SUNİ (REJENERE) LİFLER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DERİ VE FORMALDEHİT HAZIRLAYAN: KEMAL KILINÇ
Advertisements

BOYAMA İŞLEMLERİNDEN SONRA KULLANILAN TEKSTİL KİMYASALLARININ VE DİĞER TERBİYE İŞLEMLERİNİN HASLIK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ Prof. Dr. Abbas YURDAKUL.
Çevremizde gördüğümüz, dokunduğumuz,
Fe.
MADDENİN HALLERİ.
A)ÇEVREMİZDE SAYISIZ MADDELER VARDIR.
A) Saf Madde : Kendine özgü fiziksel ve kimyasal özellikleri olan, ayırt edici özellikleri bulunan ve bu ayırt edici özellikleri sabit olan maddelere.
NONWOVEN NEDİR? NASIL ÜRETİLİR? NERELERDE KULLANILIR?
MADENLERİMİZ -DEMİR -KÜKÜRT -BAKIR -BOKSİT -KURŞUN -MAGNEZYUM
TEKSTİL TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ
ULUSLARARASI BİYOYAKIT SEMPOZYUMU
KÂĞIDIN SERÜVENİ KÂĞIT ÇEŞİTLERİ KÂĞIT ÜRETİMİ
TELA VE SORU İŞARETLERİ ? ? ?.
MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR (GDO)
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
YRD.DOÇ.DR. MÜGE YÜKSELOĞLU
DOKUZUNCU HAFTA Yapıştırıcılar-plastik yapıştırıcılar
D. MADDENİN DEĞİŞİMİ 1. Eldiven; plastik, deri, yün ve yapay kauçuktan üretilebilmektedir. Eldiven yapımında farklı maddeler kullanılmasının sebebi nedir?
ELYAFLAR VE ANALİZ YÖNTEMLERİ
MADDENİN DEĞİŞİMİ İnsanlar işleyerek maddeleri değiştirirler. Örneğin okul çantanız deri ve kumaştan değil de demirden yapılmış olsaydı kolaylıkla taşınabilir.
SAF MADDELER Tek çeşit maddeden oluşan varlıklara saf madde adı verilir. Bakır tel daha küçük parçalara ayrıldığında hep bakır özelliği gösterir.
Çok cahilsin tabiki de madde 
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
1.İnsanlar işleyerek maddeyi değiştirirler
MADDEYİ TANIYALIM.
Prof.Dr.Mustafa Kaymakçı
MADDEN İ N DE ĞİŞİ M İ * Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir. * Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir.
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
SİLGİLER.
DOĞAL VE YAPAY MADDELER İnsanlar kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmek için yeryüzünde ve yeraltında bulunana maddeleri çeşitli işlemlerden geçirerek değişikliğe.
GIDA KATKI MADDELERİ LEZZET MADDELERİ.
Ukrayna’ya İhracatımızın Artırılması
Yağlar (lipidler).
İPEĞİN ÖN TERBİYESİ - SERİSİN UZAKLAŞTIRMA Hazırlayan Sema MUTLU
FİLAMENT İPLİK ÜRETİMİ
DOĞAL LİFLER.
POLYESTER BOYAMA MERYEM YİĞİT.
Doğal lİfler Esra ÇINAR.
Düşük kaliteli yünler.
ANA ÖRGÜLER.
(TEKSTİL TEKNOLOJİSİ)
TEKSTİL LİFLERİ YAPAY LİFLER.
BEZAYAĞI ÖRGÜSÜ VE BEZAYAĞI ÖRGÜSÜNDEN TÜRETİLMİŞ ÖRGÜLER
Öğretim teknolojileri ve öğretim materyal tasarimi
Temel Örme Kumaşlar.
DİREKT BASKI Esra ÇINAR.
Hayvansal Lifler.
Örme Mamul Ön Terbiyesi- Tüp Kesme
BOYANACAK MATERYALİ KONTROL ETME
POLYESTER.
1)MADDE, CİSİM, MALZEME, EŞYA KAVRAMLARI
Hayvansal lifler Spesiyal lifler
REAKTİF BOYAR MADDELERLE BASKI YAPMA
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ
DÜĞME NEDİR ? Düğme ; kapama ve süsleme amaçlı giysiye tutturulan üç boyutlu bir malzemedir ve giysiyi kapamak için bir ilikten geçirilir . Düğmeler ,
TELA ve ÇEŞİTLERİ.
Dikiş İpliğinin Tarihçesi
Konfeksiyon yardımcı malzemeleri
TEKSTİL HAMMADDELERİ.
BİTKİSEL LİFLER (Sisal, Manila Keneviri(Abaca), Koko Lifi )
TEKSTİL VE HAMMADDELERİ
Kumaş Nedir?.
BİTKİSEL LİFLER (Kenevir, Jüt, Rami)
BİTKİSEL LİFLER.
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
SODYUM KARBONAT Na 2 CO 3. Sodyum karbonat halk arasında çamaşır sodası olarak da bilinen kimyasal bir üründür. Formülü Na 2 CO 3 olan bu kimyasal bir.
JEM 361 ÖZEL MİNERALOJİ.
Tekstil Hammaddelerinin Genel Özellikleri
GERİ DÖNÜŞÜM NEDİR?  Atıkların özelliklerinden yararlanılarak içindeki bileşiklerin fiziksel veya kimyasal yolla başka ürünlere veya enerjiye çevrilmesine.
Sunum transkripti:

SUNİ (REJENERE) LİFLER

KİMYASAL LİFİN TANIMI, SINIFLANDIRILMASI VE ELDE EDİLME YÖNTEMLERİ Doğal polimerlerden veya sentetik bir takım kimyasal ve fiziksel yöntemlerle filament halde elde edilen tekstil ham maddeleridir.

Kimyasal lifler suni ve sentetik olmak üzere ikiye ayrılmaktadır Kimyasal lifler suni ve sentetik olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Kimyasal lif elde edilmesinde pek çok yöntem kullanılmaktadır. Bunlar ; Yaş Çekim Kuru Çekim Yumşak Çekim yöntemleri lif üretiminde daha fazla kullanılmaktadır.

YAŞ ÇEKİM

KURU ÇEKİM

YUMŞAK ÇEKİM

SUNİ REJENERE LİF ÇEŞİTLERİ VE ÖZELLİKLERİ Doğal polimer maddenin kaynağına göre rejenere elyaf iki çeşittir; 1. Selüloz esaslı lifler 2. Protein esaslı lifler

SELÜLOZ ESASLI SUNİ LİFLER Filament haldeki rejenere selüloz elyafına verilen isimdir. Doğal kaynaklı insn yapısı elyaf üretiminin en önemli temsilcisidir. Ülkemizde rayon üretimi yapan işletme bulunmadığından, ithal edilerek kullanılmaktadır. Selüloz Kökenli Rejenere Elyaf Çeşiltleri Viskoz lifleri Modal lifleri HWM lifleri Asetat lifleri Triasetat lifleri Nitrat rayonu Bakır rayonu

Viskoz/Modal Lifi Selüloz hammaddesinden elde edilir ve öncelikle saflaştırma işlemi uygulanır. Viskoz, devamlı (flament) lif halinde elde edildikten sonra floş adı verilen iplik olarak üretilir. Viskon ipek taklidi kumaşların dokunmasında kullanılır. Yünlü kumaşlarda efekt ipliği olarak ucuz kumaş yapımında kullanılır. Viskozun kesilmiş haline ‘’viskon’’ denir. Kimyasal özellikleri pamuğa benzer. Pürüzsüz bir yüzeyi vardır. İç-dış giyimde, döşemelik kumaşlarda, astarlık ve perdelik kumaşlarda kullanılır.

Asetat Lifi Saf selülozdan, odun hamurundan, pamuk artıklarından flament halinde belirli kimyasal işlemler uygulanarak elde edilir. Uzun süre suda bekletildiğinde parlaklığını yitirir. Asetat lifi kendi ağırlığının %6’sı kadar nem çekebilir. Çok esnek olduğundan neredeyse hiç buruşmaz. Kuru haldeki kopma dayanıklılığı azdır. Yaş haldeyken bu oran%30 daha düşer. Düşük dayanıklılığına rağmen dökümlü ve yumuşak olduğundan kullanıma uygundur. Haşerelere karşı dayanıklılığı düşüktür, kalıcı lekeler oluşabilir (sandık lekesi). İç çamaşırı, pelüş, kadife, elbiselik, astarlık kumaşlarda ve fantezi bükümlü ipliklerin yapımında kullanılır.

PROTEİN ESASLI SUNİ LİFLER Hayvansal ve bitkisel kaynaklı olabilir. Protein karışımın çözelti içine püskürtülmesi ile elde edilir. Dört çeşittir. Bunlar; Kazein elyafı Zein elyafı Soya fasulyesi elyafı Yerfıstığı elyafıdır.

Kazein Elyafı Kazein elyafının hammaddesi olan süt, pıhtılaştırılarak suyu çözülür. Geri kalan kısım toz haline getirilir. Kimyasal maddelerle çekilerek olgunlaşmaya bırakılır. Sertleştirilir, yıkama ve kurutma işlemiyle elyaf elde edilir. Yün ile karıştırılarak kullanılır. Yüne dolgunluk, yumuşaklık, sıcak tutum özelliği kazandırır

Zein Elyafı Mısır taneciklerinden çözelti elde edilir. Dinlenmeye (olgunlaşmaya) bırakılır. Çözelti delikli aparatlardan (düzeden) geçirilerek asetik banyoda katılaştırılır. Pamuk, naylon, rayon gibi liflerle kullanılarak yumuşaklık, sıcaklık özelikleri kazandırır. Elbiselik kumaşlar, örme eşyalar, çorap, battaniye gibi mamullerin üretiminde karışım olarak kullanılır

Soya Fasulyesi (Sılkool) Soya fasulyesindeki yağ uzaklaştırılarak posa haline getirilir. Üzerindeki protein ayrıştırılır. Sıvı haldeki elyaf (çözelti) delikli aparatlardan (düzeden) geçirilerek germe ve çekmeyle flament (kesiksiz elyaf) haline getirilir. Yün benzeri üretilip yünün kullanıldığı alanlarda kullanılır.

Yer Fıstığı (Ardil) Soya fasulyesindeki yöntemle flament (kesiksiz elyaf) oluşturulur. Yün benzeri üretilip yünün kullanıldığı alanlarda kullanılır.

SENTETİK LİFLER

POLİESTER LİFLERİ

Poliamıd lifleri

Polivinil lifleri

Spandex lifleri