Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Psyc 351T Ölçme Teknikleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Psyc 351T Ölçme Teknikleri"— Sunum transkripti:

1 Psyc 351T Ölçme Teknikleri
BERNA AKÇİNAR

2 Tekrar Psikolojik testlerin çıkış noktası bireysel farklılıkların belirlenmesi ihtiyacıdır Tarihsel gelişimler – bilimsel ölçümler için Amerikan eğitim sistemi İş gücünde yetkin kişileri belirleme ihtiyacı – terfi sistemlerinin oluşması Beceri ve yetkinliklerin biyolojik temellerinin anlaşılması Bugün ölçme ve değerlendirme büyük bir endüstrinin parçasıdır – birçok alanda uygulanmaktadır. Psikolojik testin kuralları Standardizasyon, nesnellik, test normları, geçerlik, güvenirlik Test çeşitleri Performans testleri, Davranışsal Gözlem, Kişinin kendini raporladığı ölçümler (self-report)

3 Etik Davranışları Doğru ve yanlış arasındaki farkı bilmek ve doğru olanı seçmek

4 İntihal (fikir hırsızlığı)
Bir başkasının fikrini veya kelimelerini, kendininmiş gibi kullanmak - etik olmayan akademik davranış örneği

5 Çocuğun fiziksel ve biyolojik gelişiminin izlenmesi bulunduğu yaşa ait davranışları yapıp yapmadığı sonrasında çocuğun genel gelişim sürecinde herhangi bir problem olup olmadığı ile ilgili değerlendirme yapılmasına olanak sağlar. Çocuğun fiziksel ve biyolojik gelişiminin izlenmesi bulunduğu yaşa ait davranışları yapıp yapmadığı sonrasında çocuğun genel gelişim sürecinde herhangi bir problem olup olmadığı ile ilgili değerlendirme yapılmasına olanak sağlar (Eskin, 2009). Çocuğun fiziksel ve biyolojik gelişiminin izlenmesi bulunduğu yaşa ait davranışları yapıp yapmadığı sonrasında çocuğun genel gelişim sürecinde herhangi bir problem olup olmadığı ile ilgili değerlendirme yapılmasına imkan sağlar.

6 Ölçme ve Değerlendirmede Etik

7 Test standartları ve etik
Test kullanıcılarının niteliği A-B-C level qualification A: Schools and research organizations B: MA level C: PhD level

8 Test standartları ve etik
Testi alan kişiye/gruba zarar vermemek Yetkinlik- sadece yetkin olduğunuz alanlarda çalışmak Raporlama Bilgilendirilmiş onam hakkı

9 Bilgilendirilmiş onam hakkı
Testin içeriği ve genel amacı hakkında bilgi Araştırmanın öngörülen süresi Testin neden uygulandığı – özgün gerekçesi Araştırma işleminin kısaca bilgisi Araştırmanın yapılacağı yer(ler) Araştırmaya katılması beklenen katılımcı sayısı Katılımcılar için herhangi bir risk içerip içermediği Gönüllülük esasına dayandığı bilgisi Test verilerinin neden kullanılacağı/Bulguların kimlerle paylaşılacağı – Gizlilik hakkı Test sonuçları hakkında bilgilendirme Etiketlemeden kaçınmak

10 Örnek – gerçek bir çalışma
KOÇ-KAM Etik Raporları

11

12

13 Aktivite Bilgilendirilmiş Onam Formu Hazırlama
Toplumsal Cinsiyet Rolleri Ölçeği

14 Standardizasyon

15 Standardizasyon Amaç: Yorumlamayı kolaylaştırmak için test sonuçlarına bir referans / çerçeve oluşturmak Normlar Standart sonuçlar ? Test Populasyon (Evren) Standart Örneklem Ham Skorlar Standart Skorlar Ne zaman? Kime?

16 Standart Skor Oluşturma Çeşitleri

17 Normlar Uygun (?) karşılaştırma grubu Yaş veya sınıf seviyesi normları
Gelişimsel olarak uygun olmalı Genellikle ham skorları standart skorlara çeviren hazırlanmış tablolar kullanılır

18 Standart skorlar - çeşitleri
z skorları Z skorları: Ortalama= 50, SS = 10 ((z*10)+50) Wechsler skorları: Ortalama= 100, SS = 15 ((z*15)+100)

19 Normalize Standart Skorları
Yüzdelik değerler  z-skorları (zn olarak gösterilir) zn -skorları  T skorları (ortalama= 50, SS = 10)

20 Uygulamada Standardizasyon

21 Neden gerekli? Her koşulu tüm kişiler için eşit duruma getirerek, nesnel ve adil olmasını sağlamak

22 Aktivite Final sınavı için özellikler yazınız;
Standart bir final sınavı oluşturun (3 tane özelliğini yazın) Standart olmayan bir final sınavı oluşturun (3 tane özelliğini yazın)

23 Uygulamada Standardizasyon
Aynı yerde, aynı materyallerle ve aynı şekilde Aynı koşullar altında – ses, gürültü, sıcaklık, ışık koşulları tüm katılımcılar için aynı olmalı. Yaklaşık olarak günün aynı zamanında uygula, çünkü insanlar sabah 9’da test uygulandığında ve akşam 5’te test uygulandığında farklı davranabilirler. Aynı standart yönergeleri ver.

24 El Kitapçığı ve Önemi Madde 1. İhtiyacım olduğunda aileden birisi yanımda olur. Anne ne gibi ihtiyaçlar diye sorarsa, anneye; “zaman zaman hepimizin bir yardıma ihtiyacımızın olduğu günler vardır, örneğin bazı günlerde çocuklarla ilgilenmesi için birinin olması, hastayken yardım edebilecek birinin olması, mutsuz olduğumuzda birinin bizimle ilgilenmesi gibi. Sizin bu gibi durumlarda, ihtiyacınız olduğunda eşiniz dışında ailenizden yardımcı olan biri var mı?” diye açıklama yapılabilir. Madde 8. Aileden birisi benim duygularımı önemser. Eğer anne ‘duygu’dan kastın ne olduğunu sorarsa, ona “üzüntülü, mutsuz, mutlu, heyecanlı ya da kızgın olduğunuzda bu duygularınızı önemseyip anladığını ya sözlerle ya da göstererek (örneğin size sarılarak, elinizi tutarak) ifade eden eşininiz dışında bir aile bireyiniz var mı?” diye sorabilirsiniz.


"Psyc 351T Ölçme Teknikleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları