Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SUSUZ DÜNYA’YA BİR DAMLA SU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SUSUZ DÜNYA’YA BİR DAMLA SU"— Sunum transkripti:

1 SUSUZ DÜNYA’YA BİR DAMLA SU
PROJE SAHİBİ: YUSUF ÇOLAK

2 PROJEDEKİ AMACIM Projedeki amacım yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak, sınırsız enerjiyle havadaki nemi suya çeviren en küçük cihazı tasarlamak.

3 GİRİŞ PELTİER’İN ÖZELLİKLERİ
TEC özellikle yeni nesil bilgisayar işlemcilerinin soğutulmasında ve araç tipi buzdolaplarının yapımında kullanılır. Bağlantı uçlarına DC akım uygulandığı zaman, bir yüzey soğurken diğer yüzey ısınır. Watt olarak güçlerine ve boyutlarına göre çeşitli tip ve modellerde üretilir.

4 PELTİER MODÜLÜ

5 PLEKSİGLAS MADDESİ Pleksi, renkli ve renksiz çeşidi bulunan plastik cam. Saydam ve yarı saydam olabilir. Kolay işlenebilen, kesilebilen delinebilen, hafif bir plastik yapısı vardır.

6 GÜNEŞ PANELİ Güneş Panelleri güneşten gelen belirli dalga boyundaki ışık enerjisini belirli bir verimlilikte elektrik enerjisine çeviren sistemdir.

7 KULLANDIĞIMIZ MALZEMELER VE ÖZELLİKLERİ
Cihazımızı tasarlarken kullandığımız malzemeler; 1- Peltier soğutucu 2- Alüminyum levha 3- Termal macun (sıcaklık iletimini daha verimli hale getirmek için) 4- Pleksiglas (cihazımızın sabit durması için) 5- Fan (12 volt 0,83 amper) 6- Akü (12 volt 7 amper) 7- Güneş paneli 8- Güç kaynağı ölçer (digital meter) 9- USB girişi (telefon şarj edebilmek için) 10- Mıknatıs ve sac (güneş panelini çıkarıp takmak için) 11- Bağlantı kabloları 12- Çanta (bütün mekanizmanın taşınabilir olması için) 13- Plastik şişe (yoğuşturduğumuz suyu depo etmek için) 14- Akü şarj devresi

8 YÖNTEM Fotoğraf: Peltierin sıcak yüzeyini termal macun kullanarak büyük bir alüminyum levha üzerine yerleştirdik ve bu levhayı soğuk su bulunan kabın içine koyduk. Bu sayede peltierin soğuk yüzeyi eksilere (-) kadar düştü ve buzlanma oldu.

9 CİHAZIN YAPIM AŞAMALARI

10 CİHAZIN DENEMELERİ Fotoğraf: Denemelerde cihazı, prize taktığımız 12 volt 15 amper düzenleyici cihaz ile çalıştırdım. Fanı çalıştırmak içinde aküyü kullandım. Sıcak kısmı soğuk suya koyduğumuz alüminyum levha ile soğuttum. Bu sayede soğuk kısım daha çok soğudu. Soğuyan bu levhaya çarpan nem tanecikleri yoğuşarak suyu oluşturdu.

11 ÇANTANIN TASARIMI

12 BULGULAR Sonuç olarak yaptığım cihaz alüminyum soğutucu ve peltier kullanarak havadaki nemi az da olsa suya çevirmeyi başarmıştır. Daha fazla su elde edebilmek için soğutucuları ve fanları büyüterek sağlayabiliriz.

13 Güneş panelini akü şarj etmek için kullandık
Güneş panelini akü şarj etmek için kullandık. Aküye saate ne kadar watt enerji verdiği, aldığı ışığa bağlı olduğu için ölçümleri net olarak yapılamamıştır. Ama ortalama şarj etme süresi olarak aşağıdaki grafiğe bakabiliriz.

14 Suyu üretmeyi başardıktan sonra suyun içilip içilemeyeceği konusunda bir fikrimiz olmadığı için bunu öğrenmek amaçlı Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi’ne gittim. Burada ürettiğimiz suyun analizlerini yapmaya geldim.

15 Projem sayesinde insanların suya ve elektriğe ulaşamadığı alanlara suyu ve elektriği ulaştırıyoruz.

16 SONUÇ Yaptığım mekanizmanın genel şeması aşağıdaki gibidir. Güneş enerjisiyle şarj ettiğimiz akü sayesinde hem elektrik hem de su üretebiliyoruz.

17 CİHAZIN SON HALİ

18

19

20


"SUSUZ DÜNYA’YA BİR DAMLA SU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları