Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KAYNAK GÖSTERİMİ Başkalarına ait ve özgün olan fikirlerin alındıkları kaynakların gösterilmesi gerekir. Bilimsel araştırmalarda kaynak gösterme, bilim.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KAYNAK GÖSTERİMİ Başkalarına ait ve özgün olan fikirlerin alındıkları kaynakların gösterilmesi gerekir. Bilimsel araştırmalarda kaynak gösterme, bilim."— Sunum transkripti:

1 KAYNAK GÖSTERİMİ Başkalarına ait ve özgün olan fikirlerin alındıkları kaynakların gösterilmesi gerekir. Bilimsel araştırmalarda kaynak gösterme, bilim ahlâkının gereği, çalışmanın doğruluk ve güvenilirliğinin bir kanıtı sayılmaktadır. Kaynak gösterme yöntemleri iki gruba ayrılır: 1.Dipnotlu kaynak gösterme yöntemleri 2.Paragraf içi kaynak gösterme yöntemleri

2 KAYNAK GÖSTERİMİ Kaynak Göstermede Amaç
Araştırmacının savunduğu görüşlerin doğruluğunu desteklemek; Bilgilerin kaynağını göstererek, araştırmacının kendi katkısının ne olduğunu belirlemek ve bilgi kaynağının itibarını korumak; Çalışmanın doğruluğu, güvenilirliği ve tarafsızlığı konusunda okuyucuya denetim imkânı sağlamak; İlgili konularda yeni araştırma yapacaklara kaynaklar hakkında hazır bilgi sağlamak.

3 KAYNAK GÖSTERİMİ Kaynak Göstermeyi Gerektiren Bilgiler
Sıradan bilgiler dışında kalan her türlü özgün bilgi, fikir, görüş veya eleştiriler; Başka kaynaklardan aynen veya değiştirilerek alıntılar(iktibaslar); Başka yazarların özgün düşünce, hüküm ve önerileri; Tablo ve istatistiklerin düzenlenmesinde kullanılan verilerin alındığı kaynak.

4 GELENEKSEL DİPNOT YÖNTEMİ
KAYNAK GÖSTERİMİ GELENEKSEL DİPNOT YÖNTEMİ Bu yöntemde araştırma metninin her sayfasında başvurulan kaynaklar, numara sırasına göre o sayfanın altında tanıtılırlar. Bu, okuyucu ya büyük kolaylık sağlar. Bu kaynaklar, ayrıca araştırmanın sonuna konan kaynakçada(bibliyografyada), topluca ve yazar soyadı sırasına göre yer alırlar.

5 KAYNAK GÖSTERİMİ GELENEKSEL DİPNOT YÖNTEMİ
Dipnotlarına İlişkin Uyarılar: Dipnotları gereksiz derecede uzun olmamalıdır. Bir sayfada gereğinden fazla dipnotu bulunması okumayı güçleştirir, dikkati dağıtır, hoş görünmez. Aynı dipnotu numarası ile birden fazla kaynak gösterilebilir. Başlık satırlarına dipnotu konmaz, metin içinde uygun yere yerleştirilir. Tüm konuyu ilgilendiren dip notları bölümün ilk sayfasında, diğer dipnotlarından önce gösterilir.

6 KAYNAK GÖSTERİMİ GELENEKSEL DİPNOT YÖNTEMİ
Açıklama Notları Kaynak dipnotları dışındaki notlara açıklama notları denir. Metinde verilmeleri fikirlerin akıcılığını bozan, fakat konuya açıklık kazandıran her türlü tanımlar, yorumlar, ek bilgiler ve görüşler, araştırmanın önceki ve sonraki bölümlerine göndermeler vb. açıklama notları olarak verilebilir.

7 KAYNAK GÖSTERİMİ GELENEKSEL DİPNOT YÖNTEMİ
Dipnotlarının Yeri Dipnotlu kaynak gösterme sisteminde başvurulan kaynaklar, metin içinde numaralarla belirtilir ve sonra sayfanın altına bir çizgi çizilerek sırayla bu çizginin altına yazılır. Dipnotlarını gösteren rakamlar metinde ilgili kelimenin üstüne yazılır, başka işaret kullanılmaz.

8 KAYNAK GÖSTERİMİ GELENEKSEL DİPNOT YÖNTEMİ
Dipnotlarını Numaralandırma Dipnotları ya her bölümde yeniden, ya da bütün araştırma boyunca baştan sona sürecek biçimde numaralandırılırlar. Uzun araştırmalarda bölümleri ayrı ayrı numaralandırmak daha uygun olur. Dipnotlar genellikle rakamlarla numaralandırılır. Ancak, bazı durumlarda özel işaretler de kullanılabilir.

9 KAYNAK GÖSTERİMİ GELENEKSEL DİPNOT YÖNTEMİ
Dipnotlarının Yerine Yazılması Bilgisayarla yazımda dipnotlarının yazımı ve yerleştirilmesi otomatik biçimde yapılmaktadır. Bunun için ekranın üstündeki «ekle» menüsünden «başvuru» seçeneğine girilir, oradan «dipnotu» işaretlenir.

10 KAYNAK GÖSTERİMİ DİPNOT YAZIM KURALLARI
İlk başvuruda, kaynakla ilgili bütün bilgileri vermek gerekir. Aynı kaynağa ikinci kez ve daha sonraki başvurularda kaynağı tanıtacak kısa bilgi yeterlidir.

11 KAYNAK GÖSTERİMİ DİPNOT YAZIM KURALLARI
KİTABI KAYNAK GÖSTERME Bu konuda şu genel model uygulanır: Yazar Adı ve Soyadı, Kitap Başlığı, Baskı sayısı, Basıldığı kent: Yayınevi, Yayın yılı, sayfa numarası. 1 Hasan Özyurt, Para Teorisi ve Politikası, 5. Baskı, Trabzon: Aksakal Kitapevi, 2015, s.61. 1 Hasan Özyurt, Para Teorisi ve Politikası, 5. Baskı, (Trabzon: Aksakal Kitapevi, 2015), s.61. Not: Yazar adı bir kurum veya kuruluş da olabilir. Örneğin DPT, TCMB

12 KAYNAK GÖSTERİMİ DİPNOT YAZIM KURALLARI
Periyodik ve Dergi makalelerine Başvuru Genellikle en güncel bilgiler Periyodik ve Dergi makalelerinde yer alır. Bunlara ilk başvuruda dipnotunda şöyle gösterilir: Yazar Adı ve Soyadı, “Makalenin Adı”, Derginin Adı, Cilt no., Sayı no.(Ay, Yıl), (Tarih), Sayfa numarası. 2 Lütfü Öztürk, “Dijital Uçurumun Küresel Boyutları”, Ege Akademik Bakış, Cilt no.2, Sayı no.1,, (2002), s.127.

13 KAYNAK GÖSTERİMİ DİPNOT YAZIM KURALLARI
AYNI KAYNAĞA YAPILACAK İKİNCİ VE SONRAKİ BAŞVURULAR Bu durumda o kaynak hakkındaki tüm bilgiler yinelenmez. Sadece yazarın soyadı ve sayfa numarasını vermek yeterlidir. Örnek: 7 Özyurt, s.76. Şayet bir yazarın birden çok çalışması kaynak gösteriliyorsa, hangisine başvurulduğu belirlenebilmelidir. Örnek: 8 Özyurt, İktisadi Planlama, s.57. 9 Özyurt, Para Teorisi ve Politikası, s.413.

14 KAYNAK GÖSTERİMİ DİPNOT YAZIM KURALLARI
LATİNCE KÖKENLİ BAŞVURU SİSTEMİ Ibid (ibidem) : aynı yer 5 Ibid, p.34 Op. Cit. (opere citation) : yukarıda değinilen çalışma 7 Caner, Op.Cit., p.13 Loc. Cit. (loco citation) : yukarıda değinilen çalışma 9 Caner, Loc.Cit.

15 KAYNAK GÖSTERİMİ DİPNOT SİSTEMİNDE KAYNAKÇA
KAYNAKÇA(BİBLİYOGRAFYA)NIN HAZIRLANMASI Kaynakça(bibliyografya), araştırmanın sonunda, yararlanılan kaynakların soyadı sırasına göre topluca gösterildiği bir bölümdür. Türkçe’de bibliyografya sözcüğü yerine «kaynakça» veya «yararlanılan kaynaklar» sözcükleri kullanılmaktadır. Dipnotlarında başvurulan tüm kaynaklara kaynakçada yer verilir. Alfabetik olarak topluca sıralanır ve her kaynak bir kez yer alır.

16 KAYNAK GÖSTERİMİ DİPNOT SİSTEMİNDE KAYNAKÇA
Kaynakçaya ayrı bir sayfada başlanır. Sayfa başının biraz altına «Kaynakça» veya «Yararlanılan Kaynaklar» başlığı ortalanarak konur. Başlığın normal iki satır altına ilk kaynak yazılır. Şayet kaynaklar gruplandırılacaksa, başlığın üç satır altına, sayfa ortasına gelecek şekilde kaynak türleri kitaplar ve makaleler olarak ayrı ayrı yazılır.

17 KAYNAK GÖSTERİMİ DİPNOT SİSTEMİNDE KAYNAKÇA
Kitaplar Yazarın Soyadı, Adı. Kitabın Başlığı, Baskı sayısı. Derleyen, hazırlayan veya çevirmenin adı ve soyadı. Yayım yeri: Yayınevi, Yayın tarihi. Örnek: Öztürk, Lütfü. Küresel Eşitsizlik: Bir Yakınsama Analizi Birinci baskı. Ankara: İmaj Yayınevi, Ankara, 2012. Özyurt, Hasan. Para Teorisi ve Politikası, Geliştirilmiş 5. baskı, Trabzon: Aksakal kitapevi, 2015.

18 KAYNAK GÖSTERİMİ DİPNOT SİSTEMİNDE KAYNAKÇA
Süreli Yayınlar Makalenin kaynakçaya kayıt biçimi, bir kalıp şeklinde şöyle ifade edilebilir: Yazarın Soyadı, Adı. «Makalenin Başlığı», Derginin Adı, Cilt No., Sayı No.(Ay ve Yıl), TARİH, başlangıç ve bitiş sayfa numaraları. Örnek: Öztürk, Lütfü. “Kamu Yatırımları ve Bölgesel Eşitsizlik: Bir Nedensellik Analizi, ”, Ege Akademik Bakış, 12(4), 2012, ss

19 KAYNAK GÖSTERİMİ DİPNOT SİSTEMİNDE KAYNAKÇA
Özel Durumlar Yazar adı yoksa; kitap veya makale adındaki ilk önemli kelimeye göre sıralama yapılır. Yazarın birden çok eseri varsa; kitap veya makalenin başlıklarına göre, alfabetik biçimde sıralanır. Birden çok yazar varsa; önce birinci yazarın soyadı, adı yazılır; diğerleri normal ad ve soyadına göre yazılır. Örnek: Değer, M. Kemal ve L. Öztürk. “Avrupa Birliği’nin Bölgesel Kalkınma Politikası ve Türkiye”, Ankara Üniversitesi, Avrupa Çalışmaları Dergisi, 5(1), (2005), ss


"KAYNAK GÖSTERİMİ Başkalarına ait ve özgün olan fikirlerin alındıkları kaynakların gösterilmesi gerekir. Bilimsel araştırmalarda kaynak gösterme, bilim." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları