ÇOCUK VE DRAMA DRAMA İLE İLGİLİ TERİMLER, ÇOCUKLARDA DRAMA UYGULAMALARININ TARİHÇESİ Öğr. Gör. : Yasemin SU.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
IFMB202: FEN VE TEKNOLOJİ PROGRAMI VE PLANLAMA 2016-Bahar Dönemi 2. HAFTA Yrd. Doç. Dr. Bahadır Namdar Fen Bilgisi Eğitimi ABD.
Advertisements

ADIYAMAN FEVZİ ÇAKMAK İLKÖĞRETİM OKULU SUNAY AKIN OYUNCAK KÜTÜPHANESİ.
ADANA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ BİLİNÇLİ AİLE UYUMLU ÇOCUK PROJESİ.
AKRAN DESTEKLİ ÖĞRENME
Antalya/Muratpaşa SABİHA GÖKÇEN ANAOKULU EFQM KAZANANLAR KONFERANSI ASLI KANBİR OKUL MÜDÜRÜ 24 Şubat 2016 İstanbul Deniz Müzesi.
DRAMA VE ROL OYNAMA.
Öznur DUMAN ELGÜL ZEKA. ERGENLİK DÖNEMİNDEKİ DEĞİŞİMLER Duygu değişimlerinin hızı ve üst düzeyde yaşandığını önceden bilmek bu duygular yaşandığında.
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
EĞİTSEL OYUNLAR DOÇ. DR. GÜLTEN HERGÜNER BÖLÜM: 2
Psikolojik Danışma ve Rehberlik
Filiz DİKİCİ Psikolojik Danışman ÜSTÜN ZEKALILAR.
KONYA BİLİM VE SANAT MERKEZİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI.
Program Tasarım Modelleri
MATHS: REAL OR FICTION (MATEMATİK: GERÇEK YA DA KURGU)
EĞİTİMDE DRAMA.
GELİŞİMSEL DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
ÜSTÜN ZEKALI VE ÜSTÜN YETENEKLİ ÇOCUKLAR
Hedef-Kazanım Belli bir alanda eğitilecek bireylere kazandırılmak istenen özellikler ya da yeterliklerdir. Kazanımın eğitim yoluyla kazandırılabilecek.
Okul Deneyimi Dersi Eser Çeker (Uz.).
T.C MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI TEMEL EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
OYUN VE OYUNCAĞIN ÇOCUK GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ
Erken çocukluk döneminde fen ve matematik kavramlarının gelişimi
Kişisel-Sosyal Rehberlik
ÇAĞDAŞ EĞİTİM SİSTEMİNDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK
ÖZEL EĞİTİMİN TEMEL İLKELERİ
Okul Deneyimi Dersi Eser Çeker (Uz.).
Drama ile İlgili Terimler / Eğitim Öğretim Sürecinde Drama
Aile Atölyeleri Projesi
BIÇAKÇI BEDRİYE BAYKAŞ ORTAOKULU OKUL KÜLTÜRÜ
Teknolojİ ve tasarIm dersİ
SarIyer beledİyesİ gençlİk eğİtİm merkezİ Aİle-eğİtmen buluŞmasI
Program Tasarım Modelleri
Karşılaştırmalı Eğitim
Erken Çocukluk Döneminde Sağlık Bilimleri Fakültesi
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Erken Çocukluk Döneminde Sağlık Bilimleri Fakültesi
Okul Deneyimi Dersi Eser Çeker (Uz.).
ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR Sağlık Bilimleri Fakültesi
ÖĞRETİM İLKE ve YÖNTEMLERİ
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
Medya okuryazarlığı eğitimi dersi
Geniş Ölçekli Testler Yrd. Doç. Dr .Ömer Kutlu.
MATEMATİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI
Okulöncesinde Fen Kavramlarının Öğretim Yöntemleri ve Teknikleri
ÖĞRETİM İLKE ve YÖNTEMLERİ ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
Dünyanın En Şaşırtıcı Eğitim Sistemi: Finlandiya
ÖĞRETİM ARAÇ-GEREÇLERİNİN SEÇİMİ ve HAZIRLANMASI
EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME- ASSESSMENT Ders 2: Yasal Düzenlemeler Prof. Dr. Tevhide Kargın.
BÖLÜM 2 BİLİŞSEL GELİŞİM.
ÖBBS (Öğrenci Başarılarının Belirlenmesi Sınavı)
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
Okul Öncesi Eğitim.
Psikolojik Danışma ve Rehberlik
ÖĞRENME STİLLERİ.
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Oyun İçine Gömülü Öğretim
DİL GELİŞİMİ KURAMLARI - I
Eğitimde Ölçülen Bilişsel Özellikler
Gelişim ve Temel Kavramlar
DİL GELİŞİMİ KURAMLARI - II
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
öneriler Sınıfların tüm öğrencileri içerecek biçimde düzenlenmesi
KİŞİSEL REHBERLİK.
Dersi Planlama.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MEDYA OKUR YAZARLIĞI EĞİTİMİ
Üniversite ve Akademik Dürüstlük Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Çağdaş Gelişmeler Işığında Ana Dili Öğretimi
ÜNİTE 15 ÜSTÜN ZEKALI ÖĞRENCİLER
Sunum transkripti:

ÇOCUK VE DRAMA DRAMA İLE İLGİLİ TERİMLER, ÇOCUKLARDA DRAMA UYGULAMALARININ TARİHÇESİ Öğr. Gör. : Yasemin SU

Eğitimde Drama; Oyun çocukların en doğal dilidir. Eğitimde drama, amaçlı bir etkinliktir. İki boyut; Eğitim ve rehberlik psikolojik danışmanlık. Okulöncesi eğitimde müzik, Türkçe-dil, okuma yazmaya hazırlık, sanat, fen ve matematik etkinliklerinde kullanılabilecek bir yöntem ve başlı başına ayrı bir etkinlik olarak da program içinde yer alabilir.

Terimler; Dram; Türkçe sözlükte hem sahnede oynanmak üzere yazılmış konuşmalar ve devinimlerle gelişen, karşıt oluşların çatışmasıyla sonuçlanan oyundur. Yapıt olarak da mecazi anlamda acıklı olay demektir. Drama; Yunanca (dran)’dan türetilmiş ve dran sözcüğünün yapmak, etmek, eylemek anlamını taşıdığı bilinmektedir.

Drama nedir? Doğrudan doğruya yaşamaktır. Yaşam durumları için öğrenim/öğretim. Drama deneydir. Yaşam felsefesidir. Olay merkezlidir, sunuşsal değildir. Katılımcılar, yaşadıkları ve hayal ettikleri durumları yansıtırlar. Gerçek dünya ile teorik dünya ikilisinin etkileşimi ile örülüdür. Öğrenme yöntemidir.

Dramatik Oyun; Oynayanların keşfettikleri ve çevredeki tüm karakterleri, hareketleri taklit ettikleri özgür bir ortamda oynanan oyundur.

Dramatik Oyun; Grupça oynanır, bireysel değildir. Anlıktır, süresi kestirilemez. Temeli öykünmeye dayanır. Roller vardır, senaryo ve metin yok. Doğaçlama ve rol oynama vardır. Tiyatro oyunu gibi amaçlı bir etkinlik değildir. Yaratıcı drama için basamaktır.

Öykünme/Taklit Etme; Taklit etme dramatik oyun yolu ile bir öğrenme biçimidir. Çocuk çevresinde olup bitenleri anlamak için ve bunların gelecekte kendisine yarar sağlaması adına etrafından gördüklerini, duyduklarını ve hissettiklerini taklit eder. Taklit etme çocuğun kendisini yetişkin biriyle ya da bir imgeyle özdeşleştirmesi gereksinimini bilinçli olarak giderir.

Dramatizasyon; Dramatize; drama biçimine sokulmuş, oyunlaştırılmış ya da oyun biçiminde olandır. Dramatize etmek; roman, şiir, öykü gibi bir yazın yapıtını radyo, TV, ya da sahne oyunu biçimine sokmak, oyunlaştırmaktır.

Yaratıcı Drama, Eğitsel Drama, Psikodrama Yaratıcılığı geliştirmek için çocuklarla yapılan drama etkinlikleridir. Eğitici dramanın alt dalıdır. Eğitsel drama; Yaratıcı drama ile arasındaki fark, eğitici dramanın amacının oyun yaratma olmaması ve konuya çocukların eğitim amaçlı katılmalarıdır. Psikodrama, psikolojisi bozuk çocukların psikolojisini düzeltmek sıkıntılarını dışarıya çıkartmak, rahatlamak amacıyla yapılan dramadır.

Drama Tarihi Çocuklarda drama ilk kez İngiltere ve Amerika’da başlamış ve gelişmiştir. Peter Slade (1954) kendisine özgü bir drama yöntemi geliştirmiş ve ‘’Çocuk Draması’’ kitabında yöntemini anlatmıştır. Slade’e göre çocuk draması çocuklar için doğal bir oyundur. Slade; doğallık, kendiliğinden; doğaçlama.

Drama Tarihi Amerika’da W. Ward, 1923’te yaratıcı drama eğitimine başlamıştır. Drama ve tiyatroyu birbirinden ayırmıştır. Drama’da amaç; başkalarını eğlendirmek ya da etkilemek değildir. Viola Spolin (1963) ‘’Tiyatro İçin Doğaçlama’’ kitabında çocuğun içinden geldiği gibi rol oynamasının kendini ifade etme yönünden önemini vurgulamıştır.

Drama Tarihi Newson raporunda (1960) ‘’dramanın psikoterapik yönü’’ ortaya çıkarılmıştır. Buna göre; psikolojik açıdan anlamlı durumların oynanması ile çocukların problemleri çözülebilir. Drama; toplumsal durumlara psikolojik uyumu sağlamada etkili bir yoldur. Heathcote (1979)’lerde eğitimde drama çalışmaları ortaya koymuştur. Heathcote’e göre drama; okul programının her alanında kullanılabilir. Teknik Fark; öğretmenin de rol üstlenmesi gerekir. Bilişsel ve duyuşsal öğrenmeyi amaçlamalıdır.

Türkiye’de Drama Tarihi 1908’de Eğitsel programlar başkanı pedagog İsmail Hakkı BALTACIOĞLU ile başlamıştır. Kitaplarında ve çalışmalarında eğitimde oyunun önemi üzerinde durmuştur. Dersler içerisinde Drama’nın görülmesi 1926 yılında ilkokul programında , ilkokulun eğitim ve öğretim ilkelerinde (dramatik etk.) olarak temel kabul edilmiştir.

Türkiye’de Drama Tarihi 1950 Selahattin ÇORUH; ‘’Okullarda Dramatizasyon’’ 1962 İlkokul programlarında canlandırma ve dramatizasyon etkinliklerine değinilmiştir. 1965 Uygulamalı Dramatizasyon Kitapçığı; Eğlenerek öğrenme vurgulanmıştır.

Türkiye’de Drama Tarihi 1998 Meb TTK, İlköğretim okulları seçmeli drama dersi 1-2-3 programı yayımlanmış, ‘97-98 yıllarından itibaren seçmeli ders olarak yer almıştır. YÖK ; Eğitim Fakülteleri Yeniden Yapılandırma Projesi kapsamında Okul Öncesi Drama ve İlköğretim Drama zorunlu ders olmuştur.