GIDA VE PERSONEL HİJENİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
Bitkiler, hayvanlar ve mantarlar dışında bir başka canlı grubu da mikroskobik canlılardır. Gözle görülemeyecek kadar küçük olan bu canlılar ancak mikroskop.
Entegre Savaş Zararlı ve hastalık etmenlerine karşı kullanılan çeşitli yöntemlerin birbirini tamamlayıcı, ekosistemdeki dengeyi koruyucu şekilde uygulanmaları...
ADIYAMAN FEVZİ ÇAKMAK İLKÖĞRETİM OKULU SUNAY AKIN OYUNCAK KÜTÜPHANESİ.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
HAZIRLAYAN VE SUNAN: HAYATİ İBRAHİM GÜVEN. HOŞGELDİNİZ… Konuşmamı ülkemizde misafir ettiğimiz sayın temsilcilere hoş geldiniz diyerek başlamak istiyorum.Ayrıca.
PNÖMATİK SİSTEM.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
Boşaltım sistemi.
Gıda Mühendisli ğ i Laboratuvarlarının İ ş Sa ğ lı ğ ı ve Güvenli ğ i Açısından De ğ erlendirilmesi Mehmet Akif Erkan 1, Gizem Yaylı 2, Emine Rabia Karpuzoğlu.
GEBELİĞİ ETKİLEYEN HASTALIKLAR
KÖK  Kök bitkinin toprağın altında kalan kısmıdır.Aynı zamanda bitkinin toprağa bağlanmasını ve toprakta ki su ve mineralleri alarak bitkinin yaşamasını.
“Food Safety Aspect” Şeref TAĞI. Genellikle, Her gün 3 öğün yemek yeriz Bu amaçla aşağıedaki aktivitelerde bulıunuruz, Şeref TAĞI.
LABORATUVAR TEMİZLİĞİ Yrd. Doç. Dr. Çağatay Oltulu.
5 Su kimyası ve su arıtımı ile ilgili olarak öğrenciler; 5.1. Sert su, yumuşak su kavramlarını anlar ve sertliğin neden istenmeyen bir özellik olduğunu.
DOĞA KİRLİLİĞİ. 1) Güneş ışınlarının içerisine girmesine izin verip ısının dışarıya kaçmasına sınırlayarak iç ortamın dış ortama göre daha sıcak olmasını.
ÇEVRE E Ğİ T İ M İ. HAZIRLADIĞIM ÇEVRE KİRLİLİĞİ SUNUMUNDA ASIL AMACIM İNSANLARIN ÇEVREYE OLUMSUZ ETKİLERİNDEN BAHSEDEREK BU KONUDA TOPLUMU BİLİNÇLENDİRMEK.
Atık nedir? Nasıl Geri Kazanılır? Ferhat Erdem YILMAZ 7/D-169.
MİKROSKOBİK CANLILAR. Gözle görünmeyecek kadar küçük canlılara, mikroskobik canlılar denir. Bu canlılar; toprakta, suda, havada, insan vücudunda ve diğer.
ÇEVRE BİLGİSİ Çevre: İnsanı etkileyen ve insanlardan etkilenen dış ortama denir. Çevre koruma: Çevre kirliğini önlemek amacıyla yapılan çalışmalara denir.
KİŞİSEL HİJYEN.
Pazarlama İlkeleri.
KİMYASAL RİSK ETMENLERİ
BAKTERİLER ALEMİ. BAKTERİLER ALEMİ BAKTERİLER ALEMİ Prokaryot hücre yapısı taşırlar. Birçok farklı kimyasal ve fiziksel ortamda yaşayabilirler. Çok.
Konu 10 Tehlike analizi kritik kontrol noktaları (HACCP)
Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM)
BAR GÖREVLİSİ HİJYEN EĞİTİMİ
MİKROPLAR.
ÖLÜMCÜL HASTALIK KANSER
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
3. Fiziksel Savaş Zararlıların yaşadıkları ortamın fiziksel özelliklerini değiştirmek suretiyle zararlıları yok etmeye veya faaliyetlerini azaltmaya yönelik.
VEKTÖRLERLE BULAŞAN HASTALIKLAR VE KORUNMA YOLLARI Rahşan KOLUTEK
Normal mikrofloranın fonksiyonu ve önemi
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
YETİŞKİNLİK DÖNEMİ İlk Yetişkinlik Orta Yetişkinlik Yaş
Şişelenmiş Doğal Mineralli Sular ve Kaynak Suları
HALİM GÜNEŞ.
TEMİZLİK YÖNTEMLERİ.
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
ZİYAFET VE İKRAM HİZMETLERİ BESİN ÖĞELERİ II
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
KANSER.
HAVA PERSPEKTİFİ Doğada yakınımızda bulunan varlıklar gözümüze gerçek renk ve boyutlarıyla net olarak görünür. Oysa bizden uzaklaştıkça nesnelerin boyutları.
2. Sağlık hizmetleri.
TÜRKİYE’DE EKOLOJİK TARIM
RADYASYON KİRLİLİĞİ.
BÜTÜNLEŞİK ÖĞRETİM MATERYALİ TASARIMI STEM İLİŞKİLENDİRMESİ
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
ŞEKER HASTALIĞI.
………….İLKOKULU Fen Bilimleri Sınavı Canlı Varlıklar Ad-Soyad : No :
KALİBRASYON Tüm analitik metotlar kantitatif analiz amacıyla kullanıldıklarında kalibrasyona gereksinim vardır. Kalibrasyon, bir enstrüman çıkışında.
KAYAÇLARI SINIFLANDIRALIM
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK
Tarımsal Meteoroloji Prof. Dr. A. Nejat EVSAHİBİOĞLU
TANIM Otlatma alanlarından yararlanmayı, vejetasyon, toprak ve diğer doğal kaynakların korunmasıyla beraber, devamlı maksimum hayvansal ürünü elde edecek.
FOTOSENTEZ.
Çiçekli Bitkilerde Üreme 2
HIYARDA GÖRÜLEN BESİN ELEMENT NOKSANLIĞI
Beslenme İlkeleri - 5.
GIDA VE PERSONEL HİJYENİ DERSİ
GİRİŞ ve TEMEL KAVRAMLAR
CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

GIDA VE PERSONEL HİJENİ Emir Hilmi Üner

Güvenli Gıda Nedir ? Güvenli gıda; besleyici değerini kaybetmemiş, fiziksel, kimyasal, biyolojik ve mikrobiyolojik açıdan temiz, bozulmamış gıdalardır. Besleyici Değerini Kaybetmemiş Fiziksel, Kimyasal, Biyolojik ve Mikrobiyolojik Açıdan Temiz Bozulmamış

İnsan Sağlığı Açısından Gıda Kaynaklı Riskler Nelerdir? Bu riskler; Fiziksel Riskler Kimyasal Riskler Biyolojik Riskler Mikrobiyolojik Riskler

Gıda Kaynaklı Fiziksel Riskleri Açıklayınız Cam, metal, kâğıt, çöp, saç, boya, hayvansal kaynaklı gıdalarda kemik, deri vb. yabancı maddelerden kaynaklanan risklerdir.

Gıda Kaynaklı Kimyasal Riskleri Açıklayınız ve Örneklendiriniz Gıdalarda bulunan ya da gıdalara sonradan bulaşan veya eklenen kimyasal maddelerden kaynaklı risklerdir. Gıda katkı maddeleri, doğal besin toksinleri, pestisit ve tarım ilacı kalıntıları, deterjan kalıntıları, gübre kalıntıları gibi kimyasal maddelerden kaynaklanırlar.

Gıda Kaynaklı Kimyasal Risklerden Doğal Besin Toksinlerini Açıklayınız ve Örneklendiriniz Doğal Besin Toksinleri: Besinin bileşiminde doğal olarak bulunan zehirli maddelerdir. Yapısında doğal toksin bulunan besinlere bazı mantar türleri, yeşillenmiş ve filizlenmiş patates, bal, meyve çekirdekleri örnek verilebilir. Bazı kabuklu deniz ürünleri ve balık türleri de doğal toksin içerebilir.

Gıda Kaynaklı Biyolojik Riskleri Açıklayınız Gıdanın üretildiği yerlerde başta parazitler olmak üzere, böcekler, kemirgenler, sinekler, kuşlar olmak üzere pek çok zararlı hayvan türleri vardır. Bu gibi canlıların biyolojik risk yerine fiziksel risk kabul edilmesi de benimsenmektedir.

Gıda Kaynaklı Mikrobiyolojik Riskleri Açıklayınız Gıdalarda bulunan mikroorganizmalardan kaynaklanan risklerdir.

Mikroorganizma nedir? Mikroorganizmalar: Besinlerin bileşiminde bulunan, gözle görülmeyen küçük canlılardır.

Mikroorganizmaları insan sağlığına etkileri bakımından sınıflandırınız. Yararlı Mikroorganizmalar: Zararlı Mikroorganizmalar Saprofit (Çürükçül) Mikroorganizmalar: Gıdalarda bozulma ve çürümeye neden olarak maddi zarara yol açarlar. Patojen (Hastalığa Neden Olan) Mikroorganizmalar: Gıdalardan insana geçerek zehirlenme (intoksikasyon) ya da enfeksiyona neden olan mikroorganizmalardır.

Başlıca Mikroorganizma Türleri Nelerdir Bakteriler Virüsler Küfler Mantarlar

Mikroorganizmaların Üreyebilmeleri İçin İhtiyaç Duyduğu Koşullar Nelerdir? Besin (Gıda Artıkları) Su (Nem) Isı Zaman Oksijen ve Ortamın asiditesidir

Doğrudan kontaminasyon (bulaşma) nedir? Risk unsurlarının gıdaya doğrudan (birinci kaynaktan) bulaşmasıdır.

Çapraz kontaminasyon nedir? Risk unsurlarının temiz gıdaya başka bir gıdadan bir aracı vasıtasıyla bulaşmasıdır.

Mikroorganizmaların kontaminasyon kaynakları nelerdir? Bulaşma kaynakları genel olarak; insan‚ hayvan ve çevre (hava, su, toprak, malzeme ve ekipmanlar) olarak sıralanabilir

Temizlik nedir? Herhangi bir ortamda gözle görülebilir kir ya da kir kalıntılarının fiziksel veya kimyasal yolla arındırılmasıdır.

Hijyen nedir? Ortamın insan sağlığına zararlı tüm mikroorganizmalardan, fiziksel ve kimyasal risk unsurlarından arındırılmasıdır

Sanitasyon Ortamın hastalık yapan mikroorganizmalardan arındırılması için gerekli işlemleri sağlık ve temizlik kurallarına uygun olarak yapmak ve bu işlemlerin devamlılığını sağlamaktır. Başka bir ifadeyle fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik açıdan temizlik ve hijyen koşullarının sağlanması ve devam ettirilmesi için gerekli tüm işlemlerdir.

Sterilizasyon nedir? Bir ortamdaki tüm mikroorganizmaların yok edilmesi ya da ortamdan uzaklaştırılması işlemidir.