HAZIRLAYANLAR : BEGÜM TUŞGUL TUĞBA ÜCE

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hazırlayan ve Sunan Fatma Sena YAMAN.
Advertisements

OSTEOARTRİT Dünyada bilinen en yaygın eklem hastalığıdır.
BİYOMEKANİĞE GİRİŞ Kemik Biyomekaniği
Prostat Hastalıkları: Doğru Sanılan Yanlışlar, Bilinmeyen Gerçekler
NANOTEKNOLOJİ VE KANSER
OSTEOARTRİT Dünyada bilinen en yaygın eklem hastalığıdır.
Kanser Hastalarında Enfeksiyon Kontrolü
Kemik Biyomekaniği.
TİTANYUM ALAŞIMI DENTAL İMPLANTLARI
İSKELET SİSTEMİ Hayvan vücuduna desteklik görevi yapan ve koruyan, kaslarla bağlantı yaparak hareketi sağlayan sisteme iskelet ve kas sistemi denir.
6.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ.
Osteoporoz Tanı ve Tedavi Prensipleri
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
Transplantasyon İmmunolojisi
GENETİK KOPYALAMA.
DOKU MÜHENDİSLİĞİ UYGULAMALARI
GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve BİYOTEKNOLOJİ
NANOTEKNOLOJİ: - Sağlık sektöründeki kullanım alanları
SERKAN GÖÇERİ İSMAİL TUĞRUL
ÇİÇEKLİ BİTKİLER Çiçek Sap Yaprak Kök
SİNİR SİSTEMİ Sinir sistemininin gelişmesi ve evrimi
Osteoartrit Artroz Kireçlenme
Osteoartrit Artroz Kireçlenme
DOKU MÜHENDİSLİĞİ NEDİR?
Fen ve teknoloji dersi 5. Ünite MERVE YALIN 6/F 722.
Osteoartrit Osteoartroz Dejeneratif Eklem Hastalığı
Omuz kemikleri ve Kollar Kalça kemiği ve bacaklar
VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER
VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER
BÖLÜM 9 Kas-İskelet Sistemi Hastalıkları
HAZIRLAYAN ADI:HACI YUSUF SOYADI:KARAYİGİT
Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi
FEN VE TEKNOLOJİ VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
İSKELET Sağlık Slaytları
Radyasyonun Biyolojik Etkileri
GERİATRİ.
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
ETİYOLOJİ.
BAĞIŞIKLIK.
BAĞ DOKUSU YAPISI VE FONKSİYONU Yrd. Doç. Dr. Mustafa BİLGİ
Hücre Vücudumuz hücrelerden oluşmuştur.
ATP’NİN YAPISI VE HORMONLAR
Robotix Kulübü Grup Sunumu
KEMİK YAPISI,KIRIK VE KIRIK İYİLEŞMESİ
EKSTRASELÜLER MATRİKS (ECM)= HÜCRELER ARASI MATRİKS
biyoteknoloji ve önemi
20 Yaş Dişleri.
FİZYOLOJİ KAVRAMI ve HÜCRE. Fizyoloji Nedir? Canlıyı oluşturan doku ve organların fonksiyonlarını ve bu fonksiyonların nasıl yerine geldiklerini inceleyen.
Biyo-teknoloji nedir? Biyo-teknoloji uygulama alanları nelerdir? Biyo-teknoloji olumlu ve olumsuz yönleri? Biyo-teknoloji tarihçesi? Biyo-teknoloji alanında.
Biyoseramik Kaplamalar ve Uygulamaları
Kuvvet Antrenmanları -Giriş-.
DOKU İSKELESİ OLUŞTURULMASINDA MAKRO ve MİKRO FABRİKASYON
C- TİCARİ ÜRÜNLER VE BİYOTEKNOLOJİ
Bağışıklık Sistemi ders kitabı: Abbas ve ark. Temel İmmünoloji. 4
RADYASYONUN BİYOLOJİK SİSTEMLER ÜZERİNE ETKİLERİ
İYONİZE RADYASYONUN BİYOLOJİK ETKİLERİ
Transgenik Hayvanlar İlaç üretimi amacı ile düzenlenen hayvanlar (kan, idrar ya da süt içerisinde Genetik olarak düzenlenmiş biyoaktif moleküllerin-kan.
KÖK HÜCRE PROF. DR. E. SÜMER ARAS 7. HAFTA.
NANOTEKNOLOJİ: - Sağlık sektöründeki kullanım alanları.
Dr.Hakkı TURAN Muğla Tabip Odası Başkanı
CANLI VE BİYOKİMYA Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl.
BITKI VE HAYVANLARDA KLONLAMA. GEN KLONLAMA Seçilmiş bir genin bir vektör (plazmit veya virüs) içerisine eklenerek bir bakteriye aktarılması ve sonra.
Tendon Dokusu Kas grubunda yaralanma olasılığı olan diğer bir doku ise, kasları kemiklere bağlayan tendondur Prof. Dr. Fehmi TUNCEL - Kas-iskelet.
6. Sınıf 2. Ünite Destek ve Hareket Sistemi
KEMİK VE İSKELET Neyin 'farkındaysanız' onu kontrol edebilirsiniz, neyin 'farkında' değilseniz, o sizi kontrol eder.. - Anthony de Mello Semra Gelbal.
DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ
ANATOMİ VE FİZYOLOJİ KONU: Kaslar. KASLAR Vücudun hareket edebilmesi için hareket sistemini oluşturan kemik,eklem ve kasların uyumlu bir şekilde çalışması.
ADI:ŞERİFE SOYAD:GÖKSEL SINIF:11/B NO:571. BURUN NEDİR Koku alma ve solunum organımızdır. Burun, kıkırdak ve kemik dokudan yapılmıştır. Koku alma ve solunum.
Sunum transkripti:

HAZIRLAYANLAR : BEGÜM TUŞGUL 1311140043 TUĞBA ÜCE 1311140020 DOKU MÜHENDİSLİĞİ UYGULAMALARI HAZIRLAYANLAR : BEGÜM TUŞGUL 1311140043 TUĞBA ÜCE 1311140020

Doku mühendisliği, herhangi bir sebepten dolayı yapısı bozulmuş biyolojik dokuları yeniden eski haline getirme, yapısal ve fonksiyonel özelliklerini onarmayı amaçlayan multidisipliner bir bilim dalıdır. Doku mühendisliği; Kanser, hastalık veya travma nedeniyle zarara uğramış dokuların in-vitro geliştirilen doku ve organlarla değiştirilmesi veya fonksiyonlarının desteklenmesi, Doku tamiratının direkt olarak vücut içinde (invivo) yönlendirilmesi olarak ifade edilir.

Doku mühendisliği uygulamaları için gerekli olan üç ana komponent; Hasar görmüş veya yok olmuş dokuyu tekrar oluşturacak hücreler, Taşıyıcı görevi yapan ve hücrelere desteklik sağlayan materyaller, Hücre üremesi ve farklılaşması için gerekli morfogenik sinyaller,sitokinler ve bazı biyoaktif faktörlerdir.

Mekanik Etkileyici Büyüme Faktörü Hücre Nakli Biyopsi Hücre İzalasyonu Hücre Geliştirme Hücre İskelesi Hücre Ekimi Hücre Çoğalması

BİYOSİNYAL MOLEKÜLLER DOKU MÜHENDİSLİĞİ HÜCRELER HÜCRE İSKELESİ BİYOSİNYAL MOLEKÜLLER

Organların ya da dokuların rejenerasyonu için üç önemli faktör vardır : Doku oluşumunu sağlayacak olan hücreler : 1.Otogreft Hücre: Hastanın kendisinden alınıp hastaya implante edilen hücreler. 2.Allogreft Hücre: Başka insandan alınıp hastaya implante edilen hücreler.

3.Zenogreft Hücre: Hayvanlardan alınıp hastaya implante edilen hücreler. 4.Kök Hücre: Kök hücreler, organizmadaki her hücre, doku ve organın kaynağıdır.

2.DOKU İSKELESİ 3 Boyutlu Doku iskeleleri ( tissue scaffold ) : Hücrelere yapısal destek sağlayarak hücrelerin yapışmasını ve üremesini sağlar. Şekil: İskeleler üzerinde hücre yapışması ve yayılması Tuz Yıkama ile yapılan süngerimsi iskeleler (b) Hızlı Prototipleme ile hazırlanan iskeleler

3. Biyosinyal Moleküller Doku oluşumu süresince çeşitli hücresel işlevleri desteklemek amacıyla kullanılır.

DOKU MÜHENDİSLİĞİNDE TEMEL YAKLAŞIMLAR Birinci Yaklaşım: Yeni dokunun oluşumu için yalnızca biyomalzeme kullanımıdır. Biyomalzemeler: Metal kalça, eklem protezleri, porselen dişler, polimerik damar protezleri vb. İkinci Yaklaşım :“Hücre nakli” olarak adlandırılan yaklaşım, yalnızca hücreleri kullanarak tedaviyi gerçekleştirmeyi amaçlar.

Üçüncü Yaklaşım: Biyomalzeme ve biyosinyal moleküllerini kullanır. Dördüncü Yaklaşım: Biyomalzeme, hücre ve biyosinyal moleküllerinin üçünü bir arada kullanarak doku oluşturmayı hedefler.

DOKU MÜHENDİSLİĞİ ÜRÜNLERİ

1. DERİ DOKUSU ÜRÜNLERİ 2. KIKIRDAK DOKUSU ÜRÜNLERİ 3 1. DERİ DOKUSU ÜRÜNLERİ 2. KIKIRDAK DOKUSU ÜRÜNLERİ 3. KEMİK DOKUSU ÜRÜNLERİ Yanıklar , kronik yaralar, plastik ve estetik ameliyatlarda kullanım ve ağız mukozasındaki hastalıklarda kullanılmak için çeşitli ticari ürünler mevcuttur. Kıkırdak doku mühendisliği ürünleri stres altındaki kıkırdak (eklemler) uygulamalarını hedef almıştır. Kemik kırıkları, çene kemiği ameliyatları, osteoporoz, kemik tümörleri ve diş eti ameliyatlarında kullanılmak üzere çeşitli ürünler geliştirilmiştir.

KAYNAKLAR https://www.mazotkacakcisi.net/doku-muhendisligi-nedir/ http://www.vizyon21yy.com/documan/Genel_Konular/Bilim_Teknoloji/Tip/Doku_Muhendisleri_ve_Urunleri.pdf http://www.elektrikport.com/teknik-kutuphane/nanoteknoloji-ve-doku-muhendisligi/12335#ad-image-0