Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FEDERASYON NEDİR.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FEDERASYON NEDİR."— Sunum transkripti:

1 FEDERASYON NEDİR

2 Federal devlet ortak bir anayasa altında birleşmiş devletlerin oluşturduğu bir devlet biçimidir. Federasyonu oluşturan devletlere ‘Federe Devletler’ bunların oluşturduğu devlete ‘Federal Devlet’ denir. FEDERE DEVLET FEDERE DEVLET FEDERAL DEVLET FEDERE DEVLET FEDERE DEVLET FEDERE DEVLET

3 Avusturya Rusya ABD Kanada Hindistan Almanya gibi devletler federal devlete örnek gösterilebilir.

4 ARİZONA EYALETİ(FEDERE DEVLETİ)
NEW MEXİCO EYALETİ(FEDERE DEVLETİ)

5 Federe devlet içinde yaşayanların iki tür vatandaşlığı vardır.
Hem bir federe devletin, hem de federal devletin vatandaşlarıdır. Federal devlet Federe d.

6 Federal devletin ve federe devletlerin birer anayasası vardır.
Devlet egemenliğinin içte kullanılması federe devletlerle, federal devlet arasında bölüşülmüştür. Dış egemenliğin kullanılması ise federal devlete aittir.

7 Federal sistemin tercih edilmesinin çeşitli nedenleri
vardır: Tarihsel benzerlikler é 2. Dış tehdidin varlığı veya uluslar arası meselelerde daha etkin bir rol oynama arzusu 3. Coğrafi büyüklük

8 KONFEDERASYON FEDERASYON KAYNAK Uluslararası antlaşmayla kurulur. Anayasayla kurulur. BAĞIN NİTELİĞİ Üye devletler arasındaki bağ akdidir. Anayasal niteliktedir. AYRILMA HAKKI Üye devletler üyelikten çıkabilir. Ayrılma hakkı yoktur. U.ARASI KİŞİLİK Üye devletlerin de var. Sadece federal devletin vardır. DIŞ İLİŞKİLERDE Üye devletler bağımsızdır. Federe devletler federal devlete bağlıdır. ZORLAMA GÜCÜ Konfederasyonun üye devletler üzerinde zorlama gücü yoktur. Var. VATANDAŞLIK Sadece üye devletlerin vatandaşlığı var. İki Tür Vatandaşlık Var.(Federal Vatandaşlık+Federe Vatandaşlık)

9 ÜNİTER DEVLET FEDERAL DEVLET DEVLET SAYISI Tek devlet var. İki tür devlet var: Bir federal devlet, birden çok federe devlet HUKUK DÜZENİ Tek bir hukuk düzeni var. İki tür hukuk düzeni var: Bir federal hukuk düzeni, birden çok federe hukuk düzeni Y.Y.Y. ORGANLARI Tek yasama, yürütme ve yargı organı vardır. İki tür organ vardır: Federal yasama, yürütme, yargı; federe yas.yür.yar. organları YETKİ PAYLAŞIMI Merkezi idare ile adem-i merkezi idare arasında kanunla yapılır. Federal devlet ile federe devlet arasındaki yetki paylaşımı anayasayla yapılmıştır.


"FEDERASYON NEDİR." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları