Su Ayak İzi ve Sanal Su (48015017) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YATIRIM TESVİK BÖLGELERİ
Advertisements

SAĞLIKLI BESLENMEDE POSALI YİYECEKLERİN ÖNEMİ
FEN VE TEKNOLOJİ Mızrap Ege Durakoğlu.
Global Hayvancılık Trendleri
2012 YILINA AİT ÖZET SUNU T.C. UZUNKÖPRÜ KAYMAKAMLIĞI
Mevcut Durum ve Gelecek Vizyonu 18 Temmuz 2012 Sakarya
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Proteinler.
FEN VE TEKNOLOJİ PROJE ÖDEVİ
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
Türkiye’de Hayvancılığın Gelişmesi İçin:
DÜNYA BESLENME KILAVUZLARI
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 17 Temmuz 2014.
Soma’nın 2014 yılı verilerine göre toplam nüfusu ’dir. 71 Mahallesi bulunmaktadır. Manisa ilinin kuzey kapısıdır. Kuzeyden, Balıkesir'in Savaştepe.
YAŞ GRUPLARINA GÖRE BESLENME
Eslenme engeli.
FEN VE TEKNOLOJİ ÜNİTE:VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
1 Her şekil 3 kişiyi gösterir. 3 Her şekil 3 meyveyi gösterir.
Hazırlayanlar Müge Çagman G. Pınar Sıdal
TÜRKİYEDE ÇİFTÇİNİN ÖRGÜTLENME DESENİ VE KOOPERATİF DIŞI ÖRGÜTLENME MODELLERİ Prof.Dr.Murat YERCAN.
Besinler Ve Dengeli Beslenme.
22 Mart 2012 AB Sığır ve Dana Eti Pazar Durumu. 2 AB Büyükbaş Hayvan: Toplam (Aralık 2011) AB Üretimi.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 21 Şubat ÜRETİM AB % BAŞ DEĞİŞİM TON AB % BAŞ DEĞİŞİM TON BOĞA ÖKÜZ İNEK DÜVE BUZAĞI GENÇ SIĞIR Sığır Eti Ocak.
BÖLÜM 3 TARIMIN TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ ÖNEMİ
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
Karadeniz Bölgesinde Hayvancılık
SÜT ve SÜT ÜRÜNLERİ.
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER VE ÖZELLİKLERİ NELERDİR??
BESİN MADDELERİ.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 22 Mayıs AB TOPLAM BÜYÜKBAŞ HAYVAN VARLIĞI CANLI HAYVAN Aralık Araştırması CANLI HAYVAN Aralık Araştırması.
PROJESİ.
SON ON YILDA HAYVANSAL ÜRETİMİN GELİŞİMİ VE TARIMIN FİNANSMANI
TAVUK YUMURTA CİVCİV.
Türkiye Süt,Et,Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği
PROJENİN PAYDAŞLARI KOP BÖLGESİ Konya, Karaman, Niğde ve Aksaray illerini içine alan KOP Bölgesi, km 2 alanıyla Türkiye yüzölçümünün yaklaşık.
KONYA İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. 1 Hüsamettin GÜLHAN T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı.
Tarım Türleri Öğrenme Hedefleri Tarımın Farklı Türlerini Tanımlamak
Küresel Ticaretin Üç Elemanı
Keşan Meslek Yüksekokulu Veterinerlik Bölümü Laborant ve Veteriner Sağlık Programı.
 İhracat bir ülkeden dış devletlere mal satımıdır.  İhtiyacından fazla ürettiği başka devletlere satar bu satımına da ihracat denir.  İhracat ekonomi.
Hayvan yetiştiriciliği ve refah
Bitkiler * Fidelerin en elverişli dikim tarihinin saptanabilmesi için Antalya Meteoroloji İstasyonuna ait 30 yıllık bir süre içerisinde Mart ayında.
Ekili Tarla Alanlarının Dağılımı*
Sığır yetiştiriciliğinin önemi
Menü Planlama.
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
Gen Mühendisliği ve Veteriner Hekimlikte Biyoteknoloji
Sığır Besiciliği.
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
SU AYAK İZİ Prof.Dr.Belgin ÇAKMAK
SAĞLIKLI YAŞAM ve SAĞLIKLI BESLENME…
Çiftliğim ne kadar uygun ? Faaliyet için yeterli ari alanım var mı ?
LİPİTLER.
P ESTISITLERIN INSAN VE ÇEVREYE ETKISI. Pestisit; zararlı organizmaları engellemek, kontrol altına almak ya da zararlarını azaltmak için kullanılan maddelerden.
YAŞAMIN TEMEL KAYNAĞI : SU YAŞAMIN TEMEL KAYNAĞI : SU Kaynak : Karikatürcüler Derneği-TEMA Vakfı-Cartoon Yayıncılık “Doğa ve İnsan Karikatür Yarışması”
ANT 311 Beslenme İlkeleri ve Beslenme Antropolojisi
Hollanda Yüz ölçümü: km 2 Nüfusu: İdare şekli:Meşruti Krallık Başkenti:Amsterdam Önemli şehirleri :Rotterdam, Groningen, Eindhoven Dili:Hollandaca.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bitkiler * Fidelerin en elverişli dikim tarihinin saptanabilmesi için Antalya Meteoroloji İstasyonuna ait 30 yıllık bir süre içerisinde Mart ayında.
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Dersin bu bölümü, WWF Türkiye, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Omo ve Unilever işbirliğinde hazırlanan Türkiye’nin Su.
Sunum transkripti:

Su Ayak İzi ve Sanal Su (48015017) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen Hoekstra ile araştırma ekibi tarafından geliştirilen bilgilerden derlenmiştir. Doç. Dr. Gökşen ÇAPAR 04 Aralık 2017

Bitkisel ve Hayvansal Gıdalar için Karşılaştırma

Hayvansal gıdaların üretimi ve tüketiminde beklenen artış küresel tatlı su kaynakları üzerinde daha fazla baskı yaratacaktır. Su ayak izinin boyutu ve özellikleri, hayvan türleri ve üretim sistemlerine göre değişiklik gösterir. Büyük baş hayvandan elde edilen etin su ayak izi (sığır; 15400 m 3/ton küresel ortalama) küçükbaş hayvandan elde edilen etinkinden daha büyüktür (koyun; 10400 m 3/ton, domuz; 6000 m 3/ton, keçi; 5500 m 3/ton), tavuk; 4300 m 3/ton). Tavuk yumurtasının küresel ortalama su ayak izi 3300 m 3/ton, inek sütünün su ayak izi ise 1000 m 3/ton’dur.

Protein, yağ, kalori… Birim üretim (ton) başına hayvansal gıdaların su ayak izi genellikle bitkisel gıdaların su ayak izinden daha yüksektir. Kalori başına baktığımızda da aynı durum söz konusudur. Bifteğin, kalori başına ortalama su ayak izi, tahıl ve nişastalı kök bitkilerin su ayak izine oranla 20 kat daha yüksektir. Proteinlerin su ihtiyacına baktığımızda, süt, yumurta ve tavuk eti için bir gram protein başına hesaplanan su ayak izi, baklagillerin su ayak izinden 1,5 kat daha fazla. Yağlar için; tereyağının gram yağ başına su ayak izi, yağ bitkilerinden göreceli olarak daha düşüktür. Ancak diğer tüm hayvansal ürünlerin gram yağ başına su ayak izi, yağ bitkilerinden daha yüksektir. Tatlı su kaynakları bakımından, hayvansal ürünlere kıyasla bitkisel ürünlerden kalori, protein ya da yağ elde etmek daha verimlidir.

Küresel olarak hayvansal üretim için bir yılda yaklaşık 2422 Gm3 su gereklidir (giga 109) (Bu rakam hangi gölün hacmine eşittir?) %87 yeşil, %6 mavi, %7 gri su Bu hacmin 1/3’ü büyükbaş besicilik sektörüne, diğer %19’luk kısmı büyükbaş süt üretim sektörüne aittir. Suyun toplam hacminin %98’i hayvanların beslenmesi için gereken suyun ayak izidir. Hayvanların içme suyu, servis suyu ve yem karıştırma suyu yalnızca %1.1, %0.8 ve %0.03’tür.