Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAZIRLAYANLAR: ALİKAN BERAT

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAZIRLAYANLAR: ALİKAN BERAT"— Sunum transkripti:

1 HAZIRLAYANLAR: ALİKAN BERAT
İŞ ORGANİZASYONU YÖNELTME HAZIRLAYANLAR: ALİKAN BERAT MUSTAFA UYSAL BARIŞ BUDAK

2 ‘’’’{{ YÖNELTME}}’’’’
Yönetimde planlama ve örgütlemeden sonra kurulan sistemin işlemesine sıra gelmektedir. Bu işi yerine getirecek olan yönetim fonksiyonu,yönetmedir. Yöneltme ;organizasyonda yer alan görevlere elemanların seçimi,eğitilmesi,bu kişilere gerekli emirlerin verilmesidir.

3 EMİR-KOMUTA Her organizasyonun bünyesinde emir-komuta zinciri vardır. İnsanlar emir almaktan hoşlanmazlar. Birlikte çalıştığınız insanların sevgi saygısını kazanın. Komuta;Bir örgütte farklı kademelerdeki dikey ve dolaysız ilişkileri gösteren yapı türüdür. Komuta yetkisinden söz etmek,üst ile ast arasındaki dolaysız emir verme ilişkisini belirtmek demektir.

4 ***EMİR ÖZELLİKLERİ***
İnsan direktifin içeriğini anlamalıdır. Emirler,kesin ve açık olmalıdır. Direktifi yerine getirecek yeterli maddesel öğeler araç-gereci olmalıdır. Direktifler yazılı veya sözlü olarak verilebilmelidir.

5 #ÜSTÜN EMİR VERME TÜRLERİ#
Yönetme fonksiyonunun iyi bir biçimde yerine getirilmesi,emirlerin niteliğine bağlıdır. Emirler,demokratik ve otokratik olmak üzere iki türde incelenir. Emirlerin hazırlanış ilkeleri şunlardır; -emir tam olmalıdır. -emir çok açık olmalıdır. -emrin nedeni açıklanmalıdır.

6 - EMİR ALICI ve YERİNE GETİRİLMESİ MÜMKÜN OLMALIDIR-
Bir kimseden akılcı olmayan herhangi bir şeyi istemek,moral bakımından kötü etki yapar. Verilen emir astın gücünü ve yeteneğini,terbiyesini açmayacak nitelikte olmalıdır.

7 (=EMİR TAM OLMALIDIR=)
Tam bir emir,emir alan kimsenin kafasında ne yapılması gerektiği konusunda bir tereddüt bırakmamalıdır. Ayrıca yapılacak işin miktarı ve kalitesi,hangi yöntemlerle ve ne zaman yapılacağında belirtilmelidir.

8 ^^EMİR AÇIK OLMALIDIR^^
Verilen emir, anlaşılacak biçimde olmalıdır. Emir veren kişi için açık olan bir emir,emri alan kişi için açık olmayabilir. Bir emrin açık olup olmamasını,emir alan kişinin bunu anlayıp anlamaması belirler.

9 >>((EMİR YAPILAN HİZMETLERLE İLGİLİ OLMALIDIR<<))
Çalışanlar verilen emrin kendi işiyle ilgili olduğunu inanmalıdır. Aksi durumda,yönetici ile çalışan arasında bir takım sürtüşmeler meydana gelir.

10 >>ETKİLİ BİR EMİRDE İKNA HAVASI BULUNMALIDIR<<
Yöneticiler,organizasyonun amacına uygun biçimde astlarının duygu ve inançlarında değişiklikler meydana getirmeye çalışmalıdır. İkna ve inanç aşılama güçlerini artırmaya çalışmalıdır.

11 \|EMRİN NEDENİ AÇIKLANMALIDIR|\
Emrin nedenini açıklama moral üzerinde önemli olumlu etkiler yapar. Emri alan kişi anladığı ve nedenini bildiği emirleri daha kolaylıkla yerine getirir.

12 BİZİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN
TEŞEKKÜR EDERİZ…


"HAZIRLAYANLAR: ALİKAN BERAT" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları