5. Uluslararası Katılımlı Toprak ve Su Kaynakları Kongresi Kırklareli

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bölgelerin özelliği. EGE BÖLGESİ Türkiye'de; · En fazla tütün üretimi, en fazla zeytin üretimi, en fazla üzüm üretimi. · En fazla incir üretimi, en fazla.
Advertisements

Özel Hastane Web Sitelerinin Sağlık Turizmi Kapsamında Analizi
Prof.Dr.Mehmet Tunç ÖZCAN
ADIYAMAN FEVZİ ÇAKMAK İLKÖĞRETİM OKULU SUNAY AKIN OYUNCAK KÜTÜPHANESİ.
Yönetim biçimi Cumhuriyet olan Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal önderliğinde 1923'te kurulmuştur. Resmî dili Türkçe‘dir. Demokratik, laik, sosyal bir.
Ulusal Yayınların Stratejik Önemi Prof. Dr. Çetin Erol Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD YÖK Genel Kurul Üyesi.
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
EGE BÖLGES İ Ege Bölgesi, Türkiye'nin yedi co ğ rafi bölgesinden biridir. İ smini kıyısında oldu ğ u Ege Denizi'nden alır. Kıyı Ege.
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
DEVİR SONRASI SULAMA ŞEBEKELERİNİN PERFORMANSINA GENEL BİR BAKIŞ Prof.Dr. Hasan DEĞİRMENCİ Yrd.Doç.Dr. Çağatay TANRIVERDİAraş.Gör. Gülşah ÜĞLÜ Kahramanmaraş.
1 ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Su Yönetimi Genel Müdürlüğü.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
1 Caner GÖK Uzman. YÜZEYSEL SULAR VE YERALTI SULARININ İZLENMESİNE DAİR YÖNETMELİK Sayılı 11/02/2014 tarihli R.G.  Amaç Ülke genelindeki bütün.
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Türkiye'de Nüfusun Dağılışı Türkiye'de, 1997 nüfus sayımına göre, km2 ye düşen ortalama nüfus yoğunluğu 81 kişidir. Ancak, ülkemizdeki coğrafi bölgeler,
1 Şubat 2014 Başbakanlık Müsteşarlık Makamına ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
SAĞLIK TURİZMİNDE ÖNEMLİ TIBBİ DESTİNASYONLAR 1. Sağlık Turizminde Öne Çıkan Destinasyonlar Global ölçekte değerlendirildiğinde son yılda bazı ülkelerin.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
XV. ULUSLARARASI SINIF ÖĞRETMENLİĞİ EĞİTİMİ SEMPOZYUMU
AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.
ERDEMLİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ TARIM ALANI.
Büyüme ve İstihdam Dostu Kısa ve Orta Dönem Seçilmiş Ekonomi Politikası Önerileri Prof. Dr. Murat YÜLEK Prof. Dr. Kerem ALKİN.
TÜM MOTORLU TAŞIYICILAR KARŞILIKLI SİGORTA KOOPERATİFİ
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
TÜRKİYE’DE İLAÇ ETKİN MADDELERİ ÜRETİMİ
Aydın Ekonomi Zirvesi 11 Ekim 2014
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
GELECEKTEKİ DÜNYAMIZ.
TIBBİ BİTKİLERİN YAYGINLAŞTIRILMASI VE TARIMI
ANKARA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ ACİL YARDIM VE KURTARMA HİZMETLERİ (112) AMBULANS EKİPLERİNDE ÇALIŞAN SAĞLIK PERSONELİNİN İŞ DOYUMLARININ VE ETKİLEYEN ETMENLERİN.
ENGELSİZ ÜNİVERSİTE FAALİYET RAPORU
ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Stratejik Planı Yrd. Doç. Dr. Günver GÜNEŞ Merkez.
ÜLKEMİZ VE DÜNYA.
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
COĞRAFİ İŞARET DENETİMİ
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI TARIM
M Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
Ergun, S.1, Koçak, S.1, Devrilmez, E.1, Tek, T.1
«Tarımsal Eğitimin Adresi»
ESENLİ BİLAL ŞAHİN İMAM HATİP ORTAOKULU
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KARŞILAŞTIRMA ÖLÇÜTLERİ
Trabzon Arş.Gör.Dr. Cuma Ali ZOBA.
KEKİK BİTKİSİNDE ZARARLI ORTHOPTERA TÜRÜ
Hayvancılık İşletmelerinde Sürü Yönetimi
İK MAKALESİ.
DÜNYADA ORGANİK TARIM Günümüzden yaklaşık 1,5-2 milyon yıl önce ilk insanların dünya yaşamı içinde yer aldığı sanılmaktadır. Bu zamanda dünyada insan yaşamı.
Geniş Ölçekli Testler Yrd. Doç. Dr .Ömer Kutlu.
Erdem Danyer 1,2* , N.Gamze YÖRÜK 2
YAVRU YETİŞTİRME Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Temel Esasları
Sayılarla WWF 50+ yıllık tecrübe (Kuruluş yılı 1961) 100+ ülke Yıllık
Türkiye HBÖ Eylem Planı ( )
Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi
HAZIRLAYAN: FERİDE MÜRŞİDE ARSLAN
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım
YAT VE MARİNA İŞLETMELERİ
ELEKTRİK ÜRETİMİNDE DOĞALGAZIN PAYI
ÖBBS (Öğrenci Başarılarının Belirlenmesi Sınavı)
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
PERFORMANS KAVRAMI PERFORMANSIN BOYUTLARI
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
Çevre teknikeri kimdir?
Tarımsal Meteoroloji Prof. Dr. A. Nejat EVSAHİBİOĞLU
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sıcaklık Meyve ağaçlarının gelişmesi ve verimliliği sıcaklık ile yakından ilgilidir. Sıcaklığın yüksekliği veya düşüklüğü metabolik olayları farklı şekillerde.
BAP Koordinatörlüğünün Görev ve Sorumlulukları
Çevre teknikeri kimdir?
Sınıf Öğretmenlerinin Eğitsel Amaçlı İnternet Kullanım Öz Yeterlikleri
Sunum transkripti:

5. Uluslararası Katılımlı Toprak ve Su Kaynakları Kongresi Kırklareli 12-15 Eylül 2017 TÜRKİYE’DEKİ ZEYTİN ÜRETİM BÖLGELERİNDE ÜRETİCİLERİN SULAMA VE TOPRAK İŞLEME UYGULAMALARI AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILARAK DEĞERLENDİRİLMESİ Muzaffer Kerem Savran¹, Murat Özaltaş¹, Mehmet Ulaş¹, Özgür Dursun¹, Özgecan Niyaz2 İletişim e-mail: muzafferkerem.savran@tarim.gov.tr ¹Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Yetiştirme Tekniği ve Teknolojileri Bölümü, İzmir, Türkiye 2Onsekizmart Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Ekonomisi Bölümü, Çanakkale, Türkiye ÖZET Türkiye gerek coğrafi konumu ve iklimsel özellikleri ile gerekse ürünün anavatanı olması nedeni ile Dünyanın en önemli zeytin üreticisi ülkeleri arasındadır. Türkiye’de zeytincilik bazı önemli özellikler bakımından birbirinden farklı olan 6 zeytin üretim bölgesinde yapılmaktadır. Bu zeytin üretim bölgelerindeki tarımsal uygulamalarda; üretim amacı, coğrafi konum, iklim ve alışkanlıkların da etkisi ile bazı farklılıklar olduğu belirlenmiştir. Ürüne ilişkin bazı parametrelerde ise bu farklılıklardan kaynaklanan değişimler gözlenmiştir. Özellikle verim, kalite ile hastalık ve zararlı yayılışı konularında değişimler tespit edilmiştir. Üretimin tarımsal mekanizasyona uygun olmayan dağlık arazilerde yapıldığı bölgelerde önemli bulgular elde edilmiştir. Bu çalışma 2014 ile 2016 yılları arasında gerçekleştirilen “Türkiye Zeytincilik Sektör Raporu Projesi” kapsamında sahadan toplanan verilerin değerlendirilmesi sonucunda hazırlanmıştır. Tüm üretim bölgelerinde üreticiler ile yüz yüze yapılan görüşmeler sonucunda zeytinlik sahalardaki toprak işleme ve sulama miktarları ile sulama şekilleri hakkında veriler toplanarak değerlendirilmiştir. Sulama ve toprak işlemenin yoğun olarak yapılan yerler ile bunun mümkün olmadığı ya da çiftçiler tarafından tercih edilmediği yerlerde üretim amaçlarının net şekilde ortaya konarak yeniden gözden geçirilmesi Türkiye zeytinciliğinin geleceği açısından büyük önem taşımaktadır. Türkiye’deki zeytin üreticileri gene olarak küçük işletme yapısına sahip dar alanlarda üretim yapan çiftçilerden oluşmaktadır. Üreticileri sahip oldukları zeytin ağacı sayısı bakımından gruplara ayırarak değerlendirdiğimizde, ağaç sayısı ile toprak işleme sayısı arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir (Çizelge 3). Çizelge 3. Üreticilerin işletme gruplarına göre toprak işleme sayısı 1 Çizelge 4. Üreticilerin sulama yapma durumu GİRİŞ Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) 2016 yılı verilerine göre, Dünya’da 26 ülkede ekonomik anlamda zeytin üretimi yapılmaktadır. 10 milyon hektar olan dünya zeytin üretim alanlarının yaklaşık %70’i Akdeniz Bölgesi’nde yer almaktadır (FAO 2017). Yaklaşık 3.044 bin ton olan Dünya zeytinyağı üretiminin büyük bölümü, 6 tipik Akdeniz ülkesinde yoğunlaşmıştır. Uluslararası Zeytin Konseyi’nin (IOC) 2016 yılı verilerine göre, toplam üretimin %41’i İspanya, %13,1’i İtalya, %9,8’i Yunanistan, %6,9’u Tunus %6,1’i Suriye ve %5,8’i Türkiye tarafından sağlanmaktadır. Türkiye, yıllık ortalama 160 bin tonu aşan zeytinyağı üretimi ile üretici ülkeler arasında yıldan yıla değişmekle birlikte 4. ile 6. sıralar arasında yer almaktadır (IOC 2017). Türkiye uygun ekolojik koşulları nedeniyle zeytin ve zeytinyağı üretiminde önemli bir potansiyele sahiptir. Verilen desteklerin de etkisiyle son yıllarda zeytin tarımına ayrılan alanlarda önemli bir artış ortaya çıkmıştır (Savran ve Demirbaş 2012). Zeytin yeterli sulama ve toprak işlemeye olumlu yanıt veren bir bitkidir. Su noksanlığı yaşanan dönemlerde yapılan sulama uygulamaları verimi ve kaliteyi arttırmaktadır. Bunun yanında yabancı ot kontrolü ve toprağın havalandırılması amacıyla yapılan toprak işleme uygulamaları da verimi arttırması yanında hasadı da kolaylaştırmaktadır (Lopez Villalta ve Munoz-Cobo 1997). Çalışmanın materyalini 2014 ile 2016 yılları arasında gerçekleştirilen “Türkiye Zeytincilik Sektör Raporu Projesi” kapsamında sahadan toplanan veriler oluşturmaktadır. Tüm üretim bölgelerinde üreticiler ile yüz yüze yapılan görüşmeler sonucunda zeytinlik sahalardaki toprak işleme ve sulama miktarları ile sulama şekilleri hakkında veriler toplanarak değerlendirilmiştir. Buna göre üretim bölgeleri ve üretim amacına göre tespit edilen bazı farklılıklar ortaya konmuştur. Sulama, modern zeytinciliğin en önemli unsurlarındandır. İklim koşullarının ve toprak yapısının yeterli suyu sağlayamadığı durumlarda ilave su verilmesi özellikle bazı dönemlerde hayati önem taşımaktadır. Türkiye’de zeytin çiftçilerinin sulama yapma durumları çizelge 4’de gösterilmiştir. Türkiye’deki zeytin üreticilerinin yaklaşık %45’i sulama yapmaktadır. Sulama yapma durumu açısından işletme büyüklükleri dikkate alındığında gruplar arasında istatistiksel manada anlamlı bir farklılık yoktur (Çizelge 4). Özellikle havanın kurak ve yağışların yetersiz olduğu bölgeler ile sofralık zeytin üretiminin yoğun olduğu bölgelerde sulama yapma eğiliminin daha yüksek olduğu görülmektedir (Şekil 3). Bunun yanında yeni tesislerin fazla olduğu ve zeytincilik açısından yeni olan bölgelerdeki yüksek sulama oranını, bu sahalarda tarımsal uygulamaların daha modern yapılması ile açıklamak mümkündür. İşletmelerde zeytin ağaçlarının sulama sistemi, o işletmenin girdi maliyetlerine etki edebilecek önemli bir faktördür. İncelenen işletmelerde zeytin ağaçlarının sulama sistemleri çizelge 5’de gösterilmiştir. BULGULAR ve TARTIŞMA Zeytin; sofralık zeytin ve zeytinyağına işlenebilen iki ana ürünün hammaddesidir. Türkiye’de zeytin üretim bölgeleri ürünün üretilme amaçlarına, alt yapı olanaklarına, ekolojik ve topografik farklılıklara göre belirlenebilmektedir. Zeytincilik Araştırma Enstitüsü uzmanları tarafından 2016 yılında Türkiye Tarım Havzaları da dikkate alınarak “Türkiye’de zeytin üretim bölgeleri” haritalanmıştır. Bazı önemli özellikler bakımından birbirinden farklı olan bu yerler; Marmara Üretim Bölgesi, Körfez Üretim Bölgesi, Gediz Üretim Bölgesi, Güney Ege Üretim Bölgesi, Kıyı ve Doğu Akdeniz Üretim Bölgesi ile Doğu Karadeniz Üretim Bölgesi olarak adlandırılmış 6 zeytin üretim bölgesinden ibarettir (Şekil 1). Bu zeytin üretim bölgelerindeki tarımsal uygulamalarda; üretim amacı, coğrafi konum, iklim ve alışkanlıkların da etkisi ile bazı farklılıklar olduğu belirlenmiştir. Çizelge 5. Zeytin ağaçlarının sulama sistemleri Şekil 3. Türkiye zeytin alanlarında sulama sıklığı dağılımı (2014-2015) Türkiye’de sulama yapan zeytin üreticilerinin yaklaşık %63’ü damla sulama sistemi kullanmaktadır. Sulama yapma durumu açısından işletme büyüklükleri dikkate alındığında gruplar arasında istatistiksel manada anlamlı bir farklılık yoktur (Çizelge 5). - Şekil 1. Türkiye zeytin üretim bölgeleri (Özaltaş ve ark. 2016) Çizelge 1. İşletme büyüklüklerine göre yıllık toprak işleme sayıları Çizelge 6. Zeytin ağaçlarının bölgelere göre sulama verileri Zeytin tarımında toprak işleme, özellikle toprağın havalandırılması ve yabancı otlarla mücadele amaçlarıyla yapılmaktadır. Özellikle bilinçsiz ve gereğinden fazla yapılan toprak işleme, bitkinin yüzeysel köklerine zarar vermekte, topraktaki nemin kaybolmasına neden olmakta ayrıca toprak yapısının da bozulmasına neden olabilmektedir. Zeytin üreticileri işletme büyüklüklerine göre gruplandırıldığında gruplar arasında yıllık toprak işleme sayıları açısından istatistiki manada anlamlı farklar bulunduğu görülmektedir. Buna göre; işletme büyüklüğü arttıkça toprak işleme sayıları da artmaktadır. Türkiye’de zeytin üreticilerinin yıllık ortalama toprak işleme sayıları 2,75’dir (Çizelge 1). Çizelge 2. Üreticilerin üretim bölgelerine göre toprak işleme sayısı Üreticilerinin büyük bölümü toprak işleme yapmakla birlikte, en yoğun toprak işleme yapılan alanlar Gediz Üretim Bölgesi ile Kıyı ve Doğu Akdeniz Üretim Bölgesinde bulunmaktadır (Çizelge 2). Yeni tesislerin fazla olduğu ve zeytincilik açısından yeni olan bölgelerdeki yüksek toprak işleme oranını, bu sahalarda tarımsal uygulamaların daha yoğun yapıldığı ve buna bağlı olarak da toprak işleme sayısının da fazla olduğunun belirlenmesi ile açıklamak mümkündür. Üretim bölgeleri dikkate alındığında; işletmelerde sulama alışkanlığının Kıyı ve Doğu Akdeniz Üretim Bölgesi ile Marmara Üretim Bölgesinde daha yoğun olduğu görülmüştür. Damla sulama sistemleri kullanımının ise Gediz Üretim Bölgesinde daha yoğun olduğu görülmektedir. Sulama yapma bakımından üretim bölgeleri arasında istatistiksel manada anlamlı bir farklılık olmamasına karşın sulama sistemleri bakımından anlamlı farklılıklar bulunmaktadır (Çizelge 6). SONUÇ Zeytin yetiştiriciliğinde toprak işleme ve sulama üzerinde durulması gereken en önemli tarımsal uygulamalardandır. Gerek verim ve kalitenin arttırılmasındaki etkisi gerekse üretim maliyetleri açısından doğru değerlendirilip uygulama şeklinin ve sayısının modern teknikler ile hesaplanması ve uygulamaya aktarılması gerekmektedir.Türkiye’deki zeytinlik alanlarda yılda ortalama 2,8 defa toprak işleme yapılmaktadır. Bu sayı normal gibi görünse de hiç toprak işleme yapılmayan yerler çıkarıldığında aşırı işleme yapıldığı ve bunun önemli kayıplara neden olduğu gözlenmiştir. Zeytin yetiştiriciliğinde toprak işleme zaruri haller dışında önerilmez ve zaruri olduğu durumlarda da yüzeysel işlemeler yapılması daha olumlu sonuçlar vermektedir. Zeytinin suya ihtiyaç duyduğu kurak aylarda sulama yapmak verim ve kaliteyi arttırması yanında yeni tesis edilen zeytinlik sahalardaki fidanların da kurumamasında hayati önem taşımaktadır. Türkiye’deki zeytinlik alanların %44,9’su sulanmaktadır. Bu oran üretimde Dünya 2.’liğini hedefleyen Türkiye için yetersizdir. Sulanamayan zeytinliklerdeki sorunlar çözülerek kısıtlı imkanlarda dahi zamanında sulama imkanı veren tesisler yapılmalıdır. Sulanan zeytinliklerin %63,2’si damla sulama sistemi ile sulanmaktadır. Bu oran iyi fakat geliştirilebilir seviyededir. Damla sulama ile önemli ölçüde ekonomi sağlanmasının yanında pek çok açıdan da avantajlıdır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın son yıllarda uygulamaya koyduğu desteklemeler ile önemli yol kat edilmiştir. Taşrada çalışan personelin tarımsal uygulamalar konusunda da günün gerektirdiği şekilde hizmet içi eğitimlere tabi tutulması ve üreticilere daha yararlı olması için gerekli çalışmaların da hız kazanması gerekmektedir. Kısıtlı kaynakların verimli ve ucuza kullanılması ile alakalı ar-ge faaliyetleri arttırılmalı, bu alana ayrılan bütçeler güncellenmelidir. Tarımsal danışmanlık sistemi kağıt üzerinde kalmamalı ve üreticiye yarar sağlayan bir dönüşüme girmelidir. Özellikle zeytincilik dışındaki diğer tarımsal faaliyetlerde yoğun toprak işleme yapılan Bursa, Manisa ve Gaziantep illerinde zeytinlik alanlarda da toprak işleme sayısının fazla olduğu gözlemlenmiştir (Şekil 2). Bunun yanı sıra her ne kadar zeytin yetiştiriciliğinde önerilmese de ara ziraatı yapılan bölgelerdeki toprak işleme sayılarının fazla olduğu görülmüştür. Toprak işlemenin daha az olduğu bölgeler, mekanizasyonun mümkün olmadığı dağlık bölgeler ile yabancı ot miktarının az olduğu kurak alanlar olarak görülmüştür. KAYNAKÇA FAO, (2017). Statistical database. http://faostat.fao.org/, Erişim Tarihi: 14.06.2017. IOC, (2017). Inter National Olive Council, Survey & Assessment Division. www.internatonaloliveoil.org/, Erişim Tarihi: 14.06.2017. LOPEZ VILLALTA, L.C. ve MUNOZ-COBO, M.G. (1997). “Yetiştirme Teknikleri”, Dünya Zeytin Ansiklopedisi, Uluslararası Zeytinyağı Konseyi, 1.Basım, Barselona, s.153-173. ÖZALTAŞ, M., SAVRAN, M.K., ULAŞ, M., KAPTAN, S. ve KÖKTÜRK, H., 2016. Türkiye Zeytincilik Sektör Raporu, ISBN: 978-605-9175-57-9, ss. 301. SAVRAN, M.K. ve DEMİRBAŞ, N., (2012). Türk Zeytinyağı Sektöründe Kalite Sorununun SWOT Analiziyle Değerlendirilmesi (Zeytin Bilimi Dergisi, 2012, Cilt:3, (Sayı:1), 11-18 s.). Şekil 2. Türkiye zeytin alanlarında toprak işleme sayısı dağılımı (2014-2015)