TOPLUMSAL KURALLAR.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AİLELERİN EĞİTİM SÜRECİNE KATILIM ÇALIŞMALARI
Advertisements

A TEMASI OKUL HEYECANIM
NOSTALJİ GRUBU - Ayla ARSEVEN - Sevda DOĞAN - Ülkü ÜLKER - Aysel YILDIRIM - İsmail YÜKSEL.
Görgü kuralları nelerdir?...
e) Tanışma ve Tanıştırılmada Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar
Nurcan CİVELEK Yeter ALTUNTAŞ
KARTAL BELEDİYE BAŞKANLIĞI KREŞLER MÜDÜRLÜĞÜ
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ
ÖZEL ANTAKYA ATA İLKOKULU
Toplumsal Kontrol Mekanizmaları
A-TAŞITLAR Taşıtlar, insan, hayvan ve yük taşımada kullanılan araçlardır. Bisiklet, otobüs, tren, uçak bunlardan birkaçıdır. Taşıtlarla bir yerden bir.
DAYANIŞMA.
6 Sınıf Düzen Kuşağı.
İLETİŞİM.
KÜRESEL ORTAM:BÖLGELER VE ÜLKELER
İLKÖĞRETİMDE EĞİTİM PROGRAMLARI
HİKMET SIRMA.
Bir Ülke, Bir Bayrak.
Hak Sorumluluk Nedir? Nedir?
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
2.SINIF OKUL HEYECANIM < 2. BÖLÜM >.
Sınıf etkinliklerine katılım ve görev paylaşımı
SINIF KURALLARIMIZ.
KURALLARA UYMAK.
BAŞKALARININ İNANÇLARINA HOŞGÖRÜLÜ OLMAK
NELER YAPMALIYIZ ?.
Kazanım 3. Katıldığı gruplarda aldığı roller ile rollerin gerektirdiği hak ve sorumlulukları ilişkilendirir.
BU 2 RESİMDEN HANGİSİ OLMAK İSTERDİNİZ??? ÖĞRETMENLERİM VE ARKADAŞLARIM ARASINDA OKULDA ÖĞRETMENLERİM VE ARKADAŞLARIM ARASINDA EN ÇOK SEVİLEN ÖĞRENCİ.
T.C. İSTANBUL VALİLİĞİ İl Emniyet Müdürlüğü ÇOCUK ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ.
Okul Öncesi Eğitimden İlköğretime Geçiş.
3-B Sınıfı Veli Toplantısına Hoşgeldiniz
AHLAK NEDİR?.
KUBAŞIK ÖĞRENME Sınıf ortamında; küçük karma kümeler oluşturarak
ANNE-BABALARA ÇOCUKLARININ OKUL BAŞARISI İÇİN TAKTİKLER
LABORATUVAR KURALLARI
7-19 YAŞ AİLE EĞİTİMİ PROGRAMI
Bu ay değerler eğitimi kapsamında Görgü ve Nezaket Kuralları üzerinde duracağız. Hepimiz nezaket ve görgü kurallarını küçük yaşlardan itibaren öğrendiğimiz.
Fatih İlkokulu Rehberlik Servisi
KARTAL BELEDİYESİ KREŞ MÜDÜRLÜĞÜ 2015 YILI SUNUMU
SLAYT GEÇİŞLERİ İÇİN… LÜTFEN TIKLAYINIZ… SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER… Sesli İzleyiniz.
Çocukların Güvenli İnternet Kullanımı ile ilgili Ebeveynlere öneriler
Ceyhun Yüksel. Yayaların, hayvanların ve araçların karayolları üzerindeki hâl ve hareketleri trafik olarak adlandırılır. Kamuya açık olan bu alandan herkesin.
LALA İLKOKULU. Lala Köyünde ilkokul 1930 yılında açılmıştır.Bu okul şimdiki cami arası üzerindeki iki katlı ahşap bina olup 1950 yılına kadar hizmet görmüştür.
İnternet Okur Yazarlığı
Okul Kuralları Niçin Var? √ İnsan sosyal bir varlıktır.Kalabalık gruplar içinde yaşar. √ Toplumda düzenin sağlanması için.
SINIF KURALLARIMIZ.
LALA İLKOKULU. Lala Köyünde ilkokul 1930 yılında açılmıştır.Bu okul şimdiki cami arası üzerindeki iki katlı ahşap bina olup 1950 yılına kadar hizmet görmüştür.
EV KURALLARI.
KOLLARI SIVAYALIM ZÜLAL ŞENLİK 2D 1344.
TÖREL- AHLAK GELİŞİMİ AHLAK; Bir toplumda bireylerin tümü için geçerli ve uyulması gereken davranışlar, kurallar bütünlüğüdür. AHLAKLI OLMA; Toplumun gelenek,
Yasalar AYDIN GÖKMEN. YASA NEDİR*? Devletin yasama gücünce belli biçimlere uyularak düzenlenen ve yürürlüğe girdikten sonra herkesin uyması zorunlu olan,
İLETİŞİM HAZIRLAYAN= Fikri Tekin. İLETİŞİM İletişim;duygu,düşünce ya da bilgilerin söz, yazı, hareket ve görüntü aracılığıyla başkalarına aktarılması.
İLETİŞİM HAZIRLAYAN= ZEHRA AKÇAKÖSE. İLETİŞİM İletişim;duygu,düşünce ya da bilgilerin söz, yazı, hareket ve görüntü aracılığıyla başkalarına aktarılması.
HAKLARIMI ÖĞRENİYORUM
HAZIRLAYAN= Fikri Tekin
HAKLARIMI ÖĞRENİYORUM
MİSAK-I MİLLİ ORTAOKULU öğrencileri eğitimlerini ,
SOSYAL BİLGİLER DEĞER ÖĞRETİMİ.
ANNE-BABALARA ÇOCUKLARININ OKUL BAŞARISI İÇİN TAKTİKLER
Bugün neler öğreneceğiz?
Sizce beden eğitimi ve sporun amaçları nelerdir?
Değerler eğitimi komisyon üyeleri sorumluluk değeri ve genel değerler ile ilgili yapılacak çalışmalar ve planlamalar ele alındı.
İNSAN İLİŞKİLERİNİ DÜZENLEYEN KURALLAR
Kazanım Sosyal rollerin zaman içerisindeki değişimini inceler.
İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNİN AHLAK ALGILARI
Ahlak Gelişimi Lawrence Kohlberg Carol Gilligan
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
YARGI KARARLARI.
TEMEL HUKUK Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
Sunum transkripti:

TOPLUMSAL KURALLAR

Saygı, hoşgörü, duyarlı olma, empati, eşitlik, sorumluluk, dayanışma. Sorumluluk, sosyal uyum, empati, gözlem, iletişim, öz yönetim,birlikte yaşama. Temel beceriler Saygı, hoşgörü, duyarlı olma, empati, eşitlik, sorumluluk, dayanışma. Temel değerler Toplumda hayatı düzenleyen kurallar vardır. Bu kurallar olmasaydı hayat nasıl olurdu? Hiç düşündünüz mü?

Aşağıdaki görselleri inceleyiniz Görsellerde belirtilen mesleklerin toplum için ne ifade etmektedir? Toplumda kuralların olmaması durumunda neler yaşanabilir? Düşünerek bu konudaki görüşlerinizi açıklayınız.

Toplumsal Kurallar

Açıklayınız. Toplumu düzenleyen Kurallar Yazısız Kurallar:(örf, âdet, gelenek, ahlak vb.) Yazılı Kurallar (trafik kuralları, okul kuralları,vb.)

Her kültürde toplumsal düzeni sağlayan, bireylere yol gösteren, doğru ve yanlışı, olumlu ve olumsuzu belirleyen kurallar vardır. Toplum hayatı, amaçladığı düzen ve dengeyi yine kendi içinden ürettiği kurallarla gerçekleştirir. Toplumların geleneksel bilgi ve görgü birikimi ile güncel deneyimlerinden meydana gelen bu kurallar; toplumun sağlıklı işleyişini, barış ve huzurunu sağlar. Toplumsal kurallar; toplumsal düzenin, toplumsal barış ve esenliğin gereğine inanan insanlar tarafından hayata geçirilir.

Toplumda düzeni, refahı, huzuru ve barışı sağlayan yazılı hukuk kuralları olduğu gibi yazılı olmayan gelenek, görenek, din ve görgü gibi toplumda bütünleştirici etkisi olan kurallar da vardır. Bunlar; ailece bir arada yemek, okulda öğretmenimize ve arkadaşlarımıza saygılı olmak, derslere zamanında girmek, komşumuzu rahatsız etmemek, kırmızı ışıkta geçmemek gibi kurallardır Yakın çevremizden başlayarak toplumun düzeni için var olan kurallara uymalı ve onları korumalıyız. Ancak bu şekilde hareket ederek bizler de düzenli bir toplum hayatına katkı sağlamış oluruz

KURALLAR NEDEN OLMALI ? 1. Grup olarak aşağıdaki kurallardan birini seçiniz. 2. Seçtiğiniz kuralın neden konmuş olabileceğini grup arkadaşlarınızla tartışarak bunu birkaç cümle ile ifade ediniz. 3. Seçtiğiniz kurala uyulmadığı ya da böyle bir kural olmadığı durumda neler yaşanabileceğini arkadaşlarınızla tartışınız.

Kurallar Neden Var? cevaplayacaktır 3. Gruplar etkinlikte verilen soruları cevaplayacaktır 4. Aşağıdaki soruları cevaplayınız. - Toplum hayatını düzenleyen kurallara neden ihtiyaç duyarız? Tartışınız. - Toplum hayatını düzenleyen yazılı olan ya da yazılı olmayan kurallar olmasaydı yaşantımız nasıl olurdu? Tartışınız. - Kuralların korunması ve kurallara uyma noktasında bize düşen görevler nelerdir? Günlük hayatınızdan örnekler vererek tartışınız. 5. Siz de sınıfınız için kurallar belirleyiniz ve belirlediğiniz kuralları kartlara yazarak sınıf panosuna asınız. Bu kurallar karşısındaki sorumluluklarınız nelerdir? Tartışınız.

Kuralsız bir hayat yoktur! Tarihin en eski devirlerinden bu yana yaşamış medeniyetlere bakıldığında her birinin kendine ait örf, adet, ananelerinin ve kurallarının olduğunu görüyoruz. Her kültürde toplumsal düzeni sağlayan, bi­reylere yol gösteren, doğru ve yanlışı, olumlu ve olumsuz davranışları belirleyen kurallar vardır. Bu ku­rallar, toplumların geleneksel bilgi ve görgü birikimi ile güncel deneyimlerinden meydana gelmektedir. Ve bu kurallar sayesinde toplumun sağlıklı ilerleyişi, barış ve huzuru sağlanır.Toplumda düzeni, refahı, huzuru ve barışını sağlayan yazılı ve sözlü kurallar vardır. Okulda öğret­menimize saygılı olmak, derslere zamanında girmek, kırmızı ışıkta geçmemek gibi yazılı hukuk kurallarındandır. Gelenek görenek, din ve görgü gibi toplumda bütünleştirici etkisi olan kurallarda yazılı olmayan kurallardır.

KURALLAR BİZLERİN HUZURU İÇİN VAR! Sayın mahalle sakinleri; lütfen çöplerinizi 19.00-20.00 saatleri arasında çıkarınız. Belediye

Okul kuralları hepimiz için geçerlidir. Sevgili öğrenciler; beslenme saatlerinizde yiyeceklerinizi sınıfta değil kantinde yiyiniz. Okul İdaresi

Kurallar uymak için vardır. Kıymetli öğrenciler teneffüslerde ve giriş çıkışlarda kuzey taraftaki merdivenleri kullanmayınız. Nöbetçi öğretmenler

Kurallar şakaya gelmez,bazen acı son olur! Sayın yayalar lütfen karşıdan karşıya geçişlerde trafik ışıklarının olduğu yerleri kullanınız mutlaka kurallara uyunuz Emniyet Müdürlüğü

Lütfen hastanenin acil girişi önüne araç park etmeyiniz. Başhekimlik Kendi haklarımızı düşünürken başkalarının haklarına zarar vermemeliyiz! Lütfen hastanenin acil girişi önüne araç park etmeyiniz. Başhekimlik

Kurallar her yerde her zaman vardır.Huzurumuz için uymalıyız. Sayın apartman sakinleri; lütfen aidatlarınızı zamanında veriniz. Apartman Yönetimi