YÖNETİM VE ORGANİZASYON

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
6. BÖLÜM OKUL ÖRGÜTÜ VE YÖNETİMİ
Advertisements

İşletme Tanımı İşletme: doğrudan veya dolaylı olarak ihtiyaçları karşılamaya yönelik üretim faaliyetinde bulunan ekonomik, teknik ve hukuki birimdir. Fiziksel.
YÖNETİM VE ORGANİZASYON
Öğrenme Faaliyeti 1 Yönetim Çiğdem YILDIRIM 626 Doruk YOĞURTÇU 628
HAZIRLAYANLAR: ALİKAN BERAT
Yönetim Kavramı Yönetim İşlevleri.
Aşağıdaki hangisi klasik kuramcılar arasında yazarlardan yer almaz
YÖNETİM Toplum içinde yaşayan insanların yaşamlarını sürdürebilmeleri için ihtiyaçlarının karşılanması gerekir. İhtiyaçları karşılayacak olan mal ve hizmetlerin.
YÖNETİM NEDİR? Belirli birtakım amaçlara ulaşmak için başta insan olmak üzere, parasal kaynakları, araç-gereçleri, hammaddeleri ve zaman faktörünü birbiriyle.
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ VE OKUL YÖNETİMİ Ders Notları Eser ÇEKER (M.Sc.)
III. BÖLÜM YÖNETİM VE BÜRO YÖNETİMİ KAVRAMI
İşletme Yönetimine Giriş Arş. Grv. Gültekin ALTUNTAŞ
İŞLETME YÖNETİMİ.
 Ülgen & Mirze 2004.
İŞLETMELERDE BÜRO ORGANİZASYONUNUN ÖNEMİ
T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Büro Yönetimi Öğretmeni Fatma GEZ BALIKESİR / BANDIRMA – İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ Büro Yönetimi ve Resmi Yazışma Kuralları.
EĞİTİM TEKNOLOJİLERİNDE TEMEL KAVRAMLAR
İŞLETME YÖNETİMİ.
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ VE OKUL YÖNETİMİ Ders Notları Eser ÇEKER (M.Sc.)
1 Yönetimin temelleri
SUNUM.
1. İnsan kaynakları yönetimine giriş
EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
KURUM İÇİ İLETİŞİM HAZIRLAYAN HAVA GÜLER.
Bölüm 12 Stratejilerinin Uygulanması-1 İşletme Yapıları ve Sistemler
T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Yönetim ve Yöneticilik
İKY Tarihsel Dönüşümü (Yaklaşımları) Klasikler, Neo-Klasikler, Modern
PERFORMANS KAVRAMI PERFORMANSIN BOYUTLARI
YÖNETİMİN ALT İŞLEVLERİ
1 İşletmeye Giriş Konu 4: İşletmelerde Yönetim Faaliyetleri I Yrd.Doç.Dr. Yıldırım Osman Çetmeli Yaşar Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü.
YÖNETİM VE YÖNETİCİ ÖZELLİKLERİ
Öğretim Yılı Bahar Dönemi
KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
YETKI DEVRI Yetki Devrinin Tanımı ve Türleri
ZAMANIN ETKİLİ KULLANIMI
MODERN YÖNETİMDE SİSTEM YAKLAŞIMI Didem PEKUYAR
Henri Fayol ve Yönetim Süreci “Sınai ve Umumi İşlerde İdare” ( )
Bölüm 6 Örgütleme.
YÖNETİM SÜRECİ VE ÖZELLİKLERİ
GİRİŞİMCİLİK VE LİDERLİK
Kariyer Yönetimi ile ilişkili Kavramsal Çerçeve
Yönetimin Fonksiyonları Örgütleme Yöneltme (Liderlik)
Yrd. Doç Dr. M. İsmail Bağdatlı UYGULAMALI GİRİŞİMCİLİK 7 UYGULAMALI GİRİŞİMCİLİK 7.
SAĞLIK YÖNETİMİ TOPLULUĞU Yönetim, en geniş anlamda ortak bir amacı gerçekleştirmek için işbirliği içinde çaba gösteren birey ya da grupların.
GENEL İŞLETME İŞLETMENİN AMAÇLARI
Dr. Adil AKINCI Bankacılık ve Finans Bölümü
Klasik Yönetim ve Organizasyon Teorisi
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ İsmail KÜÇÜKKAYA Or. Yük. Müh.
PERFORMANS DEĞERLENDİRME 2016-KOCAELİ Erdoğan TALİ
YÖNETİM BİLİMİNİN GELİŞİMİ
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ VE OKUL YÖNETİMİ Ders Notları
BİLGİ YÖNETİMİ KAVRAMI ve GELİŞİMİ
ÖRGÜT VE YÖNETİM KURAMLARI
YÖNETİM VE YÖNETİCİLİK
YONT221 KAMU YÖNETİMİ DÜŞÜNCESİNİ GELİŞİMİ VE DEVLETİN ETKİNLEŞTİRİLMESİ YÖNETİŞİM.
EKİP ÇALIŞMASI Ekip çalışmasının önemini gözeterek meslekler arası işbirliği yapabileceksiniz.
1. İnsan kaynakları yönetimine giriş
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
C. Kişi – Grup ve Gruplar Arası İletişim
Performans ve Ücret Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Özlem BALABAN
Yrd. Doç. Dr. Şule Aydın Turan
BEDEN EĞİTİMİNDE YÖNETİM VE ORGANİZASYON
BEDEN EĞİTİMİNDE YÖNETİM VE ORGANİZASYON
YÖNETİM FONKSİYONU Giriş
PERFORMANS KAVRAMI PERFORMANSIN BOYUTLARI
YÖNETİM VE YÖNETİCİLİK. NELERDEN BAHSEDECEĞİZ.  YÖNETİMİN TANIMI.  YÖNETİMİN KAVRAMI.  YÖNETİCİNİN TANIMI.  YÖNETİCİNİN KAVRAMI.  İYİ BİR YÖNETİCİ.
Eşgüdümleme ve Kontrol
ETKİLİ İLETİŞİM KURUM İÇİ İLETİŞİM(UYGULAMA ÖRNEKLERİ) GİZEM GİRAY SEVİL KAPLAN FATMA BUSE BİRGÜL Kaynak:
Sunum transkripti:

YÖNETİM VE ORGANİZASYON Yönetim nedir ? Yönetim kademeleri Yönetimin kanunları

YÖNETiM KAVRAMI VE TANIMI Yönetim uygarlık tarihi boyunca örgütlenmiş toplumların ilgi duydukları bir kavram olmuştur. İlk çağlarda olduğu gibi günümüzde de insanlar amaçlarına ulaşabilmek için başkaları ile işbirliği yapmakta ve tek başlarına ulaşamadıkları bu amaçlara işbirliği sayesinde ulaşmaktadırlar.

Bu işbirliği içinde sürdürülen çalışmaların istenilen amaçlara iyi bir şekilde yöneltilebilmesi ancak iyi bir yönetim ile gerçekleşmektedir.

Çok çeşitli tanımlar yapılmakla birlikte genel olarak yönetim, “Ortak bir amacı etkin ve verimli bir şekilde gerçekleştirmek amacıyla bireysel ve grup çalışmalarının koordine edilmesi”

Ve ya

Bir grup insanı belirlenmiş amaçlara doğru yönlendirme, aralarındaki iş bölümü, işbirliği ve koordinasyonu sağlama çabalarının toplamı” şeklinde tanımlanmaktadır.

VE YA

İnsanların tek başlarına gerçekleştiremeyecekleri amaçlara ulaşabilmek için, başkalarına iş gördürme, başkaları aracılığı ile iş başarma ve amaçlara ulaşmadır.

Yönetici, İşleri bizzat yapan değil, Yapılması gereken işleri planlayan, Örgütleyen, Koordine eden ve Denetleyen kişidir. 

Yönetici, kurumsal amaçlara ulaşmak ve işlerin yapılmasını sağlamak amacıyla  işveren tarafından atanan vekildir.

Yönetici aldığı her kararda, yaptığı her işte, kar ve riski işverene ait olmak üzere, kurumu amaçlarına ulaştırmak için kendisine tahsis edilen kurumsal kaynakları kullanma yetkisine sahiptir.      (İNSAN, PARA, ARAÇ, GEREÇ)

 İŞVEREN, Kurumun sermayesini (bina, araç, gereç, çalışanların maaşlarının ve kurum giderlerinin ödenmesi vb)sağlayan kişi, Kurum (vakıf, sendika, dernek, ortak teşebbüs vb) ya da  Devlet olabilir. 

YÖNETİMİN ÖZELLİKLERİ *Yönetim süreci, birden fazla insanın olduğu durumlarda meydana gelir. Bir tek kişinin, amaçlarına ulaşmak için yaptığı faaliyetler yönetsel özelliğe sahip değildir. *Yönetim faaliyeti, toplumsal bir faaliyettir, insanlarla birlikte çalışmayı ve insanlara iş gördürmeyi içermektedir. YÖNETİMİN ÖZELLİKLERİ Yönetim bir grup faaliyetidir

Yönetimin beşerî/ insani özelliği vardır * Yönetim faaliyeti her şeyden önce insanlarla ilgilidir. İnsan, yönetim faaliyetinin temel öğesidir. * Yönetimde, yöneten de yönetilen de insandır.

Yönetim işbirliği ve uzmanlaşma faaliyetidir * İşbirliği insan çabalarının birbirine eklenerek tek başına başarılamayacak işlerin yapılmasını sağlar, hem de işbölümü ve uzmanlaşmayı sağlayarak belli hedeflere en az emek ve masrafla ulaşmayı sağlar. İşbirliği ------- işbölümü İşbölümü --------- uzmanlaşma

Yönetim bir koordinasyon faaliyetidir * Yönetimde işbirliği içinde olan bireylerin birbirleriyle uyum içinde çalışmaları gerekmektedir. * Yapılan faaliyetlerin başarıya ulaşması için iyi bir koordinasyonun sağlanması gerekir.

Yönetim bir yetki ve emir- komuta faaliyetidir *Kurumda çalışan kişilerin hepsinin aynı yetkiye sahip olması durumunda işlerin başarılı bir şekilde sonuçlandırılması mümkün değildir. *Herkesin emir verdiği bir ortamda, emrin yerine getirilmesi söz konusu olamaz.

Yönetim rasyonel bir faaliyettir Rasyonellik ( akılcılık) bir iş için sadece gerekli çabaların gösterilmesi, gereksiz çabalardan kaçınılmasını sağlar. Kurumlarda en az emek ve maliyetle belirlenen amaçlara ulaşmada yani etkinlik ve verimliliğin sağlanmasında rasyonel ( akılcı) kararlar alınır.

Yönetim faaliyeti üç boyutludur YÖNETİMİN BOYUTLARI Yönetim faaliyeti üç boyutludur a) Süreç olarak yönetim Yönetim bir iş ve faaliyet sürecidir. Örgütlerdeki yönetsel faaliyetler de planlama, örgütleme, yöneltme, koordinasyon ve kontrol olmak üzere bir süreç oluşturur. Kurumsal amaç ve hedeflerin başarılmasında bu süreç işler.

b) Bilim olarak yönetim Yönetim sadece bir faaliyetler dizisi veya süreç değil, aynı zamanda öğrenilebilir bir bilgi topluluğu,kendine has kavramları, ilkeleri ve teorileri olan bir disiplindir.

Günümüzde yönetim faaliyetleri bilimsel ilkelere, yöntemlere göre gerçekleştirilmekte ve yönetici adayları usta- çırak ilişkisi ile değil bilimsel eğitim alarak bu görevleri üstlenmektedirler.

c) Sanat olarak yönetim Örgütlerde iş yönetimi bilim, insan yönetimi sanattır. İşin yönetimi bilgi ve bilime; insanın yönetimi beceri ve birikime dayanır.

Yöneticilerin işi yönetmesi kolay, insanı yönetmesi zordur Yöneticilerin işi yönetmesi kolay, insanı yönetmesi zordur. İnsanı yönetmek “sanat” tır.

Yönetim bilimi sanatların en eskisi, bilimlerin en yenisidir ( Koçel,2003).

İYİ DERSLER TEŞEKKÜRLER…