KARBON DÖNGÜSÜ SU DÖNGÜSÜ AZOT DÖNGÜSÜ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
EKOSİSTEMLERİN İŞLEYİŞİ MADDE DÖNGÜSÜ-ENERJİ AKIŞI
Advertisements

MADDE DÖNGÜSÜ Canlıların yaşamında büyük önem taşıyan su, karbon, azot, fosfor gibi maddeler, canlı ve cansız çevre arasında dolaşım halindedir. Bazen.
MADDE DÖNGÜLERİ.
MADDE DÖNGÜLERİ.
FEN ve TEKNOLOJİ / FOTOSENTEZ DENEYLERİ
FEN ve TEKNOLOJİ / MADDE DÖNGÜLERİ
Kur'an Aklımızı Kullanmamızı İster. Konuyla ilgili ayetler: 1- "Acaba onlar herhangi bir yaratıcı olmadan mı yaratıldılar? Yoksa kendileri mi yaratıcıdırlar?
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
DOĞADA MADDE DÖNGÜLERİ
GİRİŞ ETKİNLİĞİ Aşağıdaki sorularla ilgili düşünceleriniz nelerdir? Yağmur niçin yağar? Sıcak havalarda yağmur yağarken, soğuk havalarda kar yağmasının.
Çevre ve Ekoloji Canlı varlıkların hayati bağlarla bağlı oldukları, değişik şekillerde etkiledikleri ve etkilendikleri bu mekan birimlerine yaşamam ortamı.
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
BETONDA B İ YOLOJ İ K ETK İ LENMELER ve Ç İ ÇEKLENME.
İklim ve İklim Elemanları SICAKLIK. Bilmemiz Gereken … Isı : Cisimlerim potansiyel enerjisidir. Sıcaklık : Isının dışa yansıtılmasıdır.Birimi santigrat.
Pik (Ham) Demir Üretimi
SU HALDEN HALE GİRER. İŞTE YAĞMURUN OLUŞMASI! Yağmurun oluşmasında 2 işlem gerçekleşiyor. Yoğunlaşma ve buharlaşma. Güneş ışığının etkisi ile her gün.
DOĞALGAZ NEDİR? Doğalgaz metan, etan, propan gibi hafif moleküler ağırlıklı hidrokarbonlardan oluşan renksiz, kokusuz ve havadan hafif bir gazdır. En önemli.
Doğadaki canlı varlık yaşam sürecini tamamladıktan sonra kompostlanarak tekrar yaşama katabilir.Şehirlerde evlerde uygulanacak bu sistem sayesinde şehir.
CANLILARIN DAĞILIŞINI ETKİLEYEN PALEOCOĞRAFYA ÖZELLİKLERİ
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
DÜNYANIN YAPISI VE GENEL ÖZELLİKLERİ. Mavi Gezegenimizi Tanıyalım ve Koruyalım  Üzerinde yaşadığımız Dünya Samanyolu galaksisine ait Güneş sistemindeki.
MADDE DÖNGÜLERİ Yaşama birliğindeki maddeler, canlı ve cansız ortamda yer değiştirirler. Maddelerin bu şekilde yer değiştirmesine modde döngüsü adı verilir.
 Toprak önemli doğal kaynaklarımızdan biridir. Uygun koşullarda 1cm toprağın oluşması için yıl geçmesi gerekir. Bu toprak işlenebilir, verimli.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI. SU HALDEN HALE GİRER İlkbaharda hava sıcaklıkların artması ile yükseklerde bulunan karlar az almaya başlar.Eriyen karlar.
CANLILAR VE ENERJİ İLİŞKİLERİ.
1) Aşağıdakilerden hangisi canlıların ortak özelliklerinden değildir? A) Boşaltım B) Sindirim C) Oksijenli Solunum D) Üreme E) Metabolizma.
MADDE DÖNGÜLERİ
BAKTERİLER ALEMİ. BAKTERİLER ALEMİ BAKTERİLER ALEMİ Prokaryot hücre yapısı taşırlar. Birçok farklı kimyasal ve fiziksel ortamda yaşayabilirler. Çok.
6. 1. KYOTO PROTOKOLÜ.
II.EKOSİSTEMLERDE ENERJİ AKIŞI VE MADDE DÖNGÜLERİ
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
BİR BİTKİDE ÇİÇEKLİ ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
DENİZ ÜZERİNDE YAĞIŞ ÖLÇÜMÜ
MADDE DÖNGÜLERİ.
CANLILIK ve ENERJİ
SPORLA ÜREME Sporlar, çok küçük, üzeri sıcak, soğuk, kuraklık gibi olumsuz koşullara dayanıklı örtüyle kaplanmış özel hücrelerdir. Örneğin, odamızın havasında.
Toprak nasıl oluşur Fen konusu.
İç sular Zoo bentozu Ders Doç. Dr. Utku Güner
Küresel ısınma.
HALİM GÜNEŞ.
Cansız çevre-ekolojik döngü-ekosistem işlevi
HAVA PERSPEKTİFİ Doğada yakınımızda bulunan varlıklar gözümüze gerçek renk ve boyutlarıyla net olarak görünür. Oysa bizden uzaklaştıkça nesnelerin boyutları.
Fluvyal Jeomorfoloji Yrd. Doç. Dr. Levent Uncu.
Hal değişimi.
RADYASYON KİRLİLİĞİ.
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
OKSİJEN DÖNGÜSÜ.
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
TOPRAK BİLİMİNE GİRİŞ Jeoloji Mühendisliği
Su Halden Hale Girer Doğada su halden hale girer.Yeryüzündeki sular birçok hava olayı ile yeryüzüne geri döner.Yeryüzündeki sular Güneş’in etkisiyle buharlaşır.
SOLUNUM.
İ BRAH İ M HAL İ L GÜLER 8/E NO:138. MADDE DÖNGÜLERİ  Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için.
Maddeler doğada karışık halde bulunur
KAYAÇLARI SINIFLANDIRALIM
HİDROGRAFİ VE OŞİNOGRAFİ (DERS) 2. HAFTA Prof. Dr. Hüseyin TUR
ELEKTRİK ÜRETİMİNDE DOĞALGAZIN PAYI
HÜCRE VE HÜCRE ÇEŞİTLERİ
DOĞADA SU DÖNGÜSÜ.
FEN BİLİMLERİ-6 4.ÜNİTE MADDE VE ISI 4.Yakıtlar HALİM GÜNEŞ.
ATMOSFER VE KATMANLARI - HAVA OLAYLARI
EŞEYSİZ ÜREME Bölünerek Üreme Sporla Üreme Tomurcuklanarak Üreme
ÇEVRE SORUNLARI.
FOTOSENTEZ.
BOŞALTIM SİSTEMİ.
Çiçekli Bitkilerde Üreme 2
HIYARDA GÖRÜLEN BESİN ELEMENT NOKSANLIĞI
HÜCRE BÖLÜNMESİ.
MEVSİMLER VE İKLİM Son Tekrar Tarık ÖLMEZ LGS’de MASTER olma zamanı
Hücre 1.Bölüm.
Sunum transkripti:

KARBON DÖNGÜSÜ SU DÖNGÜSÜ AZOT DÖNGÜSÜ MADDE DÖNGÜSÜ KARBON DÖNGÜSÜ SU DÖNGÜSÜ AZOT DÖNGÜSÜ

MADDE DÖNGÜSÜ İnorganik maddelerin sürekli olarak cansız ortamdan alınıp, canlı unsurlar arasında aktarıldıktan sonra, cansız ortama geri dönmesine madde döngüsü denir. 

Madde döngüsünde görülebilecek herhangi bir aksama ekosistemde de aksamaya neden olur. Çünkü her ekosistemin hammadde varlığı sınırlıdır ve yerine konmadığı zaman tükenmeye mahkumdur. Ana kayaların ayrışmasından meydana gelen mineral besin maddeleri, bitki kökleri tarafından alınır, fotosentez olayından sonra, bitkinin çeşitli organlarında depolanır, sonra bunlar yeniden toprağa verilerek, döngü tamamlanmış olur.

KARBON DÖNGÜSÜ

KARBON DÖNGÜSÜ

Atmosferdeki karbondioksit besin zincirine fotosentez (bitkiler) yoluyla girer. Bitkiler tarafından alınan karbonun bir kısmı solunum yoluyla yeniden atmosfere geri döner. Kalan karbon, bitki dokularının yapımında kullanılır. Daha sonra otçulların bitkileri yemesiyle besin zincirinde ilerler ya da bir kısmı bitkinin ölmesiyle ayrıştırıcılara geçer. Hayvanlar ve ayrıştırıcılar karbonu solunum yoluyla tekrar karbondioksit olarak atmosfere salar. Kalan kısım da, ayrışarak toprağın bir parçası olur. Uzun bir zaman sonra, bunların bir kısmı sıkışarak petrol ve kömür gibi fosil yakıta dönüşür.

Küresel ısınma ve Sera Etkisi Doğadaki kömür, petrol gibi fosil yakıtlar yakıldığında atmosfere fazladan karbondioksit salınımı olur. Bu küresel ısınmaya sebep olu. Atmosferde karbondioksit miktarının artması yeryüzünden geriye yansıyan ısının tutulmasına yol açarak SERA ETKİSİ yaratmaktadır.

SU DÖNGÜSÜ Su bütün canlılar için yapısal ve işlevsel özelliğe sahip olan bir maddedir. Suyu canlılar hem fotosentezde hem de organik bileşikleri yıkmak için kullanırlar. Ayrıca biyokimsal reaksiyonlar sulu ortamda gerçekleşir.

Karasal bitkiler terleme yoluyla büyük miktarda suyu atmosfere verirler. Yeryüzünde bulunan sulardan buharlaşarak gaz halinde atmosfere geçen su yoğunlaşarak bulutları meydana getirirler.

AZOT DÖNGÜSÜ

Volkanik faaliyetler, yıldırım ve şimşek gibi atmosferik olaylarla ortaya çıkan serbest azot oksijenle birleşerek nitrit ve nitrata dönüşür. Nitrat ve nitirite dönüşen azot daha sonra yağışlarla toprağa iner. Toprakta ve bazı bitkilerin köklerinde bulunan azot bağlayıcı bakterilerle bitkiler nitratları alır ve yapılarına katarlar. Besin zinciri yoluyla bitkilerden otçullara ve otçullardan da onlarla beslenen etçillere geçer.

Ölen bitki ve hayvanlar, ayrıştırıcılar tarafından parçalanarak bünyelerindeki azot amonyağa dönüştürür. Mikroorganizmalar amonyağı ilk önce nitrite ve daha sonra da nitrata dönüştürür (Nitrifikasyon) Bundan sonra nitrata dönüşen azotun bir bölümü bitkiler tarafından yapılarına tekrar katılır bir kısmı da atmosfer ortamına tekrar geçerek (Denitrifikasyon) döngü tamamlanmış olur.