EĞİTİMDE BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Uzaktan Eğitimde Bilişim Ortamları ve Teknolojileri
Advertisements

MATERYAL VE ETKİNLİK HAZIRLAMA
ÖĞRETİM MATERYALLERİNİN SEÇİMİ ve GELİŞTİRİLMESİ
Beden Hareketleriyle Kontrol Edilen Kinect Teknolojisinin Zihinsel Engelli Öğrenciler Açısından Eğitimde Kullanım Potansiyeli Figen DEMİREL UZUN Şeyma.
Öğretİm Materyallerİ Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
EĞİTSEL YAZILIMLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ VE SEÇİMİ
TEKNOLOJİYİ KULLANMAK VE TEKNOGERÇEKÇİ OLABİLMEK
Öğretim Araç Gereç ve Materyalleri
Bilgisayar Destekli Öğretim Yazılımları
BİLGİSAYAR DESTEKLİ EĞİTİMDE EĞİTİCİNİN ROLÜ BİLGİSAYAR NEDİR? Bilgisayar, verileri belirli bir program mantığı içinde okuyarak, onları kendi anlayabileceği.
Bölüm VI EĞİTİMDE BİLGİSAYAR UYGULAMALARI
Bilgi ve İletişim Teknolojileri
İlköğretim Okul Müdürlerinin Teknoloji Liderliği Davranışları Bu çalışmanın amacı, ilköğretim okul müdürlerinin okullarında eğitim teknolojilerinin sağlanması.
MERHABA.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Öğretimde Görsel-İşitsel Araçlar Görsel Materyallerin Katkıları Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi,
E-Öğrenme Nedir?
Derya Duygu KARSLI
OKUL TEMELLİ MESLEKİ GELİŞİM
Bilişim Teknolojileri Okuryazarlığı
ÖĞRETİM TASARIMI VE TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ FORMATÖR ÖĞRETMENLERİNİN BAKIŞ AÇISI İLE OKULLARDAKİ BİLGİ TEKNOLOJİSİ SINIFLARI.
ÖĞRETİM TASARIMININ TARİHSEL GELİŞİMİ
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI
Osman SAKA- Bilişim 2000 Prof.Dr. Tanju Aktuğ Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Doç.Dr. Ziya Alkan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dr. Murat Sincan Hacettepe.
EĞİTSEL YAZILIMLAR GİRİŞ Sibel SOMYÜREK.
Yüz yüze Akademik Danışmanlık Hizmetleri Öğrenme-öğretme süreçlerinin ve uygulamalarının öğretmen ve öğrencilerle bir arada yürütülmesi.
Öğretimde Teknoloji Kullanımı Bilgisayar ve İnternet
Öğretimde Teknoloji Kullanımı
Bilgisayar Destekli Eğitim
UYGULAMALARI EĞİTİMDE BİLGİSAYAR.
UZAKTAN EĞİTİM Uz. Fezile ÖZDAMLI.
PROJE TABANLI ÖĞRENME.
UZAKTAN EĞİTİM Uzaktan Eğitim Nedir? Uzaktan Eğitim Etkili mi?
Öğretimde Teknoloji Kullanımı
GÖRSEL-İŞİTSEL ARAÇLARIN ÖNEMİ VE KULLANIMI
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı
OKULLARIN INTERNETE TAŞINMASINDA BÖTEB’ LERİN (BİLGİSAYAR ve ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ EĞİTİMİ BÖLÜMÜ) ROLÜ.
Melek YILMAZ.   Bilgi ve teknoloji çağını yaşadığımız günümüzde öğrencilerin bilgiye ulaşma ve problem çözme becerilerini kazanmaları önemlidir.  Bunun.
EYMİR KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ ALAN TANITIMLARI
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR VE TARİHSEL SÜREÇ
BİLGİSAYAR DESTEKLİ EĞİTİM UYGULAMALARI
MATEMATİK YAZILIMLARI.
Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Eğitim Alanında Teknolojik Gelişmeler
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
GİRİŞ Hayat bilgisi dersinde eğitim-öğretim sürecinin başarılı bir biçimde gerçekleşmesi ve kazanımların öğrencilere kazandırılması için önemli.
YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ
UZAKTAN EĞİTİMDE BİLİŞİM ORTAMLARI VE TEKNOLOJİLERİ
ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERS KİTAPLARI
BÖLÜM 10 UZAKTAN EĞİTİM √ Uzaktan Eğitim Nedir? √ Uzaktan Eğitim Etkili mi? √ Uzaktan Eğitim Teknolojileri Nelerdir? √ En İyi Uzaktan Eğitim Teknolojisi.
Öğretim Yazılımları Hiper metin Hiper ortam Zeki Öğretim Sistemleri Yapay ZekaBenzetişim Sanal Gerçeklik.
1 Eğitimde Bilgisayar Uygulamaları Dr. Hüseyin Arak.
YAZILIM DEĞERLENDİRME
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ
Öğretim Teknolojisi & Materyal Geliştirme
UZAKTAN EĞİTİM Uzaktan Eğitim Nedir? Uzaktan Eğitim Etkili mi?
Bilgi ve İletişim Teknolojileri
Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Eğitim Alanında Teknolojik Gelişmeler
Materyal Geliştirme Aracı Olarak Bilgisayarlar
7th International Congress of Research in Education
BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİM
EĞİTİMDE BİLİŞİM TEKNOLOJİSİNİN ETKİSİ
Bilgi ve İletişim Teknolojileri
Eğitimde Teknoloji Kullanımı
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Neden Bilişim
Öğretim Teknolojisi ve Öğretim Tasarımı
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Öğretmenlerin Bit Tutumları
Sunum transkripti:

EĞİTİMDE BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI

1940’ların ortalarında ilk bilgisayar bulunmuştur. Toplumda sosyal ve ekonomik diğer alanlarla yakın etkileşimde olduğundan eğitim alanında da son zamanlarda bilgisayar baskın olan bir araç haline gelmiştir. Okullarımızın bilgisayara geçişi kolay olmamıştır. Bunun nedeni bazı öğretmenlerin değişime karşı çıkması bazılarının ise kendi uzmanlıklarının önüne geçmesi korkusu… Öğretilecek konu öğrenciye bilgisayar yoluyla sunulur ve öğrenci öğretim sunusu ile uğraştıkça öğrenme meydana gelir.

Bilgisayar Destekli Öğretim: Bireyselleştirilmiş öğretim ilkelerine bağlı olarak oluşturulan bilgisayar programları ile öğrencinin etkileşimde bulunarak öğrenmeyi gerçekleştirdiği, öğrenmelerini izleyebildiği ve öğrenmelerini kendi başına değerlendirebildiği bir öğretim yöntemidir.

Bilgisayar Destekli Eğitim’in Uygulama Biçimleri Labaratuar Yöntemi Her sınıfta PC Yöntemi Kişisel PC Yötemi İnternet

Labaratuar Yöntemi

Her Sınıfta PC Yöntemi

Kişisel PC Yöntemi

İnternet

FaydalarI: Öğrenme Hızı: BDE’nin sunduğu en önemli fayda belki de, öğrencilerin kendi öğrenme hızlarına uygun olarak konuyu işlemeleri ve gerek duyduklarında aynı konuyu tekrar çalışma olanağı bulabilmeleridir.

Öğretimsel Etkinliklerin Çeşitliliği: diğer materyallerle karşılaştırıldığında, görsel-işitsel öğelerin en etkin kullanılabildiği ortam BDE ortamıdır. Öğretim ortamının farklı etkinliklerle zenginleştirilmesi, öğrencinin başarıya ulaşmasında önemli bir etkendir.

Öğrenci Etkinliklerinin Ve Performansının İzlenebilmesi: klasik öğrenme ortamlarında, öğretmenin her öğrencinin performansını gözlemlemesi ve buna bağlı olarak öğrenciyi yönlendirmesi oldukça zordur. BDE ortamındaki bir öğrencinin bir konu üzerinde harcadığı zaman ve gösterdiği performans, bilgisayar tarafından kayıt edilebilir ve istendiği zaman öğretmenin kullanımına sunulabilir. Öğrenci performansı hakkındaki bu bilgiler, öğretmenin öğrencileri gözlemlemesi ve onları ihtiyaçları doğrultusunda yönlendirmesi bakımından oldukça önemlidir.

Zaman Ve Ortamdan Bağımsızlık: BDE ortamındaki bir öğrenci istediği öğretimsel etkinlikleri istediği zaman, ders saati dışında kalan zamanlarda da uygulayabilir ya da tekrar edebilir. Hatta bu etkinlikleri evinde, bilgisayar başında uygulama şansı da bulabilir.

SINIRLILIKLARI: Öğrencilerin Sosyo-psikolojik Gelişimlerini Engellemesi: yazılımların görsel-işitsel özelliklerinden dolayı çocuğun ilgisini çekmesi ve özellikle de öğretimsel oyunlarda çocuğun saatlerce bilgisayar başında kalması gibi özellikler nedeniyle, çocuğun yaşıtlarıyla ve diğer bireylerle olan etkileşimi azalmakta ve bu durum çocuğun sosyo-psikolojik gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir.

Özel Donanım Ve Beceri Gerektirmesi: sınıfların ya da okulların BDE için gerekli donanımlara erişimi bazen zor ve pahalı bir süreç olabilir. Bunun yanında, öğretimsel yazılımların kullanılabilmesi için bilgisayarlara ek olarak özel donanımlara da ihtiyaç duyulabilir.

Eğitim Programını Desteklememesi: öğretimde kullanılan her materyalin, eğitim programını destekleyici ve programda belirlenen amaç ve hedefleri öğrenciye kazandırıcı nitelikte olması gerekir. Bu yüzden, piyasadaki yazılımların birçoğunun eğitim programıyla bir tutarlılık göstermemesi, BDE’nin sahip olduğu sınırlılıkların başında gelir.

Öğretimsel Niteliğin Zayıf Olması: program uygunluğunun yanında, eğitim yazılımlarının öğretimsel olarak da etkin öğrenme ortamlarını öğrenciye sunabilmesi gerekir. Bu gerçeğe rağmen, piyasadaki yazılımların büyük bir çoğunluğu bu nitelikten yoksundur. Özellikle bazı yazılımlar, yazılı materyallerin elektronik ortama aktarılmış şeklinden öteye gidememektedir. Piyasada öğretimsel niteliği yüksek olan yazılımların az olması, BDE’nin sahip olduğu diğer bir sınırlılıktır.

Öğretmenlerin BDE’yi kullanma biçimleri; Multimedya: En iyi öğrenme bütün duyu organlarına aynı anda hitap etme ile sağlanabilir. Bu noktada teknoloji temelli materyaller buna hizmet edebilir.

İnternet: Günümüzde artık çok ucuz ve rahatlıkla ulaşabildiği için sosyal hayatında bir parçası olan eğitimin bir parçası olmuştur. Sınıfta proje üretmede, dergi ve kitap okumada, günlük haberleri izlemede ve haberleşmede eğitime büyük katkıda bulunabilir

Sonuç Olarak;  Bilgisayar, ortaya çıkışından bu yana olağanüstü değişimler geçirmiş ve gündelik yaşamın vazgeçilmez unsuru haline gelmiş bir teknolojidir. Bu teknolojinin sahip olduğu potansiyel, günümüz eğitim sistemlerinin karşı karşıya bulunduğu kronik sorunların çözümü ve eğitim bilimleri alanındaki kuramsal gelişmelerin uygulamaya aktarılması açısından son derece önemlidir. Bu potansiyelden gereğince yararlanmanın yolu onun eğitimde herhangi bir şekilde değil; belirli bir bütünlüğü olan spesifik bir eğitim teknolojisi anlayışı çerçevesinde kullanılmasından geçmektedir.