Azeri Türklerinin Hızla Modernleşmesinde Rol Oynayan Faktörler

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HAZIRLAYANLAR: Osman SÖKMEN Erkan BERBER
Advertisements

HAT SANATI Mustafa Süreyya SEZGİN.
SÜLEYMAN CURA İLKÖĞRETİM OKULU
James Redhouse
İsmail ÖZELBAŞ Vaiz FONETİK ve DİKSİYON.
1.İsimler Kainattaki varlıkları karşılayan kelimelere “isim” denir. İsimler değişik yönlerden incelenir.
GÖKTÜRK KİTABELERİ (ORHUN ÂBİDELERİ)
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük SSCB’NİN DAĞILMASI
SANAYİ İNKILABI 18. yüzyılda ilk olarak İngiltere'de başlayan, daha sonra diğer Avrupa ülkelerine yayılan, etkileri bakımından tüm dünyayı sarsan önemli.
AHMET YESEVİ ve DİVAN-I HİKMET
Öğrenme Stratejileri.
Şinasi Şair Evlenmesi.
Öğretim İlke ve Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
TÜRKÇE PERFORMANS GÖREVİ
TÜRKÇE / Olay Yazıları (Fabl-Fıkra-Tiyatro)
YAZI DEVRİMİ TANZİMAT DÖNEMİ II
Hazırlayan:Celalettin KÜÇÜKÇINAR Hazırlayan:Celalettin KÜÇÜKÇINAR 2 TÜRKİYE GÜRCİSTAN ERMENİSTAN İRAN IRAK SURİYE YUNANİSTAN BULGARİSTAN.
Aziz Nesin’in sürükleyici kitabı... Hazırlayan:Dilara Gür
KÜTÜPHANE VE İLGİ ALANI
 Taha DİNDAR 9/G  Berkay ACER 9/G  M.Berk BERKTAŞ 9/G
GÖKTÜRK YAZITLARI *BENGÜ TAŞLAR
Binbir Gece Masalları.
OSMANLIDA DEVLETİNDE BİLİM VE BİLİM ADAMLARI
TÜRK KAVRAMI VE KÖKENİ.
Konu: Kemal SUNAL kimdir?
SÜLEYMAN TARIK BUĞRA ( 2 EYLÜL ŞUBAT 1994 )
ÇERKEZKÖY TİCARET VE SANAYİ ODASI. Hannover Messe Sanayi ve Endüstri Fuarı dünyanın en dinamik ve kapsamlı fuarlarından biridir.
FARSÇA BATUHAN ŞAHİN.
Kelime Türleri İsim soylu sözcükler de yediye ayrılır:
AHMET VEFİK PAŞA
Türkçe veya Türkiye Türkçesi, batıda Balkanlar’dan doğuda Hazar Denizi sahasına kadar konuşulan Altay dillerinden biridir. Yaşı, en eski hesaplara göre.
Eğitim Psikolojisi Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
İÇİNDEKİLER Orhun Yazıtları Göktürk (Orhun-Köktürk) Yazıtları
GEZİ YAZISI GEZİ YAZISI.
UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM
13 VE 14.YÜZYILDA ANADOLU’DA GELİŞEN TÜRK EDEBİYATI
İSTANBUL VALİLİĞİ «İSTANBUL’UN ÇOCUK YAZARLARI» PROJESİ
Geçmişten geleceğe.
Tükiyenin Dış Ticareti. Ülkelere, bölgelere ve mal grupuna göre dağılımı.
EĞİTİM VE KÜLTÜR ALANINDA YAPILAN İNKILAPLAR
HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR ( ) Naturalizm’in temsilcisidir. Ahmet Mithat geleneğini sürdürür. Dili sadedir. Kahramanlarını çevrelerinin.
Servet-İ fünun edebİyatI
TÜRK İSLÂM DEVLETLERİ Türklerin İslam'la Tanışma Süreçleri
Kelime Türleri.
AD(İSİM) ÇEŞİTLERİ.
Mirza Fethali Ahundzade
XIX. Asır Azeri Edebiyatı
RAKAM NEDİR? Rakamlar sayı sembolleridir. Her rakam bir miktarı, yani verilmek istenilen nesnenin ne kadar olduğunu belirtir.
İBRAHİM ŞİNASİ HAYATI VE ESERLERİ
Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme almıştır. Sonraki yıllarda.
SANAYİ İNKILABI 18. yüzyılda ilk olarak İngiltere'de başlayan, daha sonra diğer Avrupa ülkelerine yayılan, etkileri bakımından tüm dünyayı sarsan önemli.
SANAYİ İNKILABI 18. yüzyılda ilk olarak İngiltere'de başlayan, daha sonra diğer Avrupa ülkelerine yayılan, etkileri bakımından tüm dünyayı sarsan önemli.
UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM
EDİP CANSEVER.
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Harf İnkılabı
TEMSİLAT.
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nüfusumuzun Özellikleri
YÖREYE ADINI VEREN ÇEPNİ BOYU
ATATÜRK ÖNDERLİĞİNDE YAPILAN YENİLİKLER
HAZIRLAYANLAR: Osman SÖKMEN Erkan BERBER
Eğitim Kültür Alanında İnkılaplar
Abece, insanların eski çağlardan bugüne ağız ve dil yoluyla bir takım sesler çıkartılmasını keşfetmesiyle birlikte seslerin yazıdaki karşılığı olan işaretlerin.
Türkçe yazı çeşitleri.
Selim Sözdemir İşletme Koçu
Altı adet Göktürk Kitabesi vardır. Ama bunlardan üç tanesi önemlidir. Bunlar; 1. KÜLTİGİN KİTABESİ(ABİDESİ) 2. BİLGE KAĞAN KİTABESİ(ABİDESİ) 3. TONYUKUK.
YAHYA KEMAL BEYATLI ( ). Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme.
HALİDE EDİP ADIVAR.
TÜRKLERDE YAZI.
( ) HAYATI Yakup Kadri Karaosmanoğlu, 1889 yılında Mısır’ın Kahire şehrinde doğmuştur. Sanat hayatına Fecriati topluluğunda başlayan sanatçının,
Sunum transkripti:

Azeri Türklerinin Hızla Modernleşmesinde Rol Oynayan Faktörler Devlet idaresinin değişimi Yeni yolların yapılması Demiryollarının etkisi Rus sanayi mallarının hızla Orta Asya’da Pazar haline gelmesi (Rus kapitalizmi)

Rus sanayi mallarının hızla Orta Asya’da Pazar haline gelmesi (Rus kapitalizmi) Birçok yerde fabrikaların açılması Hazar Denizindeki petrolün önemi Bakû’da çıkan petrol ile bu şehrin öneminin artması (Nobel Kardeşler, Tagıyev) Petrolün İran ve Orta Asya’ya ulaşmasında deniz yolunun önemi

Mirza Fethali Ahundzade (1812-1878) -Türk Dünyasının ilk tiyatro yazarı- Ahundzade’yi bir din adamı olan amcası yetiştirmiştir. Ahund=imam 1832’de hacca giden amcası Ahundzade’yi Gence’ye bırakır. Burada kaldığı süre içerisinde Mirza Şefi Vazıh ile tanışır. Ondan nestalik dersleri alır.

(arap alfabesi kullanılan bir yazım şekli. İran'da ortaya çıkmıştır (arap alfabesi kullanılan bir yazım şekli. İran'da ortaya çıkmıştır. ilk kullanan kişinin bir rüyasında ördeklerin uçuşunu gördüğünü ve ördeklerin uçarken oluşturduğu şekilleri yazıya aktararak bu yazım stilini oluşturduğu söylenir. ismi iki ayrı yazım stili olan nesih ve talik'in birleştirilmesi ile türetilmiştir. karakterlerin değişik şekillerde kullanımı yönünden oldukça zengin bir tarzdır.)

Mirza Şefi ile ilişkileri 1834’de Tiflis’te Şark Dilleri mütercimi görevini alır. Rusçayı mükemmel derecede öğrenir. 1848’de Nasirüddün şahın tahta çıkması ile Rusların İran’a gönderdiği heyet içerisinde yer alır.Bu vesileyle İran’ı da yakından tanıma fırsatı bulur. Buradaki din adamlarının devlet içerisindeki rolünü dikkatle inceler.

Ahundzade Bakû’da tiyatro binasının yapılması dolayısıyla ilk tiyatrolarını yazmaya başlar ve bu eserleri 1859 tarihinde TEMSİLAT adı ile kitap haline getirir. TEMSİLATIN ÖZELLİĞİ NEDİR? Temsilat ile hem Azeri Türkçesinin gelişmesine katkıda bulunmuş hem de Azeri tiyatrosunun kurulmasında ve gelişmesinde büyük katkısı olmuştur.

Komedilerinin konusu: Cahil din adamları ve dervişler, hurafeler, toplumdaki bozukluklar, saf ve bilgisiz köy kadınları, idarecilerin adaletsizliği,

Ahundzade 1857’den sonra ALFABE problemi ile uğraşır. Arap alfabesini ıslah çalışmalarını Farsça yazdığı layihasıyla Türkiye, İran ve Rus devlet adamlarına gönderir. Fakat ilgi görmez. 1863’de İstanbul’a gelir ve çalışmalarını Münif Paşa’ya sunar ama yine reddedilir. 1873’te Latin harflerine dayalı bir alfabe yapmak istediğini belirtmiştir.

Onun fikirlerinin en büyük temsilcisi yazdığı KEMALÜDDEVLE MEKTUPLARI’dır. Bu eser Tiflis’te 1866’da kaleme alınmıştır. K. M., Ahundzade’nin hayalinde canlandırdığı iki kişinin birbirlerine yazdığı mektuplardan oluşur. (Voltaire’in etkisinde kaldığı düşünülmektedir.) Voltaire İngilizler Hakkında Mektuplar ve Felsefi Mektuplar adlı eserlerinde Hıristiyanlığa hücum ederken Ahundzade de İslâmiyet’e hücum etmektedir.