Fikri ve Sınai Haklar Kanunu Gümrük Kanunu

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TELAFİ EDİCİ VERGİ Üçüncü ülke menşeli bir eşyanın DİR kapsamında ithal edildikten sonra üretim sürecini müteakip ihraç ürünü olarak AB üyesi ülkelere,
Advertisements

SINAİ MÜLKİYET HAKLARI
SENDİKALAR MEVZUATININ İNCELENMESİ
Dr Hüdai Kara Temmuz  23 Mart 1992 tarihinde yürürlüğe girmiş  Çiçek sembolü logolu  Tüm Avrupa Birliğinde geçerli  Performans ve çevre bazlı.
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 8. SINIFLAR
SAYILI KAMU İHALE KANUNU İLE KAMU İHALE SÖZLEŞMELERİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN Şikayet Sistemine Etkileri Nisan 2009 ANTALYA.
HAKSIZ TİCARİ UYGULAMALAR
DERNEK KURMAK Yasal Prosedür.
AMBALAJ BEYAN SİSTEMİNE İLİŞKİN GENEL BİLGİLER
AB 7. ÇP ve Fikri Mülkiyet Hakları
İşletme Adı, Unvan VE Marka
PATENTTEN DOĞAN HAKLAR
DIŞ TİCARET VERİ SİSTEMİ
DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI
Ali KÜÇÜKŞAHİN Marka Uzmanı Türk Patent Enstitüsü
Tanımlar Madde 43 İthal eşyasının gümrük kıymeti: İthal eşyası üzerinden advalorem sisteme göre gümrük vergisinin hesaplanmasına.
4703 SAYILI ÜRÜNLERE İLİŞKİN TEKNİK MEVZUATIN HAZIRLANMASI VE UYGULANMASINA DAİR KANUN Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı Çevre.
TİCARET HUKUKU DERSİ Ticaret Sicili.
TELİF HAKLARI VE BİLİŞİM HUKUKU
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNDA MALLARIN SERBEST DOLAŞIMI
T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
EYLEM 2 AVRUPA GÖNÜLLÜ HİZMETİ
İHRACATA YÖNELİK DEVLET YARDIMLARI PAZAR ARAŞTIRMASI VE PAZARLAMA FAALİYETLERİ - İBGS 2009/5 YURTDIŞINDA DÜZENLENEN FUARLARA KATILIM - İBGS 97/5.
ÖZEL MERVE KOLEJİ MEHMET İNCE
Yrd. Doç. Dr. Doğan AYDOĞAN
TEKİRDAĞ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE DENETİMİ UYGULAMALARI
ENDÜSTRİYEL TASARIM Endüstriyel Tasarım eğitimi, tüketim pazarına yönelik, seri üretilebilecek her türlü kullanım eşyasının tasarımını içerir. Otomotiv.
Tülay SÖZERİ AR-GE ve Devlet Yardımları Şubesi Tel: / İHRACATA YÖNELİK DEVLET YARDIMLARI
MARKA Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
BULANIK ANADOLU LİSESİ KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU
BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM VE ANİMASYON GİZEM TANIŞ
GÜMRÜK KIYMETİNİN TESPİTİ
Dağıtım Şirketleri ARGE Öncelikleri ve İşbirliği Beklentileri
Mühendis Nedir ? Türk Dil Kurumuna göre mühendis, İnsanların her türlü ihtiyacını karşılamaya dayalı; çeşitli yapılar yol, köprü, bina, peyzaj, çevre gibi.
Medya karması Eylem Ö.Tufan.
BİR GÖNÜL-LÜLÜK HİKAYESİ
Teknoloji Transferi ile İlişkili Türk Patent Enstitüsü Faaliyetleri
E-Tebligat Nedir.
VERGİDE ELEKTRONİK TEBLİGAT DÖNEMİ
HAZIRLAYAN: STJ. AV. BEDRETTİN GÜRCAN
İHRACAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Kasım 2015 VERGİDE ELEKTRONİK TEBLİGAT DÖNEMİ 1 OCAK 2016’ DA BAŞLIYOR.
ENDÜSTRİYEL TASARIM TESCİLİ KORUMASI VE DAVALAR İLHAMİ GÜNEŞ İzmir Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Hakimi Adalet Akademisi FMH Semineri Kasım 2014, İstanbul.
T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI YATIRIM VE İŞLETMELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SEYAHAT ACENTALARINA SAĞLANACAK TURİZM DESTEĞİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME.
KATILIMCI FİRMANIN ÜNVANI:…………………………………..………………….………….…………… POSTA ADRESİ:…………………………………………………….………….…………….. TELEFON NUMARASI:……..…………………………………………….………….………………
TASARIMLARIN TELİF MEVZUATI İLE KORUNMASI Dr. Cahit SULUK 20 Kasım, İstanbul.
TAREKS VE TSE UYGULAMALARINDA GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİ YÖNÜNDEN BAKIŞ AÇISI
MALİ TATİL İHDAS EDİLMESİ HAKKINDA KANUN Mustafa Dündar Gelirler Başkontrolörü.
SERBEST DOLAŞIMA GİRİŞ REJİMİ
KAHVE AROMALARI F İ K İ R PROJES İ. STRATEJİ Ürünün diğer kategorisinde, kahve aromaları adı altında hizmete sunulması planlanmaktadır. X şirketi, ailesi.
İŞLETME YÖNETİMİ-I Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO.
Ambalajların Üzerindeki İşaretlerin Anlamları
Neşe İLOĞLU Marka Uzmanı 06/01/2017
TÜRKİYE GÜMRÜKLERİNDE FMH UYGULAMALARI
GÜMRÜK İŞLEMLERİ ÖZELİNDE SINAİ MÜLKİYET KANUNU
FİKRİ VE SINAİ HAKLARIN GÜMRÜKLERDE KORUNMASI
KKTC’DE II.GİRİŞİMCİLİK PROJESİ
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ Piyasa Gözetim ve Denetim Şubesi
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ Piyasa Gözetim ve Denetim Şubesi
Anlatmacı: Adnan Hadzimusiç
9- Rekabet Koşulları Açısında İşletme Tipleri- Piyasa çeşitleri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
FİKRİ VE SINAİ HAKLAR MAHKEMELERİ
Uluslararası İşletme Yönetimi
Fikri Mülkiyet ve Gümrük Mevzuatı Masaları
VIII. Kabul Edilebilirlik İncelemesi
V. Bireysel Başvuru Usulü
TÜTÜN – ALKOL DAİRESİ BAŞKANLIĞI. VİZYON: * Türkiye’de üretilen tütünlerin yurt içi ve dünya tütün kullanımı içindeki payının artırılmasına ve ülkemizin.
KÜSİ Bursa İl Temsilcisi
KAVRAMLAR Tasarım Ürün
Sunum transkripti:

Fikri ve Sınai Haklar Kanunu Gümrük Kanunu GK 57 a) Fikri ve sınaî haklar mevzuatına göre korunması gereken haklar ile ilgili olarak hak sahibinin yetkilerine tecavüz eder mahiyetteki eşyanın alıkonulması veya gümrük işlemlerinin durdurulması hak sahibinin veya temsilcisinin talebi üzerine gümrük idareleri tarafından gerçekleştirilir. Durdurma veya alıkoyma kararı hak sahibi veya temsilcisi ile beyan sahibi veya 37 nci maddede belirtilen kişilere bildirilir.

GK 57 b) Gümrük idaresine henüz bir talepte bulunulmadığı durumda ve söz konusu eşyanın fikri ve sınaî mülkiyet haklarını ihlal ettiğine dair açık deliller olması halinde, hak sahibinin geçerli bir başvuruda bulunabilmesini teminen, gümrük idareleri tarafından eşya üç işgünü süresince re’sen alıkonulabilir veya eşyanın gümrük işlemleri durdurulabilir 104 üncü maddeye istinaden hak sahibinin başvurusu üzerine gümrük idaresince, eşyanın gümrük işlemlerinin durdurulması veya alıkonulmasına ilişkin alınan kararın hak sahibine belgegeçer ile veya ilgili idarenin elektronik posta adresinden yapılacak bildirimden itibaren veya 102 nci maddeye istinaden res’en gümrük işlemleri durdurulan veya alıkonulan eşyaya ilişkin olarak da hak sahibinin başvuru tarihinden itibaren on iş günü içinde, hak sahibinin; yetkili mahkemede dava açması ve ihtiyati tedbir kararı alması veya yetkili mahkeme dışında bir mahkemeden ihtiyati tedbir kararı alması ve ihtiyati tedbir kararının alındığı tarihten itibaren on gün içinde yetkili mahkemede dava açması ve bu durumu gösterir bir belgenin gümrük idaresine ibrazı gerekir. Haklı bir mazeretin bulunması halinde gümrük idaresi bu süreyi en fazla on iş gününe kadar uzatabilir.”

MARKA NEDİR? Piyasada bulunan benzer nitelikteki ürün veya hizmetler arasından tüketicilerin tercih yapabilmesini sağlayan anahtardır. Bir işletme tarafından üretilen mal/hizmetleri, diğer işletmeler tarafından üretilen mal/hizmetlerden ayırt etmeyi sağlayan işarettir. Ürün ve hizmetin kimliğidir, satış adıdır.

Marka nedir ? Marka, bir teşebbüsün mal veya hizmetlerini bir başka teşebbüsün mal veya hizmetlerinden ayırt etmeyi sağlaması koşuluyla çizimle görüntülenebilen veya benzer biçimde ifade edilebilen her türlü işaretleri içerir. Kişi adları, sözcükler, şekiller, harfler, sayılar, malların biçimi veya ambalajlarının şekilleri, logolar, vb... ve bunların kombinasyonları 4

İNTENSE Bu iki urun arasında tek ortak nokta İntense kelimesidir Burada markaya tecavüz eder herhangi bir durum söz konusu değildir ve karıştırılmamalıdır İntense tek başına bir marka değildir.

GK 57 bu yönde gerekli içeriğe sahiptir Marka Tanımı ve ayırt ediciliği bilinirliği acısından Gümrüklerde tespiti kolayca yapılacak bir durumdur GK 57 bu yönde gerekli içeriğe sahiptir

Asıl Sorunun Tasarım

Ayırt edici nitelikte olması ENDÜSTRİYEL TASARIM Bir ürünün üç boyutlu şekli veya bu şeklin bir parçası ile ürün üzerindeki iki boyutlu süslemeler “endüstriyel tasarım” kavramı içinde değerlendirilmektedir. Endüstriyel tasarım, bir ürünün dış görünüşünü ifade eder. Bu görünüş, ürünün biçimi olabileceği gibi, çizgilerden, şekillerden, süslerden, renklerden ve çeşitli unsurlardan oluşan görünümler/görünüşler de olabilir. Ancak, tasarım korumasındaki görünüm/görünüş, ürünün teknik özelliklerini kesinlikle içermez Kısaca : Yeni olması Ayırt edici nitelikte olması

TASARIM AYRIMI ZOR BİR SÜRECTİR

BU KABLO ÖRNEĞİNDE OLDUGU GİBİ

Tasarım, bir otomobilin şekli olabileceği gibi, otomobil farı, otomobil lastiği çizgileri, otomobil jantları, otomobil direksiyon simidi, kol saatleri de olabilir. Jant şekillerindeki teknik zorunluluğa rağmen iki jant şeklinin ve saatlerin birbirlerinde çok farklı olması, tasarımcının çok fazla seçenek özgürlüğüne sahip olabileceğini ve aynı ürün için farklı tasarımlar yapılabileceğini göstermektedir

Tasarım Örnekleri

Kumas Yapıs

Kumaş Desenleri

Farklı Tasarımlarda Giysiler

Sonuç Tasarımların ayrımı çok dikkat isteyen ince bir ayrıntıda saklı olup bunun ayrımı gümrüklerde yapmak zor bir süreçtir GK 57 maddeye göre işlem yapılmadan iyice araştırılmalıdır Yeni kanun kapsamında Yerli üreticiler bundan nasıl etkilenecektir Yan sanayi üretimi yapan firmalar bundan nasıl etkilenecektir. Yan sanayi ürünleri bu kapsamda nasıl değerlendirilecektir. Otomotiv, Kozmetik, Kırtasiye ,Tekstil vb sektörler nasıl etkilenecek Türkiye de bu şekilde üretim yapan firmalar bu kanundan nasıl etkilenecektir. İhracat işlemleri bu kanun kapasamında nasıl olacaktır ne kadar etkilenecektir Gümrüklerde bu işlemler nasıl olacaktır