TERMİNAL DÖNEM Terminal evredeki hasta, yaşamının son günlerini yaşayan, ölmek üzere olan hasta anlamına gelir. Çok az insan ani bir ölüm yaşarken, çoğunluğu.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TS EN ISO 9001:2008 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
Advertisements

YALAN SÖYLEMEK.
I. Uluslararası Geriatri Kongresi
HASTA KABUL VE TABURCULUK SÜRECİ
NENEHATUN KADIN DOĞUM HASTANESİ.
EVDE SAĞLIK HİZMETİNDEN FAYDALANMAK İÇİN KİM NEREYE BAŞVURUR?
ANNE SÜTÜ OLUŞUMU VE YARARLARI
Yrd. Doç. Dr. Yasemin ÇAYIR
Yrd. Doç. Dr. Yasemin ÇAYIR Aile Hekimliği
ERGENLİK DÖNEMİNİN ZİHİNSEL, RUHSAL VE SOSYAL ÖZELLİKLERİ
OKUL KORKUSU NEDİR? Uzm. Psikolog Arzu YILDIRIM
Yaş Basamaklarına Göre Eğitim Gereksinimleri. Yaş Basamakları  8-11 Yavrukurt  İzci  Ergin İzci.
Kanser tedavisi uygulanan hastaların beslenme durumunun değerlendirilmesi ve takibi- Terminal dönemde beslenme desteği yapılmalı mıdır? Artıları ve eksileri.
Klinik Hasta Bakımına Farklı ve Modern Bir Yaklaşım BÜTÜNLEŞİK BAKIM Uzm. Dr Orhan KOÇ SADEF Yönetim Kurulu Başkanı Ulus Devlet Hastanesi Başhekimi.
REHBERLİK.
KAPSAMLI SAĞLIK BAKIMI
PALYATİF BAKIMIN ORGANİZASYONU
Kanserli hasta ve iletişim becerileri
Arkadaşlık Sevgi Güven İnanç Bir hastanın mektubundan... Değerli Meltem Hocam; Size bu satırları büyük bir yorgunluk ve zorlu bir nefes alıp verme gayreti.
Ölüm Sistemi ve Kültürel Bağlamı Ölümü ve Yaşamı Tanımlamak/ Ölümle İlgili Konuları Gelişimsel Bir Bakış Açısından Ölüm Kişinin Kendi Ölümüyle.
DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİM VE DOĞUM
İLERİ YAŞ KADIN SAĞLIĞI
Hazırlayan Psk.Dan.Nazan MUTLU Uzm.Psk.Dan. Sinem TARHAN
ALKOL VE ETKİLERİ.
Çocuklara ve Gençlere Yönelik Sosyal Politikalar
Travma nedir? Travma sonrası tepkiler nelerdir?
ORGAN BAĞIŞINA DESTEK KAMPANYASI
EVDE HASTA BAKIMI.
9.Sınıf Sağlık Hizmetlerinde İletişim
KONULAR SEVK ZİNCİRİ NE ZAMAN VE İLK NERELERDE BAŞLADI? GENEL SAĞLIK SİGORTASI GSS KİMLERİ KAPSAMAKTADIR? GSS SAYILANLARDAN ALINAN PRİM ORANLARI ? KORUYUCU.
ÇOCUĞUNUZ BİR HATA YAPTIĞINDA UYGULAMANIZ GEREKEN 8 ŞEY.
ANNE BABA TUTUMLARI Karatay Rehberlik ve Araştırma Merkezi.
ÇOCUĞUN OKULA UYUM BAŞARISINI ARTTIRMAK İÇİN VELİYE DÜŞEN GÖREVLER
ALKOL ve MADDE KULLANAN ÇOCUĞUN AİLESİNE YAKLAŞIM ALKOL ve MADDE KULLANAN ÇOCUĞUN AİLESİNE YAKLAŞIM ALİAĞA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Rehberlik ve.
EPMA European Association for Predictive, Preventive & Personalised Medicine.
KIZLARDA GÖRÜLEN ERGENLİK DÖNEMİ DEGİŞİKLİKLERİ VE SORUNLARI
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ERZURUM NUMUNE HASTANESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ
“OKUL KORKUSU” SEMİNERİ
TERMİNAL DÖNEMDEKİ HASTA VE AİLESİ İLE İLETİŞİM
GERİATRİ.
Aile Hekimliğinin Temel Esasları
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU Manisa Bölge Müdürlüğü Dünya Nüfus Günü 1987 yılından itibaren her yıl 11 Temmuzda kutlanmaktadır.
KİŞİLİK BOZUKLUKLARI VE GENÇLİK
OKUL KORKUSU VE BAŞ ETME YOLLARI
DİĞER TUTUMLAR.
ÇATALCA ÇOK PROGRAMLI ANADOLU LİSESİ ERGENLİK DÖNEMİ SUNUSU
Anksiyete ve depresyonla karışan durumlar Prof. Dr. Kültegin Ögel Acıbadem Üniversitesi
Aile Hekimliğinde Sürekli Sağlık Bakımı
HURİŞAH AKSAKAL PALYATİF BAKIM HEMŞİRELİĞİ.  Palyatif bakım hemşireliğini tanımlar  Palyatif bakım hemşireliğinin önemini tartışır.  Palyatif bakım.
Sağlık ve Kültür Doç.Dr.Melike Kaplan.
Dersimizin Amacı İş sağlığı ve güvenliğinin temel prensiplerini ve güvenlik kültürünün önemini kavramalarına yardımcı olmaktır.
ÇOCUKLUK ÇAĞI KANSERLERİNDE PALYATİF BAKIM
Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ
GÜNLÜK YAŞAM AKTİVİTELERİ
ÇOCUK ONKOLOJİ HEMŞİRESİNİN ROLLERİ VE HEMŞİRELİK STANDARTLARI.
Dr. Aysel BADIR ERİŞKİN SAĞLIĞI II
Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Fiziksel hastalıklara ruhsal tepkiler
TIBBİ SOSYAL HİZMET DERSİ
DOÇ. DR. GONCA POLAT ARŞ.GÖR.CİHAN ASLAN TIBBİ SOSYAL HİZMET DERSİ
Alıştırma Hocası: Mr.Muhittin KAHVECİ.  Aile psikolojisi; birey, eş ve ailelerin ilişkilerinde yaşadığı duygu, düşünce ve davranışlara odaklanır. Ve.
ÖZEL BÖLGE HASTANELERİ
olmadığında uygun koşullar sağlanarak
BAKIMIN KALİTESİNİN GELİŞTİRİLMESİNDE
ÜLKEMİZDE PALYATİF BAKIM HEMŞİRE DENEYİMİ
SAĞLIKLI BİR YAŞAM İÇİN ZİHİNSEL,DUYGUSAL VE SOSYAL SAĞLIĞIN ERGEN BİREYLER AÇISINDAN ÖNEMİ.
10. hafta: Özel gereksinimli bireylerin korunması, ihmal ve istismar
MOTİVASYON ve FARKINDALIK
Atık Yönetimi Çevre Yönetim Birimi Hasta mahremiyeti.
Sunum transkripti:

TERMİNAL DÖNEM Terminal evredeki hasta, yaşamının son günlerini yaşayan, ölmek üzere olan hasta anlamına gelir. Çok az insan ani bir ölüm yaşarken, çoğunluğu ölüm anına kadar gittikçe kötüleşen bir hastalık periyodundan sonra ölür.

Yaşamın son günleri hasta, ailesi ve diğer bakım vericiler için çok önemli ve özel zamanlardır. Hastaya, yarım kalan işlerini bitirmek (vasiyetini açıklamak gibi), son hatıralarını oluşturmak, son aramağanlarını vermek, spiritüel huzura ermek ve sevdiklerine hoşçakal demek için fırsat sağlar.

Olaylar ümit ettikleri gibi gelişmemişse, aile üyeleri hayal kırıklığı, korku, suçluluk duyguları yaşayabilirler. Aileye hastanın durumu ile ilgili bilgi verirken, ölüm zamanının tahmin edilemeyeceği vurgulanmalıdır. Hastanın durumunun ciddileştiği konusunda aileye dürüstçe açıklamaların yapılmadığı zamanlarda, vedalaşma şansları ortadan kalkabilir.

Terminal Evredeki Hasta Başkalarına yük olma Ölürken, fiziksel ve mental yeteneklerin kaybolması Ölüm ile ilgili ağrı beklentisinde olma Ölüm sürecinden,önemli yaşam hedeflerini başaramadan erken ölme korkusu içinde olabilir.

Hastaya, durumu nasıl algıladığını paylaşması fırsatı verilir Hastaya, durumu nasıl algıladığını paylaşması fırsatı verilir. İç çatışmalarını, ilgilerini ve isteklerini anlatması için cesaretlendirilir. Ölüm ve ölümden sonraki yaşam hakkındaki düşüncelerini anlatması sağlanır. Yaşamındaki önemli anılarını anlatması için desteklenir. Dua etmesi önerilir. Yakınları ve arkadaşları ile birlikte olması sağlanır.

Son saatlerine yaklaşan hastalar huzur içinde olmak istediklerinden, özellikle yüksek sesli uyaranların verilmemesi, yanında çok fazla konuşulmaması yararlı olur. Ancak, aile üyeleri söylemek istedikleri şeyleri söylemeleri için desteklenmelidir.

Ölümcül hastaların bakımında temel amaç hastanın fiziksel ve ruhsal yönden rahatlığının sağlanmasıdır.

TERMİNAL DÖNEMDEKİ HASTANIN FİZYOLOJİK DEĞİŞİKLİKLERİ VE BAKIMI Yorgunluk-Halsizlik İştah ve Yemenin Azalması Sıvı Almada Azalma/ Dehidretasyon Mukoza ve Konjoktiva Bakımı Doku Perfüzyonunun Azalması Nörolojik Fonksiyonlarda Değişme Bilinç Düzeyinde Azalma Solunum Değişiklikleri Sfinkter Kontrolü Kaybı

Terminal dönemdeki hastanın hakları Hasta öleceğini bilme hakkına sahiptir Umutlu bir ortamda ölme hakkı vardır Gizlilik hakkına sahiptir İnsanca bakılma hakkına sahiptir Ağrı ve diğer rahatsız edici unsurlar olmadan ölme hakkına sahiptir.

Hospis Bakımı ve Tarihsel Gelişimi 4. Yy’da Roma döneminde Fabiola isimli kadının Mal varlığını ve kişisel çabalarını ölmekte olan hastalar için kullanması ile başlamıştır.

HOSPİS BAKIM

Hospice                                                                  Gezginlerin sığındığı yeri ifade etmektedir.

Hospis: Günümüzde Yaşamın sonuna yaklaşmış ve ölümle karşı karşıya olan insanlara yönelik bakımı ifade eder.

Hospis: Yaşamı sınırlayan hastalığı olan hastaların bakımının özel bir tipidir. Profesyonel bir ekip tarafından verilen bu bakım destekleyici bir bakımdır. Tedavi edici bir yaklaşım değildir.

Hospis: Bir hospis hastasının beklenen yaşamı 6 ay ya da daha azdır. Hospis, ölümcül hastalara ve onların ailelerine kapsamlı bakım sağlayan bir yaklaşımdır.

Hastaların, insan onuruna uygun ölümüne yardım etmeye ve ailelere kederli süreçte destek olmaya odaklanmıştır.

Fiziksel ve psikolojik sıkıntının hafifletilmesini amaçlar. Erken dönemlerde hospis öncelikle hastanelerde terminal dönemdeki hastaların bakımını içerirken, sonrasında evdeki bakım hizmetlerini de kapsamına almıştır.

Hospis Bakımın Tarihsel Gelişimi 1842 - Fransa (ilk) 1960 - İngiltere: Dr. Dame Cicely Saunders (St. Christopher’s Hospice): İlk modern ve yataklı kurum. Ağrıyı önlemede ağrı başlamadan önce ağrının durdurulması hedeflenmiştir.

1970 - ABD (New Heaven ) 1973 - Kanada (Royal Victoria) 1987 - ABD (Horwitz Center) 1990 - Yeni Zelanda, Avustralya, Japonya - Türkiye (?)

Palyatif Bakım veya Hospice Klinikleri Klinik sayısı Ülkeler 3600 ABD+Kanada 933 İngiltere 350 Avusturya+Yeni Zelanda 1200 36 Avrupa Ülkesi 477 43 Ülke Toplam: 6560 84 Ülke

Amacı: Ne ölümü hızlandırmak, ne de yaşamı uzatmaktır.

Aksine onaylanan yaşamı ve kabullenilen ölümü normal sürecinde götürmek ve yaşam kalitesini arttırmaktır.

Hospis ekibi: Hastanın tıbbi, emosyonel, psikolojik, sosyal ve dini gereksinimlerini karşılamaya çabalayan profesyonel bir gruptan oluşur.

TEŞEKKÜRLER…