T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERSİN ADI: İNM 205 BİNA BİLGİSİ ÖDEV KONUSU: TEK KATLI, İKİ KATLI,üç katlI VE.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Mastarlar.
Advertisements

ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ
OLAĞANDIŞI DURUMLARIN EPİDEMİYOLOJİK ÖZELLİKLERİ.
ADIYAMAN FEVZİ ÇAKMAK İLKÖĞRETİM OKULU SUNAY AKIN OYUNCAK KÜTÜPHANESİ.
Betonarme Yapılarda Deprem Hasarları
İleri Bir Medeniyet: Sümerler Mezopotamya, Yunancada "nehirler arasında" anlamına gelir. Bu bölge, dünyadaki en verimli topraklardan biridir ve bu özelliğiyle.
DEPREME DAYANIKLI BETONARME YAPI TASARIMI
HALK MİMARİSİ.
İNŞAAT TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARI I
PAS PAYI ELEMANLARI Son yıllarda, “paspayı” olarak adlandırılan, donatı örtü tabakasının kalınlığının bazı ülkelerde (örneğin Almanya’da) 4-5 cm’ye kadar.
TEOG YAKLA Ş IRKEN 7. SINIF TEOG B İ LG İ LEND İ RME SEM İ NER İ.
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
Hazırlayan: Dr. Emine CABI
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
6 Sigma Project, Istanbul June 2016 BORUSAN EnBW Enerji Improving the design of the Control Buildings in WEPPs.
DİYARBAKIR 2008.
Program Tasarım Modelleri
TEMELLER.
YANGIN SÖNDÜRME VE SU İ KMAL KAYNAKLARI (TS 9684).
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ
KİŞİSEL HİJYEN.
GELECEKTEKİ DÜNYAMIZ.
ENGELSİZ ÜNİVERSİTE FAALİYET RAPORU
Isıtma Çalışma alanlarında çalışanların terlememesi
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ
ÜLKEMİZ VE DÜNYA.
DEPREMLER İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
SOSYAL BİLGİLER 6.SINIF YERYÜZÜNDE YAŞAM ETKİNLİĞİ
DOĞAL AFETLER.
PROGRAMLI ÖĞRETİM Tanımı:
DEPREM.
ERASMUS+ AKADEMİK TANINMA
Yiyeceklerin soğuk ve sıcak kalmalarını sağlamak amacı ile özel saklama araçları (reşolar vb) kullanılmalıdır. Servis masaları üzerine konan yiyeceklerin.
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
BÖLÜM 3 ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ. BÖLÜM 3 ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ.
KONU DEĞERLENDİRME TESTİ
YAPI KALİTESİ Bitmiş bir yapının kalitesini, yani servis ömrü boyunca güvenliğini belirleyen dört ana unsur; PROJE KALİTESİ Zemin özellikleri dikkate alınmış,
Tıkalı Boru Açma - Boru Açma - Tıkanmış Boru Nasıl Açılır?
Program Tasarım Modelleri
MERDİVENLER.
RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ TAM SAYILARDA TOPLAMA İŞLEMİ CETVELİ EZGİ BÖLEK, ÖZGE AYTAÇ, AYŞE NUR KOÇALİ MATERYALİN AMACI MATERYALİN.
Kırınım, Girişim ve Müzik
...sınırlar çizilmeden, duvarlar örülmeden...
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ESKİ ZAMANLARDA TEKNOLOJİ Buse Beren Eğrilmez
CİHANGİR MAHALLESİ YAPISAL RİSK ANALİZİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Okul Öncesi Eğitim.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
JAPONYA TOPLUMSAL KOŞULLAR
ÖĞRENME STİLLERİ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ZAMİRLER(ADILLAR) 6.SINIF.
Sıcaklık Meyve ağaçlarının gelişmesi ve verimliliği sıcaklık ile yakından ilgilidir. Sıcaklığın yüksekliği veya düşüklüğü metabolik olayları farklı şekillerde.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sınıf Öğretmenlerinin Eğitsel Amaçlı İnternet Kullanım Öz Yeterlikleri
ARAŞTIRMANIN YAZILMASI II: BİÇİMSEL KOŞULLAR
Öğrenci ve Öğretim Elemanının Uzaktan Eğitime Bakış Açısı
Sunum transkripti:

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERSİN ADI: İNM 205 BİNA BİLGİSİ ÖDEV KONUSU: TEK KATLI, İKİ KATLI,üç katlI VE ÇOK KATLI BİNALAR HAZIRLAYAN: ERDOĞAN YOL ÖĞRENCİ NO: 111808025 ÖĞRETİM ÜYESİ: PROF.DR.H.YILMAZ ARUNTAŞ

İçindekiler Konut binalarının tanımı Tarihçe Tek katlı yapılar İki katlı yapılar (dubleks) Üç katlı yapılar (tripleks) Apartmanlar Çok katlı yapılar

KONUT BİNALARI İnsanların temel gereksinimlerini karşılayan, onları dış etkilerden koruyan ve güven içinde bir yaşam sürmelerini sağlayan en önemli yapı türüdür. Bir başka deyişle insanların içinde yaşadıkları ev, apartman vb. yer, ikametgâh.

TARİHÇE Bilimadamları,G. Afrika'nın Pinacle Point bölgesinde bulunan bir mağarada gün yüzüne çıkarttıkları bulgular sayesinde, insanoğlunun, yaklaşık 195 bin yıl önce yaşanan buzul çağını bu mağara sayesinde atlattığını düşünüyor.Hint Okyanusu kıyısındaki mağaraları inceleyen araştırmacılara göre burada hayatta kalan insanlar buzul çağı bitince de tüm dünyaya buradan yayıldı.

İnsanoğlu kötü ortam şartlarından korunmak için ağaç üstlerine bile evler yapmışlardır

Doğa yapısı olan bu evi, insan hazır olarak bulmuştu Doğa yapısı olan bu evi, insan hazır olarak bulmuştu. Doğa, kötü bir mimardır. Dağları ve dağlardaki mağaraları yaparken bunlarla insanın yaşayacağını kesinlikle önemsememiştir. Bu nedenle insanlar barınacak mağara ararlarken kendilerine her bakımdan uygun olanına pek sık rastlamıyorlardı. Evin ya tavanı çok alçaktı, ya duvarları çökmek üzereydi; ya da kapısı alabildiğine dardı ve içeriye emekleye emekleye girmek zorundaydı. Evi, içinde yaşanabilecek duruma getirmek için bütün topluluk kolları sıvar, mağaranın tavanıyla duvarlarını taş âletlerle hazır ve ağaç kazıklarla da düzeltirdi.

insanoğlunun yaşadığı mağaralar

Böylece insan, doğanın yaratmış olduğu mağaraya bir çeki düzen veriyor, kendi gücüyle bunu insan evine çeviriyordu. Av hayvanlarının peşinden sürekli göç etmek zorunda olan insanın toplumsal yaşamıda değişti.Tarım yapmaya başladıktan sonra ilk evlerini yaptılar. İnsan; kaya diplerinde hazır çatunsı yerler bulduğunda altına duvar örüyor, hazır duvar bulunca da üzerini çatıp ev yapıyordu.Bunlar yarıev, yarı mağara şeklinde yapılıyordu. İnsanın yaşayışı değiştikçe evi de değişiyordu.

Dünyada ki en eski yerleşim bölgelerinden biri çatalhöyük ülkemızdedır Dünyada ki en eski yerleşim bölgelerinden biri çatalhöyük ülkemızdedır.Burda ki evlere çatıdan giriliyordu.Korunaklı olmaları için bitişik yapılmıslardı ve aralarında bosluk,sokak yoktu.

İnsanoğlu bugüne kadar yasadığı her arazide ev yapmıştır

Kapadokya Kaya evler

Kerpiç evler

Taşlardan yapılmış ev

Ahşap ev

Betonarme ev

Prefabrik ev

Sipahioğlu Konağı,Safranbolu

Yalı (İstanbul)

Burj Khalifa

Kat sayısına göre yapılar Tek katlı İki katlı( Dubleks) Üç katlı (Tripleks) Apartmanlar a) Stüdyo tipi daireler b)Çatı katı daireler Çok katlı yapılar

Tek katlı yapılar Çıkış kapısı direk dışarıya doğru olan tek kat yapılmış yapılara denir...

Tek kat yapılarda en az (1) oturma odası, (1) mutfak veya mutfak nişi, (1) yıkanma yeri ve yıkanma yeri ile birlikte de düzenlenebilecek (1) helâ bulunması zorunludur

Tek katlı yapılar yük taşıma durumuna göre, kullanılacağı bölgeye göre , kullanıcının isteğine göre çeşitli malzemelerden yapılmıştır.

Tek katlı prefabrik ev

Tek katlı ahşap ev

Tek katlı çelik ev

Tek katlı kerpiç ev

Tek katlı betonarme ev

Dubleks evler İçinden merdivenli, iki katlı evlere denir.

Birinci kat genellikle gündüz bölümü ikinci kat ise gece bölümü olarak kullanılır. Alt katta genellikle mutfak,salon,oyun odaları, wc bulunur. Üst kat sessiz mekanların olduğu kattır. Bu katta yatak odaları, hobi odaları, çalışma odaları, banyo, ebeveyn banyosu bulunur.

Tripleks evler İçinden merdivenli, üç katlı evlere denir.

1. katta gündüz bölümü olarak tasarlanır 1. katta gündüz bölümü olarak tasarlanır. Salon, yardımcı odası,wc , banyo gibi mekanlar bu kattadır. 2.katta ise mutfak, oturma odası,salon,wc bulunur. Burası da gündüz bölümü olarak tasarlanmıştır. 3.kata çıktığımızda ise yatak odaları, giyinme odası, banyo,ebeveyn banyosu bulunur. Bu kat ise gece bölümü olarak tasarlanmıştır.

Apartmanlar  Birkaç katlı ve her katında bir veya birkaç daire bulunan yapı. Çoğunlukla konut olarak tasarlanmakla birlikte bazen dükkânları ve başka konut dışı kullanımları da barındırır.

Çok katlı apartman tipi binaların ortaya çıkması, şehirleşmenin yoğunlaşması ile başlar. Memleketimizde apartman tipi binaların hemen hemen hepsi betonarme olarak yapılmaktadır. Tercih sebebi ucuz olmasıdır. Belediyeler; sınırları dahilinde yapılacak apartmanları proje safhasından itibaren denetledikleri gibi sığınak, araba parkı, ısı tecridi ve asansör gibi konularda uyulması mecburi olan şartları da koyabilmektedir.

Bir apartman; apartman daireleri yanında, kapıcı ve kalorifer dairesi ile sığınak ve garajdan ibarettir. Bazı apartmanlarda sakinlerin beraber kullandıkları mescit, çamaşırhane ve teras gibi kısımlar da bulunabilir. Ayrıca bazı apartmanlarda çocukların ortak oynayabilecekleri çocuk odası da planlanmaktadır.

Burada ortak kullanılan teras, havuz,otopark, çocuk parkını görüyoruz.

Apartman dairelerinde en az 1 oturma odası,1 mutfak veya mutfak nişi,1 yıkanma yeri ve yıkanma yeri ile birlikte de düzenlenebilecek 1 helâ bulunması zorunludur.

Apartman daireleri 1+0(stüdyo tipi) dan başlayıp artarak gitmektedir.

4+1 ev planı

Kat planı

Apartmanlardaki daireler belli standartlara uygun ölçülerde yapılmalıdır. Konutlarda  dar kenar ölçüsü  en az: Oturma odasında                                (2,80) metre Yatak odası veya nişinde                    (1,80) metre Mutfak veya nişinde                           (1,40) metre Yıkanma yeri veya yıkanma yeri ile birlikte helada            (1,20) metre Ayrı tertiplendiğinde helada             (0,90) metre ve Hol ve koridorda                                 (1,15) metreden az olamaz.

Stüdyo tipi daireler Stüdyo tipi daireler tek kullanım hacimli hem yaşam mekanı hem de uyuma mekanının bir arada olduğu mutfağında bu mekanlara dahil edildiği projelerdir.Stüdyo tipi daireler genelde 35 metrekare'den başlar ve yukarıya doğru çıkar. Mutfak mekanıyla oturma mekanı hepsi bir arada olan proje çeşididir.

Çatı katı daireler Çatı katı dairelere baktığımız zaman ise özellikle daha çok son dönemlerde binaların üst katlarında büyük alanlı büyük metrekareli geniş yaşam alanlarını içeren çok fazla konforun bir arada olduğu projeler olduğunu görüyoruz. Bu daireler genellikle son dönemdeki iyi projelerin, üst katında yer alan geniş ışık gören büyük alana sahip projelerdir. Bu dairelerde oda sayısı 3 ve üzeri olan geniş hacimli birbiriyle entegreli projeler olarak gözümüze çarpar. Yeni trendlerde büyük binaların üst katlarını bu şekilde kullandığını görmekteyiz

Çok katlI yapIlar Çok katlı bir yapıyı, yüksekliği ile çevresindeki binalardan farklı bir tasarım,konstrüksiyon ve kullanım koşulları oluşturan bina olarak tanımlayabiliriz.Günümüzde nüfusun artışı sebebi ile ,büyük ve küçük şehirlerde konut ihtiyacının karşılanması yönündeki esas istikamet ,çok katlı konutların yapımıdır.

“Türkiye’de imar yönetmeliklerinde 10 kat veya daha çok katlı bina, yüksek bina kabul. edilir.” Çok katlı yapılar genellikle betonarme veya çelikten yapılmaktadır.

Çeliğin esneme payı fazla ve betonarmeye göre hafif olduğu için depreme daha dayanıklıdır. Bunun için çok katlı yapılarda çelik daha fazla kullanılır.

Çok katlı yapıların alt katları garaj,alışveriş merkezi olarak kullanılır. Orta katlara çıkıldığında bürolar, işyerleri vardır. Üst katlar ise konut olarak kullanılır.

KAYNAKÇA http://elsissmila.blogcu.com/gecmisten-gunumuze-ev-cesitleri/9270437 http://www.hakkinda-bilgi-nedir.com/prefabrik-nedir+prefabrik-hakkinda-bilgi http://www.ilgyapi.com/tr/celik-konstruksiyon/20.html http://www.turkprefabrik.com/default.asp?part=prefabrik_konutlar_hakkinda http://tr.wikipedia.org/wiki/Apartman http://www.emlaklobisi.com/ozel-haber/studyo-tipi-daire-nedir-hangi-ozellikleri-tasir-1165.html http://tr.wikipedia.org/wiki/Betonarme http://www.nedirnedemek.com/dubleks-ev-nedir-dubleks-ev-ne-demek http://www.ilgyapi.com/tr/celik-konstruksiyon/23-celik-konstruksiyon-ev-ile-prefabrik-ev-arasindaki-farklar.html http://www.aksanyapi.com/tr_TR/celik-yapi/celik-yapi-nedir/ http://tr.scribd.com/doc/19821423/Cok-Katl-Yuksek-Yap-Tasarmnda-Gelimeler http://www.peyzajmimoda.org.tr/mevzuat/mevzuat_detay.php?kod=89 http://hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/insaat/moduller/TaslakCizimVeDokumanlar.pdf http://www.diyadinnet.com/YararliBilgiler-1596&Bilgi=apartman