ARAŞTIRMA RAPORUNUN HAZIRLANMASI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ARAŞTIRMALARDA KAYNAK GÖSTERME TEKNİKLERİ
Advertisements

KAYNAK GÖSTERME Turan KANTOS
MATHSCINET KULLANIM KILAVUZU
T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı KATILIMCILARA YÖNELİK MATERYALLER.
ULUSLARARASI BAKALORYA PROGRAMI
BİLİMSEL YAZI YAZIM KURALLARI
SOSYAL BİLİMLERDE PROJE HAZIRLAMA YÖNTEMLERİ
U.Ü. ORHANGAZİ MESLEK YÜKSEKOKULU Öğr. Gör. Yeliz UMUR
Prof. Dr. Yaşar SEVİM Arş. Gör. Elif ÖZ
ARAŞTIRMA RAPORUNUN HAZIRLANMASI
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Bilgi Okuryazarlığı Bu çalışma Prof. Dr. Buket Akkoyunlu’nun “Bilgi Okuryazarlığı ve Yaşam Boyu Öğrenme” başlıklı bildirisine dayanılarak hazırlanmıştır.
EVRE 1 BLOK 1 Uygulamalı Bilgisayar Eğitimi Öğr. Gör. A. Murat ERGİN E.Ü.T.F. Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim A.D.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ VE PROJE HAZIRLAMA SÜRECİ
Kaynak Gösterme Teknikleri
012 Hafta KAYNAK GÖSTERME EPÖ.
Bilimsel Araştırma Yapıyorum
PROJE RAPORU NASIL YAZILIR.
BİBLİYOGRAFYA HAZIRLAMA Bilkent University Library
Yrd. Doç. Dr. Emre SÜMER Aralık-2011
Araştırma Önerisi ve Araştırma Raporu
Problemi Tanımlama Şener BÜYÜKÖZTÜRK, Ebru KILIÇ ÇAKMAK,
Dersin Öğretim Üyesi: Prof.Dr. Canan ÇETİN
Araştırma Yöntemleri-13
Psikolojide Akademik Yazım PSY-103
BÖLÜM 5 LİTERATÜR TARAMASI NASIL YAPILIR?BİR MAKALENİN BÖLÜMLERİELEŞTİREL OKUYUCU İÇİN KONTROL LİSTESİARAŞTIRMA RAPORUNUN YAZILMASI Beşinci Bölüm Konuları.
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tez Çalışması Orijinallik Raporu Alınması ve Kullanılması Uygulama Esasları.
ARAŞTIRMALARDA KAYNAK GÖSTERME TEKNİKLERİ
Editörlü ve Çok Yazarlı Eserlerin Kataloglanması Hazırlayan; Arş. Gör. Tolga Çakmak.
ATATÜRK MATEMATİK KİTABI GEOMETRİ KİTAP İNCELEMESİ.
ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİNDE
Bitirme Tezi/Mühendislik Tasarımı Proje Türkçe Başlığı
KÜTÜPHANELER YURT İÇİ KÜTÜPHANELER Üniversite Kütüphaneleri
KAYNAK GÖSTERİMİ Başkalarına ait ve özgün olan fikirlerin alındıkları kaynakların gösterilmesi gerekir. Bilimsel araştırmalarda kaynak gösterme, bilim.
Literatür ve Kaynakça Hazırlama
KAPAK.
ARAŞTIRMA NASIL YAPILIR Araştırma Sürecindeki Aşamalar
ARAŞTIRMANIN BİÇİMSEL YAPISI
MAN-557 Araştırma Yöntemleri
V. FEN BİLİMLERİ ARAŞTIRMA SEMPOZYUMU
Bilimsel Bilgiye Erişim
IV. FEN BİLİMLERİ ARAŞTIRMA SEMPOZYUMU
BYE900 Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Araştırma Yayın Etiği
Yazılı ve Sözlü Sunuş Teknikleri
MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ
BİLDİRİ BAŞLIĞI AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ Turizm Fakültesi
Araştırma Sürecinin Aşamaları
Görev 2 7 Aralık a kadar Görev 2’i tamamlayıp ye göndermeniz gerekiyor. İkinci görev 30 puan Şablonda Görev 2 ’de belirtilen.
Örnek Uygulama Öğr. Gör. Yasin ÇİÇEK.
Yazarın Adı-SoyadıÜniversitesi Üniversitesi Üniversitesi Buraya, sadece sunumu yapan yazarın e-postası yazılmalı MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ Turizm İşletmeciliği.
Literatür ve Kaynakça Hazırlama
MAN-557 Araştırma Yöntemleri
ARAŞTIRMALARDA KAYNAK GÖSTERME TEKNİKLERİ
Bitirme Tezi/Mühendislik Tasarımı Proje Türkçe Başlığı
BİLDİRİ BAŞLIĞI AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ Turizm Fakültesi
MAN-535 Araştırma Yöntemleri
Bitirme tezi nasıl yazılır
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Literatür Taraması.
Kaynak Gösterimi.
Kaynak Gösterme Teknikleri
Bitirme Tezi/Mühendislik Tasarımı Proje Türkçe Başlığı
VIII. FEN BİLİMLERİ ARAŞTIRMA SEMPOZYUMU
Bu poster 70X110 cm olarak hazırlanmıştır.
Değerlendirme Çalışması Raporlama
Açıklayıcı Bibliyografi Kütüphanesi
14. HAFTA TUR182 TÜRK DİLİ II.
POSTER BOYUTLARI: Genişlik: 50 cm, Yükseklik: 70 cm
Necmettin Erbakan Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ UYGULAMALARI PROJE, POSTER VE SUNUM HAZIRLAMA.
ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

ARAŞTIRMA RAPORUNUN HAZIRLANMASI

Bir Araştırma Raporunda Bulunması Gereken Kısımlar Özet Giriş Kaynak incelemesi (Literatür Taraması) Yöntem Bulgular Sonuç ve Öneriler Kaynakça Ekler

İyi Yazılmış Bir Özetin Özellikleri Kısa olmalıdır Araştırmanın bütününü içerecek şekilde olmalıdır Okuyucuya problem, yöntem, bulgular ve sonuçlar hakkında kısa bilgi sunmalıdır Özetin akışı araştırma raporunun akışıyla eşgüdüm sağlamalıdır Açık ve kolayca anlaşılır olmalıdır

Yöntem kısmında yer alması gereken konular Evrenin tanımlanması Katılımcıların veya deneklerin tanımları (birey, organizasyon vb.) Örneklem büyüklüğü ve bu büyüklüğün nedeni Örnekleme tekniğinin seçiminin nedeni Görüşülen kişilerden cevaplamayı kabul/ret edenlerin sayısı Veri edinme araçlarının tanımı Analiz yönteminin açıklaması Araştırmada kullanılan varsayımların belirlenmesi Araştırmanın kısıtlarının belirlenmesi

METİN İÇERİSİNDE KAYNAK GÖSTERME ( SAÜ METİN İÇERİSİNDE KAYNAK GÖSTERME ( SAÜ. Sosyal Bilimler Enstitüsü Tez Yazım Kılavuzu) Metin içi kaynak gösterme yöntemi kendi arasında üçe ayrılır: • Yazar-Tarih Yöntemi, • Yazar-Sayfa Numarası Yöntemi • Numaralı Yöntem.

Yazar-Tarih Yöntemi, Amerikan Psikoloji Derneği'nin benimsediği yöntem olup, Sosyal Bilimler alanında yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Literatürde APA Yöntemi (American Psychological Association: APA) olarak geçmektedir. Yazar-sayfa numarası yöntemi ise Amerika'daki Modern Filoloji Derneği'nin ( Modern Language Association: MLA) Beşeri Bilimler için önerdiği bir sistemdir ve daha çok edebiyat, tarih, felsefe, ilahiyat gibi alanlarda kullanılır. Numaralı yöntem ise daha çok kimya, bilgisayar, matematik, fizik ve tıp bilimlerinde kullanılmaktadır.

YAZAR-TARİH YÖNTEMİNE GÖRE METİN İÇİNDE KAYNAK GÖSTERME Yazarın soyadı, basım tarihi ve sayfa numarası……. (Friedman, 1985:61) Aynı görüşü paylaşan birden çok yazar varsa, yazarlar soyadlarına göre sıralanır ……….. (Arıca,1997; Dost,1998; Eren,2004; Sarı, 1996) Çalışma iki kişi tarafından yapılmışsa ……..(Eren ve Yıldız, 2002:65) .. Çalışma üç kişi tarafından yapılmışsa ………… (Joseph, Varış ve Neff, 1971: 15) Çalışma üçten çok kişi tarafından yapılmışsa …(Reiss ve diğerleri, 1961: 23)

Aynı yazarın birden çok çalışmasına başvuruluyorsa (Krugman, 1989:14; 1992:56; 1998:16; 2004:21) Aynı yazarın aynı yıl içindeki birden çok eserine başvuruluyorsa, a,b,c şeklinde ayırım yapılır : ...(Yıldırım, 2003a: 20) ...(Yıldırım, 2003b: 33) Kaynakçada da esere aynı harfin verilmesi gerekir. İki Kaynaktan Yararlanma ...(Bulut,1999:45; Sevim, 2000:67)

Sadece aynı soyadı taşıyan değişik yazarlardan yararlanılıyorsa, yazarın adının baş harfi yazılır (Altın, Z., 2000) . Aynı isimde iki yazar olması durumunda ise yararlanılan eserin ilk kelimesi yazılır. Örneğin: ... (Güler, 2004, Ekonomide...: 24) . İkincil kaynaktan yararlanma durumunda, birincil ve ikincil kaynakların birlikte belirtilmesi gerekir. ...Bulut (2004: 30), Güvenal’ın (2000: 45) gelişme ile ilgili görüşlerine katılarak... “Güvenal’a (2000: 45) göre teknoloji işsizliği artırmaktadır” (Bulut, 2004: 30).

Başka bir yazar tarafından kullanılan, ancak sizin elinizde olmayan bir kaynak için (Yıldız, 1998, akt. Eren, 2005). Hem orijinal hem de alıntı yapılan esere kaynakçada yer verilmelidir. Yazar (Barış, 2002: 69), makalesinde İMKB'nin Aralık ayının ilk işlem gününe satışlarla başladığını belirtmektedir. Yazarın soyadı ilgili metinde geçiyorsa, parantez içinde tekrar gösterilmesine gerek yoktur. Örneğin: Barış (2002: 69)’a göre, bankacılık sektöründeki krediler bir önceki yıla göre yüzde 24 artış göstermiştir.

Doğrudan alıntı yapılan kısım üç satır ise “…” içinde; üç satırı geçiyorsa soldan ve sağdan 1 cm. girintili ve 2 punto küçük yazılmalı Çalışma bir kurum tarafından yapılmışsa:… (TÜİK, 2007:5) Çalışma yazarsız olarak bir dergide yapılmışsa: … (Capital, 2006:13) Editörlü Kitaptan Bölüm (Bölüm Yazarı dikkate alınır) ...(Kozak, 2002: 72) Yazarsız Çalışma:...(Bilimsel Makaleler Hazırlama, 2000: 45) Standartlar:...( TS-40561, 1985: 6)

Yazarı Olmayan İnternet Dokümanı ...( www.hotelguide.com.tr, 2006)

YAZAR- TARİH YÖNTEMİNE GÖRE KAYNAKÇA OLUŞTURMA Kaynakça oluşturulurken; Yazarların soyadları dikkate alınır. Aynı yazarın birden çok eseri varsa, en eski yayınlanandan başlamak üzere tarih sıralamasına göre yazılır. İkiden çok yazarlı eserlerde bütün yazarlara yer verilir (Yıldız,M., C. Pamuk ve G. Zarif, (2000)) KONUNUN AYRINTISI SABİS’TE WORD DOSYASI OLARAK VERİLMEKTEDİR