OMURGASIZ HAYVANLAR.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
CANLILARIN DÜNYASINI GEZELİM
Advertisements

KONU:HAYVANLARI SINIFLANDIRALIM Hayvanlar İkiye Ayrılır
BİTKİLERDE ÜREME.
Dioryctria splendidella H.S. Reçine kelebeği
ÇİFT YAŞAMLILAR (AMPHİBİA)
DENEME VE KONU DEĞERLENDİRME SINAVI
HAYVANLAR.
Artropodların Yapıları ve Genel Özellikleri
hazırlayanlar Ece ÇINAR 5-L 1572 Nisa Nur GÜNEŞ 5-L 1716
CANLILARDA SOLUNUM ORGANLARI
HAYVANLARIN SINIFLANDIRILMASI
HAYVANLARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
KARANLIKTA GÖREBİLİR MİYİZ?
HAYVANLARIN SINIFLANDIRILMASI
HEDEFLER HEDEF 1:Yeryüzünde yaşayan canlıların çeşitliliği bilgisi.
ATLIOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU
Hayvanlar Ve Bitkilerde Üreme
HAYVANLARDA SOLUNUM
HAYVANLARIN SINIFLANDIRILMASI YAŞAM GRUBU ÜNİTE SUNUMU.
CANLILARI TANIYALIM Hz:İSMAİL BAŞPINAR.
SOLUNUM SİSTEMLERİ.
Canlıların Dünyasını Gezelim Tanıyalım
HAZIRLAYAN : ARKIN KURT Fen ve Teknoloji/Fen Bilgisi Öğretmeni
HAYVANLAR 1. HAYVANLAR Çevremizde yaşayan hayvanlar vücut yapılarına göre OMURGALI HAYVANLAR ve OMURGASIZ HAYVANLAR olmak üzere iki bölümü ayrılır.
CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM, ÖĞRENELİM
CANLILARDA ÜREME VE GELİŞME
DUYU ORGANLARI Çözümlü Konu Testi.
İ P E K K A R A S I L A Y E R T Ü R K DUYU ORGANLARIMIZ.
Hazırlayanlar Müge Çagman G. Pınar Sıdal
6.SINIF: VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER DOLAŞIM SİSTEMİ
OMURGALI VE OMURGASIZ HAYVANLAR
HAYVANLAR ALEMİ.
HAZIRLAYAN ADI:HACI YUSUF SOYADI:KARAYİGİT
Açılarına Göre Üçgenler
A. Gaz Alışverişi Gaz alış verişi: Canlılar hücresel solunumda kullanılan oksijeni hücre içine almak ve oluşan karbondioksiti hücreden uzaklaştırmak amacıyla.
CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI
CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM VE TANIYALIM
Sosyal Dokumacı Kuşlar Sırtlanlar Aslanlar.
DÜNYAMIZIN KATMANLARI
Ekin Bitleri ve Yaprak Bitleri Termitler.
 Hazırlayan:Feride Paksoy  Erciyes Üniversitesi Biyoloji Bölümü.
YILANLAR NASIL ÇOĞALIR?. Yılanlar türlerine bağlı olarak farklı şekillerde ürerler. Yılanlar üremek için mutlaka erkek ve dişi yılana ihtiyaç duyarlar.
HAYVANLAR ALEMİ Hayvanlar Aleminin Özellikleri.  1.Besinlerini dışarıdan hazır alır.  2.Aktif olarak hareket eder.  3.Bitkiler genellikle sınırsız büyümekte.
Kabuk böcekleri (Xyloterus türleri)
SEMRA ARSLAN OMURGASIZ HAYVANLAR BİYOLOJİSİ. 3. KARIN (Abdomen) 1-Karın vücudun üçüncü ve en büyük bölgesini oluşturur. 2-Segment sayısı diğer bölgelerden.
BAŞKALAŞIM GEÇİREN HAYVANLAR
4-MİKROSKOBİK CANLILAR
BÖCEK İĞNELEME VE ETİKETLEME YÖNTEMLERİ
Omurgasız hayvanlar SÜNGERLER SÖLENTERLER YASSI SOLUCANLAR
BEN KİMİM ? Karada yaşarım Havucu Çokkkk Severim. Otçulum TAVŞAN.
HAYVAN HÜCRESİNİ TANIYALIM….
LİPİTLER (YAĞLAR)
BİTKİLER.
CANLILAR HAYVANLAR türüdür türüdür BİTKİLER e ayrılır e ayrılır
6.YUMUŞAKCALAR(MOLLUSCA)
Üst Takım: PALAEOPTERA
BÖCEKLERDE SES ÇIKARMA
AKDENİZ ÇAM KABUK BÖCEĞİ
GENÇLERDE UYUM.
ATLIOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU
DOLAŞIM SİSTEMİ
Üreme ve Gelişme Biyolojisi
Böceklerin sinir sistemi ve duyu organları Böceklerdeki sinir sisteminin genel planı baş bölgesinde yer alan beyin protocerebrum, deuterocerebrum.
BÖCEKLERİN DIŞ YAPISI (MORFOLOJİSİ)
CANLILAR 1-Bitkiler;çiçekli bitkiler, çiçeksiz bitkiler. 2-Hayvanlar;omurgalı hayvanlar,omurgasız hayvanlar. 3-Mantarlar;şapkalı mantarlar,maya mantarları,kültür.
HAYVANLARIN SINIFLANDIRILMASI.
DAMARLAR ATAR DAMARLAR Sağlık Slayt
HAYVANLAR ALEMİNİ GEZELİM , GÖRELİM, ÖĞRENELİM..
4 tane kutu vardır. Her kutuda 3 uğur böceği vardır. 4x3=12
Sunum transkripti:

OMURGASIZ HAYVANLAR

Böceklerde Kanat Hayvanlar aleminde kuşlar ve yarasalar dışındaki gruplardan yalnız böceklerde kanat vardır. Kanatlar böcekleri eklem bacaklılar, hatta tüm omurgasız hayvanlar içinde farklı kılan yapılardır.

Böceklerin kanatları üye değildir Böceklerin kanatları üye değildir. Vücut çeperinin dışa doğru büyüyüp dışa doğru büyüyüp genişlemesiyle oluşan deri kıvrımıdırlar. Üst üste gelen iki kutikula tabakasının birbiriyle sıkı bir şekilde kaynaşmasından meydana gelirler. Kanatların iki tabakadan oluştukları yalnız kanat damarlarının geçtiği yerlerde bellidir. Diğer yerlerde bir tabaka görünümündedir. Kanat damarlarının kan dolaşımıyla hiçbir ilgisi yoktur. Bunlar kanatların gerginliğini ve sağlamlığını temin ederler.

Apterygota grubunda primer olarak kanat bulunmaz Apterygota grubunda primer olarak kanat bulunmaz. Pterygota’nın birçoğunda kanatlar iyi gelişmiş olduğu halde, bazılarında sonradan kaybolmuştur. Örneğin pterygota’dan bitler, pireler ve tahtakurularının erginlerinde de kanat yoktur. Bazı böceklerin de sadece belirli formlarında kanat görülür. Örneğin termitlerin yalnız erkekleri kanatlıdır. Bunlarda çiftleştikten sonra kanatlarını kopararak atarlar. Karıncalarda da durum böyledir. Genç kraliçe ve erkekte kanat vardır. Çiftleştikten sonra koparılarak atılır. Yuva kuracakları zaman yeniden kanatlanırlar.

Kanatlar böceklerin birçoğunda şekil ve yapı bakımından çok değişikliğe uğramışlardır. Böcek takımlarının birçoğu bu değişikliklerle karakterize edilirler. Örneğin İkikanatlılar (Diptera) , Kınkanatlılar (Coleoptera) , Pulkanatlılar (Lepidoptera) , Zarkanatlılar (Hymenoptera) , Sinirkanatlılar (Neuroptera) gibi.

Kanatların hareketi kaide kısımlarındaki kaslarla sağlanır. (Şekil 11 Kanatların hareketi kaide kısımlarındaki kaslarla sağlanır. (Şekil 11.17 A, B) . Böceklerdeki kanatlar besin bulma, düşmandan kaçma, çiftleşme, yumurta koyma ve yuva açma gibi etkinliklerde böceklere büyük kolaylıklar sağlamaktadır.

Böceklerde kanadın ön kenarına costal kenar , arka kenarına anal kenar ve uç tarafına ise apical kenar adı verilir. Kanat damarlarının şekli, sayısı ve bağlantıları çoğu zaman türlerin kendilerine özgü desen içerdiğinden, kanat damarları türlerin ayrımında kullanılırlar. Genel olarak kanat damarları iki gruba ayrılırlar.

A-Boyuna Damarlar: (Şekil 11 A-Boyuna Damarlar: (Şekil 11.18): Bunlar ön kenardan itibaren aşağıdaki isimleri alırlar.

B- Enine Damarlar (Şekil 11 B- Enine Damarlar (Şekil 11.18) : Bunlar gerçek anlamda damar değillerdir. Kanadı oluşturan zarların katlanması ile ortaya çıkan kalınlaşmalardır. Boyuna damarlar arasında bulundukları yerlere göre şu isimleri alırlar: h : Humeral …… C - Sc arası r : Radial ……... R1 - R2 arası s : Sectoral…… R3 - R4 arası r-m : Radiomedial.. R5 – MA1 arası m : Medial……....MA – MP1 arası m-c : Mediocubital..MP – CU1 arası cu-a : Cubitoanal….CU2 – IA arası

BURAK ERTÜRK www.cilginbiyologlar.com