ELİ ÖPÜLESİ CAN ÖĞRETMENLERİM KAÇ ALIŞKANLIĞIMIZ VAR DERSİNİZ?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Evet arkadaşlar şimdi ben size bir kaç metin vereceğim. Size de anladıklarınızı soracağım.
Advertisements

ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ
Higgs bozonu nedir? Hasan AVCU. Evrenin başlangıcı kabul edilen Büyük Patlama'nın hemen saniyenin milyonda biri kadar ertesinde ilk parçacıklar da etrafa.
Metin içi özellikler metin dışı özelliklerle yakın ilişki içerisindedirler. Bunlar çeviri stratejilerinde kolaylıkla belirlenebilirler. Örneğin Felsefe.
Gülara Tırpançeker Bilişim Etiği Kuramlar.
ÖZÜRLÜLÜĞE YAKLAŞIM. Yanlış: Özürlü kişiler hastadır, tedavi edilip iyileştirilmelidirler. Doğru: Özürlülük hastalık değildir. Özürlü kişiler özürlü olmayan.
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
DAVRANIŞ BİLİMLERİNE GİRİŞ
SOSYAL GELİŞİM Öğr. Gör. İdris KARA.
Bunu,bu ülkenin her vatandaşı DİKKATLE OKUMALI. VERGİDE BAGIŞ SİSTEMİ SADAKA VE FİTRE DİYEREK ÜLKEMİZ NASIL SOYULUYOR?
Paragraf Nedir? & Herhangi bir yazının bir satırbaşından öteki satırbaşına kadar olan bölümüdür. & Duygu, düşünce, istekleri anlatım tekniklerinden yararlanarak.
AYNUR ŞİMŞEK İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI ÖNÜNÜZDEN ÇEKİLİN.
KENDİMİZİ TANIMAK MESLEKLERİ TANIMAK MESLEK SEÇİMİNİN ÖNEMİ SEÇMEK İSTEDİĞİM MESLEKLER HAKKINDA NERELERDEN BİLGİ ALABİLİRİM.
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YOLLARI Zeynep KAHYA Rehber Öğretmen.
ZAMAN VE ÇATIŞMA YÖNETİMİ. ZAMAN YÖNETİMİ Zamanı Verimli Kullanmak Ufak zaman kazanımları Hatalı bir şeyi daha kuvvetli yapmanın bir faydası yoktur.
Sözsüz İletişimin Özellikleri
İLETİŞİM VE EĞİTİM Bölüm 5 1. İletişim nedir?
1. Aşağıdakilerin hangisinde yanıt cümlesi, dönüşlülük zamiridir? A) Hangilerinin durumu iyi? Bazılarının. B) Kimin saçları daha uzun? Bunun. C) Kaçının.
Süreç... Rehberlik Nedir? Rehberlik Ne Değildir? Reberlik İlkeleri Nelerdir? Rehberlik Servisinden Hangi Konulara Dair Yardım Alınabilir? - Bireysel Alan.
SEMİNER ÇALIŞMASI 23 Haziran 2017
KEVSER KURNAZ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF - II. ÖĞRETİM
Ebeveyn - Ergen iletişimi Özel Balıkesir Fırat Lisesi
Aile İçi İletişim İle Çocuğunuzun Sorunlarını Çözebilirsiniz!!!
OYUN VE OYUNCAĞIN ÇOCUK GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ
Kişisel-Sosyal Rehberlik
ULUSAL MESLEKİ BİLGİ SİSTEMİ
GÜNEŞ SINIFI Tarih/Sayı: Ekim 2017/1 OKULUM VE BEN
PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ
Slaytı kendi akışında ve sesli izleyiniz.
7-14 YAŞ DÖNEMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
REHBERLİK SERVİSİ.
Aile Atölyeleri Projesi
1. KAZAZEDEYE YAKLAŞMA.
SÖZ SANATLARI SUNUSU.
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
AİLENİN OKUL BAŞARISINA KATKISI
SOSYAL MEDYA VE HALK KÜLTÜRÜ
SarIyer beledİyesİ gençlİk eğİtİm merkezİ Aİle-eğİtmen buluŞmasI
BİREYSEL FARKLILIKLAR ŞHT. BŞK
Bugün neler öğreneceğiz?
Yaşlılar için felsefe George Carlin 102 yaşında (Sevimli bir ihtiyarcık) TÜRKÇEYE ÇEVİREN : ONUR AYANGİL SONUNA KADAR OKUMAZSANIZ, YAŞAMINIZDAN BİR GÜN.
TUTUM VE ALGILAR.
Bugün neler öğreneceğiz?
Arkadaş, Çalışmaktan yorgun düştüğümüz günlerimizde Tanrıya bir Dua etmeyi sıklıkla unuturuz ama mailimizi kontrol etmeyi unutmayız. Bu yüzden , bize.
Psyc 351T Ölçme Teknikleri
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
Çocuklarımız İçin Düşünün
GÜDÜLENME-MOTİVASYON
Verimli Ders Çalışma Seminerine Hoş Geldiniz
ŞEKİLLER.
Globalpiyasa.com’da Firma Web Sitesi Nasıl Oluşturulur?
Okul Öncesi Dönemde Fen Eğitimi
ETKİLİ İLETİŞİM SEMİNERİ
ANLATMAYA BAĞLI EDEBİ METİNLERDE DİL VE ANLATIM
HAKLARIMI ÖĞRENİYORUM
KABUL DİLİ.
KELİME TÜRLERİ FİİLLER.
ÖĞRENME STİLLERİ.
: HAZIRLAYAN : SUDENAZ DELİOĞLU
“Hayatın Ortağı Olmak…”
VELİ SEMİNERİMİZE HOŞGELDİNİZ
ODTÜMİST MENTORLUK PROGRAMI
Arkadaş, Çalışmaktan yorgun düştüğümüz günlerimizde Tanrıya bir Dua etmeyi sıklıkla unuturuz ama mailimizi kontrol etmeyi unutmayız. Bu yüzden , bize.
Sağlıklı Yaşama Kılavuzu
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÖĞRENCİLERE ÇEVRE BİLİNCİ KAZANDIRMA
NEDEN MANİPÜLASYON.
14. EKİPLE ÖĞRETİM İKİ KAFA TEK KAFADAN DAHA İYİDİR ( Two heads are better than one) ingiliz atasözü.
Yrd. Doç. Dr. Şükrü KEYİFLİ
Sunum transkripti:

ELİ ÖPÜLESİ CAN ÖĞRETMENLERİM KAÇ ALIŞKANLIĞIMIZ VAR DERSİNİZ?

Verimli Ders Çalışma Seminerine Hoş Geldiniz

‘Günlerden bir gün,  Afrika’da çalışan bir antropolog bir kabilenin çocuklarına bir oyun oynamayı önerir. Oyun basittir. Çocukları belirli bir yerde yan yana sıraya dizer ve açıklar.

‘Herkes karşıdaki ağaca kadar tüm gücüyle koşacak ve ağaca ilk ulaşan birinciliği kapacak. Ödülü ise yine o ağacın altındaki güzel meyveleri yemek olacak.’

Çocuklar oyuna hazır olunca, antropolog oyunu başlatır.

! Unutmamak gerekir ki başarılı bir insan belirlediği amaçlarına belirli bir zaman diliminde ulaşmış insandır. DEĞİL Mİ?

İşte o ANda bütün çocuklar el ele tutuşur ve beraberce koşarlar İşte o ANda  bütün çocuklar el ele tutuşur ve beraberce koşarlar. Hedef gösterilen ağacın altına beraber varırlar ve hep beraber meyveleri yemeye başlarlar.

Antropolog şaşırır ve çocuklara neden böyle yaptıklarını sorar Antropolog şaşırır ve çocuklara neden böyle yaptıklarını sorar. Aldığı cevap hayli manidardır;

“Biz UBUNTU yaptık ”

Yarışsaydık, aramızdan sadece bir kişi yarışı kazanacak ve birinci olacaktı. Nasıl olur da diğerleri mutsuzken yarışı kazanan bir kişi ödül meyveyi yiyebilir?

Oysa biz ubuntu yaparak hepimiz yedik.”

“BEN, BİZ OLDUĞUMUZ ZAMAN ‘BEN’İM” ” UBUNTU; bizim dilimizde “BEN, BİZ OLDUĞUMUZ ZAMAN ‘BEN’İM” demek. ‘tir

UBUNTU Kelime karşılığı ‘insanlık’ UBUNTU Kelime karşılığı ‘insanlık’. Kökeni Güney Afrika’daki Bantu dilinden geliyor. İnsanların ilişkilerine odaklanan hümanist bir felsefe. Başkalarına karşı merhametli, şefkatli, iyiliksever olmak gibi insani değerleri esas kabul ediyor.

UNUTMA ! "Ben, ben olduğum için sen, sensin"

Ubuntu'ya inanan bir insan diğerlerine açıktır. Diğerlerine olumludur Ubuntu'ya inanan bir insan diğerlerine açıktır. Diğerlerine olumludur. Diğerleri iyi ve yetenekli olduğunda tehdit altında hissetmez. Onun daha büyük bir bütünün parçası olduğunu bilmekten gelen bir özgüveni vardır. Ve diğerleri aşağılandığında, küçük düştüğünde, zulme uğradığında ya da ezildiğinde kendini de aşağılanmış hisseder."

Ubuntu, insan ancak başka insanlar aracılığıyla insan olur, demektir Ubuntu, insan ancak başka insanlar aracılığıyla insan olur, demektir. Aynı zamanda her yurttaşın bireysel ve toplumsal refahın arttırılması için Ubuntu, insanların birbirlerine bağlılıklarına odaklanan insancıl bir felsefedir.’

Bizim güzel ülkemizde de var fazlasıyla Bizim güzel ülkemizde de var fazlasıyla. Zaman içinde unuttuğumuzdan dem vuruyoruz biliyorum. Ama ben çocuklarımıza kendi davranışlarımızla örnek olmamızın ve yaşatmamızın önemli olduğunu düşünüyorum.

Gerçekte yapmamız gerekenler öylesine basit ki Gerçekte yapmamız gerekenler öylesine basit ki. Yeter ki gönül gözüyle ve sevgiyle bakmasını bilelim hayata, etrafımıza. Sadece kendimizi değil, çevremizdekilerin de iyilik ve mutluluğunu gözetme halini yaşatalım bir anlamda. Hani benim sıklıkla dile getirdiğim; karşımızdaki insana KIYMETLİ olduğunu hissettirme durumu.

Ama öncesinde empati yaparak onu, düşüncesini anlamaya çalışmamız gerekli elbette. Karşımızdaki üzgünken, sıkıntı içindeyken biz nasıl mutlu olabiliriz ki?

Kısacası UBUNTU yapmayı unutmamak, o kadar. Hayatın getirdiklerini paylaşalım. Var olan tüm güzelliklerin tadına BERABERCE varalım, olmaz mı? Asıl olan doğayı, insanları, tüm canlıları sevmek; saygıyla yaklaşmak ve empati yapabilmek. Kısacası UBUNTU yapmayı unutmamak, o kadar.

"empati" sözcüğü üç ayrı anlamda kullanılır: DANİEL GOLEMAN Diyor ki "empati" sözcüğü üç ayrı anlamda kullanılır: Öteki kişinin hislerini bilmek o kişinin hissettiği şeyi hissetmek ötekinin sıkıntısına şefkatle karşılık vermek.

BU ÜÇ EMPATİ ÇEŞİDİ 1-2-3 ŞEKLİNDE BİR ARDIŞIKLIK BETİMLER:

--Seni fark ediyorum,

--Duygunu paylaşıyorum --Sana yardım etmek için harekete geçiyorum

O kadar güzel ve hassas ki satırlar ki bana söz düşmez daha…

TÜM İNSANLARI ÇOK AMA ÇOK SEVİYORUM ALLAH RIZASI İÇİN TÜM İNSANLARI ÇOK AMA ÇOK SEVİYORUM TÜM GÜZELLİKLER HEP VE HER ZAMAN SİZİNLE OLSUN… AHMET DALKIRAN www.egitimhane.com