Sülfatlı Sular ve Bikarbonatlı Sular

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

İç salgı(endokrin) bezleri
MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
ÇOCUK GELİŞİMİNE GİRİŞ
Entegre Savaş Zararlı ve hastalık etmenlerine karşı kullanılan çeşitli yöntemlerin birbirini tamamlayıcı, ekosistemdeki dengeyi koruyucu şekilde uygulanmaları...
HAZIRLAYAN AYŞE KAÇAR. Hastalılar kullanılan ilaçlar vb. nedenlerle vücut direncinin düşmesi sonucu fırsatçı mikroorganizmalar ağız içinde enfeksiyon.
BETONDA B İ YOLOJ İ K ETK İ LENMELER ve Ç İ ÇEKLENME.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA ASTIM RİSK FAKTÖRLERİ Dr.Mehmet Seyhan A Acta Pædiatrica , 1606–1610.
KİMYA: YİRMİBİRİNCİ YÜZYIL BİLİMİ. KİMYA BİLİMİ BİLİMSEL METOD.
Topiramat 1997 yılında ABD’de epilepsinin ek tedavisi için pazarlanmaya başlanmıştır.
EĞİTSEL OYUNLAR DOÇ. DR. GÜLTEN HERGÜNER BÖLÜM: 4
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
Boşaltım sistemi.
SİNDİRİM SİSTEMİ.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
Hazırlayan: Musa Yıldız Hazırlayan: Musa Yıldız Erciyes Üniversitesi Biyoloji Bölümü Erciyes Üniversitesi Biyoloji Bölümü.
GEBELİĞİ ETKİLEYEN HASTALIKLAR
Jominy (Uçtan Su Verme) Deneyi
1. Fast food ürünlerindeki yağın çoğu hayvansal kaynaklı olup, çoğunlukla doymuş yağ asidi içerir. Yağdan gelen enerjinin artması, başta koroner kalp.
MOLEKÜLER BİYOLOJİDE KULLANILAN YÖNTEMLER II:
BESLENME VİTAMİNLER. D Vitamini Yağda çözünen vitaminlerdendir. En temel görevi kemik gelişimidir.
EMZİKLİLİK DÖNEMİ
PROTEIN METABOLIZMASı BOZUKLUKLARı 1. Serum proteinlerine ili ş kin bozukluklar Serum proteinlerine ili ş kin bozukluklar Beslenim eksikli ğ i (malnutrisyon)
Türkiye Futbol Federasyonu
Obezite (Şişmanlık) GAZİ ORTAOKULU.
FEN ve TEKNOLOJİ BOŞALTIM SİSTEMİ
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
COĞRAFİ KONUM.
Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu
KOHLBERG ve AHLAK GELİŞİMİ Yrd. Doç. Dr. Aysel TOPAN
GEBZE PLANT MEDICAL DEPARTMENT
Ünite- 1 Vücudumuz ve Sistemler
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
KİMYA: YİRMİBİRİNCİ YÜZYIL BİLİMİ
Şişelenmiş Doğal Mineralli Sular ve Kaynak Suları
HALİM GÜNEŞ.
Menü Planlama.
ZİYAFET VE İKRAM HİZMETLERİ BESİN ÖĞELERİ II
4. GRUP KATYONLAR (Ba+2, Ca+2, Sr+2).
MASTİTİSLERİN TEDAVİSİ
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
BESLENME VE DİYETETİKTE
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
1. sağlık ve sağlığın girdileri
KOBAY Araştırmalarda sadece kısa ve sert kıl yapısına sahip İngiliz kobay ırkı ve bu ırka ait Duncan-Hartley, 2 ve 13 soyları kullanılmaktadır. Duncan-Hartley.
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE BESLENME KASTAMONU HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
SAĞLIKLI BESLENME.
Sulama Suyu Kalitesinin Sınıflandırılmasında Kullanılan Kriterler
Gübreler ve Gübreleme:
ŞEKER HASTALIĞI.
BESİ SIĞIRCILIĞI.
KASDA ENERJİ ÜRETİMİ (Açlıkta ve Toklukta)
YAVRU YETİŞTİRME Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Temel Esasları
Gözde Görüntü Oluşumu ve Göz Kusurları
ANALİTİK KİMYA DERS NOTLARI
MADDEYİ TANIYALIM.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
Tarımsal Meteoroloji Prof. Dr. A. Nejat EVSAHİBİOĞLU
FOTOSENTEZ.
SAĞLIK PSİKOLOJİSİNE GİRİŞ
BOŞALTIM SİSTEMİ.
HIYARDA GÖRÜLEN BESİN ELEMENT NOKSANLIĞI
Beslenme İlkeleri - 5.
DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ İNTÖRN DR
SESBİLGİSEL GELİŞİM Dil EdİNimi-4. Hafta.
CAMIN YAPISI İLE İLGİLİ ÖZELLİKLER
Hücre 1.Bölüm.
Sunum transkripti:

Sülfatlı Sular ve Bikarbonatlı Sular

Sülfatlı Sular Balneoterapide en az %20 mval sülfat iyonu içeren bütün doğal mineralli sular (en az 1g/L çözünmüş mineral içerenler) sülfatlı su olarak tanımlanır. Ancak içme kürlerinde sülfatlı sulara özgü etkilerin yeterli düzeyde elde edilebilmesi için suyun mutlak sülfat içeriğinin 1200mg/L SO4 olması gerekir.

Pratikte içme kürlerinde kullanımları açısından sülfatlı sular 3’e ayrılır. 1) Sodyum sülfatlı sular 2) Magnezyum sülfatlı sular 3) Kalsiyum sülfatlı sular

Sülfatlı suların spesifik etkileri Sülfatlı suların özel etkileri en başta sülfat iyonunun osmotik özelliklerine bağlıdır. Sülfat iyonu zor bağlanabilir, zor diffüze olur ve sonuçta zor rezorbe edilir bir iyondur. Doğal mineralli sulardaki diğer iyonlarla, özellikle de Mg ile etkisi kuvvetlenir. Ayrıca, sülfatlı suların içilmesi sonrası mide-barsak sindirim sistemi üzerinde bir dizi lokal kimyasal etkiler gerçekleşir. Ayrıca sülfatın rezorbsiyon sonrası sistemik etkileri de söz konusudur.

Sülfatlı suların mide üzerine etkileri: Sülfatlı bir suyun içilmesi ile sülfat konsantrasyonuna bağlı olarak zayıf asidik ve fermentten fakir seyreltik bir mide sıvısı sekresyonu oluşur. Kür şeklinde sülfatlı suların kullanımında mide asiditesi üzerine adaptif, normalleştirici etkinin (hipoasiditede sekresyon artışı, hiperasiditede tersi) oluştuğu bilinmektedir. Özellikle alkalik sülfatlı sularla mide asidi nötralize edilerek stres ülserlerinin oluşma riski azaltılabilmektedir.

Sülfatlı suların karaciğer,safra kesesi ve pankreas üzerine etkileri Sülfatlı suların koleretik ve kolagogik etkileri vardır. Koleretik etki;sülfatın mukoza üzerindeki uyarıcı etkisi ile duedonum mukozasından hormonların serbestleşmesi şeklinde kendini gösteren etkidir. Kolagogik etki;safra kesesinin kontraksiyonu ile, safranın duedonuma boşaltılması şeklinde kendini gösteren etkidir. Sülfatlı suların bir özel etkisi de safra yollarının temizlenmesindeki artıştır. Pankreas enzimlerinin salgılanmasında artış da sülfatlı suların bir diğer özel etkisidir.

Sülfatlı su kürlerinin karbonhidrat metabolizmasına etkileri Karbonhidrat toleransının artması İnsülin etkisinin güçlenmesi Alkali rezervin artması Glukojen yapımı ve depolanmasında artış Karaciğer yağlanmasının azalması

Sülfatlı sularla içme kürlerinde özellikler En az 1200mg/L düzeyinde sülfat içeriği gerekir. Uzun süreli içme kürlerinde yalnızca hipotonik sülfatlı sular kullanılır. Mg sülfatlı sular yalnızca bir kez ya da kısa süreli ve aralıklı olarak kullanılır. 3 porsiyona bölünerek ana öğünlerden yarım saat önce, oda sıcaklığındaki sülfatlı su günlük toplam 300-1500 ml arasında içilir. Sabah aç karnına içme ile özellikle reaktif etkilerin gelişmesi arzulanır.

Sülfatlı sularla içme kürleri aşağıdaki durumlarda önerilmektedir: Üst batın organlarının fonksiyonel rahatsızlıkları Organik nedenlere bağlı olmayan barsak motilitesi bozuklukları(özellikle farklı kabızlık tipleri ve irritabl kolon) Safra ve pankreas sekrasyonlarının uyarılması Safra yolları diskinezileri Şişmanlık ve ona eşlik eden hiperlipemilerin destekleyici tedavisi Kalsiyum fosfat taşlarının proflaksisi İdrar yolları infeksiyonlarının destekleyici tedavisi

Sülfatlı sularla içme kürlerinin uygulanmaması gereken durumlar: Akut ve organik nedenli motilite ve sekresyon bozuklukları İleus ve invaginasyon Tıkanma sarılığı Kanamaya eğilim(ülser,operasyonlar sonrası) Dehidratasyon Ürat taşları

Bikarbonatlı sular Bikarbonatlı sular adlandırılırken, %20 milival’in üzerinde olan katyonlarına göre sodyum bikarbonatlı sular ve kalsiyum magnezyum bikarbonatlı sular olarak iki ana gruba ayrılırlar. Ayrıca özellikle belirli düzeylerde serbest çözünmüş karbondioksit içermeleri de bu suların önemli bir karekteristiğidir.Bunun dışında, biyolojik etkileri bilinen bazı maddeleri de içerebilirler. Bunlar arasında demir, kükürt, arsenik,radon,flor, iyot,bakır,çinko ve lityum gibi mineraller vardır.

Sodyum bikarbonatlı suların kullanım endikasyonları Mide ve ince barsakların fonksiyonel rahatsızlıkları Kronik ve rezidüel ülserler (destekleyici) DM (destekleyici) Üriner taşların (ürik asit,sistin taşları) proflaksisi Litotripsi sonrası ve postoperatif dönemler Kronik idrar yolları infeksiyonları Gut

Sodyum bikarbonatlı sularla içme kürlerinde doz ve yöntemler İçilen suyun sıcaklığı genellikle oda sıcaklığındadır. Gerekli görüldüğünde hassas kişiler için ısıtılabilir. İçme kürü 4-6 hafta sürer, yine uygun görülürse uzatılabilir ve yılda 2 ya da 3 kez tekrarlanabilir. Sindirim sistemi hastalıklarında; günde 3 kez, ana yemeklerden 20-30 dakika önce başlanarak 200-300 ml kadar su yudum yudum içilir.

Kalsiyum,magnezyum bikarbonatlı sularla içme kürleri aşağıdaki durumlarda önerilmektedir Oksalat, karbonat ve fosfat taşları proflaksi Postoperatif dönemler Kronik idrar yolları infeksiyonları Sinirsel irritabilite ile birlikte kalsiyum yetmezliği Vejetatif distoni ve yorgunluk ile birlikte magnezyum yetmezliği Gebelikte ve ağır spor aktivitelerinde artan magnezyum gereksinimi Mide-ince barsakların fonksiyonel rahatsızlıkları

Kalsiyum,magnezyum bikarbonatlı sularla içme kürlerinde doz ve yöntemler Bir kür 4-6 hafta sürer,su oda sıcaklığında içilir, hassas kişilere su ısıtılarak verilir. Kalsiyum ve magnezyum yetersizliklerinde; günlük toplam verilen su miktarı ile, günlük kalsiyum ve magnezyum ihtiyacının en az %50’si karşılanabilmelidir ki, bu değer yetişkinler için 400mg Ca ve 170 mg Mg düzeyindedir. Litresinde 400-500 mg kalsiyum içeren bir mineralli sudan günde toplam 1 L içilir. Mide, ince barsak rahatsızlıklarında ise;günde en az 3 kez ,yemeklerden önce 200-300 ml bikarbonatlı su yudum yudum içilir.