Üniversitelerde Dilbilimin Yeri Üzerine . Dil nedir?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DOÇ. DR.MEHMET ERDOĞAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Advertisements

Hafta 7: Öz Türleri ve Fonksiyonları BBY 306 Dizinleme ve Öz Hazırlama.
DEZAVANTAJLı ÇOCUKLARDA EĞITIM HAKKı YENI ORHANLı ORTAOKULU – ÖZGÜR KAYA.
1 SÖZCÜKTE ANLAM ÖZELLİKLERİ TÜRKÇE / Sözcükte Anlam Özellikleri.
IFMB202: FEN VE TEKNOLOJİ PROGRAMI VE PLANLAMA 2016-Bahar Dönemi 2. HAFTA Yrd. Doç. Dr. Bahadır Namdar Fen Bilgisi Eğitimi ABD.
İŞBİRLİĞİNE DAYALI ÖĞRENME (COOPERATIVE LEARNING)
YOL HARİTASI Okul Çevre İşbirliği Etkinliklerine İlişkin Temel Kavramlar Okul Çevre İş Birliği Etkinliklerinin Temel Özellikleri Okul Çevre İş Birliği.
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
İçerik Analizi Alan Araştırması BBY252 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan.
Performans ve Ücret Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Özlem BALABAN
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
RADAR EĞİTİM DANIŞMANLIK 1 YAPILANDIRMACI ÖĞRENME YAKLAŞIMI.
ÖRGÜTLERDE İLETİŞİM TÜRLERİ
Yazılım Mühendisliği1[ 3.hft ]. Yazılım Mühendisliği2 Yazılım İ sterlerinin Çözümlemesi Yazılım Yaşam Çevrimi “ Yazılım Yaşam çevrimin herhangi bir yazılım.
Prof. Dr. İnayet Aydın Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi
Sözsüz İletişimin Özellikleri
Emine Hoşoğlu doğan İstanbul şehir üniversitesi Eylül 2014
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
ÜSTÜN ZEKALI VE ÜSTÜN YETENEKLİ ÇOCUKLAR
T.C MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI TEMEL EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Hedef-Kazanım Belli bir alanda eğitilecek bireylere kazandırılmak istenen özellikler ya da yeterliklerdir. Kazanımın eğitim yoluyla kazandırılabilecek.
Metinlerin Sınıflandırması
KAVRAM HARİTALAMA Doç.Dr.Bülent ÇAVAŞ.
T.C MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI TEMEL EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
PARAGRAF Hüdayi Can Çankırı, 2015.
OYUN VE OYUNCAĞIN ÇOCUK GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ
Erken çocukluk döneminde fen ve matematik kavramlarının gelişimi
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 3
BİLGİSAYAR DESTEKLİ EĞİTİM İÇİN ÖĞRETİM TASARIMI
ÇAĞDAŞ EĞİTİM SİSTEMİNDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK
Öğretimin Uyarlanması
YAYGIN EĞİTİM Yaygın Eğitim: Örgün eğitim sistemine hiç girmemiş
Bilimsel Araştırma Yöntemleri Raporlaştırma
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Abant İzzet Baysal Üniversitesi
Sağlık Bilimleri Fakültesi
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
PISA 2015 Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu.
Geniş Ölçekli Testler Yrd. Doç. Dr .Ömer Kutlu.
MATEMATİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI
MBT-303 özel öğretim yöntemleri-ı
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
Geçerlik ve Kullanışlılık
Evren-Örneklem, Örnekleme Yöntemleri 2
ÖĞRENME STİLLERİ.
Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu BAŞARI TESTLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ
Tezin Olası Bölümleri.
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
Eğitimde Ölçülen Bilişsel Özellikler
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE ARAŞTIRMA (YÜKSEK LİSANS)
DİL GELİŞİMİ KURAMLARI - II
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Araştırma Önerisi ve Hazırlanması
SAĞLIK PSİKOLOJİSİNE GİRİŞ
Veri ve Türleri Araştırma amacına uygun gözlenen ve kaydedilen değişken ya da değişkenlere veri denir. Olgusal Veriler Yargısal Veriler.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
14. EKİPLE ÖĞRETİM İKİ KAFA TEK KAFADAN DAHA İYİDİR ( Two heads are better than one) ingiliz atasözü.
TOPLUMSAL TABAKA ve SINIFLAR
TÜRKÇE EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
Sınıf Öğretmenlerinin Eğitsel Amaçlı İnternet Kullanım Öz Yeterlikleri
BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ EĞİTİM PROGRAMI HAZIRLAMA PLANI (1)
Çağdaş Gelişmeler Işığında Ana Dili Öğretimi
Çevribilim Açısından Metin Türü Metin türlerini kendi aralarında toplumsal iletişim işlevlerine göre bölümlemek, çevirinin hem öğretimi hem de uygulaması.
2. HAFTA BİLİMSEL ARAŞTIRMA YAKLAŞIMLARI
I. Hafta Dil Nedir? Dilin Kökeni
SESBİLGİSEL GELİŞİM Dil EdİNimi-4. Hafta.
Sunum transkripti:

Üniversitelerde Dilbilimin Yeri Üzerine . Dil nedir? 1.İnsanların düşündüklerini ve duyduklarını bildirmek için kelimelerle veya işaretlerle yaptıkları anlaşma, lisan, zeban 2. Bir çağa, bir gruba, bir yazara özgü söz dağarcığı ve söz dizimi 3. Belli mesleklere özgü dil: Hukuk dili. 4. Düşünce ve duyguları bildirmeye yarayan herhangi bir anlatım aracı.

. Dilbilim Çerçevesinde Dilin Tanımı İnsanlar arasında karşılıklı haberleşme aracı olarak kullanılan; duygu, düşünce ve isteklerin: ses, şekil ve anlam bakımından her toplumun kendi değer yargılarına göre biçimlenmiş ortak kurallarının yardımı ile başkalarına aktarılmasını sağlayan, seslerden örülü çok yönlü ve gelişmiş sistem olarak tanımlanır.

Dil ----→günlük yaşantılarımız ---→uğraşlarımız ---→eğitimde Dil ve Kimlik Bağlantısı ---→dili kullanma biçimimiz (incelik, nezaket, kabalık) ---→eğitim düzeyimiz ---→düşüncelerimizi açıkça ya da örtük biçimde ifade edişimiz ---→nereli olduğumuz ---→sosyal ekonomik düzeyimiz ---→bireysel farklılıklar (doğuştan gelen, sonradan olan…)

.Anlaşamamanın Olası Sebepleri ---→Sözcüklerin anlam boyutlarını göz ardı etmek ---→Tümce vurgularını yanlış yere yerleştirmek ---→Sözün eylem boyutunun görmezden gelmek ya da farkında olmamak ---→En sade konuları karmaşık bir anlatımla sunmak

.Dilbilim niçin gerekli? ---→Dil konusunda yanılgılardan uzak durabilmek için (bilimsel tutum) ---→Dil incelemelerinde objektif olmayı, sürekli araştırmayı, dizgeli bir yaklaşımı simgelediği için gerklidir.

.Dilbilimin İzlediği Metot ve Amaçlar ---→Kişisel beğeni temelli kuralcılık yerine verilere dayalı betimleme ---→Dilin bütününü ve değişik katmanlarını inceler ---→Kendi dilimizin ötesinde insan dilinin genel niteliklerini kavramamızı sağlar (dilsel bağnazlıktan kurtarır) ---→Bütün dillerin kendilerine ait özgün değerleri olduğunu anımsatır ---→Öteki dillere ilişkin kavrayışımızı arttırır ---→Genel olarak dil bilincimizin ve anadil bilincimizin gelişmesine katkıda bulunur ---→Dil-düşünce, dil-zihin, dil-toplum, dil-kültür ilişkilerinin kavranmasını sağlar ---→Dil duyarlılığımızın artmasını hızlandırır

.Üniversitelerde Dilbilimin Yeri 1) Ülkemizde Türk Dilbilimi ve İngiliz Dilbilimi bölümleri vardır ama çok az sayıdadır. 2) Üniversitelerimizin çoğunda Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerinde sesbilgisi, biçimbilgisi, sözdizim, anlambilim gibi dilbilimin yapısal boyutu ile ilgili alanlar da dâhil olmak üzere, dilbilimdeki yeni gelişmelere uzak durulmaktadır. 3) Üniversite düzeyinde dilbilime uzaklık sadece Türkçe bölümleriyle de sınırlı değildir. 4) İngiliz Dili ve Edebiyatı gibi yabancı kültür edebiyatı bölümlerinde, iletişim, hukuk v eğitim bölümlerinde de dilbilime yeteri kadar ilginin gösterildiği söylenemez.

5) Üniversitelerde asıl üzerinde durulması gereken bilim söyleminin işleyişidir. Bilim dilinin öğretimini salt terimler ve bu kesitte yaygın yapılar ile sınırlamak bilim söylemini bütünüyle biçimsel, yapısal bir düzleme indirgemektir. Oysa bilim söylemi varsayım, veri araştırması, bulguların tartışılması, tanım, gerekçelendirme, karşı çıkma, önerme gibi alt alta ardışık iç söylemlerden oluşur.

.Dilbilimin Görevleri 1) Dilbilimin birinci görevi dili betimlemektir. Türk dilinin betimlenmesinin en güzel örneği TDK’nın ilk yıllarında sözlü dilden yapılan derlemeler ve yazılı dilden tarama çalışmaları oluşturmaktadır. Bu tip çalışmalar dilimizin zenginliğinin yok olmasını önleyecektir. 2) Dil kesitlerinin ve metin türlerinin betimlenmesi dilbilimin ikinci önemli görevidir. Bu dil kesitlerine örnek olarak bilim dili, gazete dili, reklam dili, resmi dil, yazışma dili ve bu gibi… Bunun yanı sıra gündelik biçem, resmi-yarı resmi, incelikli anlatım gibi biçem düzlemlerine ilişkin belirtkelerin betimlenmesi henüz tam olarak bitirilmemiştir.

3) Türkçenin kapsamlı bir dilbilgisinin hazırlanması da dilbilimin görevidir. Varolan dilbilgisi çalışmaları 1970 ve öncesinde yapılan çalışmalar ve kişisel çalışmaların ürünüdür. Ancak, Türkçenin başvuru dilbilgisi bir küme çalışmasını gerektirir ve bu kapsamlı dilbilginse edim bilim, söylem çalışması ve toplum dilbilimde elde edilen yeni bulguların da eklenmesi gerekecektir. 4) Türkçe sözlük çalışmaları için de dilbilimin önemli bir görevi vardır. Türkçe sözlüğün sözcüklerin kullanım sıklıklarını, işlevsel değerlerini yansıtacak biçimde, kişisel kararlara dayanmayan örneklerle zenginleştirilmesi gerekir. Çünkü Türkçe sözlüğün en büyük eksiği köken bilgisi çalışmalarıdır ve bu çalışmaların sözlükbilimciler tarafından yapılması gerekmektedir. Ayrıca Türkçe sözlüğe argo, resmi, eski, yeni, yabancı kelimeler gibi kullanım belirtkelerinin eklenmesi, sözcük anlamlarının temelden yan anlamlara doğru sıralanması, yakın ve zıt anlamlı sözcüklerin de bağlam içinde verilmesi dilin bütünlüğünü anlamamız açısından gerekmektedir.

5) Türkçe eğitiminin salt dilbilgisi öğretimi olmaktan kurtarılması görevi de dilbilimin ve uygulamalı dilbilimcinin görevidir. Diğer bir deyişle Türkçe öğretiminin işlevsel bir doğrultuda gelişmesi için anadili ve yabancı dil olarak Türkçe öğretiminin içerik ve yöntemiyle ilgili düzenlemeler özellikle uygulamalı dilbilimcilerin görevidir. 6) Türkçe yazım sorunlarını incelemek, sorunları dile getirmek ve çözüm yolları üretmek de dilbilimin görevidir. TDK’nın eski saygınlığını yitirmiş olması kullanımdaki yazım kılavuzlarının sayısını arttırmış; bu durum ise yazımda kargaşaya yol açmıştır. 7) Türkçe bilim dilinin geliştirilmesi de dilbilimin görevleri arasındadır. 1983 yılı öncesinde hazırlanan terim sözlükleri, ileri götürülmeleri bir yana yeni basımları yapılmayarak neredeyse unutturulmuştur.