Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Şebekeden Bağımsız Bir Sistem Örneği – Rüzgar Eklenirse

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Şebekeden Bağımsız Bir Sistem Örneği – Rüzgar Eklenirse"— Sunum transkripti:

1 Şebekeden Bağımsız Bir Sistem Örneği – Rüzgar Eklenirse

2 Şebekeden Bağımsız Bir Sistem Örneği – Rüzgar Eklenirse

3 Şebekeden Bağımsız Bir Sistem Örneği – Rüzgar Eklenirse
Yeni Sistem Eski Sistem

4 Şebekeden Bağımsız Bir Sistem Örneği - Sensitivity

5 Şebekeden Bağımsız Bir Sistem Örneği - Sensitivity

6 Şebekeden Bağımsız Bir Sistem Örneği - Sensitivity

7 Şebekeden Bağımsız Bir Sistem Örneği - Sensitivity

8 Şebekeden Bağımsız Bir Sistem Örneği - Sensitivity

9 Şebekeden Bağımsız Bir Sistem Örneği - Sensitivity

10 Şebekeden Bağımsız Bir Sistem Örneği – Sensitivity Örnek 2
PV kW: 730$ Yakıt L: 1.3$ Rüzgar kW: 650$ Batarya 1kWh: 140$ Jeneratör 1kW: 230$ Günlük Enerji: 8.3kWh Dizel Fiyatının Artması Olasılığı daha realistiktir.

11 2017 Enerji Fiyatı - Hatırlatma
Mevcut Kur: 3.5TL/$ 0.4229/3.5= 0.12$/kWh

12 Yenilenebilir Enerji İle Üretilen Elektriğin Satılması - Hatırlatma
YEK kanununa göre satış fiyatları şu şekildedir; (Devletin 10 yıl boyunca alma garantisi vardır.) Hidroelektrik santralleri – 7,3 Dolar Cent / kWh Rüzgar enerji santralleri – 7,3 Dolar Cent / kWh Jeotermal enerji santralleri – 10,5 Dolar Cent / kWh Biyokütle enerji santralleri – 13,3 Dolar Cent / kWh Güneş enerjisi santralleri – 13,3 Dolar Cent / kWh Yerli ürün kullanıldığında ürettiğiniz elektriği daha pahalıya satabilirsiniz. Lisanssız elektrik üretim tesisi tiplerine göre değişen fiyatlar şu şekildedir; Hidroelektrik santralleri : Yerli türbin kullanımında 1,3 Dolar Cent/kWh + yerli jeneratör ve güç elektroniği kullanımında 1,0 Dolar Cent/kWh ilave para alınır. Rüzgar enerji santralleri : Kanat için 0,8 Dolar Cent/kWh , jeneratör ve güç elektroniği 1,0 Dolar Cent/kWh , türbin kulesi 0,6 Dolar Cent/kWh ve mekanik aksamın tamamı için 1,3 Dolar Cent/kWh ilave para alınır. Güneş enerji santralleri : Güneş paneli entegrasyonu ve yapısal mekanikleri için 0,8 Dolar Cent/kWh , güneş panelleri 1,3 Dolar Cent/kWh , güneş panelini oluşturan hücreler 3,5 Dolar Cent/kWh , invertör 0,6 Dolar Cent/kWh ve güneş panellerine güneş ışığını odaklayan malzeme için 0,5 Dolar Cent/kWh ilave para alınır. Yoğunlaştırılmış güneş santralleri : Radyasyon toplama tüpü 2,4 Dolar Cent/kWh , yansıtıcı yüzey levha 0,6 Dolar Cent/kWh , güneş takip sistemi 0,6 Dolar Cent/kWh , ısı enerjisi depolama ünitesinin mekanik aksamı 1,3 Dolar Cent/kWh , güneş kulesindeki buhar üretim sisteminin mekanik aksamı 2,4 Dolar Cent/kWh , stirling motoru 1,3 Dolar Cent/kWh ve güneş paneli entegrasyonu ve yapısal mekanikleri için 0,6 Dolar Cent/kWh ilave para alınır. Biyokütle enerji santralleri : Akışkan yataklı buhar kazanı 0,8 Dolar Cent/kWh , sıvı/gaz yakıtlı buhar kazanı 0,4 Dolar Cent/kWh , gazlaştırma ile gaz temizleme grubu 0,6 Dolar Cent/kWh , buhar/gaz Türbini 2,0 Dolar Cent/kWh , içten yanmalı motor veya stirling motoru 0,9 Dolar Cent/kWh , jeneratör ve güç elektroniği 0,5 Dolar Cent/kWh ve kojenerasyon sistemi 0,4 Dolar Cent/kWh ilave para alınır. Jeotermal enerji santralleri : Buhar/gaz Türbini 1,3 Dolar Cent/kWh , jeneratör ve güç elektroniği 0,7 Dolar Cent/kWh ve buhar enjektörü veya vakum kompresörü 0,7 Dolar Cent/kWh ilave para alınır. Bahsi geçen ürünler yerli ise normal satış fiyatına ilave olarak belirtilen tutarlar eklenir.

13 Şebekeden Bağımsız Bir Sistem Örneği – Şebeke Bağlantılı
PV kW: 730$ Yakıt L: 1.3$ Rüzgar kW: 650$ Batarya 1kWh: 140$ Jeneratör 1kW: 230$ Günlük Enerji: 8.3kWh Grid Alış:0.12$ Grid Satış: 0.13$

14 Şebekeden Bağımsız Bir Sistem Örneği – Şebeke Bağlantılı ve Enerji Tüketmiyorsak
Yüksüz sistem kurulum için Constrains’ ten Shortage Percentage’ yi %100 yapmamız gerek.

15 Şebekeden Bağımsız Bir Sistem Örneği – Şebeke Bağlantılı ve Enerji Tüketmiyorsak

16 Şebekeden Bağımsız veya Şebeke Uzatmalı

17 Literatürde HOMER ile Yapılan Çalışmalardan Örnekler

18 Final Sınavı Yalova veya çevre İllerde herhangi bir işletmenin, evin, çiftliğin veya kampüste herhangi bir binanın elektrik enerji ihtiyacını karşılayacak hibrit bir sistem modeli geliştiriniz ve bu modelin fizibilite, optimizasyon, hassasiyet ve ekonomik incelemesini yaparak verilen referans çalışmalarındaki gibi makale formatında yazınız. Size verilen veya sizlerin indireceği HOMER ile yapılmış farklı çalışmaları dikkatlice inceleyiniz ve kuracağınız sistemi bu referanslara göre şekillendiriniz. Yapacağınız çalışmanın çıktılarını final sınav günü imza karşılığı dersin öğretim elemanına teslim ediniz ve yazmış olduğunuz makaleyi ‘pdf’ formatında adresine eki olarak gönderiniz. Yararlandığınız referansları makalenin referans bölümüne eklemeyi ve bu referanslara yazı içerisinde atıf yapmayı unutmayınız. Makale tamamen kendi cümlelerinizle yazılmalıdır. Dersin adı, proje konusu, projeyi yapan kişinin ve dersin öğretim elemanının adının yer aldığı kapak sayfasını eklemeyi unutmayınız.

19 İpucu Neden Yenilenebilir Enerji: Enerji talebinin artması, fosil yakıtların azalması ve atmosferdeki sera gaz miktarlarının artması. Ana Tema: Yenilenebilir enerji kaynakları sürekli enerji sağlayamamakta bu yüzden farklı kaynakları biraraya getirerek örneğin güneş ve rüzgar daha stabil enerji sağlanabilmekte ve batarya ile enerji depolanarak sistem dahada geliştirilebilmektedir. Örneğin PV paneller gece elektrik enerjisi üretemezken rüzgar tribünleri üretebilmektedir. Buda birbirini kompanze edebilmekte. Aynı şekilde kış aylarında güneş ışınlarının şiddeti daha düşükken üretilecek enerji düşmekte ancak rüzgar hızları kış aylarında arttığından rüzgar tribününün üreteceği enerji bunu kompanze etmektedir. Yani güneş ve rüzgardaki sezonsal değişimler birbirini tamamlayıcıdır. Aynı şeyi PV mikro hidro içinde düşünebiliriz. Su debisi kış aylarında artmakta ve PV’ nin üretemediği enerji mikro hidro tarafından kompanze edilmektedir.

20 Örnek Çalışmalar -1

21 Örnek Çalışmalar - 1

22 Örnek Çalışmalar – 1 Veri Toplama

23 Örnek Çalışmalar – 1 Komponenet Özellikleri

24 Örnek Çalışmalar – 1 Sonuç

25 Örnek Çalışmalar – 1 Sonuç

26 Örnek Çalışmalar - 2

27 Örnek Çalışmalar - 2

28 Örnek Çalışmalar - 2

29 Örnek Çalışmalar A current and future state of art development of hybrid energy system using wind and solar PV Assessment of economic viability for PV/wind/diesel hybrid energy system in Southern Peninsular Malaysia Case study Simulation and optimization of photovoltaic/wind/battery hybrid ES in Tahran using HOMER Economic analysis of standalone and grid connected hybrid energy systems İTÜ Economic Cost Analysis of Hybrid Renewable ES using HOMER Feasibility study for a standalone solar/wind-based hybrid energy system for application in Ethiopia Off-grid electricity generation with renewable energy technologies in India HOMER Optimal Operation of Biomass/Wind/PV Hybrid ES for Rural Areas Optimization of PV/Wind/Micro-Hydro/Diesel Hybrid Power System in HOMER Pre-feasibility study of stand-alone hybrid energy systems for application in Newfoundland PV solar/wind hybrid energy system for GSM CDMA type mobile telephony base station Review of software tools for hybrid renewable energy systems Simulation and optimization of stand-alone hybrid renewable energy systems Size optimization of a PV/wind hybrid energy conversion system with battery storage


"Şebekeden Bağımsız Bir Sistem Örneği – Rüzgar Eklenirse" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları