TELA ve ÇEŞİTLERİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇÖZGÜ HAZIRLAMA.
Advertisements

Bilgisayar Ağ Pasif Bileşenleri
BÖLÜM 4: METAL DIŞI MALZEMELERİN YAPISI
TEKNİK TESTİL ALANINDA UYGULAMA ÖRNEKLERİ
KBRN KORUYUCU EKİPMAN Mesut ORTATATLI Yrd.Doç.Dr.Tbp.Alb.
Havza Yönetiminde Etkin Toprak Koruma Önlemleri
NONWOVEN NEDİR? NASIL ÜRETİLİR? NERELERDE KULLANILIR?
TELA VE SORU İŞARETLERİ ? ? ?.
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Kas İskelet Sistemi -
PULTRÜZYON YÖNTEMİ CİHAT OKTA YAVUZ ÜNAL
Mimari Tekstiller Ekim 06, PVC/Polyester Membran Mimari Tekstil Kriterleri Düşük Kılcal Yapı Düşük Kılcal Yapı Yüksek Yapışma ve İşleme Kolaylığı.
Bilgi ve İletişim Teknolojileri
Bal Peteği (honeycomb) Kompozitler
YRD.DOÇ.DR. MÜGE YÜKSELOĞLU
KABUK KALIBA DÖKÜM YÖNTEMİ
Kompozit Malzeme Üretiminde Maksat
KOROZYONLU YORULMA Peryodik yön değiştiren gerilimlerin korozif ortamlarda yol açtıkları malzeme bozunmasıdır. Gerilimli korozyona paralel olarak, korozyonlu.
 Abradable hareketli halindeki çok aşınan bölgelerde kullanılan ve ana metali aşınmalardan korumak için kullanılan kompozit malzemedir.  Hareket halindeki.
UÇAK YAPIMINDA KULLANILAN KOMPOZİT MALZEMELER
Fen ve teknoloji dersi 5. Ünite MERVE YALIN 6/F 722.
Omuz kemikleri ve Kollar Kalça kemiği ve bacaklar
PARALELKENAR.
Öklit Matematikte ispat yöntemini ilk kullanan kişinin Thales (Tales) (MÖ. 624 – 547) olduğu düşünülmektedir. Euclides (Öklit), ispat yöntemini ince bir.
BARIŞ KALENDERFEN VE TEKNOLOJİ 4.Maddenin Değişimi Çevremizdeki maddelerin büyük bir kısmı doğada kendiliğinden oluşur. Örneğin, toprak, ağaç, su, maden.
İSKELET Sağlık Slaytları
ESRA AYDİN Fen ve Teknoloji. ESRA AYDİN Fen ve Teknoloji Çevremizdeki maddelerin büyük bir kısmı doğada kendiliğinden oluşur. Örneğin, toprak, ağaç, su,
KONDANSATÖRLER Kondansatörler elektrik enerjisi depo edebilen devre elemanlarıdır. İki iletken levha arasına dielektrik adı verilen bir yalıtkan madde.
KONFEKSİYON TEKNOLOJİSİ
BÖLÜM 20 SU ALMA YAPILARI VE ÖN ARITMA.
TEKİL VE ÇOĞUL KRİSTALLERİN PLASTİK DEFORMASYONU
KOMPOZİT MALZEMELER.
STANDART VE STANDARDİZASYON SORULAR  1-Yaoı karakterine göre standarrtlar nelerdir  2-Standardizasyon amaçlarından 3 tanesini yazınız  3-Standardizasyonun.
HAZIRLAYAN: TANER BULUT FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ. Destek ve hareket sistemi İskelet sistemi KıkırdakKemikEklem Kas sistemi.
DOKUSUZ YÜZEYLER CLOTHTECH (TELA).
Ders 2 Kavram Öğrenmeyi Etkileyen Etmenler
E-CAMI S-CAMI VE C-CAMI
ISI VE NEM TRANSFERİ AÇISINDAN KONFORLU T-SHİRT TASARIMI
ANA ÖRGÜLER.
(TEKSTİL TEKNOLOJİSİ)
BEZAYAĞI ÖRGÜSÜ VE BEZAYAĞI ÖRGÜSÜNDEN TÜRETİLMİŞ ÖRGÜLER
Öğretim teknolojileri ve öğretim materyal tasarimi
Halı ile ilgili genel kavramlar
Yaka Teknik Çizimleri.
Örme Mamul Ön Terbiyesi- Tüp Kesme
HAZIRLAYAN BURCU TÜLÜCÜ
HAZIRLAYAN: Fen Bil. Öğrt. Mervenur HOŞGÖR
BOYANACAK MATERYALİ KONTROL ETME
POLYESTER.
HAZIRLAYAN: Tuğba Düzal
T A Ş L A M A OTOMOTİV MAKİNE İŞLEMLERİ Yrd. Doç. Dr. Can ÇINAR
SÜRTÜNME HASLIĞI TESTİ
VATKA Elbise, ceket, palto gibi giysilerin omuz kısmını desteklemek, istenen biçimi,formu vermek amacıyla kullanılır. Giysiye dikilerek monte edilir. Pamuklu,
DÜĞME NEDİR ? Düğme ; kapama ve süsleme amaçlı giysiye tutturulan üç boyutlu bir malzemedir ve giysiyi kapamak için bir ilikten geçirilir . Düğmeler ,
=FERMUAR=.
Konfeksiyon yardımcı malzemeleri
SUNİ (REJENERE) LİFLER
TEKSTİL VE HAMMADDELERİ
Kumaş Nedir?.
DOKUSUZ YÜZEYLER.
TERLİK SAYA VE ASTAR PARÇALARININ KESİMİ
*SAYA YAPIMINDA KULLANILAN TAKVİYE MALZEMELERİ
BANTLI GOVA MODEL SAYA Bantlı gova saya normal gova sayadan farklı olarak sayanın iç tarafında bant dış tarafındada toka olmasıdır. Bant toka yardımı.
4.Maddenin Değişimi Çevremizdeki maddelerin büyük bir kısmı doğada kendiliğinden oluşur. Örneğin, toprak, ağaç, su, maden gibi maddeler doğanın bir parçasıdır.
4.Maddenin Değişimi Çevremizdeki maddelerin büyük bir kısmı doğada kendiliğinden oluşur. Örneğin, toprak, ağaç, su, maden gibi maddeler doğanın bir parçasıdır.
DOKU.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
EÜT 252 ÜRETİM YÖNTEMLERİ YÜZEY İŞLEMLERİ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ
Sunum transkripti:

TELA ve ÇEŞİTLERİ

TELA NEDİR ? Tela, giyside beklenen görünüm, kalite ve etkiyi elde etmek amacıyla kumaşa farklı usullerle tutturulan bir ara katmandır.   İşlenen kumaşa, hacim ve direnç kazandırıp, giysiye verilecek biçime katkıda bulunarak, kumaşa; dikim , yıkanma , ütülenme gibi karşılaşabileceği işlemlerde destek rolü oynarlar. Görevleri, giysinin biçim ve dayanımını desteklemek , buruşmaya yatkınlığı azaltmak ve belli bir sertlik ve form kazandırmaktır. 1950’ lerin başından  bu yana kullanılmaya başlanılan telalar, giysilerin ayrılmaz bir parçası olmuşlardır. Telalar , doğal yada yapay liflerden elde edildiği gibi , son dönemlerde yaygın bir biçimde elyaf tülbenti olarak “nonwoven” teknikleri ile üretilegelmektedir. İleride detaylandıracağımız üzere, genel olarak temelde iki öğeden oluşurlar:

A – KAPLAMA          : Kumaşa tutunmayı sağlayan yapıştırıcı malzeme, B – KUMAŞ (BAZ)     : Kaplamanın oturduğu yüzey.

KULLANIM AMAÇLARI: Uygulandığı bölgede esnemeyi , kırışmayı önlemek ve şekli korumak , Yaka , klapa , manşet , pat , cep ve cep kapaklarına destek sağlamak , tok bir tuşe     (dokunum) kazandırmak , kıvırcıklanmayı engellemek , Takım elbise ve paltolarda vücut bölümlerinin desteklenmesi , belirli bir şeklin verilmesi ve omuz bölümlerini birleştirmek , Düğme ve ilik alanlarını takviye , Çeşitli kenar bölgelerde takviye ve muntazamlık , Kemer ve bel şeritlerine sertlik ve destek vermek              Tela denildiğinde algılanan kavram genel olarak “yapışkan tela” kavramıdır.

TELA KUMAŞLARI A - DOKUMA YÜZEYLER : Bilinen manada dokunmuş yüzeylerdir. Yapıları sebebiyle daha dayanıklı olup kullanım ve temizleme esnasında kolayca zarar görmezler. Fakat uygulanacak yüzeyde kullanılan ana kumaşın karakterine ve yapısına uygun olarak seçilmeleri oldukça önemlidir. B - ÖRME KUMAŞLAR : Örme yapılar , üst kumaş tela sistemine daha  kolay uyum sağlarlar. Atkı takviyeli örme yapılar , günümüzde dokuma kumaşlara tatbikte oldukça yaygın bir kulanım alanı bulmuşlardır. Bunların en büyük avantajı çözgü yönündeki elastikiyetleri ve doğal bir dokunuma ( tuşe ) sahip olmalarıdır. Örme işlemi genel olarak dokumadan daha hızlı bir işlem olduğundan , bu yapılar dokumalara oranla daha ucuz yapılardır.

C – DOKUSUZ YÜZEYLER  ( NONWOVEN ) : Liflerin tek bir cins yada karışım olarak birbirlerine ısı ve basınç yoluyla bağlanması sonucu oluşan yapılardır. Lifler doğal , sentetik yada karışımı olabilir. Doğal liflerin maliyeti nedeniyle çoğu dokusuz yüzey , sentetik liflerden üretilir. Genel kullanım amaçlı yapışkan telalarda kullanılan lifler genellikle viskoz , polyester , akrilik , poliyamid ve naylondur. Naylon lifler diğerlerine göre daha sabit bir yapı oluşturmaya müsait olduklarından , yapıya ek bir sıklık verilmek istendiğinde kullanılırlar. Liflerin dokusuz yüzey içindeki oranları bu yapının kullanım yeri ve uygulanacak kumaşı etkiler

Üç tip dokusuz yüzey ( ağ ) oluşumu vardır : Üç tip dokusuz yüzey ( ağ ) oluşumu vardır : * gelişigüzel : lifler gelişigüzel düzenlenmiştir , bu yüzden herhangi bir yöne olan direnç düşüktür. * paralel : lifler yapının uzunluğu yönünde düzenlenmiş olup telaya en yönünde esneklik kazandırır. * çapraz : lifler eksene 45 derecelik bir açıyla yerleştirilmiş olup en ve boy direncini artırmak hedeflenmiştir. 

Kaynak http://www.telpatekstil.com/tanim.htm