MESLEK HASTALIĞINDAN DOĞAN ZARARIN YASAL SONUÇLARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE YASAL DÜZENLEMELER
Advertisements

 Amaç ve kapsam  MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, kamu kurum ve kuruluşları hariç olmak üzere ondan az çalışanı bulunanlardan, tehlikeli ve çok.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEMEL EĞİTİMİ
KONYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞAN SAĞLIĞI BİRİMİ
ULUTEK A.Ş TEKNOLOJİ GELİŞTİRME
MESLEK HASTALIKLARI.
TEDAVİ İŞLEMLERİ.
MESLEK HASTALIĞI Çalışma koşulları ile çalışanların sağlığı arasında önemli bir ilişki vardır. Çalışma koşulları, insanın fiziki ve zihinsel yeteneklerine.
HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA YAPILAN SİGORTALI VE İŞYERİ BİLDİRİMLERİNİN BAZI KURUMLARA YAPILMASI GEREKEN.
HEMŞİRELİK VE EBELİK LİSANS TAMAMLAMA PROGRAMI UYGULAMA ESASLARI
İş kazası ve meslek hastalığından doğan hukuki sonuçlar
Yeni yasal düzenlemelere göre mesleki astımın takibi ve maluliyet
İŞ KAZASI İş kazası; Sigortalının işyerinde bulunduğu sırada,
11 Üniversite hastanelerinin organizasyonu
EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ NEDEN ? NASIL?
İŞ GÜVENLİĞİ VE İŞGÖREN SAĞLIĞI (KORUMA)
SEVK BİLGİ DÖNÜŞ FORMU VE
(Yasal mevzuat incelenerek hazırlanmıştır.)
Meslek Hastalıkları Prof.Dr.M.Sarper Erdoğan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
ÇSB DOSYA YÖNETİMİ İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
İ.Ü. HASTANELERİ 2. ÇALIŞTAYI STRATEJİK PLANI Şubat.2013 ENEZ.
(Yasal mevzuat incelenerek hazırlanmıştır.)
KURUM ÖZELLİKLERİ Hastane yatak sayısı: 750 Personel Sayısı: 1229
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI PERSONELİ İZİN YÖNERGESİ
İŞ KAZASI - İş kazası; - Sigortalının işyerinde bulunduğu sırada,
Meslek Hastalıkları Tanısı ve İşyeri Hekimi
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ İDARİ VE MALİ İŞLER DAİRESİ BAŞKANLIĞI ( Tedavi Yardımları Şefliği) hacettepe.edu.tr 15 Ocak Ocak 2009.
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
STAJ ÇALIŞMASI VE ESASLARI Mesleki Ve Teknik Eğitim Yönetmeliği Md 58
KAZA VE HADİSE. KAZA VE HADİSE İŞ KAZASI BİLEŞENLERİ GÜVENSİZ DURUM YETERSİZ DENETİM GÜVENSİZ DAVRANIŞ İŞ KAZASI SAKAT KALMA YARALANMA ÖLÜM.
ACİL SERVİS HİZMETLERİNDE ADLİ RAPOR UYGULAMALARI MODEL FORM ÖNERİSİ
İŞ GÜVENLİĞİ 1 1.
Tevfik BAYHAN Ramazan DOĞAN İş Müfettişi İş Müfettişi
Eğitim Kurumları Bilgilendirme Toplantısı Eğitim Kurumları Denetimi
GEÇİCİ İŞ GÖRMEZLİK - ULUSAL BAYRAM VE GÜNLERİNDE ÇALIŞMA 1 Yrd. Doç. Dr. ALPTEKİN AKTALAY Y.Emre AKARSU.
KURUM YAZIŞMALARI 1 Öğr. Gör. Hakan YILDIZ.
Okullarda İş akdi İle işçi Çalıştırılması
İŞ KAZASI VE MESLEK HASTALIKLARININ HUKUKİ SONUÇLARI
OKULLARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİ
İŞYERİ HEMŞİRESİNİN GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI
Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesi
TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU
AFET VE ACİL DURUM YÖNETİMİ BAŞKANLIĞI ARASINDA İMZALANAN
Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ MEVZUATI
AĞIR VE TEHLİKELİ İŞLER YÖNETMELİĞİ
İş Güvenliği ve İşgören Sağlığı
fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları Önder GÜNGÖR
KATILIM PAYI ÖDEMELERİ
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
ORGAN NAKLİNE İLİŞKİN ETİK SORUNLAR
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HUKUKU
T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI YATIRIM VE İŞLETMELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SEYAHAT ACENTALARINA SAĞLANACAK TURİZM DESTEĞİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME.
ÜNİVERSİTE HASTANELERİNDE EK ÖDEME Prof. Dr. Başar SIRMAGÜL Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Hastanesi Başhekimi 26 Şubat 2016.
Sosyal Güvenlik Hukuku Maluliyet Sigortası. UZUN VADELİ SİGORTA KOLLARI.
KANSER SAKARYA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ. KETEM’ IN AMACı NEDIR ? Tanımlanmış risk gruplarına,Sağlık Bakanlığı’nın oluşturduğu tarama programları standartları.
İŞ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ KURSU
Laboratuvar (Tıbbi Tahlil Hariç) ve Muayene Hizmetleri (Egsoz Ölçümü Dahil) Mesleki Sorumluluk Sigortaları sigorta Kapsamı Bu sigorta ile sigortacı; sigortalının.
İş kazası ve meslek hastalığı sigortasından faydalanacak olanlar 5510 sayılı Kanun uyarınca 4/1-a ya da 4/1-b kapsamında sigortalıların iş kazası ve meslek.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Temel İlkeler
İTÜ Personel Daire Başkanlığı
PERİYODİK KONTROL ÇALIŞTAYI
İŞYERİ GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
Periyodik Kontroller-Ölçümler
HASTALIK VE ANALIK sigortaLARı
İş Kazası ve meslek hastalığı sigortası
Öğr. Gör. Mehmet Ali ZENGİN
OKULLARDA SAĞLIĞIN KORUNMASI ve GELİŞTİRİLMESİ PROGRAMI
Hemşirelik Kayıtları Planlama aşamasında hemşirelik girişimleri saptanırken, bunlardan kimlerin, hangi işlevlerden sorumlu olacağı ve ne zaman yerine.
YARIM ÇALIŞMA ÖDENEĞİ UYGULAMASI ZAFER ŞENTÜRK İMD
Sunum transkripti:

MESLEK HASTALIĞINDAN DOĞAN ZARARIN YASAL SONUÇLARI Prof. Dr. Zeki ERDUT zeki.erdut@deu.du.tr Antalya - 8 Nisan 2009

A. MESLEK HASTALIĞINDAN DOĞAN ZARAR KAVRAMI 1. TANIMI 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’na göre, “Meslek hastalığı, sigortalının çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal özürlülük halleridir” (m. 14/1).

2. UNSURLARI a. Zarara Uğrayanın Sigortalı Olması b. Nedensellik Bağı c. Bedensel ya da Ruhsal Zarara Uğrama

B. ZARARIN SAPTANMASI Zararın saptanabilmesi meslek hastalığının; a. Yönetmeliğe ekli meslek hastalıkları listesinde yer almasına, b. bu listede belirtilen sürede ortaya çıkmış olmasına bağlıdır.

C. ZARARIN SONUÇLARI 1. Sağlık Yardımları - Çalışanın sağlığının korunması, - Çalışma gücünün yeniden kazandırılması, - Kendi gereksinmelerini karşılaması amacıyla verilir.

2. Parasal Yardımlar a. Geçici İşgöremezlik Ödeneği b. Sürekli İşgöremezlik Ödeneği c. Ölüm Halinde Hak Sahiplerine Verilen Parasal Yardımlar

D. SAĞLIK YARDIMLARINDA YETKİLİ KURUM VE SAĞLIK YARDIMI İŞLEMLERİ Kurum Sağlık Kurulunca sigortalının meslek hastalığına tutulduğunun saptanması gerekir. Meslek hastalıkları hastaneleri ve devlet üniversitesi hastaneleri rapor düzenlemeye yetkilidir. Meslek Hastalıkları Sağlık Kurulu meslekte kazanma gücünün kaybı oranını ve ölümün meslek hastalığına bağlı olup olmadığını belirlemekle yetkilidir.

İlk kez başvurulmuşsa, meslek hastalıkları hastaneleri ve devlet üniversitesi hastanelerine sevk gereklidir. Sağlık kurulu raporları en az üç uzman hekim ya da ilgili uzmanların bulunması kaydıyla beş farklı daldan uzman hekimce düzenlenmelidir. Kontrol muayenesi ya da artma nedeniyle başvuran sigortalı dosyası arşivinde bulunan meslek hastalıkları hastanesine sevkedilecektir.

Üniversite hastanelerince hazırlanan meslek dosyaları karar işlemlerinin ardından SGK İl Müdürlüğü ya da Merkezince oluşturulacak Meslek Hastalıkları Arşivinde korunacaktır. Hazırlanan meslek dosyaları Maluliyet ve Sağlık Kurulları Daire Başkanlığına gönderilir. Meslek hastalığı sonucu öldüğü savlanan sigortalının meslek dosyası ile karar için gerekli belgeler toplanarak Maluliyet ve Sağlık Kurulları Daire Başkanlığına gönderilir.

Pnömokonyoza tutulan sigortalının dosyasında; Sigortalıda bulunan ve mesleksel nitelikli bulguları gösteren ayrıntılı sağlık kurulu raporu veya raporları ve dayanağı tıbbi belgeler, Sigortalının çalıştığı işyeri ya da işyerlerinden sağlanacak “çalışma süre ve koşullarını belirleyen mesai listesi ya da listeleri”, Aynı işyerinde daha önce pnömokonyoz saptanmışsa; çalışma süre ve koşullarını belirleyen mesai listesi ile birlikte gereken hallerde sigortalının çalıştığı ortamlarda meslek hastalığına neden olabilen etken ya da etkenlerin metreküpte kaç mikrogram olduğunu da içeren ortam analiz raporu ya da raporları, İşyerinde yapılmış olan periyodik muayene raporları ya da onaylı örnekleri yer almalıdır.

Sağlık kurulu raporlarında; Klinik gözlem: meslek hastalığına neden olan etken ya da etkenlerle meydana gelen veya olduğu düşünülen hastalık ve arızalar ayrıntılı olarak gösterilir. Olası hesaplama işlemi: İlgili tüzük ya da yönetmelik hükümlerine göre olası meslekte kazanma gücü kayıp oranı (MKGO) karar bölümünde bulunmamak kaydıyla gösterilebilir. Tetkikler: Tıbbi teşhis için gereken ve yapılan tetkikler belirtilir. PA akciğer grafisi gereken vakalarda; bu grafilerin uygun teknikle çekilmesi şarttır. Çok yumuşak ya da sert çekilen grafiler değerlendirmeye alınmaz. Tıbbi teşhis: Sigortalıda saptanan ve mesleksel kuşku taşıyan hastalık veya arızayı gösteren teşhis belirtilir.

Pnömokonyoz vakalarında düzenlenecek raporlarda; Uygun teknikle PA akciğer grafisi çekilir. Pnömokonyoza ek olarak tüberküloz ya da başka hastalıkların var olduğu veya çok yoğun küçük opasiteleri olan yahut büyük opasite bulunmakla birlikte pnömokonyozun düzeyinin PA akciğer grafisi ile saptanamadığı hallerde, HRCT (Yüksek Çözünürlükte CT), çekilebilir. Uluslararası Çalışma Örgütü normlarına göre Pnömokonyozun hangi düzeyde olduğunu gösteren, opasitelerin çizgisel ya da yuvarlak (punktiform) olup, olmadığını belirten teşhisi gösteren klinik durum açıklanır.

Pnömokonyoz dışındaki mesleki solunum sistemi hastalıklarında (mesleki asthma, bissinozis, asbestoz v.b.) ise; Uygun teknikle PA akciğer grafisi, SFT ile gereken hallerde bronş provokasyon vb. testleri, Mesleki asthma vakaları için tatil döneminde 15 gün, iş ortamında 20 gün süreyle günde dört kez PEF değerlerinin belirlenmesi, v.b. tetkikler yapılarak mesleki nitelik taşıyan hastalık ve arızalar gösterilir.

İlginize teşekkür ederim.