Araş. Gör. Meryem Berrin BULUT ve Doç. Dr. Nuri BALOĞLU

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İŞLETMELERİN ÇEVRESİ VE ÇEVRE FAKTÖRLERİ
Advertisements

X.BÖLÜM KÜLTÜR.
ÖRGÜT KÜLTÜRÜ İ.
SAĞLIKLI YAŞLANMA: SOSYAL BİR OLGU
EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
Eyvah Öğrenciler Küçüldü: Üniversite Öğrencilerinin Çok-Kullanıcılı Sanal Bir Bilgisayar Ortamında Bilgisayar Okuryazarlığı Eğitimi Alması Araş. Gör. Gonca.
T. C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İLKOĞRETİM OKULLARINDA OLUSTURULAN OKUL KULTURU İLE OKULLARIN ETKiLİLİĞİ ARASINDAKİ İLİSKİ (Erzurum.
PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK HİZMET ÇEŞİTLERİ
Makalenin Yazarları: Vehbi Aytekin SANALAN Esra TELLİ Yavuz SELİM
Okul Müdürlerinin Öğretim Liderliği Davranışları ile Öğretmen Öz Yeterliliği ve Kolektif Öğretmen Yeterliliği Arasındaki İlişkilerin İncelenmesi Temel.
MEASUREMENT *Nazan SONDAÇ *Didem ATASEVEN *Halise ARGUÇ.
5.GRUP Şule Şahin Tuğba Karakuş Gizem Osan
Amaç: Organ yetmezliği insidansı (toplumdaki hastalık sayısı oranı) tüm dünyada artmakta olup, organ nakli olmayı bekleyen hastalar da uygun organ beklerken.
BÖLÜM 1. BÖLÜM 1 Yaşam Boyu Bakış Açısı A) Yaşam Boyu Bakış Açısı B) Gelişimin Doğası C) Gelişim Kuramları D) Yaşam-Boyu Gelişimde Araştırma.
İLERİ ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ DERSİ MAKALE SUNUMU
Öğrenci Adı Soyadı/Numarası
Halk Kültürü Türkiye’deki Geleneksel giyim-kuşam-süsleme Hazırlayan:
IX.BÖLÜM YAŞAM TARZI.
ADSIZ 2. Grup Üyeleri  Nurmelek NURLU  Gülten TAFLIO Ğ LU.
EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
TOPLUM HİZMETLERİ PROGRAMI
TRAFİKTE ÖFKE.
MESLEKİ OLGUNLUK ÖLÇEĞİ
Yrd. Doç. Dr. Cemalettin DEMİRELİ
Coğrafya Konuları Türkiye’de İklim İç Anadolu Bölgesi İç Kuvvetler
KURUM KÜLTÜRÜ VE KURUM İÇİ İLETİŞİM
SERVQUAL BEKLENTİ ANKETİNDE GEÇMİŞ DENEYİM SORGULANMALI MIDIR?
Turizm Pazarlaması Çevresi
ÖĞRETİM YILI LYS BAŞARI TABLOSU.
Grup Adı: ZAMBAK Sümeyra Nur Beştepe Merve Okandan
Araştırma Başlığı: Üniversite Öğrencilerinin Yaşam Kalite Seviyelerinin Sağlık Durumlarına Göre İncelenmesi.
Araştırma Başlığı: İlköğretim öğrencilerinde matematik kaygısı ile matematik başarısı arasında bir ilişki olup olmadığının incelenmesi Grup Adı: M&M’S.
Grup Adı : CANİKOLAR Grup Üyeleri : Eda DENLİ Rabiye Merve HAYRAN
Araştırmanın Konusu Melikşah Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğrencilerinin Yaşlı Bireylere Karşı Tutumları ve Onlar ile Birlikte Yaşama Düşünceleri.
Grup adı: Çift dikiş. Grup Üyeleri: Mert Özbay Burcu Eren.
POLATLILILAR FER İ YA NUR TA Ş KAYA-EZG İ M İ HR İ BAN TARHAN.
AROMAT İ K KEK İ K YA Ğ I KOKUSUNUN DERS TUTUMU ÜZER İ NE ETK İ S İ N İ N İ NCELENMES İ.
Grup 101 Berat Duman Salih Yartunç.   Bu çalışmanın temel amacı Melikşah Üniversitesi öğrencilerinin sosyal kaygı düzeyleri, kaygı duyarlılıkları ve.
KafaDark Özge Eymur Aşkın Mezgitli
MOR FETHİYE ALATAŞ MAHAMAT MAHAMAT MOUSTAPHA. ÜNİRVESİTE ÖĞRENCİLERİNİN STRESLE BAŞA ÇIKMA STİLLERİ İLE POZİTİF VE NEGATİF DUYGU ARASINDAKİ İLİŞKİ.
Araştırmanın Başlığı Kayseri Melikşah Üniversitesi psikoloji bölüm öğrencileri ile diğer bölüm öğrencilerinin empati yapma eğilimlerinin incelenmesi.
YURTTA KALAN ÖĞRENCİLERİN KAYGI DÜZEYİNİN DEPRESYONA ETKİSİ NEDİR ?
Grup adı : Şizoid grup üyeleri : Barış POLATTAĞ, Emine serap YILMAZ problem cümlesi: Melikşah Üniversitesi öğrencilerinin bağlanma stillerinin bazı değişkenlere.
Lisede okuyan öğrencilerin Bağlanma stilinin cinsiyete göre incelenmesi.
Adem Göleç Doç.Dr. Katılımcılar: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Senato Üyeleri 2015 KTMÜ ÖSYM Sınavı Aday Değerlendirme Anketi Sonuçları.
ÖĞRETMENLERİN ERGEN ALGILAYIŞI Psi. Dan. Selen Demirtaş-Zorbaz Psi. Dan. Tuğba Kurt Psi. Dan. Mehmet Osman Çetiner.
INBOUND PAZARLAMADA SOSYAL MEDYA VE KADIN TÜKETİCİLERDE SATIN ALMA DAVRANIŞINA OLAN ETKİSİ Yrd. Doç. Dr. Pınar Bacaksız.
TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ Hazırlayan = Büşra Kocaman
Eğitim Kademelerine Göre Rehberlik Hizmetleri
Kadınlarda iç grup yanlılığı ve iç grup yanlılığının demografik değişkenlere göre incelenmesi H.Halil Babacan1, Aleyna Nur Kaş1, Ömer Demir1, Tuğçe Erdoğru1,
Kurumsal Kültür Yapılandırma Projesi
GÜNEŞTEN KORUNMA DAVRANIŞ ÖLÇEĞİNİN TÜRK ADÖLESAN TOPLUMUNDA GEÇERLİLİK VE GÜVENİRLİLİĞİ Özcan Aygün1, Ayşe Ergün2 1 Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü, Adapazarı-SAKARYA.
PANSİYONLU OKULLARDA ÇALIŞAN BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLERİNİN KARAR VERMEDE ÖZ SAYGI ve KARAR VERME STİLLERİ Yasin DEMİRCAN, Vedat AYAN Tekışık Anadolu.
FOTOĞRAFLARLA GÜZEL TÜRKİYE'MİZ.
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
IX.BÖLÜM YAŞAM TARZI.
Ezel Nur KORUR1 Erman ÖNCÜ2
Şakir ÇINKIR, Funda NAYIR
Deniz Tekin Ersan Şükran Alan
Otizm Farkındalık Araştırması
Adler’in Yaklaşımı Temel Kavramlar Aile bütünlüğü:
Doç. Dr. İhsan ÇAPCIOĞLU 14. Hafta: Sosyal Hayatı Etkileyen Din
ŞİDDET.
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ÖĞRETMENLERİNİN İLETİŞİM BECERİ DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ Emine Ayça CEYLAN Didem KILIÇ MOCAN.
URAL, A. ve KELEŞ, Y. (2011). Türkiye’deki Üniversitelerde Çalışan Öğretim Elemanlarının Akademik Özgürlüklerine İlişkin Görüşleri. V. Lisansüstü Eğitim.
KÜRESELLEŞME VE KÜRESEL MARKA ALGISININ SATIN ALMA NİYETİ ÜZERİNE ETKİSİ DOÇ. DR. ERCAN TAŞKIN ARAŞ. GÖR. CEVAT SÖYLEMEZ 02 Ocak 2019 Çarşamba.
İŞLETME BİLİMİ VE İŞLETMEYİ TANIYALIM
TÜRKİYE'DE ERGEN PROFİLİ
SOS407 – Kadın Çalışmaları
Sunum transkripti:

Araş. Gör. Meryem Berrin BULUT ve Doç. Dr. Nuri BALOĞLU AİLE LİDERLİK YÖNELİMİNİN SOSYAL GİRİŞİMCİLİK ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ: Üniversite Öğrencilerinin Görüşleri Kapsamında Bir Nicel Çalışma Araş. Gör. Meryem Berrin BULUT ve Doç. Dr. Nuri BALOĞLU Kasım 2016, Antalya

Kuramsal Çerçeve Amaç Yöntem Bulgular Sunum Planı Kuramsal Çerçeve Amaç Yöntem Bulgular

AIle LIderlIk YönelIMI Aile Liderliği Nedir? Aile Liderlik Yönelimi Boyutları? Aile Liderlik Yönelimi Nasıl Ölçülür?

Kaynak: Baloğlu ve Bulut (2015), s. 191 AIle LIderlIğI NedIr? ‘Aile liderliği, bir aile veya aile üyesinin kendi ailesi ya da başka aile ve üyelerini belli amaçlar yönünde etkileme sürecidir”. Etki süreci sosyal, kültürel, politik ve ekonomik amaçları içerebilir. Kaynak: Baloğlu ve Bulut (2015), s. 191

EkonomIk AIle LIderlIk YönelImI Ekonomik ve mali konular Üretken hale getirme Aile şirketleri Ticari ortaklık Bir aile liderinin kendi ailesi veya başka bir ailenin üyelerini ekonomik ve malî konularda etkilemesini içerir. Bir ailenin, başka bir aileyi ekonomik açıdan üretken hale getirmesi, aile şirketlerinde aile üyelerine verilen görev ve pozisyonlar ile ticarî ortaklıklar ekonomik aile liderliği uygulamalarını yansıtır görülebilir.

Sosyal AIle LIderlIk YönelImI Değerler, inançlar, normlar Yaşam felsefesi, tarzı, uygulaması Sosyal içerikli bir amaç Bir aile liderinin kendi ailesi veya başka bir ailenin üyelerini değerler, inançlar, normlar veya bir yaşam felsefesi, tarzı ya da uygulaması niteliğindeki sosyal içerikli bir amaç yolunda etkilemesini kapsar. Özellikle dini inanç yönünden bir ailenin başka bir aileyi etkilemesi bu liderlik türünün en tipik örneğidi

PolItIk AIle LIderlIk YönelImI Grup temsilcisi, taraftar Siyasal parti Bir aile liderinin kendi ailesi veya başka bir ailenin üyelerini bir grubun temsilcisi ya da taraftarı haline getirmesini kapsar. Bir öğrenci velisinin okulda aile birliği temsilcisi olması, bir siyasal partiye üye kazandırma çalışmaları siyasal aile liderliğinin tipik uygulamaları olarak görülebilir.

Kültürel AIle LIderlIk YönelImI Gelenek, görenek, töre Aile kültürü Kutlamalar Bir aile liderinin kendi ailesi veya başka bir ailenin üyelerini gelenek, görenek, töre ya da herhangi bir kültürel uygulama konusunda etkilemesini içerir. Her ailenin kendine özgü kültürü vardır. Aileler sahip oldukları olumlu ya da olumsuz kültürü, kendi aile bireylerine veya başka ailelere transfer edebilirler. Bu liderlik türü “biz böyle yapıyoruz, siz de böyle yapın” şeklinde bir etkilemeyi içerebilir. Anma törenleri, kutlamalar, eğlenme ve okuma alışkanlığı gibi kültürel uygulamalar bunların olumlu örnekleri olarak gösterilebilir. Kan davası, erken evlilikler, alkol alma ve benzeri kültürel uygulamalar da bunun olumsuz örnekleri olarak görülebilir. Kültürel aile liderliği, kültürler arası etkileşim çerçevesinde de ele alınabilir. Özellikle yurt dışına giden Türk öğrencileri ve yurt dışından ülkemize misafir olarak gelen yabancı öğrenciler kültürel aile liderliğinin etkisi altında kalabilir.

AIle LIderlIk YönelImI Nasıl Ölçülür? Aile Liderlik Yönelimi Ölçeği (Baloğlu ve Bulut, 2016) 28 madde ve 4 faktörden oluşmaktadır.

Sosyal GIrIşImcIlIk Bir toplumsal sorun veya ihtiyacın ortadan kaldırılması için sürdürülebilir çözümler üretmek

Amaç Üniversite öğrencilerinin aile liderlik yönelimi algısının sosyal girişimcilik üzerindeki etkilerini incelemektir.

Katılımcılar Veri Toplama Araçları Verilerin Analizi Yöntem Katılımcılar Veri Toplama Araçları Verilerin Analizi

Katılımcılar n % Cinsiyet Kadın 142 72.08 Erkek 55 27.92 Doğduğu İl   n % Cinsiyet Kadın 142 72.08 Erkek 55 27.92 Doğduğu İl Karadeniz Bölgesi 9 4.95 Marmara Bölgesi 11 6.04 Ege Bölgesi 12 6.59 Güneydoğu Anadolu Bölgesi 14 7.69 Doğu Anadolu Bölgesi 16 8.79 Akdeniz Bölgesi 22 12.09 İç Anadolu Bölgesi 98 53.85 Sınıf 3 71 35.5 4 129 64.5 Bölüm Okulöncesi Öğretmenliği 26 13.13 Sınıf Öğretmenliği 27 13.64 Coğrafya 31 15.66 Türk Dili ve Edebiyatı 47 23.74 Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik 67 33.83 Fakülte FEF 80 40 EF 120 60

VerI Toplama Araçları Aile Liderlik Yönelimi Ölçeği: Baloğlu ve Bulut (2016b) tarafından geliştirilmiş bu ölçek 5’li Likert tipinde, 28 madde ve 4 faktörden oluşmaktadır. Ölçeğin bu çalışma grubundaki Cronbach Alfa iç tutarlılık katsayısı 0.81 ve iki yarı güvenirlik katsayısı 0.90 olarak bulunmuştur. Sosyal Girişimcilik Ölçeği: Sosyal girişimciliği ölçen bu ölçek 35 madde ve 6 alt boyuttan oluşmaktadır. Kırılmaz (2012) tarafından oluşturulmuştur. Ölçeğin bu çalışma grubundaki Cronbach Alfa iç tutarlılık katsayısı 0.86 ve iki yarı güvenirlik katsayısı 0.84 olarak saptanmıştır. Demografik Bilgiler Formu: Katılımcıların cinsiyetleri, yaşları, ailelerinin gelir düzeyleri gibi demografik bilgileri toplamak amacıyla araştırmacılar tarafından geliştirilmiştir.

VerIlerIn AnalIzI SPSS 23 (Ortalama, standart sapma, t testi, korelasyon analizi ve regresyon analizi)

Bulgular Ortalama ve standart sapma Korelasyon Regresyon Ortalamalar arası farklar

Ortalama ve Standart Sapma   Ort ss Sosyal Girişimcilik 3.69 0.40 Sosyal içerikli misyon sahibi olma 3.97 0.67 Sosyal değer yaratma 3.79 0.61 Yenilikçi olma 3.19 0.54 Sosyal girişim fırsatlarını görme 3.70 0.64 Kaynak yaratma ve sürdürülebilirliği sağlama 3.94 0.57 Sosyal ağlardan faydalanma 3.85 0.68 Ekonomik Aile Liderlik Yönelimi 4.56 Sosyal Aile Liderlik Yönelimi 4.14 0.77 Politik Aile Liderlik Yönelimi 2.26 0.99 Kültürel Aile Liderlik Yönelimi 3.74

Korelasyon AnalIzI 1 2 3 4 5 6 7 1.Ekonomik Aile Liderlik Yönelimi -   1 2 3 4 5 6 7 1.Ekonomik Aile Liderlik Yönelimi - 2.Sosyal Aile Liderlik Yönelimi 0.46** 3.Politik Aile Liderlik Yönelimi -0.04 -0.03 4.Kültürel Aile Liderlik Yönelimi 0.26** 0.36** 0.05 5.Sosyal Girişimcilik Ortalama 0.42** 0.32** -0.06 0.21** 6.Yaş -0.01 0.08 0.02 -0.07 7.Gelir 0.00 -0.05 -0.02 0.04

Regresyon AnalIzI Beta t p Ekonomik Aile Liderlik Yönelimi 0.33 4.58   Beta t p Ekonomik Aile Liderlik Yönelimi 0.33 4.58 0.00 Sosyal Aile Liderlik Yönelimi 0.14 1.87 0.06 Politik Aile Liderlik Yönelimi -0.05 -0.73 0.47 Kültürel Aile Liderlik Yönelimi 0.07 1.07 0.28

Ortalamalar arası Farklar   t p Ekonomik Aile Liderlik Yönelimi 1.81 0.07 Sosyal Aile Liderlik Yönelimi 1.40 0.16 Politik Aile Liderlik Yönelimi 0.05 0.96 Kültürel Aile Liderlik Yönelimi 0.08 0.94 Sosyal Girişimcilik 1.15 0.25 Sosyal içerikli misyon sahibi olma 0.41 0.68 Sosyal değer yaratma 3.63 0.00 Yenilikçi olma -0.69 0.49 Sosyal girişim fırsatlarını görme -0.46 0.64 Kaynak yaratma ve sürdürülebilirliği sağlama -0.08 Sosyal ağlardan faydalanma 0.84 0.40

Karşılaştırmalı AnalIz Devlet – Vakıf Üniversitesi Farklı Coğrafik Bölgeler berrin_teke@yahoo.com

İlgInIz IçIn teşekkür ederIm…