RİSKLER Transgenik ürünlerin toksik ve allerjen etkileri.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GDO NEDİR? Bir canlının gen diziliminin değiştirilmesi ya da ona kendi doğasında bulunmayan bambaşka bir karakter kazandırılması yoluyla elde edilen canlı.
Advertisements

Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ABD Başkanı
doğal dengeyi bozmadan, çevreyi kirletmeden nesilden nesile sağlık
Tohumculuk Sektörünün Hedefleri ve Vizyonu
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR
Ahmet Bostan (1), Sema Gün (2)
TRANSGENİK BİTKiLER.
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR (GDO)
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR
GDO’LU YİYECEKLER.
GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve BİYOTEKNOLOJİ
TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ
Risk Yönetimi KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ İç Denetim Birimi Başkanlığı.
TARIMDA BİYOTEKNOLOLİ
MUTASYON ve MODİFİKASYON
FEN VE TEKNOLOJİ 8.SINIF DNA VE GENETİK KOD.
EFTADE PINAR GÜR Organik Kimya
Biyoteknoloji ve Gen Mühendisliği
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
GDO NEDİR, NE DEĞİLDİR, FAYDASI NEDİR, ZARARI NEDİR
GDO VE GDO’ LU BİTKİ ISLAHI
Tarımsal Biyoteknoloji
Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı
PESTİSİTLERİN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ
İnsektisit Seçiminde Dikkat Edilecek Konular
FEN VE TEKNOLOJİ 8.SINIF DNA VE GENETİK KOD.
Çevremiz neden kirlenir?
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar ve İnsana Etkileri.
Modern Genetik Uygulamaları
Tarım Türleri Öğrenme Hedefleri Tarımın Farklı Türlerini Tanımlamak
Coğrafya Performans Ödevi
biyoteknoloji ve önemi
BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMALARININ İNSAN HAYATINA ETKİLERİ
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR
Ahmet Bostan (1), Sema Gün (2)
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
Biyo-teknoloji nedir? Biyo-teknoloji uygulama alanları nelerdir? Biyo-teknoloji olumlu ve olumsuz yönleri? Biyo-teknoloji tarihçesi? Biyo-teknoloji alanında.
EKOLOJİK (= ORGANİK) TARIM TANIMI, İLKELERİ
Bitki Zararlıları ile Savaşım Yöntem ve İlaçları
MODERN GENETİK UYGULAMALARI. MODERN GENETİK UYGULAMALARI.
TET AR-GE PROJE PAZARI PROJEBAHARI5
Transgenik Hayvanlar İlaç üretimi amacı ile düzenlenen hayvanlar (kan, idrar ya da süt içerisinde Genetik olarak düzenlenmiş biyoaktif moleküllerin-kan.
Yönlendirilmiş Mutasyonlar
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE YAŞAMIMIZDAKİ YERİ
Gen Mühendisliği ve Veteriner Hekimlikte Biyoteknoloji
Rekombinant DNA Teknolojisi ya da Genetik Mühendisiliği
GENETİK KOPYALAMA.
Biyoteknoloji için Mikrobiyoloji 1
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR ( GDO )
BİYOTEKNOLOJİ.  Biyoteknoloji; hücre ve doku biyolojisi kültürü, moleküler biyoloji, mikrobiyoloji, genetik, fizyoloji ve biyokimya gibi do ğ a bilimlerinin.
ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ. ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ.
İYİ TARIM UYGULAMALARI NEDİR?  İnsan sağlığına zararlı maddelerin, fiziksel kalıntılar barındırmayan,çevreyi olumsuz şekilde etkilemeyen, doğal.
BITKI VE HAYVANLARDA KLONLAMA. GEN KLONLAMA Seçilmiş bir genin bir vektör (plazmit veya virüs) içerisine eklenerek bir bakteriye aktarılması ve sonra.
Çiftçi Bitki Teknoloji. Çiftçi Bitki Teknoloji.
Bitki Zararlıları ile Savaşım Yöntem ve İlaçları
DNA 2 Hücrelerdeki yönetici molekül DNA’dır. Hücrelerdeki yönetici molekül DNA’dır. Bir canlıya ait tüm özellikler DNA’da saklanır. Bir canlıya ait tüm.
İÇERİK BİTKİ BİYOTEKNOLOJİSİ VE BİTKİLERDE UYGULANAN BİYOTEKNOLOJİK YÖNTEMLER TARIMDA BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMALARININ OLASI DEZAVANTAJLARI BİTKİ DOKU KÜLTÜRÜ.
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALARIN
BİTKİ BİYOTEKNOLOJİSİ ve GÜNÜMÜZE YANSIMALARI
GDO VE GDO’ LU BİTKİ ISLAHI.
DÜNYADA GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALARA YÖNELİK
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALARIN
T.C. ZİRAAT FAKÜLTESİ TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ
Kendi genomunda başka bir organizmaya ait rekombinant bir geni taşıyan hayvanlara transgenik hayvanlar denir Gen transferi bir hücreli dönemdeki fertilize.
Bitki-hayvan Hastalık ve Zararlıları
Biyoteknolojinin Olumsuz Etkileri Biyoteknolojinin Olumsuz Yönleri Nelerdir ? 1-Bazı ürünlerin genleriyle oynandığı için insanlarda alerjik reaksiyonlara.
Sunum transkripti:

RİSKLER Transgenik ürünlerin toksik ve allerjen etkileri. Pestisit dirençli transgenik bitkiler nedeniyle daha fazla pestisit kullanımı yanında herbisit dirençli transgenik bitkilerle kullanılan etkili herbisitlerin kontrolsüz uygulamaları nedeniyle yerel tarımsal ve doğal çeşitliliğe zarar verilmesi. Sonuçta, tarım alanları yanında birçok hedef dışı böcek ve bitki zarar görebilir. Antibiyotik direnç genlerinin kullanımına bağlı direnç gelişimi (söz konusu genlerin bağırsak bakterilerine ve patojenlere aktarımı olasılığı). Rekombinant tohumların ve organizmaların yaygın kullanımı sonucu oluşacak çapraz polenleşme nedeniyle doğal türlere bulaşma biyoçeşililiğin önemli ölçüde zarar görmesi ile sonuçlanabilir. Bakteriler ve virüsler kullanılarak ilgisiz türlere yatay gen transferi yapılması sonucunda, kullanılan teknolojinin muğlaklığı nedeniyle kontrolsüz hibritlerin oluşabilmesi.

Transgenik organizmalara karşı zararlı direncinin oluşması (pamuk bitkisi zararlısı böceğin Bacillus thuringiensis toksini aktarılmış transgenik pamuk bitkisine karşı direnç geliştirdiği belirlenmiştir). Rekoaombinant DNA’nın tüketici hücresine bulaşması ve genomda integron etkisi sonucu önceden belirlenemeyecek yan etkiler. Mülkiyet hakları ve tohum ruhsatları ile ilgili kısıtlayıcı uygulamalar Geleneksel teknolojilerin ve ürünlerin hızlı değişimi ve tekelleşme Transgenik hatların kararsızlığı nedeniyle yaygın ürün kaybı. Ortaya çıkacak problemlerin izlenmesi ve kontrolünün güçlüğü ve genetik müdahalenin geri dönüşsüz oluşu, bu teknolojiden yüksek düzeyde korunma zorunluluğunu doğurmaktadır. Açlığa çözüm değil. Zira açlık,yeterli gıda bulunamamasından değil, endüstrileşmiş ülkeler ile üçüncü dünya ülkeleri arasındaki eşit olmayan güç ilişkilerinden kaynaklanmaktadır. Öjenik (insan ırkının ıslahı)

YASAL ÖNLEMLER Transgenik organizmaların çevreye salınımının biyolojik sistemler ve sistem süreçleri üzerindeki olası tüm etkileri tanımlanmalı ve önlemler alınmalıdır (Biyogüvenlik –Birleşmiş Milletler Cartagena Biyogüvenlik protokolüne uyulmalıdır). Çevreye salınan transgenik organizmanın, önceden belirlenmiş coğrafi bölgenin sınırları içerisinde kalmasını sağlayacak stratejiler geliştirilmelidir. Çevreye salınan transgenik organizma, izlenmesini kolaylaştıracak bir işaret içermelidir. İstenmeyen yan etkilerin ortaya çıkması halinde, olumsuz sonuçları bertaraf edecek acil durum planları yapılmalıdır. Patentler mülkiyet hakları ve entelektüel haklar korunarak verilmelidir.Doğrudan genetik olarak modifiye edilmiş (GMO) ya da bu organizmaların metabolitleri ile üretilen ve pazara arz edilen tüm ürünlerin içerikleri ve üretim süreçleri tanımlanacak şekilde etiketlenmelidir.