Hukukun TEMEL kavamları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
1.3 DEVLET ŞEKİLLERİ.
Advertisements

TÜRKİYE’DE ÇAĞCIL DEMOKRASİ, DEMOKRATİK KÜLTÜR VE OLGUNLUK
C)CUMHURİYET'İN BEKÇİLERİNE...
KALİTE VE GÜVENCE POLİTİKA BELGEMİZ KALİTE VE GÜVENCE POLİTİKA BELGEMİZ İÇİNDEKİLER MİSYONUMUZ 2 VİZYONUMUZ 2 TEMEL DEĞERLERİMİZ 2  Dürüstlük 2  Tarafsızlık,
Siyaset Bilimine Giriş
Finlandiya yönetiminde hesap verebilirliğe giriş Visa Paajanen,
HUKUKUN KAYNAKLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
MAHALLİ İDARELER (Yerel Yönetimler)
YARGI BAĞIMSIZLIĞI & YASAMA VE YÜRÜTME İLE İLİŞKİLER
1924 ANAYASASI.
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
Hukukun Temel Kavramları
HUKUK KURALLARI HUKUK KURALLARI HUKUKUN MÜEYYİDESİ HUKUK TÜRLERİ
2.HUKUKUN BÖLÜMLERİ “Hukukun dokusunda iki çeşit ilişki vardır. Bunlardan biri, yönetenlerle yönetilenler arasındaki ilişkilerdir. Öbürü ise, kişilerin.
CUMHURİYET DÖNEMİNDE HUKUK Eskişehir Salih Zeki Anadolu Lisesi
ANAYASA REFERANDUMU’NA NE DİYORUZ ? Ulusal Sivil Toplum Kuruluşları Birliği *İstanbul Barosu Başkanlığı’nın çalışmasından yararlanılarak hazırlanmıştır.
SALTANATIN KALDIRILMASI
ANAYASA HUKUKUNA GİRİŞ
ANAYASA.
Avrupa Birliği Ekonomisi Tezsiz Yüksek Lisans Programı
TÜRK ANAYASALARININ “KUVVETLER AYRILIĞI” YÖNÜNDEN MUKAYESESİ
SOSYAL BİLGİLER 5. SINIF DERS KİTABI 7
1 U.A SİYASİ KURULUŞLAR HAFTA 2 TANIM VE SINIFLANDIRMA.
5/A MERKEZİ YÖNETİM HARUN DOLMA.
Mustafa ÖZÜNLÜ Kamu Yönetimi Bilim Uzmanı Mart 2015 Ürgüp/NEVŞEHİR
İDARE HUKUKU BİRİNCİ BÖLÜM Öğr. Gör. A. Çağlar ERKAN.
ALMANYA‘DA YAŞAMAK GÜVENLİK ORGANLARI ve YARGI. Güvenlik Organları: Ülkenin iç güvenliğini eyalet düzeyince yönetilen polis örgütü sağlar. Federal düzeyin,
HUKUKTA BİLGİ YÖNETİMİ BBY Türk Yargı Sistemi
“KAMU PERSONELİ” Kimdir?
TUR İ ZM HUKUKU VE MEVZUATI DR. OSMAN AVŞAR KURGUN DR. AYHAN GÖKDEN İ Z DR. MURAT SEL İ M SELV İ DR. GONCA KILIÇ DR. ELBEYI PEL İ T Ö Ğ R. GÖR. HÜSEY İ.
KENTSEL SİYASET-5. KENTSEL SİYASET-5 Kentsel Siyaset-5 Doç.Dr. Ahmet MUTLU.
1/8. 2/ 8 İÇİNDEKİLER I. KISIM GENEL OLARAK  GENEL OLARAK MEVZUAT  BİR KISIM HUKUKÎ TABİRLER  NORM / NORMLAR HİYERARŞİSİ İKTİDAR / ERK / GÜÇ  İDARİ.
MEŞRUTİYET DÖNEMİ Meşrutiyetin ilan edilmesinde;
2709 sayılı TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI Anayasanın bağlayıcılığı ve üstünlüğü MADDE 11 – Anayasa hükümleri;  Yasama,  Yürütme ve  Yargı organlarını,
AVRUPA BİRLİĞİ KURUMLARI
FEDERASYON NEDİR.
VII. Ünite SİYASET FELSEFESİ
HUKUK KURALLARI HİYERARŞİSİ VE TERİMLERİ
KAMU YÖNETİMİNİN DENETLENMESİ
Yasalar AYDIN GÖKMEN. YASA NEDİR*? Devletin yasama gücünce belli biçimlere uyularak düzenlenen ve yürürlüğe girdikten sonra herkesin uyması zorunlu olan,
Kamu Yönetiminin Denetim Sorunları. Kamu yönetimi sisteminin; planlanan çıktıların üretilebilmesi, hukuk devleti ilkesinin uygulanması, yönetsel yozlaşmanın.
Kamu Yönetiminin Denetlenmesi
Süleyman Demirel Üniversitesi Aday Memur Temel Eğitimi
“KAMU PERSONELİ” Kimdir?
Temel HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA
VETERİNER HEKİMLİĞİ MEVZUATI
YÖNETİM BİÇİMLERİ MONARŞİ OLİGARŞİ TEOKRASİ CUMHURİYET.
YASALAR VE ÖZEL EĞİTİM.
DENETİM YÖNTEMLERİ Kamu yönetiminin denetlenmesinde ya da hesap verilebilirliğinde çeşitli yöntemler kullanılmaktadır.Bunlar ,siyasi denetim,idari denetim,
ANAYASA REFERANDUMU’NA NE DİYORUZ
MEVZUATLA İLGİLİ KAVRAMLAR
Hukukun TEMEL kavamları
MEDENİ HUKUK.
HUKUKUN KAYNAKLARI Hukukun kaynakları, asıl kaynaklar ve yardımcı kaynaklar olarak ikiye ayrılır. Asıl kaynaklar: Yazılı ve yazısız kaynaklar Yardımcı.
Hesap Verebilirlik ile İlgili Düzenlemeler
VERGİ HUKUKU KONULARA GÖRE SINIFLANDIRILMIŞÇALIŞMA SORULARI ARASI STAJA BAŞLAMA SINAVLARINDA ÇIKMIŞ SORULARDAN OLUŞTURULMUŞTUR ÖĞR.GÖR.CEMAL.
Demokrasinin Temel İlkeleri Hazırlayanlar:M.Kerem GÜNGÖR Deniz ÇAPAR Kaan CANLI.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ AYAŞ MESLEK YÜKSEKOKULU
SİGORTA HUKUKU GENEL KAVRAMLAR Güliz Evren KIRBAŞ Hazine Uzmanı
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ TURİZM MEVZUATI
YARGI KARARLARI 2.
VII. Yasama yetkisi Yasama yetkisi Türk Milleti adına Türkiye Büyük Millet Meclisinindir. Bu yetki devredilemez.
HUKUK BAŞLANGICI 12.
Sunum transkripti:

Hukukun TEMEL kavamları

1. Anayasa Hukuku: Kamu hukuku kuralları, başta Anayasa olmak üzere 6 ana başlık altında incelenmektedir. Anayasa Hukuku, devletin yapısını (biçimini), özelliklerini, devlet örgütünü, hak ve yetkilerini ve bireylerin devlet ile olan ilişkilerini belirler. Her devletin bir Anayasa Hukuku bulunmasına karşın bu anayasalar her zaman yazılı hukuk metinleri olmayabilmektedir (İngiltere örneği). Ancak anayasası olmayan devlet yoktur

Genelde bütün anayasalarda devletin üç temel görevinden söz edilmektedir, bunlar Yasama, Yürütme ve Yargıdır. Yasama: Halk adına egemenlik hakkını kullanarak toplumu yönlendirecek yazılı hukuk kurallarını yani yasaları yapar ve ayni zamanda Yürütmeyi denetler. (Meclise sunulan Soru ve Gensoru mekanizmalarını kullanır)

Yürütme: Yasalar ile kendisine tanınan hak ve yetkileri kullanarak kamu hizmetlerini yerine getirir. Yargı: Yasamayı denetler (Anayasaya uygunluk denetimi yaparak) ve yürütme organı ile yurttaşların işlem ve eylemlerinin hukuka (yasaya) uygun olması için verilen görevleri yapar.

Kuvvetler ayrılığı: Her üç organın birbirinden bağımsız olması görüşünü savunur. Ülkemizde 1961 ve 1982 Anayasaları Kuvvetler ayrılığı prensibini taşımaktadır Kuvvetler birliği: Yasama, Yürütme ve Yargı erkleri tek bir organda toplanmaktadır. Ülkemizde 1924 Anayasası kuvvetler birliğine örnek gösterilebilir, her üç erk yasama meclisinde toplanmıştı.

2. İdare Hukuku: Devlet yönetiminde görev alan organların temel ilişkilerini, görev ve yetkilerini, güncel işlerin yapılışını düzenleyen hukuk dalıdır idare hukukunda eşitlik ilkesi değil astlık – üstlük ilkesi geçerlidir. Yönetimin alt kademeleri yasalar aykırı olmadığı sürece üstün talimatlarına uyma zorunluluğu vardır.

3.Uluslararası Kamu Hukuku: Egemen ve bağımsız devletler ile uluslararası kuruluşların birbirleriyle olan ilişkilerini düzenleyen hukuk dalına Uluslararası Hukuk ya da Devletler Genel (Kamu) Hukuku denilmektedir. Egemen ve bağımsız devletlerin yanı sıra sınırlı bağımsızlığa sahip ya da henüz devlet sayılmayan toplulukların aralarındaki ilişkiler de uluslararası kamu hukuku kurallarına göre sürdürülmektedir.