَدْ هَمَّتْ بِه۪ وَهَمَّ بِهَا لَوْلآَ اَنْ رَاٰ بُرْهَانَ رَبِّه۪ “Kadın ona niyetlendi, şayet Rabbinin bürhanını görmeseydi, O da kadına niyetlenirdi.” (Yusuf, 24) Burhanın gayesi, kesin bilgi elde etmek

Burhan Burhan-ı inni (dumanın ateşe delaleti gibi, eserden müessire olan istidlâl) Burhan-ı limmi (ateşten dumana istidlal gibi, müessirden esere intikal etmek)

Mantık ilmi, burhana erişmek içindir Mantık ilmi, burhana erişmek içindir. Cedel, hitabet, şiir ve safsata burhana bir alet durumundadır.

Cedel (diyalektik) Bir görüşü savunma veya çürütme ile ilgili delil getirme teknikleri Karşı tarafı ilzam etme, delillerini çürütme Kıyas, hasmı kabule mecbur bırakan öncüllerden oluşuyorsa, cedeldir. Cedel, zihni keskinleştirir Bununla, karşıdakine üstün gelmeye çalışılır

Cedelleşmek cebelleşmek Galat-ı meşhur Talaş - telaş Dalalet - delalet Sun’i - sünni

İkna ve ilzam

Münazara ilmi Tartışmalarda hataya düşmekten korur

Cedel - Münazara farkı Cedel, mutlaka galip gelmek için, münazara ise doğruyu bulmak içindir.

“Ve onlarla en güzel şekilde mücadele et.” اُدْعُ اِلٰى سَب۪يلِ رَبِّكَ بِالْحِكْمَةِ وَالْمَوْعِظَةِ الْحَسَنَةِ “Rabbinin yoluna hikmetle ve güzel öğütle davet et!” وَجَادِلْهُمْ بِالَّت۪ى هِىَ اَحْسَنُۜ “Ve onlarla en güzel şekilde mücadele et.” (Nahl, 125)

Hitabet (Retorik) «Bazı beyanda sihir vardır.» İknaya yöneliktir Motive ve sakındırmada etkilidir

«Şiir, bir kelamdır, güzeli güzel, çirkini çirkindir. » (H. Ş «Şiir, bir kelamdır, güzeli güzel, çirkini çirkindir.» (H.Ş.) «Şiirin bir kısmında hikmet vardır.» (H.Ş.) Şiir, hisleri coşturur. (Teşvik, nefret, öfke, meyil, cömertlik vs…) Şiir (Poetika)

Şiirin gücü «Muini zalimin dünyada erbab-ı denaettir. Köpektir zevk alan sayyad-ı bi-insafa hizmetten.» (Dünyada zalimin yardımcısı, aşağılık kimselerdir; insafsız avcıya hizmetten zevk alan ancak köpektir.) Namık Kemal

«Yarın elbet bizim, elbet bizimdir «Yarın elbet bizim, elbet bizimdir! Gün doğmuş, gün batmış ebed bizimdir!» Necip Fazıl

Safsata Doğruya benzeyen yanlış Gerçeğe benzeyen hayal

-Bu attır (Resim) -At kişner -Öyleyse bu da kişner

Safsata: Mugalata mı? Birincide aldatma niyeti yok, ikincide var. Bilmenin yararı, korunmak içindir.

Mugalata, fasit bir kıyastır Benim sana 1000 lira borcum, senin de benden 1000 lira alacağın var. Bunu ona sayalım, ödeşelim!