Stokiyometri, element ölçme anlamına gelen Yunanca, stocheion (element) ve metron (ölçme) kelimelerinden oluşmuştur. Stokiyometri, bir kimyasal reaksiyonda.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
Prof.Dr.Mehmet Tunç ÖZCAN
Hat Dengeleme.
KÜTLE ÖLÇÜLERİ  Bir cisimde bulunan madde miktarına kütle denir.  Kütle ölçüsü birimi gramdır.  Gram kısaca (g) harfi ile gösterilir.  (+4) santigrad.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
Determinant Bir kare matrisin tersinir olup olmadığına dair bilgi veriyor n- boyutlu uzayda matrisin satırlarından oluşmuş bir paralel kenarın hacmine.
İklim ve İklim Elemanları SICAKLIK. Bilmemiz Gereken … Isı : Cisimlerim potansiyel enerjisidir. Sıcaklık : Isının dışa yansıtılmasıdır.Birimi santigrat.
SPORLA İLGİLİ HAREKETLER DÖNEMİ (7-12 yaş)
Fatma ÇANKA KILIÇ, Durmuş KAYA, Süleyman SAPMAZ, Muharrem EYİDOĞAN, Volkan ÇOBAN, Selman ÇAĞMAN Uluslararası Enerji ve Güvenlik Kongresi Umuttepe / Kocaeli.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
OLASILIK TEOREMLERİ Permütasyon
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
YANMA (hem kirlilik kaynağı, hem kirlilik kontrol tekniği)
Beşinci Bölüm EKONOMİK ORGANİZASYON
ÇÖZELTİLERİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ Copyright © The McGraw-Hill Companies, Inc. Permission required for reproduction or display.
Dalton Atom Modeli. Dalton Atom Modeli, John Dalton'un 1805 yılında bugünkü atom modelinin ilk temellerini attığı modelidir. Katlı oranlar yasasını bulmuştur.
TALEP (İstem).
FİLAMENT İPLİK ÜRETİMİ
KİMYASAL DENGE A +B C+D şeklinde verilen bir reaksiyonda başlangıçta A ve B maddelerinin konsantrasyonlar yüksektir . Yani başlanıçta reaksiyon.
ELEKTROKİMYA Madde içinden elektriksel enerjinin kimyasal enerjiye dönüşümü veya kimyasal enerjinin elektriksel enerjiye dönüşümü ile ilgilenen kimya dalına.
MİLLİ GELİR Bir ülkede belirli bir dönemde (genellikle bir yıl) üretilen nihai mal ve hizmetlerin parasal değerine eşittir. Gayri Safi Yurt İçi Hasıla.
2.Hafta Transistörlü Yükselteçler 2
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK
C Elementi.
Yapay Sinir Ağı Modeli (öğretmenli öğrenme) Çok Katmanlı Algılayıcı
3.Hafta KİMYASAL REAKSİYONLARDA KÜTLE İLİŞKİSİ
Ünite 9: Korelasyon Öğr. Elemanı: Dr. M. Cumhur AKBULUT.
Ünite 8: Olasılığa Giriş ve Temel Olasılık Hesaplamaları
KİMYASAL BAĞLAR.
1-HETEROJEN KARIŞIMLAR (ADİ KARIŞIMLAR):
Maddenin Ayırt Edici Özellikleri
TÜRKİYE’DE EKOLOJİK TARIM
5.Konu: Kimyasal Tepkimeler.
İŞLETME TÜRLERİ BÖLÜM 3.
Atomlar birleştiği zaman elektron dağılımındaki değişmelerin bir sonucu olarak kimyasal bağlar meydana gelir. Üç çeşit temel bağ vardır:
Parametrik Olmayan İstatistik
BÖLÜM 5 Atomlar ve Moleküller. BÖLÜM 5 Atomlar ve Moleküller.
MADDE’NİN AYIRTEDİCİ ÖZELLİKLERİ
KORELASYON VE DOGRUSAL REGRESYON
TARIM EKONOMİSİ İSTATİSTİĞİ
Silajda fiziksel ve kimyasal yöntemlerle silaj kalitesinin saptanması
MİMARLIK BÖLÜMÜ STATİK DERSİ KUVVET SİSTEMİ BİLEŞKELERİ
Bilgisayar Mühendisliğine Giriş
Yükseltgenme sayısı veya basamağı
YAVRU YETİŞTİRME Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Temel Esasları
METALİK BAĞ Metal atomlarını bir arada tutan bağdır. Metallerde değerlik elektronları atom tarafından çok zayıf bir şekilde tutulur. Çünkü çekirdeğe uzaklıkları.
ÇÖZELTİ İki veya daha çok maddenin birbiri içerisinde serbest moleküller veya iyonlar halinde dağılarak meydana getirdiği homojen bir karışıma çözelti.
KYM 342 ENSTRÜMENTAL ANALİZ
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.D.1. Özgün Ürünümü Tasarlıyorum.
1- Elementler ve Elementlerin Özellikleri :
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
ANALİTİK KİMYA DERS NOTLARI
BİY 422 BİTKİ EKOLOJİSİ PROF. DR. LATİF KURT
Test Puanlarının Yorumlanması: Standart Puanlar
Üç bileşenli sistemlerde uygulamalar
Bölüm 4: Kimyasal Reaksiyonlar
Yüzde Problemleri Ve Çözümleri
STOKİYOMETRİ Stokiyometri, kimyasal reaksiyonlarda atomların kütle değerlerini ve çeşitli kimyasal verileri kullanarak miktarların hesaplanmasına dayanan.
Bölüm 4: Kimyasal Reaksiyonlar
YÜKSEK TÜRK ! SENİN İÇİN YÜKSEKLİĞİN HUDUDU YOKTUR. İŞTE PAROLA BUDUR.
FOTOSENTEZ.
NÖTRALİZASYON TİTRASYONLARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Element, Bileşikler ve Karışımlar
TYS102 ÖLÇME BİLGİSİ Yrd. Doç. Dr. N. Yasemin EMEKLİ
KİMYA DERSİNİ SEVMENİN YOLU
Sunum transkripti:

Stokiyometri, element ölçme anlamına gelen Yunanca, stocheion (element) ve metron (ölçme) kelimelerinden oluşmuştur. Stokiyometri, bir kimyasal reaksiyonda yer alan element veya bileşiklerin niceliklerinin hesaplanması ve ağırlık bağıntılarıyla ilgilidir. Kimyasal değişmelerde harcanan veya oluşan madde miktarları, kimyasal formülleri nicel olarak anlamlandıran atom kütlelerinden yararlanılarak hesaplanır. Bir kimyasal reaksiyondaki nicelikler arasındaki ilişkilerin hesaplanmasını içeren hesaplamalara "stokiyometrik hesaplamalar" denir. Bu tür hesaplamalarda reaksiyonun belirtilen yönde tam olarak yürüdüğünü yani reaktantların tümünün ürüne dönüştüğünü varsayacağız. Bilindiği gibi denkleştirilmiş bir denklemin katsayıları, reaktantların ve ürünlerin mol sayısı buna bağlı olarak kütleleriyle ilgidir.

Şimdi bu kavramları örnekler üzerinde pekiştirelim. Örnek Amonyak oluşumuna ilişkin reaksiyonu mol ve kütle terimleriyle ifade ediniz. Çözüm Reaksiyon denklemini yazarak; N2 (g) + 3 H2 (g) A 2 NH3 (g) "1 mol azot ve 3 mol hidrojen, 2 mol amonyak vermek üzere reaksiyona girerler veya "28 g azot ve 6 g hidrojen, 34 g amonyak vermek üzere reaksiyona girerler" şeklinde ifade edebiliriz. Buradaki gram miktarlarını açıklamak üzere, yazabiliriz. Burada ayrıca, reaktantların toplam kütlesinin, ürünlerin toplam kütlesine eşit olduğunu görebiliriz: Reaktantların toplam kütlesi = Ürünün kütlesi 28 g + 6 g = 34 g

Problemden probleme kullanılan azot ve hidrojenin gram miktarı farklılık gösterebilir, fakat reaksiyonda yer alan bağıl miktarlar tam olarak her zaman aynı kalır. Diğer bir deyişle kaç mol azot reaksiyona girerse, her zaman 3 katı mol hidrojen harcanarak 2 katı mol amonyak üretilir. Stokiyometrik hesaplamaların hepsi reaktantlar ve ürünlerin mol sayıları arasındaki bağıntıya dayanır. Bu bağıntılar denkleştirilmiş denklemin kat sayılarından çıkarıldığından denklemin doğru bir şekilde denkleştirilmiş olması oldukça önemlidir.

Yüzde Verim Bir stokiyometri probleminde teorik olarak hesaplanan ürün miktarı, gerçekte elde edilen miktar ile genellikle aynı değildir. Çünkü, reaksiyon sırasında yan ürünler oluşabilir veya reaksiyon tamamlanmayabilir veya ürünün bir miktarı deneysel koşullara bağlı olarak kaybolabilir. Bu faktörlerin hepsi sonuçta ürün miktarında azalmaya neden olur.

Bir reaksiyon sonunda elde edilen ürün saflaştırıldıktan sonra tartılır, bu nicelik reaksiyonun gerçek verimidir. Teorik verim ise hesaplama ile bulunan miktardır. Bir reaksiyonun teorik verimi, reaksiyon ürünlerinin en yüksek, yani % 100 verimle ve denklemden beklenildiği miktarda olmasına karşılık gelir. Gerçek verimle, teorik verim oranı yüzde olarak ifade edilirse, "yüzde verim" olarak adlandırılır.

7,2 g'dır. Buna göre % verim nedir? % verim = gerçek verim (g) x 100 teorik verim (g) Örnek Bir reaksiyonda hesaplanan teorik verim 9,0 g'dır. Ancak elde edilen ürün ise 7,2 g'dır. Buna göre % verim nedir? Çözüm verim = 7,2 gx100 9,0 g = % 80

1. Taze meyve suyu ağırlıkça %12 kuru madde; konsantre meyve suyu ise %42 kuru madde içermektedir. Taze meyve suyu konsantrasyon amacıyla evaporatöre sokulmaktadır. Tat ve koku halini korumak için evaporatöre giren meyve suyu % 58 katı madde içeriğine kadar konsantre edilmekte ve atlatma akımıyla karıştırılarak istenilen son konsantrasyona ulaşılmaktadır. 100 kg taze meyve suyu başına elde edilen ürün miktarını ve beslemenin ne kadarının (%) atlatıldığını hesaplayınız.

2. Şeker pancarından elde edilen şeker çözeltisi buharlaştırıcı kullanılarak konsantre edilmektedir. Konsantrasyonu ağırlıkça % 38 olan besleme hattı 10000 kg/gün kapasitesinde işlenerek ağırlıkça % 74 lük çözelti elde edilmektedir. a. Elde edilen çözelti miktarını hesaplayınız b. Çıkan su buharının miktarını hesaplayınız

3. Reçel üretiminde %14 çözünür kurumadde içeriğindeki meyve, şeker (1 3. Reçel üretiminde %14 çözünür kurumadde içeriğindeki meyve, şeker (1.22 kg şeker/ 1 kg meyve) ve pektin (0.0025 kg pektin / 1 kg meyve) karıştırıldıktan sonra karışımın çözünür  kurumaddesi %67 olana kadar açık kazanda pişirilmektedir. 1000 kg meyve için formülasyona giren toplam karışım, şeker ve pektin miktarını bulunuz. Üretilen reçel ve uçurulan su miktarını hesaplayınız.

5. Soya unu üretimi için 10 000 kg soya fasulyesi (%35 protein, %27 5. Soya unu üretimi için 10 000 kg soya fasulyesi (%35 protein, %27.1 karbonhidrat, %9.4 ham lif ve kül, %10.5 nem ve %18 yağ) preslenerek yağ içeriği %6’ya düşürülmektedir. Daha sonra geri kalan yağın %5.5 i’de hegzan ile uzaklaştırılmaktadır. Kalan kısmın nemi %8’ e düşürüldükten sonra öğütülmektedir. Preslemen sonra kalan posa miktarını, hegzan ekstraksiyonundan sonra kalan posa miktarını ve son ürünün % protein miktarını bulunuz.