AKRAN BASKISI ve ÇATIŞMA ÇÖZME

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇATIŞMA ÇÖZME ve AKRAN BASKISI
Advertisements

ÇATIŞMA ÇÖZME ve AKRAN BASKISI
AKRAN BASKISI ve ÇATIŞMA ÇÖZME
ÖZGÜVEN HÜLYA BEDİ ALP PSİKOLOJİK DANIŞMAN NECİP FAZIL KISAKÜREK İLKOKULU.
Rehberlik Servisi-2013 Öfke, bireyin planları, istek ve ihtiyaçları engellendiğinde haksızlık, adaletsizlik ve kendi benliğine ve bedenine yönelik.
STRES SINAV KAYGISI KARACASU LİSESİ Rehberlik Servisi.
ETKİLİ ÖĞRETİM İÇİN YÖNTEM VE TEKNİKLER
AKRAN DESTEKLİ ÖĞRENME
OKULA UYUM OKUL FOBİSİ. Okul Fobisi Değil, Anneden Ayrılma Korkusudur.
ASDEP Kapsamında Aileyle Görüşme Yöntem ve Teknikleri Doç. Dr. Yusuf GENÇ T.C. AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI ASDEP EĞİTİCİ EĞİTİMİ.
Okul Kademelerine Göre Gelişim Özellikleri YRD.DOÇ.DR. MUSTAFA TOPRAK.
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
ERGENLIK, STRES VE AILE Büşra ATICI Rehber Öğretmen.
ÖRGÜTSEL ADALET Adaletsizlik Nedir? Örgütlerdeki Adaletsizlikler?
AİLELERLE İŞBİRLİĞİ.
AYNUR ŞİMŞEK İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI ÖNÜNÜZDEN ÇEKİLİN.
SINAVLARDA YAŞANAN KAYGININ AZALTILMASINA YÖNELİK VELİLERE ÖNERİLER.
ZAMAN VE ÇATIŞMA YÖNETİMİ. ZAMAN YÖNETİMİ Zamanı Verimli Kullanmak Ufak zaman kazanımları Hatalı bir şeyi daha kuvvetli yapmanın bir faydası yoktur.
Sözsüz İletişimin Özellikleri
BİLGİ :Öğrenme ile kazanılır.Tekrar ile pekiştirilir. Test çözme tekniğini kullanmanın temelini teşkil eder. YORUM: Öğrenilen ve tekrar ile pekiştirilen.
İLETİŞİM VE EĞİTİM Bölüm 5 1. İletişim nedir?
NETWORK YÖNETIMI Ş. Bü ş ra Güngör NETWORK YÖNETIMI NEDIR? Network, sunucu, yazıcı, bilgisayar ve modem gibi veri ileti ş im araçlarının güncel.
ÜSTÜN ZEKALI VE ÜSTÜN YETENEKLİ ÇOCUKLAR
BDÖde Kullanılan Yaygın Formatlar
HAZIRLAYAN Ayşe ŞEBBOY Psikolojik Danışman Şahin İlköğretim Okulu.
Ebeveyn - Ergen iletişimi Özel Balıkesir Fırat Lisesi
Çocuklarda Davranış Ve Uyum Sorunları
Aile İçi İletişim İle Çocuğunuzun Sorunlarını Çözebilirsiniz!!!
OYUN VE OYUNCAĞIN ÇOCUK GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ
ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ VE ÖRGÜT KÜLTÜRÜ Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Şahin
ÖFKE KONTROLÜ ZORBALIK
Ödev yapma alIşkanlIğI
YAŞAM BECERİLERİ -Öfke kontrolü -“Hayır” diyebilme -Israrlara karşı koyabilme -Kendini ortaya koyma -İletişim becerileri -Sorun çözme -Stresle başa.
Halkali Mehmet Akİf Ersoy meslekİ ve TEKNİK ANADOLU lİsesİ
DEVAMSIZLIK NEDENLERİ VE GİDERİLMESİ İÇİN NELER YAPILMALI?
AİLE İÇİ İLETİŞİM VE OKUL BAŞARISI F.Birsen OLGUN Rehber Öğretmen.
Tehlikeyi Görmek.
Ne denli az şeyiniz kalırsa, kaygılanacak o kadar az şeyiniz olur
İŞ TATMİNİ.
Prof. Dr. Yasemin ışıktaç
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI
Eğitim Öğretim Yılı Rehberlik Servisi ‘ÇOCUĞUM OKULA BAŞLIYOR ‘ konulu veli seminerine hepiniz HOŞGELDİNİZ…
PROJENİN AMACI Milli Eğitimin Temel Amaçlarında ifadesini bulan; beden, zihin, ahlâk, ruh ve duygu bakımlarından dengeli ve sağlıklı şekilde gelişmiş bir.
Çocuklarımız İçin Düşünün
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ 2017.
GAZİKENT İMKB ORTAOKULU
PSİKOLOJİK DANIŞMA İLE İLGİLİ ÖNYARGILAR
2-B İnternet Anketi Sibel Payaslı.
Eğitsel Rehberlik.
Okul Öncesi Dönemde Fen Eğitimi
Erken Çocukluk Döneminde Sağlık Bilimleri Fakültesi
İSTASYON YÖNTEMİ.
SINIF KURALLARIMIZ.
KABUL DİLİ.
Çocuk Ruh Sağlığı Risk / Koruyucu Etkenler
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Kişinin bedensel ruhsal sınırlarının tehdit edilmesi ile ortaya çıkar.
VERİMLİ ÇALIŞMA TEKNİKLERİ BAŞARI SUNU

EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bilinçli ve Güvenli İnternet Kullanımı
6. Sınıf 3. Ünite: ZARARLI ALIŞKANLIKLAR
YEŞİLAY HAFTASI 1-7 MART.
HZ. MUHAMMED VE AİLE HAYATI
Ergenlikte Psikososyal Sorunlar
Sunum transkripti:

AKRAN BASKISI ve ÇATIŞMA ÇÖZME REHBER ÖĞRETMEN MELİHA KARANFİL

Akran Baskısı Nedir? Bireyin içinde bulunduğu yaş gruplarının etkisinde bir şeyi yapmak için arkadaşları tarafından zorlanması veya cesaretlendirilmesidir.

Akran Baskısı Neden ve Nasıl Ortaya Çıkar? Akran baskısına boyun eğme ile beraber gençlerde farklı risk alma davranışları görülebilir. Bu risk alma davranışları: sigara içme, alkol ve madde kullanımı, okuldan kaçma, okula devamsızlık, ders başarısızlığı hırsızlık, çetelere katılma vb. şeklinde ortaya çıkabilir.

Akran Baskısı Neden ve Nasıl Ortaya Çıkar? Akran baskısı, çoğu zaman dolaylı olarak yaşanır. Akran gruplarında yaşanan, özellikle dolaylı baskı sonucunda bazı gençler risk alma davranışı ve suç kabul edilen davranışlar gösterebilir.

Akran Baskısının Olumsuz Etkilerinden Korunmak İçin Neler Yapmalıyız? 1- Sizi olumsuz davranışlara ya da suç işlemeye yönlendiren arkadaş ortamından uzak durun. 2- Yaşadığınız olumlu ya da olumsuz durumları, günlük okulda ve dışarıda yaşadıklarınızı ailenize anlatın. 3- Herhangi bir arkadaş ya da arkadaş grubundan çeşitli şekillerde baskı görüyorsanız en kısa zamanda ailenize ya da öğretmenlerinize bildirin.

Akran Baskısının Olumuz Etkilerinden Korunmak İçin Neler Yapmalıyız? 4- Zamanınızı boşa harcamayın. Derslere, sınavlara, zaman ayırın. 5- Yapacağınız her davranışın önce sonuçlarını düşünün. Sizin yapacağınız bir davranışın sonucunda kimlerin zarar görebileceğini mutlaka hesaba katın. 6- İnsanlardan ve olaylardan çabuk etkilenmeyin. Birileri istiyor diye size ve ailenize zarar verebilecek davranış ve hareketler yapmayın.

Akran Baskısının Olumsuz Etkilerinden Korunmak İçin Neler Yapmalıyız? 7- Aşağıdaki soruları kendinize sürekli sorun: - Niçin okuyorum? Niçin okula gidip geliyorum? - Öğrendiklerim ileride ne işime yarayacak? - İleride hangi meslekte çalışmak beni mutlu edecek?

SÖZEL OLARAK KENDİNİ ORTAYA KOYMA BECERİLERİ 1.Hayır Demek:Biri size yapmanızı istemediğiniz bir şey teklif ederse,gerekçe söyleyerek ona hayır demeniz en uygun reddetme davranışıdır. “Bu, kopya çekmektir, yapmam” “Bu, çalmaktır, bunu yapmam.” “Bu, kurallara uymamaktır, seninle gelemem.” “Bu, zararlı maddedir, bunu kullanmam.”

ÇATIŞMA ÇÖZME Çatışma çözme becerisi hepimizin yaşamın erken dönemlerinde kazanması gereken bir beceridir. Peki çatışmalarla nasıl başa çıkılır? Bunun yöntemleri var mıdır?

“Çatışmayı Çözmek “

ÇATIŞMA ÇÖZME BECERİLERİ NELERDİR? Duyguları keşfetme becerisi: İnsanın duygularını fark edip bunları isimlendirmesi, onları denetleyebilmek için ilk adımdır.

ÇATIŞMA ÇÖZME BECERİLERİ NELERDİR? 2. İletişim becerisi: Başkalarına kendi ihtiyaç ve duygularını anlatabilme becerisi. 3. Problem çözme becerisi: Bir orta noktaya yani her iki tarafın da kazanabileceği ve kabul edebileceği bir çözüme, uzlaşmaya varabilmek için problemi her iki tarafın gözüyle de görebilme becerisi.

ÇATIŞMA ÇÖZME BECERİLERİ NELERDİR? 4. Öfke kontrolü: Zor durumlarda saldırgan olmayan tepkiler verebilmeyi içermektedir. 5. Atılganlığı uygun bir şekilde kullanabilme: Şiddet ya da saldırganlığa başvurmadan gerekli tepkiyi verebilmek şeklinde sıralanabilir. Peki neler yapılmalı?

ÇATIŞMA ÇÖZME BECERİLERİ NELERDİR? Çatışma konusuyla ilgili olarak açıkça konuşmamız ve bu durum hakkında duygularımızı ifade etmemiz gerekir. Durumu karşısındaki kişinin gözüyle değerlendirebilmek de çatışmanın çözümünde en büyük etkenlerden biridir. (Onun yerinde olsaydın sen ne yapardın- Sence neden böyle davranmış olabilir?)

ÇATIŞMA ÇÖZMEDE ÖZELLİKLE ŞU HUSUSLARA ÇOK DİKKAT EDİLMESİ GEREKİR: Şunu hiçbir zaman unutma ki; “Öfke ile kalkan zararla oturur.” En küçük bir sinirle yapacağın hareketin bedelini hayatınla ödeyebilirsin.