SOLAR FOTOVOLTAİK (‘’PV’’) SİSTEMLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ
Advertisements

ARAŞTIRMA SORUSU : İNŞA EDİLEN APARTMAN VEYA EVİ GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ÇALIŞTIRMAK İÇİN GEREKLİ SİSTEMİN KURULUMU VE ANALİZİ. HAZIRLAYAN : TURHAN KURT.

GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ
LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİ
ALTERNATÖRLER.
IPEKLER ENERJi İpekler Enerji, İpekler Elektrik firması bünyesinde Enerji Tasarrufu ve Yenilenebilir Enerji alanında 2007 yılında çalışmalara başlamıştır.
SU HALDEN HALE GİRER Su 3 halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz. * Gaz halindeki bir maddenin sıvı hale geçmesine YOĞUŞMA denir. * Kar kışın yağar. Yağmur ise.
SU HALDEN HALE GİRER.
LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİNDE GÜNEŞ ENERJİSİ
ANADOLU TEKNİK ELEMANLAR DERNEĞİ Solar PV ÇATI UYGULAMASI 2,5kWp
Güneş Enerjisi Sistem Elemanları
Güneş Enerjisi Osman ZORBA.  Galaksimizdeki 14 trilyon yıldızdan biri  İç sıcaklık: 40 milyar derece  Yüzey sıcaklık: 6 bin derece  Çap: 1.39 milyon.
Burak Talha İn-Yusuf İslam Niğdelioğlu- Selin Erol-Bedrika Kurt
T.C. Başbakanlık Başbakanlık Düzenleyici Reform Grubu
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
EMO.
PV Modüller  PV hücreler güneşten aldıkları enerjiyle elektrik üreten yarı iletken malzemelerden üretilmişlerdir. Bu hücrelerin boyutları genelde kare,
Mustafa Salman Pazarlama Müdürü 16 Eylül 2014 İstanbul
GÜNEŞ VE RÜZGAR ENERJİSİ SİSTEMLERİ
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
1.SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale.
SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale geçiyorsa.
FOTOVOLTAİK PANELLE BESLENEN GSM 1800 BAZ İSTASYONU SİSTEMİ
iPEKLER ENERJi İpekler Enerji, İpekler Elektrik firması bünyesinde Enerji Tasarrufu ve Yenilenebilir Enerji alanında 2007 yılında çalışmalara başlamıştır.
 Su doğada hangi hallerde ve nerelerde bulunur?
RÜZGAR ENERJİSİ.
GÜNEŞ VE GÜNEŞ ENERJİSİNDEN ELEKTRİK ELDE ETMEK
YENİLEBİLİR VE YENİLENEMEZ ENERJİ KAYMAKLARI
TÜRKİYE’NİN YENİ ENERJİ DÜZENİ VE ENERJİ POLİTİKALARI
1 SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale.
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
Güneş enerjisi.
Elektrik Enerjisi Üretimi
GÜNEŞ ENERJİSİ.
GÜNEŞ PANELLERİNİN OLUŞUMU
DENEYLERİN ABC’si. Ağaç lifleri Bitkilerde bulunan ağsı yapılardır.
GES Yatırımlarında Finansman
Enerji Piyasalarını Anlamak
YERLİ ÜRETİM DERİNLİĞİNİN ÜLKE VE SANAYİMİZE KATKILARI
Fotovoltaik Sistem Dizaynı ve Kurulumu
Uzm.Öğr.Muzaffer GARİP Dünya atmosferinin dışında güneş enerjisinin şiddeti, aşağı yukarı sabit ve 1370 W/m² değerindedir, ancak yeryüzünde.
Türkiye ve Güneş enerjisi Türkiye'de güneş enerjisi ticari faaliyetler göz önüne alındığında daha çok düzlemsel güneş kolektörleri alanında gelişmiştir.
ÇEVRE EKONOMİSİ ve MALİ POLİTİKALAR
CERES Alternatif Enerji Sistemleri (GES). Biz Kimiz; Ceres Mühendislik Enerji Proje Uygulama Ltd Şti,Antalya merkezli Alternatif enerji sistemleri üzerine.
21. YÜZYILIN YEŞİL ENERJİ PROJESİ ALKILINC ALTOHES PROJESİ
HIBRIT ARAÇLAR Hazırlayanlar: Hasan Timur Mustafa Han
Yenilenebilir Enerji Kaynakları Mehmet Fatih TORAMAN Enerji Uzmanı Elektrik Piyasası Dairesi Başkanlığı.
Abdülkadir KOÇER, İsmet Faruk YAKA, Afşin GÜNGÖR Akdeniz Üniversitesi Bir Konutun Elektrik İhtiyacının Yazılım Desteği İle Tespit Edilmesi.
SEDA USLU G TU Ğ ÇE MEM İŞ G ÖZGE CEREN TOPÇU B GÜNEŞ ENERJİSİ UYGULAMALARI.
Çevreye duyarlılık ve enerji gereksinimi günümüz insanını artık çok daha yakından ilgilendiren bir konu haline gelmiştir.İnsanın konforu artarken buna.
AHMET ÇAĞATAY ÖZELÇİ ENES GÜLER
RÜZGAR ENERJİSİ VE RÜZGAR TÜRBİNLERİ
SUSUZ DÜNYA’YA BİR DAMLA SU
Hazırlayan: Celal BABAYİĞİT
SUDAN HİDROJEN ÜRETİMİ VE EKONOMİDE HİDROJEN
Nükleer enerji, güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi arasında ki farklar?
FOTOVOLTAİK ERASMUS+.
GÜNEŞ ENERJİSİ.
FOTOVOLTAİK GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ. GÜNEŞ ENERJİSİ Tükenmeyen tek enerji kaynağı güneştir. Güneş, hiçbir atığı olmayan temiz bir enerji kaynağıdır. İhtiyaç.
Şebekeden Bağımsız Bir Sistem Örneği – Rüzgar Eklenirse
GÜNEŞ ENERJİSİ İLE BAHÇE SULAMA SİSTEMLERİ
Yakıt pilinde katalizör
GÜNEŞ ENERJİSİ Güneş 1,39 milyon km. çapında ve yeryüzüne yaklaşık 150 milyon km. uzaklıkta, sıcak gazlardan meydana gelmiş bir kütledir. Yüzey sıcaklığının.
Yenilenebilir Enerji Nedir?
DENİZEL ENERJİ Deniz kökenli enerji elde etme yöntemlerinin tamamına denizel enerji kaynakları denir. Türleri: Dalga Gel-git Okyanus Akıntı Enerjisi Okyanus.
 Yenilenebilir Enerji, sürekli devam eden doğal süreçlerdeki var olan enerji akışından elde edilen enerjidir. Bu kaynaklar güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi,
GÜNEŞ ENERJ İ S İ. GÜNEŞ ENERJ İ S İ NED İ R? Güneş enerjisi herhangi bir zararlı gaz salınımının olmadı ğ ı, do ğ rudan güneş ışı ğ ından üretilen temiz.
Güneş Enerji Santralleri için Otonom Fotovoltaik Panel
YENİLENEBİLİR VE YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI Adı: Muhammed Ali Soyadı: BAYSOY Sınıfı: 6/C No: 93 Adı: Muhammed Ali Soyadı: BAYSOY Sınıfı: 6/C No: 93.
Sunum transkripti:

SOLAR FOTOVOLTAİK (‘’PV’’) SİSTEMLERİ EKREM ALBAYRAK 120106103021 Ders : Enerji Ekonomisi Dersin Sorumlusu: Doç. Dr. Adnan Topuz

GENEL BAKIŞ Kısa Bilgilendirme Solar Sistem Türleri Tarihsel gelişim PV Sınıflandırması Sistemi Oluşturan Araçlar Türkiye’de FOTOVOLTAİK Üretim Potansiyeli Dünyada Uygulamalar

KISA BİLGİLENDİRME Güneş, enerjisini iki farklı formda bizlere ulaştırır. (ISI VE IŞIK) Dünya’da güneşi gören her bir metre karelik yüzey yaklaşık olarak 1000 W kadar enerji almaktadır.

FOTOVOLTAİK SİSTEMLER PV’ler, ışık enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren uygulamalardır.

SOLAR PV TÜRLERİ Grid-Connected (Grid Tied veya on Grid) Solar PV Sistemi

OFF-GRID SOLAR PV SİSTEMİ

SOLAR PV SİSTEMİNDE KULLANILAN ARAÇLAR PV Hücreleri Elektrik, panelleri oluşturan FOTOVOLTAİK hücreler tarafından üretilir.

BİR HÜCRENİN YAPISI Birden çok katmandan oluşan bu hücreler ışığa duyarlı yarı iletken malzemelerden yapılır. Bu hücreler fotonları kullanarak elektronları yerlerinden kovar ve bir elektrik akımı oluşumuna neden olur.

FOTOVOLTAİK HÜCRE ÇEŞİTLERİ

Türler Mono Si Panel Poly Si panel İnce Film Verim %21 %16 %12 Üretimi Bir Si kristalden Farklı Si kristallerinden Bir ve daha fazla katmandan Performans Standart sıcaklılarda iyi Orta derece yüksek sıcaklıklarda iyi Yüksek sıcaklıklarda iyi Düşük sıcaklıklarda düşer Az etkilenir düşük sıcaklıklarda Maliyet/Watt 1.589 USD 1.418 USD 0.67 USD

İNVENTERLER FOTOVOLTAİK Endüstrisinde, İNVENTERLER DC akımını AC akımına dönüştüren cihazlardır.

BATERİLER Çoğunlukla, Stand-Alone uygulamalarında enerjiyi depolamada kullanılırlar. i)Enerjiyi Depolama Ve Otonomi: Gerektiğinde enerji ihtiyacını karşılar. ii)Voltaj Ve Akım Dengelemesi En çok kullanılan: (Kurşun-Asit)

ŞARJ KONTROL CİHAZI Elektrik akımını kontrollü olarak akülere dolduran cihazlardır. Akımı belli bir süre aküye gönderir. Akü dolduğunda akımı keser. Böylece Bateri ömrü daha uzun olur

TÜRKİYE’DE PV ENERJİ ÜRETİM P.

Güneşlenme süresi [saat] Günlük 7.2 Yıllık 2623 Güneş ışınımı [kWh/m2]   3.6 1303 Yılın 10 ayı boyunca ülkemizin %63’ünde ve tüm yıl boyunca ise %17’lik kısımda kullanılması mümkündür.

ÖRNEK UYGULAMA 1 kW’lık bir PV sistemi, Toplam elektrik sarfiyatının yüzde kaçını karşılar? Çözüm: Sistem 200 W’lık 5 panelden oluşsun.

Bu sistem tam güneş aldığında,1kWh saatte enerji üretir Bu sistem tam güneş aldığında,1kWh saatte enerji üretir. Yıl boyunca güneşlenme oranı aynı olmadığı için ortalama 6 saat alalım. 1kW*6 h/gün*365 gün/yıl = 2190 kW/yıl Sistemde kayıplar olur.(%10) alalım. 2190 kW/yıl*90/100=1971 kW/yıl Ortalama günde 10 kW enerji sarfiyatı olsun. Sarfiyat=10 kW*365 =3650 kW n=1971/3650=0.54 Yani bu sistem toplam elektrik sarfiyatımızın %54’ünü karşılar.

ÖRNEK UYGULAMALAR Birleşik Fon Bankası Genel Müdürlüğü Binası Yükseklik:64 m E. üretimi=72 kW Yer: İstanbul Özellik: Güneş E. Kullanan En Büyük Bina.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALI(KONYA) Yer: Karapınar Güç:1000 MW FİYAT:1.3 Milyar Dolar 600 Bin Ev Yılda : 1.7 kWh enerji üretimi

GES URFA Kurucu: Astor Transformator Yıllık: 10 MW Panel sayısı: 39.330 20 Bin Ev

Genel olarak Türkiye’de Aktif Santral Sayısı : 370 Kurulu Güç : 442 MWe Kurulu Güce Oranı : % 0.60 Yıllık Elektrik Üretimi : ~ 648 GWh Üretimin Tüketime Oranı : % 0.25 Lisans Durumu : 0 lisanslı, 370 lisanssız Şebeke Bağlantısı : 368 var, 2 yok

DÜNYA’DAN ÖRNEKLER Andasol Solar Power Station Yer: İspanya Özellik: Güneş olmadığı zamanda Elektrik üretebiliyor.(Erimiş Tuz Tankları kullanıyor)

CANAL SOLAR POWER PROJECT (HİNDİSTAN) Yıllık: 1 MW EÜ Fiyat: 2.6 Milyon Dolar Genişlik:750 m Özellik: Suyun Buharlaşmasını engelliyor (34,000,000 litre Yıllık )

AVANTAJLARI Yenilenebilir. Temiz ve doğayı kirletmeyen. Kırsal kesimlerde uygulanabilen bir sistemdir. Uzun ömürlüdür. Düşük maliyetlerle binlerce kWh enerji üretilebilir. Fuel Yakıt ücreti yok ve yakıt tedariği gerekmez.

DEZAVANTAJLARI Elektrik Havayı ve İklimi etkiyebilir. Güneş Enerjisi geceleri elde edilemez. Daha Verimli Güç için geniş alanlara ihtiyaç var. Solar Hücreler ve Paneller pahalıdır. Kış döneminde verim düşüktür. Geleneksel Sistemlere göre daha pahalıdır.

Dinlediğiniz için Teşekkür ederim. Kaynakça http://solars.com.tr/en/p/solar-radiation-map-of- turkey https://tr.wikipedia.org/wiki/G%C3%BCne%C5%9 F_enerjisi