Küresel ısınma.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
OKYANUSLAR. Okyanuslar kıtaları birbirinden ayıran engin, ve açık denizlerdir. Yeryüzünün yaklaşık üçte ikisini (%70) kaplarlar ve bu alanın yaklaşık.
TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak görülür.
Enerji Taşımacılığı Erce Mola Şehit Kaya Aldoğan Anadolu Lisesi.
İklim ve İklim Elemanları SICAKLIK. Bilmemiz Gereken … Isı : Cisimlerim potansiyel enerjisidir. Sıcaklık : Isının dışa yansıtılmasıdır.Birimi santigrat.
KÜRESEL ISINMA ve İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ. Hava, insan yaşamını ve faaliyetlerini etkileyen sıcaklık, yağış, rüzgar ve nem gibi olaylarla ilgili atmosferin.
PNÖMATİK SİSTEM.
Yavuz KAYMAKÇIOĞLU- Keşan İlhami Ertem Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
CANLILARIN DAĞILIŞINI ETKİLEYEN PALEOCOĞRAFYA ÖZELLİKLERİ
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Bölüm 4 KAPALI SİSTEMLERİN ENERJİ ANALİZİ
Coğrafya Performans Ödevi
1 “Öğrenci Merkezli Öğretim” Öğretmen Adayları Bakış Açısı ile Ne İfade Ediyor? Dr.Dürdane JACOBS Dr. Fahriye HAYIRSEVER.
Dünyamız belirli katmanlardan oluşmuştur.  Hava küre  Su küre  Yer kabuğu  Ateş küre  Çekirdek.
GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ: UZAY BİLMECESİ. GÖK CİSİMLERİNİ TANIYALIM Bulutsuz bir gecede gökyüzünü gözlemlediğimizde irili ufaklı pek çok cisim görürüz.
 Evren: Aralarındaki boşluklar ile beraber gök Cisimlerinin tümüne evren denir.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI. SU HALDEN HALE GİRER İlkbaharda hava sıcaklıkların artması ile yükseklerde bulunan karlar az almaya başlar.Eriyen karlar.
Küresel İklim Değişikliği ve Etkileri
DEPREM VE HAVA OLAYLARI
DÜNYAMIZ , AY VE YAŞAM KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ
GELECEKTEKİ DÜNYAMIZ.
6. 1. KYOTO PROTOKOLÜ.
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
ÜLKEMİZ VE DÜNYA.
GÜNEŞ SİSTEMİ ve DÜNYA.
COĞRAFİ KONUM.
Işık Işık kaynakları Işık ve madde Işığın yayılması Işığın yansıması
KARBON DÖNGÜSÜ SU DÖNGÜSÜ AZOT DÖNGÜSÜ
GEZEGENLER bilgidagi.com.
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
AY.
HALİM GÜNEŞ.
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
BİLGİ TOPLUMU.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KARŞILAŞTIRMA ÖLÇÜTLERİ
İklim Değişikliğinin Sizi İlgilendiren Kısmı
MADDE’NİN AYIRTEDİCİ ÖZELLİKLERİ
ÖN BİLGİLERİMİZİ HATIRLAYALIM 
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
Önemli Doğal Alanların Korunması
YONT221 Küreselleşme ve Yerelleşme
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
ISI MADDELERİ ETKİLER.
HİDROJEN ENERJİSİ: Hidrojen 1500'lü yıllarda keşfedilmiş, 1700'lü yıllarda yanabilme özelliğinin farkına varılmış, evrenin en basit ve en çok bulunan elementidir.
MADDENİN AYIRTEDİCİ ÖZELLİKLERİ
KAYAÇLARI SINIFLANDIRALIM
HİDROGRAFİ VE OŞİNOGRAFİ (DERS) 2. HAFTA Prof. Dr. Hüseyin TUR
MADDEYİ TANIYALIM.
Paralel Yüzeylerden Kırılma Görünür Uzaklık
Gezegenlerin Atmosferleri
SİSMİK YORUMLAMA DERS-7 PROF.DR. HÜSEYİN TUR.
ELEKTRİK ÜRETİMİNDE DOĞALGAZIN PAYI
10. SINIF: 3. ÜNİTE: DALGALAR-1
Küreselleşme tartışmaları
GEZEGENLER VE YAPILARI
FEN BİLİMLERİ-6 4.ÜNİTE MADDE VE ISI 4.Yakıtlar HALİM GÜNEŞ.
ATMOSFER VE KATMANLARI - HAVA OLAYLARI
Tarımsal Meteoroloji Prof. Dr. A. Nejat EVSAHİBİOĞLU
Türkiye'nin İklimi Türkiye, genelde Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Ancak bununla beraber, birbirlerinden belirgin farklarla ayrılabilen karasal ve.
İklim Değişikliği Yeşil İklim, Yeşil Belediye
ÇEVRE SORUNLARI.
FOTOSENTEZ.
Sıcaklık Meyve ağaçlarının gelişmesi ve verimliliği sıcaklık ile yakından ilgilidir. Sıcaklığın yüksekliği veya düşüklüğü metabolik olayları farklı şekillerde.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sınıf Öğretmenlerinin Eğitsel Amaçlı İnternet Kullanım Öz Yeterlikleri
MEVSİMLER VE İKLİM Son Tekrar Tarık ÖLMEZ LGS’de MASTER olma zamanı
FEN BİLİMLERİ-6 5.ÜNİTE SES VE ÖZELLİKLERİ 3.Sesin Sürati HALİM GÜNEŞ.
Sunum transkripti:

Küresel ısınma

Küresel ısınma, dünya atmosferi ve okyanuslarının ortalama sıcaklıklarında belirlenen artış için kullanılan bir terimdir. Bu olay son 50 yıldır iyice saptanabilir duruma gelmiş ve önem kazanmıştır.

Dünya'nın atmosfere yakın yüzeyinin ortalama sıcaklığı 20 Dünya'nın atmosfere yakın yüzeyinin ortalama sıcaklığı 20. yüzyılda 0,6 (± 0,2) °C artmıştır. İklim değişimi üzerindeki yaygın bilimsel görüş, "son 50 yılda sıcaklık artışının insan hayatı üzerinde fark edilebilir etkiler oluşturduğu" yönündedir.

Küresel ısınmaya, atmosferde artan sera gazlarının neden olduğu düşünülmektedir. Karbondioksit, su buharı, metan gibi bazı gazların, güneşten gelen radyasyonun bir yandan dış uzaya yansımasını önleyerek ve diğer yandan da bu radyasyondaki ısıyı soğurarak yerkürenin fazlaca ısınmasına yol açtığı ileri sürülmektedir.

Su buharı, diğer sera gazlarından farklı olarak güneşten gelen radyasyonun şiddetine ve gezegenin ortalama ısısına göre sabit olan bağlı bir değişkendir. Dolayısıyla küresel ısınma konusunda pasif etkiye sahiptir. Ancak diğer sera gazları, yer bağımsız değişken olarak küresel ısınma üzerinde aktif bir etki yaratabilirler.

. Örneğin karbondioksit, yoğun volkanik etkinlik sonucu ya da insanlar tarafından fosil yakıtların yakılmasıyla yoğun olarak atmosfere salınabilir. Bu durum, gezegenin ortalama ısısından bağımsız olarak ortaya çıkabilen ve ortalama ısının artması sonucunu doğuran bir etken olarak işlev görür.

Bugün için bilim çevrelerinde küresel ısınmadan başat rolün atmosferde karbondioksit oranının artmasına bağlanmaktadır. Her ne kadar atmosferdeki karbondioksit,

Yeşil bitkilerin fotosentez olayında, Karbondioksitin litosfer yüzeyinde suda çözünmesiyle,

Atmosferden çekilmekte ise de, bu mekanizmaların kapasitesinin üzerinde karbondioksit sağınımı, gezegen üzerinde sera etkisi yaratmaktadır.

Su buharı dışındaki sera gazları dolayısıyla gezegen yüzeyindeki ortalama ısının artması, buharlaşmanın artmasına yol açacaktır. Bu ise atmosferde daha fazla su buharı, yani bulut oluşmasına yol açar. Bulutlar, güneşten gelen radyasyonun bir bölümünü dış uzaya yansıtırken bir bölümünü soğurarak ısınırlar, bir bölümünü de yeryüzüne geçirirler. Litosfer ve hidrosfere ulaşan bu radyasyonun da bir bölümü soğurularak ısınmaya yol açarken bir bölümü dış uzaya yansır.

Dış uzaya yansıyan radyasyon yeniden bulut kütlesi ile karşılaştığında, aynı olaylar yaşanır, yansıtılır, soğurulur, dış uzaya kaçar. Bu mekanizma, su buharı dışındaki sera gazlarının atmosferde artması sonucu bulutların sera etkisini artırmakta, küresel ısınmaya yeni bir katkıya yol açmaktadır.

FOTOĞRAFLAR

HAZIRLAYANLAR ÖMER FARUK ALTINTAŞ BURAK ÇAMLI ÖZGÜR KOYUN 6/A SINIFI ÇEVRE BİLİMCİLERİ GRUBU ÜYELERİ ÖMER FARUK ALTINTAŞ BURAK ÇAMLI ÖZGÜR KOYUN SEFER ÇETİNER BUSE AKDENİZ