Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Prof. Dr. Şadi Eren Seyr ü süluk.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Prof. Dr. Şadi Eren Seyr ü süluk."— Sunum transkripti:

1 Prof. Dr. Şadi Eren Seyr ü süluk

2 Seyr u sülûk, bir terbiye disiplinini ifade eder
Seyr u sülûk, bir terbiye disiplinini ifade eder. Okumadan âlim, gezmeden seyyah olunamadığı gibi, mücadele ve murakabe olmadan tasavvufta yol alına­maz.

3 Talebelik, ilimde bir seyr u sülûktur.
Onun gibi, tasavvuf yolunda ilmî, fikrî, riyazî bir seyr u sülûktan geçen mürid, zamanla bir mürşit haline gelebilir.

4 Peygamberler ve bazı büyük evliya, maddenin dar kalıplarından sıyrılıp, manâ âlemine kanat aça­bilmişlerdir.

5 Peki, biz niye açılamıyoruz?
“Fikir kanadın çamura bulaşmış ve ağırlaşmış. Zira çamur yiyorsun. Çamur sana ekmek olmuş.” Mevlâna

6 Ruh için başka bir göz, başka bir kulak, başka bir bu­run vardır
Ruh için başka bir göz, başka bir kulak, başka bir bu­run vardır. Mevlâna’nın ifadesiyle: “Vesvese pamuğunu can kulağından çıkar ki, sema­lardaki meleklerin tesbîh ve takdîs uğultusunu işite­sin. “İki gözünü ayb kılından temizle ki, gayb âlemlerinin bağlarını ve serviliklerini göresin. “Beyninden ve burnundan nezleyi defet ki, burnuna Allah rayihası girsin.”

7 “Nur ile gıdalan da, göz gibi ol ve meleklere uy.” Mevlâna
Çare nedir “Nur ile gıdalan da, göz gibi ol ve meleklere uy.” Mevlâna

8 Bu seyr u süluk, kişiden kişiye farklılık arze­der
Bu seyr u süluk, kişiden kişiye farklılık arze­der. Bazıları kırk günde hakîkate ulaşır. Bir kısmı ise, kırk yılda... Elindeki demire şekil vermek isteyen bi­risi, hafif bir ateşte onu yumuşatmaya kalksa, belki de yıllarca bekleyecektir. Fakat bir başkası, o demiri altı bin derecelik fırına attığında, hemen ona şekil verebilecektir.

9 Akıl ve kalbin seyr u sülûkleri çok mühimdir
Akıl ve kalbin seyr u sülûkleri çok mühimdir. Bu ikisi birbirine yardımcı olsalar, gerçeğe çabuk ulaşır­lar. Fakat sadece birisinde ileri gidilse, gerçeğin se­masına kolayca kanat açamazlar. Zira tek kanatla uçulmaz. Zülcenaheyn olmak

10 Seyr u sülûkun en ileri mertebelerine Peygam­ber efendimiz mazhar olmuştur. Onun mi’racının hakîkatı, kemâlat mertebelerinde seyr u sülûktan ibarettir.

11 Bütün evliyaullahın seyr u sülûkleri, Resulullah’ın mi’racının gölgesinde ilerlemek ve böylece, Onun asliyet ve külliyet şeklinde mazhar olduğu İlâhî isimlere, zılliyet ve cüziyet şeklinde mazhar olmaktır.

12 İlim, cömertlik gibi kemal vasıflarında peygamberimiz zirvededir
İlim, cömertlik gibi kemal vasıflarında peygamberimiz zirvededir. O, belli birkaç alanda değil, bütün kemalat alanlarında en öndedir. Onun ümmetinden olan zatlar, bu kemal mertebelerinin tamamına değilse bile bir kısmına mazhar olurlar, maneviyatta ilerlerler.

13 “Onda insanlar için bir şifâ vardır.”
Arının seyr-i süluku وَاَوْحٰى رَبُّكَ اِلَى النَّحْلِ “Rabbin bal arısına şöyle vahyetti:” اَنِ اتَّخِذ۪ى مِنَ الْجِبَالِ بُيُوتًا وَمِنَ الشَّجَرِ وَمِمَّا يَعْرِشُونَۙ “Dağlardan, ağaçlardan ve insanların yaptıklarından kendine evler edin.” ثُمَّ كُل۪ى مِنْ كُلِّ الثَّمَرَاتِ “Sonra bütün mahsullerden ye.” فَاسْلُك۪ى سُبُلَ رَبِّكِ ذُلُلاً “Rabbinin kolay kıldığı yollara gir.” يَخْرُجُ مِنْ بُطُونِهَا شَرَابٌ مُخْتَلِفٌ اَلْوَانُهُ “Onun karnından renkleri muhtelif bir sıvı çıkar.” ف۪يهِ شِفَٓاءٌ لِلنَّاسِۜ “Onda insanlar için bir şifâ vardır.”

14 Suyun seyr-i süluku

15 Çekirdeğin seyr-i süluku
Toprağın içindeki çekirdek, dar bir yerde sıkışıp kalmıştır. Fakat ne zaman ki kabuğunu parçalar, top­rağın yüzüne çıkıp etrafına bakarsa, bambaşka bir âleme geldiğini görür. Güneşle sohbet eder, rüzgârın tatlı esintilerine mazhar olur.

16 Nefse muhalefet

17 Yunus Emre örneği Taptuğun tapusunda

18 İlm-i ledün Vehbî bir ilimdir. Hz. Hızır’ın ilminden bahseden ayetteki “Ledün” kelimesinden hareketle, bu isim verilmiştir. (Kehf, 65)

19 “Şu ağaçlar, in­sanlar gibidir
“Şu ağaçlar, in­sanlar gibidir. Elleri mesabesinde olan dallarını top­raktan dışarıya çıkarmışlardır. Ağaçlar, o dallarla halka doğru yüzlerce işaret ederler. Kulak verenler de, o işaretlerden hoşça ibareler anlarlar. Ağaçlar, yeşil bir dil ve uzun bir el ile toprağın kalbinden sır söy­lerler.”

20 Bahar mevsiminde bir taş yeşerir mi
Bahar mevsiminde bir taş yeşerir mi? Toprak ol ki, senden renk renk güller ve çiçekler yetişsin.


"Prof. Dr. Şadi Eren Seyr ü süluk." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları