Atatürk’ün ANILARI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İÇİMİZDE YAŞIYOR MUSTAFA KEMAL ATATÜRK ( SONSUZA KADAR)
Advertisements

1881’de Selanik’te doğdu. Annesi Zübeyde Hanım, babası Ali Rıza Efendi’dir. Sırasıyla, Mahalle Mektebi, Şemsi Efendi Okulu, Selanik Mülkiye Rüştiyesi,
çılgın türkler kitabından bir alıntı..
Atatürk’ün 29 Ekim 1933 günü, Cumhuriyet’in 10
GÜNEŞLERİN BATTIĞI YER!
Çanakkale geçilmez Bomba şimşekleri beyninden inip her siperin Sönüyor göğsünün üstünde o arslan neferin. Ölüm indirmede gökler, ölü püskürmede yer, O.
BAYRAMLARIMIZ Biz Türk’üz.Geleneklerimize bağlı bir milletiz.
ÇANAKKALE DENİZ ZAFERİ KUTLU OLSUN ÇANAKKALE DENİZ ZAFERİ KUTLU OLSUN
Nilüfer Değerler Eğitimi Projesi (Nildep)
ATATÜRK’ÜN PLANLI ÇALIŞMASI
KONU:23 NİSAN ULUSAL EĞEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI
ANILARLA ATATÜRK (ilerlemek için fareyi tıklatınız)
Atatürk İstasyon'dan şehre doğru, bir süre yaya olarak yürüdü
Atatürk Sordu ~ Öykü ~ Kaynak : Tarih Vesikaları (Osmanlı Arşivi)
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN HAYATI
ÇANAKKALE ASKERLERİ YAZAN:YAŞAR UZUN.
TBMM’NİN AÇILIŞI ve SAKARYA SAVAŞI
xzz2Itwm4E7E 1-) Çanakkale Kara Savaşları süresince Gelibolu yarımadasına çıkarılan asker mevcudu dir. Bu askerlerin nini İngiliz,
BAYRAMLARIMIZ.
Çanakkale zaferi Çanakkale şehitleri.
ATATÜK’ÜN ANILARINDAN
Karşı koyanlar: Kuva-yı Milliye
Atatürk'ün Samsun'a Çıkışı
-  TBMM Hükümeti, Mustafa Kemal’in başkanlığında iç ve dış düşmanlarla savaşa başladı. Bu savaş, Kurtuluş Savaş’ıydı. Hükümet, kararlı tutumuyla ilk.
18.MART.1915.
BAŞÖĞRETMENİMİZ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN ÖZLÜ SÖZLERİ VE FOTOĞRAFLARIYLA ÖĞRETMENLERLER GÜNÜNDE BİZLERLE....
ÇANAKKALE SAVAŞI
KÜTAHYA ESKİŞHİR MUHAREBESİ (10-24 TEMMUZ 1921)
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU
ÇANAKKALE DESTANI bilgidagi.com.
SİYASİ ALANDA YAPILAN İNKİLAPLAR
MİLLİ BAYRAMLARIMIZ.
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK.
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ DERSİ. SAYGIYLA MİNNETLE ŞÜKRANLA.
Bir akşam sofrasının hararetli bir döneminde Mustafa Kemal, kişisel özgürlüğünün birçok bölümlerinden yoksun bırakılması acısını hüzün dolu sözlerle şöyle.
2 3 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI
GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK
ŞEHİT VE GAZİLERİMİZİN ANISINA..
GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI
MİLLİ (ULUSAL ) BAYRAMLARIMIZ
Atatürk’ün Hayatı Atatürk’ün Çocukluk Hayatı
LİDER KİM?.
BAYRAMLARIMIZ Biz Türk’üz.Geleneklerimize bağlı bir milletiz.
Cepheden Cepheye Mustafa Kemal
ATATÜRK.
MİLLİ BAYRAMLARIMIZ Milli bayramlarımız, ulusça kutladığımız, birlik beraberliğimizi pekiştiren sevinçli günlerimizdir.
TC İNKİLAP TARİH.
KURTULUŞ SAVAŞI.
ATATÜRK’ÜN GÖREV ALDIĞI SAVAŞLAR
HEPİMİZİN BİR AİLESİ VAR. AİLEMİZ BİZİM GEÇMİŞE TANIKLIK YAPMAMIZDA EN ÖNEMLİ ETKENDİR… AİLEMİZ BİZİM GEÇMİŞE TANIKLIK YAPMAMIZDA EN ÖNEMLİ ETKENDİR…
MİLLİ MÜCADELE.
ATATÜRK VE MİLLİ MÜCADELE CEPHELER
Niçin Bayram Yapıyoruz ? Cumhuriyet ilan edilmeden önce devletimizin adı Osmanlı Devleti’ydi. Osmanlı Devleti padişahlar tarafından yönetiliyordu. Bazı.
I.DÜNYA SAVAŞI ( 1914 – 1918 ).
Biz Türk’üz.Geleneklerimize bağlı bir milletiz. Vatanımızı,milletimizi çok severiz. BAYRAMLARIMIZ.
4-D Sınıfı Atatürk Müzesine Gezi Nursel Karagül Demir Çelik.
ÇANAKKALE SAVAŞI. ATATÜRK VE SİLAH ARKADAŞLARI SEYİT ONBAŞININ GÜLLEYİ KALDIRMASI.
EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR.
ATATÜRK’ÜN YAPTIĞI HİZMETLER
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
BÜYÜK MİLLET MECLİSİNE KARŞI ÇIKAN AYAKLANMALARIN NEDENLERİ
ATATÜRK VE MİLLİ MÜCADELE
Atatürk’ün Çocukluk Anıları
10 KASIM 1938.
Cumhuriyetimizin Kurucusu… Mustafa Kemal ATATÜRK.
RESİM Her gün, Enginlerden engin, Yücelerden yüce
Atatürk İstasyon'dan şehre doğru, bir süre yaya olarak yürüdü
Atatürk’ün Hayatı ∞  Rahmetle Anıyoruz..
SLAYT GEÇİŞLERİ OTOMATİKTİR… LÜTFEN TIKLAMAYINIZ…
1914 yılında Dünya üzerinde bir çok devletin katıldığı 1. Dünya Savaşı başladı.Osmanlı Devleti istemese de Almanya ile birlikte katılmak zorunda.
Sunum transkripti:

Atatürk’ün ANILARI

YENİLSEYDİK SORUMLU BEN OLACAKTIM Bir aralık konu İstiklâl Savaşı'na geldi. Dikkat ettim, Binbaşılar dahil her komutanın hangi birliğe komuta ettiğini, nerede bulunduğunu, -bir gün önce olmuş gibi- hatırlıyordu. O savaş ki araç, gereç, personel kıtlığı bugün güç tasavvur edilirdi. Tümenlere binbaşılar, Kolordulara yarbaylar komuta ediyordu! Fakat, bu kadro canını dişine takmış bir ekipti. Var olmak ya da olmamak bu savaşın sonucuna bağlıydı. 30 Ağustos bu ruh haletinin eseriydi. Böyle bir dramı, hem yazarı, hem baş aktörünün ağzından dinlemek müstesna bir mutluluktu. O anılar Ata'yı coşturdukça coşturuyordu. Anlatmalarında abartma yoktu. Ama bu anlatış öylesine canlı, öylesine plastikti ki, hepimiz heyecandan heyecana sürükleniyorduk. Anlatışlarını şöyle bağladı:  - İşte büyük zafer böyle ortak bir eserdir. Şerefler de ortaktır.  Bu alçakgönüllülük şaheseriyle konunun kapanacağını tahmin ediyorduk. Bu arada Atatürk bir duraklama yaptı. Sonra içine dönük, adeta kendisiyle konuşur gibi ilave etti:  - Ama yenilseydik sorumluluk ortak olmayacak yalnız bana ait olacaktı.  Bu belagat karşısında gözyaşımı tutamadım. Tarihin, zaferleri kendine maleden, yenilgileri ise maiyetine yükleyen sahte kahramanlarını hatırladım. 

YANINA ALDIĞI İLK ER  O, Samsun'a çıktığı zaman, üstü başı yırtık, postalları patlamış, silahsız bir er gördü. Yüzünün rengi bakıra dönmüş, yağlan eriyip kemik ve sinir kalmış bu Türk askeri ağlıyordu. O'na sordu:  - Asker ağlamaz arkadaş, sen ne ağlıyorsun?  Er irkildi, başını kaldırdı. Bu sesi tanıyordu ve bu yüz ona yabancı değildi. Hemen doğruldu ve Anafartalar'daki Komutanını çelik yay gibi selamladı.  - Söyle niçin ağlıyorsun?  İç Anadolu'nun yanık yürekli çocuğu içini çekti:  - Düşman memleketi bastı, hükümet beni terhis etti. Silahımızı elimizden aldı. Toprağıma giren düşmanı ne ile öldüreceğim? Kemal Atatürk, er'in omzuna elini koydu:  - Üzülme çocuğum, dedi. Gel benimle!  Ve Samsun deposunda giydirilip silahlandırarak yanına aldığı ilk er bu Mehmetçik oldu. 

İNANMAYANLAR DA HAKLIYDILAR Mustafa Kemal realist bir liderdi. Lekelemelerin politika kadrosunu nasıl daraltacağını ve kendisini bir avuç partizan takımı elinde bırakacağını düşünerek, açıkça bir suç işlemiş olanlar dışında yalnız kişisel değerlere saygı gösterdi. Sicil yoklamalarına rağbet etmedi. Bir gün bana:  - Kuva-yı Milliye'ye inanmayanlar da inananlar kadar haklı idiler, demişti. 

TÜRK ORDULARI BAŞKUMANDANIYIM Afyonkarahisar'ın hatlarının çözülmesi sonunda birkaç Yunanlı tutsak, geceleyin Mustafa Kemal'in çadırına getirilmişti. Bunlardan birisi, Muzaffer Generalin doğup büyümüş olduğu Selanik'ten gelmişti. Yüz, kendisine yabancı gelmediğinden ve üniformasında da hiçbir bellilik görmediğinden kim olduklarını ve rütbelerini sormaya başlamıştı.  - Binbaşı mısınız?  - Hayır.  - Albay mı?  - Hayır.  - Korgeneral mi?  - Hayır.  - Peki nesiniz?  - Ben Mareşal ve Türk Orduları Başkomutanıyım! Şaşkınlıktan ağzı açık kalan Yunanlı kekeledi:  - Bir başkomutanın savaş hattına bu kadar yakın yerlerde dolaşması işitilmiş değil de!..  General SHERRIL 

ASKERLE GÜREŞ  Bir gezisinde, Kolordu binasının kapısında aslan yapılı bir Mehmetçik gördü. Çağırdı ve güler yüzle sordu:  - Sen güreş bilir misin?  Yanındakilerden en kuvvetli görünenlerle Mehmetçiği güreştirdi. Genç asker her zaman üstün geliyordu. Çok neşelendi, ayağa fırladı.  Ceketini çıkarıp Mehmet'e ense tuttu:  - Haydi, bir de benimle güreş!  Katıksız ve temiz Anadolu çocuğu Ata'sının yüzüne hayranlıkla baktı:  - "Atam," dedi. "Senin sırtını yedi düvel yere getiremedi. Bir Mehmet mi bu işi başarır?"  Gözleri doldu ve ağlamamak için gülmeye çalıştı. 

KÖYLÜ MİLLETİN EFENDİSİDİR Bir gece beraber oturuyorduk. Yanımızda Siirt milletvekili Mahmut Soydan, şimdiki Macaristan elçimiz Ruşen Eşref Onaydın, bir de Soysallı vardı. Atatürk, ertesi günü Büyük Millet Meclisi'nde okuyacağı söylevi hazırlıyordu. Mahmut'la Ruşen Eşref not tutuyorlardı. Atatürk ara sıra bana da, "Ne dersin?" diye soruyordu. Ben ne diyebilirim? Hiç... Sonra Atatürk bana döndü ve dedi ki:  - Bu memleketin efendisi kimdir?  Düşündüm. Karşılığı o verdi:  - Türk köylüsüdür, dedi. Ve devam etti:  - Türk köylüsü "Efendi" yerine getirilmedikçe memleket ve millet yükselmez!... 

Saygıyla Anıyoruz