TEKSTİL HAMMADDELERİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
© 2001 By Default! A Free sample background from Slide 1 HİNDİSTAN CUMHURİYETİ Federal Başkent Yeni Delhi Nüfus(Milyon)
Advertisements

İŞLETME İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
TEKSTİL HİJYEN EĞİTİMİ
NONWOVEN NEDİR? NASIL ÜRETİLİR? NERELERDE KULLANILIR?
Avusturya.
AB Düşüncesinin Temelini Batı Almanya Fransa İtalya Belçika Hollanda Lüksemburg.
MADENLERİMİZ -DEMİR -KÜKÜRT -BAKIR -BOKSİT -KURŞUN -MAGNEZYUM
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
POLİPROPİLEN Hazırlayan: NİHAN KAŞMER
ELEKTROSKOP NEDİR, NASIL ÇALIŞIR?
Ülkemiz ve Dünya.
S CAMI (STRENGHT GLASS)
ENERJİYİ VERİMLİ KULLANMAYA NEDEN İHTİYACIMIZ VAR?
Yanık – Yara Bakımı ve Sütür Teknikleri
Merhaba arkadaşlar konumuz ..ÜLKELER ARASI ALIŞVERİŞ
Petrol ve Doğal Gaz Sahalarında Su Teknolojisi- Saf Suyun Özellikleri
Genel Kimya 101 Laboratuarı Deney 8: İnorganik Polimer
TC ANADOLU ÜNİVERSİTESİ
MADDENİN DEĞİŞİMİ İnsanlar işleyerek maddeleri değiştirirler. Örneğin okul çantanız deri ve kumaştan değil de demirden yapılmış olsaydı kolaylıkla taşınabilir.
İsveç.
SANAYİ DEVRİMİ Sanayi Devrimi ya da Endüstri Devrimi, Avrupa'da 18. ve 19. yüzyıllarda yeni buluşların üretime olan etkisi ve buhar gücüyle çalışan makinelerin.
SEMRA ULUDAĞ FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
1.İnsanlar işleyerek maddeyi değiştirirler
Yavuz Altop:Yönetim Kurulu Başkanı
Doğal ve Yapay Maddeler
KİMYANIN TARİHİ.
Türkiyede nanoteknoloji
Macaristan.
DENEYLERİN ABC’si. Ağaç lifleri Bitkilerde bulunan ağsı yapılardır.
Patlayıcılar ve Roket Yakıtları
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
Maddenin Değişimi.
MADDEN İ N DE ĞİŞİ M İ * Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir. * Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir.
BARIŞ KALENDERFEN VE TEKNOLOJİ 4.Maddenin Değişimi Çevremizdeki maddelerin büyük bir kısmı doğada kendiliğinden oluşur. Örneğin, toprak, ağaç, su, maden.
ESRA AYDİN Fen ve Teknoloji. ESRA AYDİN Fen ve Teknoloji Çevremizdeki maddelerin büyük bir kısmı doğada kendiliğinden oluşur. Örneğin, toprak, ağaç, su,
DOĞAL VE YAPAY MADDELER İnsanlar kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmek için yeryüzünde ve yeraltında bulunana maddeleri çeşitli işlemlerden geçirerek değişikliğe.
biyoteknoloji ve önemi
İNSAN FALİYETLERİNİN EKOSİSTEMLERİN SÜRDÜREBİLİRLİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİ
Buharla Çalışan Su Pompaları
Tarımsal üretimde yüksek verim elde etmek için gübre uygulamaları zorunluluk olarak görülmektedir. Ancak uygulanan gübrelerin miktarları, çeşitleri ve.
FİLAMENT İPLİK ÜRETİMİ
Doğal lİfler Esra ÇINAR.
ARAŞTIRMA TÜRLERİ Temel Araştırmalar: Olaylar arasındaki ilişkileri keşfetmek ve teori geliştirmek amacıyla yapılan çalışmalardır. Bunlar daha çok bilim.
ÜLKEMİZDE EKONOMİK FAALİYETLER
TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ HAKKINDA……
FOTOĞRAF KİMYASI GÖZDE GÜVEN BÜŞRA GÜRSES
TEKSTİL LİFLERİ YAPAY LİFLER.
POLYESTER.
Dikiş İpliğinin Tarihçesi
BİTKİSEL LİFLER (Sisal, Manila Keneviri(Abaca), Koko Lifi )
SUNİ (REJENERE) LİFLER
TEKSTİL VE HAMMADDELERİ
BİTKİSEL LİFLER (Kenevir, Jüt, Rami)
Çevre Biliminin Tarihsel Gelişimi
4.Maddenin Değişimi Çevremizdeki maddelerin büyük bir kısmı doğada kendiliğinden oluşur. Örneğin, toprak, ağaç, su, maden gibi maddeler doğanın bir parçasıdır.
4.Maddenin Değişimi Çevremizdeki maddelerin büyük bir kısmı doğada kendiliğinden oluşur. Örneğin, toprak, ağaç, su, maden gibi maddeler doğanın bir parçasıdır.
ELEKTROSKOP. Elektroskop nedir? Bir cisimde statik elektrik yükünün olup olmadı ğ ını, yükün eksi (-) veya artı (+) i ş aretli oldu ğ unu tespit etmeye.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İŞLETME YÖNETİMİNİN TARİHSEL GELİŞİM SÜRECİ
TEKSTİL HAMMADDELERİ TANIMI VE SINIFLANDIRILMASI
POLİMERLERİN ANALİZİ VE KAREKTERİZASYONU
Tekstil Hammaddelerinin Genel Özellikleri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KİMYA PROJE ÖDEVİ
BOR MİNERALİ AD:ŞEVAL SOYAD :BAZ SINIF :11/A NO :509.
Tekstil koruma ve onarımda kullanılan malzemeler
Şişecam Ürün Yönetim Şefi
27 nisan tüp doldurduğumuz tarih.
Sunum transkripti:

TEKSTİL HAMMADDELERİ

Herhangi bir tekstil ürününün ortaya çıkması için gerek duyulan ve ürünün oluşmasında kullanılan hammaddeler, tekstil hammaddeleri olarak tanımlanır.

Başlangıçta doğada bulunan ve doğal olarak kullanıma uygun olan maddelerden yararlanılmıştır.

Artan nüfuslar birlikte insanoğlunun ihtiyaçları da artmış Artan nüfuslar birlikte insanoğlunun ihtiyaçları da artmış. Dolayısıyla doğadan elde edilen hammaddeler yetmez olmuştur.

Nüfusun artması, Yaşam düzeyinin yükselmesi, Daha iyi konforlu yaşam isteğinin artması vb. nedenlerden tekstil ürünlerine, dolayısıyla da tekstil maddelerine yani liflere olan gereksinimi arttırmıştır.

Sürekli artan lif maddeleri ihtiyacını karşılayabilmek amacıyla yapılan çalışmalar neticesinde kimyasal lifler keşfedilerek üretime başlanmıştır.

İngiliz Robert Hooke 1665 yılında ipeğin taklit edilebileceğini öne sürmüş; 1842’de yine İngiliz Lois Schawebe cam üzerinde filament elde etmiştir. 1846’da selüloz, nitrik asitle muamele edilmiş ve çözülmüştür. 1884’de Fransız Count Chardonnet selülozu çözerek asırlardır süren suni ipek rüyasını gerçekleştirmiştir. Yine Fransız Despeissis selülozu bakırda çözmüştür. İlk defa 1897’de İngiliz Steam viskoz yöntemini bulmuş; 1903’te Amerikalı Miles selüloz asetatı bulmuştur.

925 yılında Alman kimyager Prof 925 yılında Alman kimyager Prof. Hermann Staudinger’in makromoleküller üzerine yapmış olduğu çalışmalarla doğal liflerin uzun moleküler zincir yapılarına sahip olduklarını ispatlayarak modern kimyasal lif biliminin temelini oluşturmuştur. 1931 yılında ise Amerikalı araştırmacı Carother hexametilen glikol adipatin (poly) 80 santigrat derecede erimesi ile çeşitli lineer polyester lif oluşumunu açıklamış, ancak bunda çok başarılı olamayarak çalışmalarını polyamid üzerinde yoğunlaştırmıştır. Kimyager bir gün bir deney tüpünü doldurduktan sonra üzerine iğnenin ucuyla delik açmasıyla ve buradan havaya eriyik püskürmesiyle, havada soğuyarak akan bu eriyiğin filament haline geldiğini görmüştür. Bunun sonucunda 1935 şubatında hexametilen diamin ve adipik asit ile ilk polyamid olan naylon 6.6’yı keşfetmiştir.

Amerika’da DuPont, İtalya’da Snia Viskosa ve Almanya’da Glanzstoff bu patentlere sahip olarak doğrudan üretim metodu ile fabrikalar kurmuşlardır. 1938’de Amerika’da Carothen yönetiminde bir grup Amerikalı bilim adamının eğrilebilir polyamidi sentetik olarak üretebilmeleri naylon 66’nın (perlon) doğumu olmuştur. 1939’da Alman araştırmacı P. Schlack naylon 6’yı bulmuştur. İngiliz araştırmacılar Whinfield ve Dickson 1941’de Manchester’da tereftalif asit ve glikolden ilk defa polyester liflerinin (terylene, dacron, diolen, terlenka, trevira) üretimini gerçekleştirmiştir.

Alman araştırmacı H. Rein 1942 yılında dimetilformamidi bulmuş ve polyakril lifleri (dralon, orlon) üreterek bugüne kadar ki sentetik lif ve ipliklerin en önemlilerinin buluşları tamamlanmıştır. 1954 yılında ise İtalyan Natta polipropileni bulmuştur. Bu gelişmelerin sonucunda kimyasal lifler ortaya çıkmıştır. Böylece ''doğal lif''lerin dışında kalan tekstil lifleri ''Kimyasal Lifler'' başlığı altında 2 ana grup olarak sınıflandırılmıştır: 1. Rejenere - Doğal Polimer - Yapay Lifler (Suni Lifler, Man-made Fibers), 2. Sentetik Lifler.

Kaynaklar Kaya, Firdevs. Yazıcıoğlu Yahşi. Lif Teknolojisi, Seçkin Ofset Matbaacılık, Ankara, 1992. https://www.google.com.tr/search?rlz=1C1PRFE_enTR715TR715&biw=1366&bih=613&tbm=isch&sa=1&ei=hIv3WdU-4aiABtKOvqAP&q=kimyal+lifler&oq=kimyal+lifler&gs_l=psy-ab.3...1564.5014.0.5133.13.13.0.0.0.0.173.1264.0j9.9.0....0...1.1.64.psy-ab..4.7.987...0j0i67k1j0i13k1j0i13i30k1j0i8i13i30k1.0.Fzxod_3hl2Q#imgrc=Diki5JZTlpstBM: https://tekstilsayfasi.blogspot.com.tr/2014/05/kimyasal-liflerin-tarihsel-gelisim.html