SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE KULLANILAN ANTİOKSİDANLAR Seval DERNEKBAŞI*, Ayşe PARLAK AKYÜZ, İsmihan KARAYÜCEL Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sigara Dumanında Bulunan Gazlar
Advertisements

ECZ436 FARMASÖTİK NANOTEKNOLOJİ EMÜLSİYON SİSTEMLER-II
KARS ÇOBAN KÖPEĞİ “Kars Türk Çoban Köpeği” adıyla tescillenen Kars Çoban Köpekleri, koruma konusunda en önde gelen ırklardan birisidir.
Kaliteli yaşam : Hastalıklara direnç, iyi hissetmek Yaşlılığın geciktirilmesi(Antiaging): Yaşlılığa neden olan faktörlerin kontrol altına alınması.
MİKOTOKSİNLER Prof Dr Nuri KİRAZ.
FONKSİYONEL GIDA OLARAK KULLANILAN DOĞAL YAĞLAR
Taze Otlar & Baharatlar.
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
TAVUK ETİNİN SOĞUTULARAK VE DONDURULARAK
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR (GDO)
DÜNYA BESLENME KILAVUZLARI
İrem YILMAZ, Vildan UYLAŞER.  Akdeniz diyetinin vazgeçilmez parçası  Kendine özgü renk, tat ve koku  Rafinasyon.
gıda sanayinde kullanılan asitler
ANTİOKSİDAN.
Doç. Dr. Sibel Karakaya Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisli ğ i Bölümü, Bornova, Izmir ZEYT İ NYA Ğ ININ SATIN ALIMI VE KULLANIMI.
ONİKİNCİ HAFTA Doğal gaz, motor yağı, karbonun önemi.
Eslenme engeli.
Antioksidanlar Antioksidan nedir?
Danışman: Prof.Dr.Oktay ARSLAN
EFTADE PINAR GÜR Organik Kimya
BALIK ETİNİN İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ
DÖRDÜNCÜ HAFTA Gıda koruyucuları, antioksidanlar,
Gıdalarda Renk Maddeleri
Dünya ve Türkiye’de Psikiyatrik Hastalıklarda Tamamlayıcı ve Alternatif Tedavilerin Yaygınlığına Genel Bir Bakış Ümit Avşar1, Memet Işık1, Ümmü Zeynep.
GIDA GÜVENLİĞİ Esma KAYA
Karotenoidler & Tokoferoller & Tokotrienoller
Giriş Antioksidanlar,gıdalarda oksidatif bozulmayı geciktiren veya önleyen bileşikler olarak tanımlanmaktadır.Bu bileşikler oksidatif ve otooksidatif.
GIDA KATKI MADDELERİ LEZZET MADDELERİ.
BİYOLOJİ ADI: SOYADI: NO: SINIF: KONU:YAĞLAR,YAĞ ASİTLERİ
Yrd Doç Dr. Omca DEMİRKOL
GIDA KATKI MADDELERİNİN İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ZARARLARI
BÖLÜM 14 SPESİFİK KİRLETİCİLERİN GİDERİLMESİ. BÖLÜM 14 SPESİFİK KİRLETİCİLERİN GİDERİLMESİ.
TABAKLAMA TEKNOLOJİLERİ VE ÇEVRESEL ETKİLERİ
Uzm.Dr. Mehmet Zahit Çıracı
KOLESTEROL DÜŞÜRÜCÜ VE ANTİOKSİDAN OLARAK TOKOFEROLLER
Yağlar (lipidler).
LİPİTLER (Yağlar).
PARAOKSONAZ ENZİMİNİN HASTALIKLARLA OLAN İLİŞKİSİ
ET VE ET ÜRÜNLERİNDE NİTRAT VE NİTRİT
Tarım Türleri Öğrenme Hedefleri Tarımın Farklı Türlerini Tanımlamak
TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER
Tarımsal üretimde yüksek verim elde etmek için gübre uygulamaları zorunluluk olarak görülmektedir. Ancak uygulanan gübrelerin miktarları, çeşitleri ve.
11. BİYOLOJİK YAKIT ÜRETİMİ
DÜNYADA TIBBİ BİTKİLER
Drog nedir? Eczacılık Bilimlerinin içinde geçen droglar, genel anlamda tedavi amacıyla kullanılan her türlü doğal ve sentetik maddeyi ifade eder. Başka.
DÜNYADA TIBBİ BİTKİLER
Atık yağlar Günümüzde bitkisel yağ fiyatlarındaki hızlı artış, biyodizel üretiminde yemeklik yağlar yerine kızartma yağları gibi atık yağların kullanımı.
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ.
EKOLOJİK (= ORGANİK) TARIM TANIMI, İLKELERİ
FARMASOTİK ÜRÜNLER OLARAK TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER
MONOSODYUM GLUTAMATIN ENDÜSTRİYEL ÜRETİMİ
ANTİBİYOTİK OLARAK TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
Kimya bilimi temelde organik kimya ve anorganik kimya olarak ikiye ayrılır. Bu sunu süresince org a nik bileşiklerle ilgili genel özellikleri anorganik.
B. Yağlar (Lipitler) Hayvanlarda lipit moleküllerinin diğer moleküllerden farklı olarak depolandığı yağ doku vardır. Bu nedenle canlıların aldığı farklı.
SAĞLIKLI YAŞAM ve SAĞLIKLI BESLENME…
Organik süt nedir? Organik süt, sentetik kimyasal tarım ilaçları kullanılmadan yetiştirilen yem bitkilerini ile beslenen ve sentetik kimyasallar, hormonlar,
KALP DAMAR HASTALIKLARINDA
'ALABALIK (Oncorhynchus mykiss) MİLFÖY BÖREĞİ' NDE FARKLI PİŞİRME METOTLARININ ÜRÜNÜN DUYUSAL VE BESİNSEL ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ Nilgün Kaba, Bengünur Çorapcı*,
LİPİTLER.
TEMİZLİK MADDELERİ. Pek çok temizlik ürünü çeşidi vardır.Sabun ise eskiden beri temizlikte kullanılmaktadır. Günümüzde ise ; sabun, kireç giderici, yağ.
Kozmetikler
Hazırlayan: Prof. Dr. Bilgehan Doğru
Lipid Peroksidasyonu Prof. Dr. Bilgehan Doğru.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
SERBEST RADİKALLER ve ANTİOKSİDANLAR 6
Sütün Nitelikleri-1 Prof.Dr.Barbaros Özer.
Sunum transkripti:

SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE KULLANILAN ANTİOKSİDANLAR Seval DERNEKBAŞI*, Ayşe PARLAK AKYÜZ, İsmihan KARAYÜCEL Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi sdernekbasi@sinop.edu.tr GİRİŞ Gıdaların hazırlanması ve tüketilmesi sırasında ortaya çıkan en önemli değişikliklerden biri oksidasyondur. Özellikle birden fazla doymamış bağ içeren yağ asitleri ve yağca zengin ürünler oksidasyona oldukça açıktır. Oksidasyona bağlı olarak gerçekleşen ransit tat ve kokunun oluşmasında antioksidanların rolü büyüktür (Çoban ve Patır, 2010). Antioksidanlar gıdanın temel maddesi olan lipidlerin oksidasyonunu önleyerek ürün kalitesini korumaya yardımcı olurlar. Bu amaçla uzun yıllar gıda sektöründe ve hayvansal yemlerde etoksikuin (EQ), bütillendirilmiş hidroksianisol (BHA), bütillendirilmiş hidroksitoluen (BHT), t-bütil hidrokinon (TBHQ), oktil gallat ve propil gallat (PG) gibi sentetik antioksidanlar yaygın olarak kullanılmaktadır. Sentetik antioksidanlar ucuz olmaları, yüksek düzeyde stabilite ve güçlü antioksidan aktivite göstermelerinden dolayı tercih edilmektedirler (Bandoniene ve ark., 2002). Ancak sentetik antioksidanların toksik ve kanserojen olabileceğini ortaya koyan çalışmalar sonucunda bazı ülkelerde kullanılmalarına dair ciddi sınırlama veya yasaklar getirilmiştir (Önenç ve Açıkgöz, 2005). Sentetik antioksidanların kullanımlarına sınırlama veya yasaklama getirilmesi; sağlık otoritelerinin bitkisel antioksidanları güvenilir ürünler olarak açıklamaları ve tüketicilerin doğal ürünleri tercih etmeleri bitkisel ürünlerin kullanımını gündeme getirmiştir. Bu nedenle uzun süreden beri, besinlerin koku ve tat gibi özelliklerini artırmak için katkı olarak kullanılan baharat ve doğal aromatik bitkiler giderek önem kazanmıştır. Bu bitkilerin yapılarında bulunan fenolik bileşiklerin antioksidan etkisi serbest radikalleri temizleme, metal iyonlarla bileşik oluşturma ve tekli oksijen oluşumunu engelleme gibi özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Bu çalışmada, su ürünlerinde sentetik ve doğal antioksidanların kullanımı irdelenecektir. Doğal antioksidanların kaynağı ve kullanımı ile ilgili birçok araştırma yapılmıştır. Bu bitki ve baharatların bazılarının antioksidan kapasitelerinin, sentetik antioksidanlardan daha fazla olduğu kanıtlanmıştır. Kendilerine özgü lezzet ve aromaları, antimikrobiyel ve antioksidan özellikleri nedeniyle, daha geniş bioaktivite profiline sahip olan bitki ve baharatlar gıda sektöründe alternatif olarak kullanılabilecek doğal antioksidan maddelerdir. Gıdalarda lipid oksidasyonunun bu tür doğal maddelerle önlenmesi üretici ve tüketici açısından oldukça önemlidir (Rice-Avans ve ark., 1995) (Çoban ve Patır, 2010’dan). Antioksidan özellik gösteren birçok bitki ve baharat Labiatae familyasına aittir. Labiatae familyasına ait cinsler özellikle terpenik bileşikleri (mono-,di-,triterpenler) flavonoid, fenolik asitleri içermesi nedeniyle önemli fizyolojik aktivitelere (antioksidan ve antimikrobiyel) sahip bitkileri içermektedir (Çoban ve Patır, 2010; Perez-Mateos ve ark., 2006 ) (Öğüt, 2014’ten). Avrupa Birliği’nde hayvansal kökenli gıda ürünlerinde sentetik antioksidanların maksimum kalıntı limiti (MRL) yoktur. Japonya’da balıklar için MRL 10 mgBHTkg-1, 1 mgEQ-1 ve 0.5mgBHAkg-1 olarak belirlenmiştir (Lundebye ve ark., 2011). İyi bir antioksidan: Fizyolojik olarak zararsız olmalı, Yağ veya yağlı ürünlerin kokusuna, tadına ve görünüşüne etki etmemeli, Yağda yeterli miktarda çözünmeli ve yağla karışabilmeli, Küçük konsantrasyonlarda etkili olabilmeli, Kolay elde edilebilmeli ve ucuz olmalıdır (Baladura ve Şimşek, 2013). Tablo 1. Su ürünleri yetiştiriciliğinde kullanılan bazı bitki ve baharatlardan izole edilen etken maddeler (Öğüt, 2014) Bitki ve baharatlar Sistematik ismi Etken madde Biberiye Rosemarinus officinalis Karnosik asit, karnosol, rosemarinik asit, rosmanol Adaçayı Salvia Karnosol, karnosik asit, rosmanol, rosmarinik asit Kekik Thymus vulgaris Thmol, karvakrol, p-cunen Karanfil Eugenia caryophyllata Eugenol, gallatlar Zerdeçal Curcuma longa L. Kurkumin Karabiber Piper nigrum Fenolik amidler, flavonidler