Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Çocuklarda Davranış Ve Uyum Sorunları

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Çocuklarda Davranış Ve Uyum Sorunları"— Sunum transkripti:

1 Çocuklarda Davranış Ve Uyum Sorunları
Hülya BUZLU Rehber Öğretmen

2 Davranış Bozukluğu Nedir?
Davranış, bireyin gözlenebilen eylemleridir. Uyum ise bireyin sahip olduğu özeliklerinin kendi benliğiyle içinde bulunduğu çevre arasında dengeli bir ilişki kurabilmesi ve bu ilişkiyi sürdürebilmesi şeklinde tanımlanabilir. Çocuğun bir sınırdan sonra çevresiyle olan ilişkilerinin bozulması ise uyumsuz davranışları doğurur.

3 Davranış Bozuklukları kişinin çeşitli ruhsal ve bedensel nedenlere bağlı iç çatışmalarını davranışlarına aktarması sonucu ortaya çıkmaktadır.

4 ÖRNEĞİN; 2-3 yaşlarında çözümlenmesi gereken tuvalet eğitimi başarılmaz, kendi başına yeme alışkanlığı verilmezse, bu sorunlar sonraki dönemlere aktarılır ve yeni dönem sorunlarıyla katlanarak büyür. Oyun çağında (3-6) oyuna doymamış ya da arkadaşlık ilişkileri kuramamış bir çocuk, okul çağında toplu oyunlara katılamaz, yaşıtlarıyla kaynaşamaz.

5 GENEL OLARAK DAVRANIŞ BOZUKLUKLARININ NEDENLERİ
1-DİKKAT ÇEKMEK 2-YETERSİZLİK GÖSTERİSİ 3-İNTİKAM ALMA İSTEĞİ 4-GÜÇ GÖSTERİLERİ

6 Bir çocuğun davranışının bozukluk sayılabilmesi için bazı ölçütler gerekir. Bu ölçütler:
1- Yaşa uygunluk : Davranış belli bir gelişim döneminde görülen, geçici bir durum olabilir. Örneğin: 3-5 yaş çocuğu hayal dünyası çok geniş olduğu için inanılmaz öyküler anlatabilir. Henüz yalanla yalan olmayanı ayırt edemezler. Bu nedenle bu yaşlardaki çocukların anlattıkları yalan olarak kabul edilmezken, yaşlarındaki çocuklarda görülen yalan normalden sapan bir davranış olarak kabul edilir.

7 2 – Belirtinin sıklığı: Çocuğun yaptığı davranışın ne kadar sıklıkta yapıldığı önemlidir. Ara sıra söz dinlememe, yaramazlık yapma, evde huysuz ve hırçın ama dışarıda uyumlu olan çocukların davranışları olağandır. Her söylenene zıt davranışlar gösteren, okulda ve çevrede sürüp giden davranışlar ruhsal açıdan incelenmelidir.

8 Davranışın yoğunluğu hat safhalara geldiğinde sorun sinyali verir.
3- Davranışın şiddeti: Davranışın yoğunluğu hat safhalara geldiğinde sorun sinyali verir. Örneğin; çocuk mikrop korkusundan sürekli ellerini yıkıyorsa, üstünün tozlanmasından huylanıp giysi değiştiriyorsa titizliği sorun boyutlarına ulaşmış demektir.

9 4- Bir davranışın başka hangi davranışlara eşlik ettiği :
Örneğin: Sadece gece altını ıslatmak yeterli değildir bunun yanında kekemelik, korku, kaygı gibi durumlarda söz konusu ise uyumsuzluk olarak söylenebilir.

10 Çocuklarda sık görülen davranış bozuklukları
Saldırganlık Çalma Yalan Küfür Tikler Okul korkusu Dışkı kaçırma Altını ıslatma Tırnak yeme Kekemelik Parmak emme İnatçılık Dikkat eksikliği ve Hiperaktivite

11 PEKİ ANNE BABA OLARAK NELER YAPABİLİRİZ ?

12 İletişiminizi güçlendirerek yaşadığı duyguları sizinle paylaşmasını sağlayın, Çocuğunuzu başkalarıyla kıyaslamayın, Çocuğunuza karşı sakin, sabırlı ve anlayışlı yaklaşın. Asla şiddet uygulamayın. Çocuğunuza karşı baskıcı ve eleştirel yaklaşmayın. Çocuğunuzun bu sorununu tüm yaşamına ve kişiliğini mal etmeyin.

13 Her yaş ve dönemde çocuğun temel ihtiyaçları zamanında yerine getirin.
Olumlu davranışı görüp pekiştirin, olumsuz davranışı görmezlikten gelin. Her yaş ve dönemde çocuğun temel ihtiyaçları zamanında yerine getirin. Çocuğun dışarıda oynamasına izin verin. Bu çocuğun gerilimini azaltır ve enerjisini boşaltır.»

14 EN ÖNEMLİSİ KOŞULSUZ SEVİN VE OLUMLU SABIR GÖSTERİN.
TEŞEKKÜRLER


"Çocuklarda Davranış Ve Uyum Sorunları" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları