Tusaf Yönetim Kurulu Başkanı BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ TARIM TEKNOLOJİLERİ (AGRI-TECH) BİLGİ TRANSFERİ SEMİNERİ Eren Günhan ULUSOY Tusaf Yönetim Kurulu Başkanı Türkiye'de tahılların, buğday üretiminin ve un sektörünün mevcut durumu, devletin yaklaşımı; özellikle işlenmiş buğday ürünlerinde teknoloji kullanımı ve geleceğe yönelik beklentiler.
Buğdayın Doğduğu Topraklar… GÖBEKLİ TEPE M.Ö. 10.000 Keşfiyle beraber birçok ezberi bozan bu sıra dışı tapınak, bilinen en eski tapınaklar sıralamasını değiştirirken, Stonehange ve Mısır Piramitleri gibi yapıları da tahtından ediyor.
Buğdayın Doğduğu Topraklar… Yapılan kazılarda bulunan buğday taneleri buğdayın yani ekmeğin 12 bin yıldır insanoğlunun temel besin kaynağı olduğunu gösteriyor.
Hububat Ekim Alanı - Üretim Son yirmi senede hububat ekim alanlarında yaklaşık %16 lık daralma gerçekleşirken, üretim miktarında ise aynı oranda artış yaşanmıştır. Tüik-Tmo
Hububat Dengesi HUBUBAT DENGESİ Son on yılda Türkiye nüfusu %12 artmış ve 2015 itibariyle 78,8 milyona ulaşmıştır. Kişi başı hububat üretimi %18,6 artarak 491kg’ye ulaşmıştır. kişi başı hububat tüketimi ise %9,6 artmış ve 445kg’ye yükselmiştir. HUBUBAT DENGESİ Tüik-Tmo
Mısır – Arpa - Çeltik Son 25 yılda Ekiliş + % 24 Üretimde + % 154 Tüik-Tmo
Bölgelere Göre Hububat Üretimi Tüik-Tmo
Türkiye Buğday Verileri Son 20 yılda ekim alanlarında diğer ürünlere olan kaymalara bağlı olarak yaklaşık %16 azalma yaşanmıştır. Birim alandan alınan ürün miktarında yaşanan artışın bir sonucu olarak üretimde yaklaşık %25 artış olmuştur. Tüik-Tmo
Türkiye Buğday Verileri Gelişen teknoloji ve imkanlar çerçevesinde elde edilen verim son 20 yıl öncesine göre %51 artış göstermiştir. Kişi başı buğday üretimi 10 yıl önce 244kg iken, geçtiğimiz sene 287 kg olarak hesaplandı. Kişi başı buğday tüketimi ise 239 kg’den 250 kg’ya yükseldi. Tüik-Tmo
Buğday Ticareti Son 15 yılda dünya ticaretinde aktörler değişti ! Dünya buğday ihracatı Rusya, Ukrayna, Kazakistan toplam buğday ihracatı Bu üç ülkenin dünya buğday ihracatındaki payı ABD buğday ihracatında Kuzey Afrika ve Ortadoğu’nun payı Rusya buğday ihracatında Kuzey Afrika ve Ortadoğu’nun payı + %50 +%708 + %21 - %23 + %50
Karadeniz Bölgesi Buğday İhracatı
Türkiye Buğday Ticareti Türkiye buğday üretimi, tüketimini karşılayacak seviyede olup, un sanayisindeki hızlı gelişim ve un ihracatında yakalanan ivme kaliteli buğdaya olan ihtiyacı da beraberinde getirmektedir. Buğday İthalatı İhraç Edilen Unun Buğday Karşılığı 2007 2.000.983 1.738.228 2008 3.550.437 1.732.967 2009 3.266.950 2.579.503 2010 2.469.071 2.623.000 2011 4.729.257 2.834.396 2012 3.490.343 2.746.467 2013 3.463.294 3.060.113 2014 4.618.221 3.152.898 2015 3.885.296 3.995.958 2016 3.420.000 5.057.607 Tüik
Türkiye Buğday İthalatı 2016 – 3.4 mmt 2015 – 3.9 mmt 2015 2016 RUSYA 2.929.906 2.245.507 LİTVANYA 229.312 392.049 UKRAYNA 248.276 28.655 ALMANYA - 251.002 BULGARİSTAN 124.361 BOSNA 19.348 67.587 Tüik
Türkiye Un Sektörü Un fabrikalarının bölgelere göre dağılımı, un ihracatına göre şekillenmektedir. 1997 2003 2015 Fabrika sayısı 765 1.150 704 Toplam kapasite (yıllık) 30 milyon ton 33 milyon 39 milyon ton Toplam Üretim 11 milyon ton 13 milyon 18 milyon ton Kapasite kullanım oranı %38 %42 %47 Tüik
Dünya Un Ticareti Dünya Un Üretimi Un İthal Eden Ülkeler Dünya un ticareti son 10 yılda hızla artarak 10,7 milyon tona kadar yükselmiştir. Irak, Afganistan, Özbekistan, Sudan gibi ülkelerde ithalat önemli oranda artmış, ancak üretimlerini yükselten Endonezya, Brezilya ve Tacikistan’ın ithalatı azalmıştır. Tüketim tercihleri değişen Rusya, Ukrayna, Belçika, Fransa ve Kanada gibi ülkelerde üretim düşmüştür. Un İthal Eden Ülkeler Un İhraç Eden Ülkeler
Dünya Un Ticareti Un İthalatçı Bölge ve Ülkeler
Dünya Un Ticareti Un İthalatçı Bölge ve Ülkeler
Dünya Un Ticareti En Çok Un İthal Eden Ülkeler Diğer Irak ve Suriye, ülke sınırları içerisinde yaşanan iç karışıklıklar ve siyasi istikrarsızlıkların da etkisiyle dünyanın önemli un ithalatçı ülkeleri arasında yer almaktadır. Diğer
Dünya Un Ticareti En Çok Un İthal Eden Ülkeler
Türkiye Un İhracatı En Çok Un İhraç Edilen Ülkeler Dünya un ihracatında dört ülke başı çekerken, Türkiye tek başına toplam ihracatın %31’ini gerçekleştirmektedir. En yakın rakibi Kazakistan’ın ise dünya un ihracatındaki payı %17’dir.
Buğday Üretimi ve Toprak Mahsulleri Ofisi Alımları (Government Grain Office)
Alım Fiyatı ve TÜFE Alım Fiyatı, TÜFE
Alım Fiyatı ve Dünya Buğday Fiyatı Alım Fiyatı - Dünya Buğday Fiyatı Karşılaştırması
Toprak Mahsulleri Ofisi ’nin (Government Grain Office) Hedefi Hakemlik mi? Oyunculuk mu? Her ikisi de mi? Depoculuğun tam anlamıyla geliştirilmesi 1938’de kurulduğunda 46 bin tonluk depo kapasitesi Bugün TMO’ya ait 4,4 milyon ton depo kapasitesi 2018 yılına kadar 3 milyon ton ilave lisanslı depo Ülkeler Hububat Üretimi (milyon ton) Depolama Kapasitesi ABD 400-450 600 Rusya 100-110 120 Fransa 65-70 80 Kanada 50-60 94 Almanya 45-50 45 Türkiye 35-38 26
Genel hatları ile bir un fabrikası Teknolojinin Rolü Genel hatları ile bir un fabrikası
Tam otomasyon ile öğütme işleminde maksimum verim ve otokontrol
Adaptasyon Kaliteye etki eden etmenlerin belirlenip anında adaptasyon sağlanması, öğütme işlemini gerçekleştiren Vals toplarının ısısının kontrolü ve ısıya bağlı olarak otomatik olarak yer değiştirebiliyor olması.
Verimlilik ve Kalite Kontrolü Teknolojik gelişmelerin un sektörüne entegrasyonu ile beraber işleme sürecini ve mevcut ürün kalitesini sürekli takip mekanizmaları geliştirilmiştir.
Optik Ayrıştırma Teknolojisi Koyu Renkli Hasarlar ve Kirlilik Ürün Diğer ürünler ve tohumlar Mantar türleri Renk bozuklukları Açık Renkli Çöp ve saman karışımı Various defects - Impurities Mycotoxin hasarı, Hasarlı Taneler, Diğer madde karışımı Üretime Uygun Ürün Uygun Olmayan Ürün
Gıda Güvenilirliği Üretime giren buğdayın içerisinde bulunabilen ve insan sağlığı için zararlı olabilecek taneleri ayıklayarak nihai ürünün gıda güvenilirliğini en üst düzeyde sağlar.
Gıda Hijyeni Gelişen teknolojilerle gıda hijyeni sağlanmaktadır.
Un Sanayi Sektörü Gelecek Vizyonu Son elli yılda Avrupa Birliğinde un sanayi alanında yapılan devrim niteliğindeki gelişmeler sonucu un fabrikalarının sayısı 15 binden 3 bine kadar indirildi. Buna karşın Fransız ve Alman un sanayisi başta olmak üzere gelişen teknoloji ve imkanlarla beraber üretim kapasitesinde azalma yaşanmadı. Benzer bir süreç Türkiye’de de son 15 yıldır yaşanmakta ve konsolidasyon sürecinin devam etmesi beklenmektedir. Un sanayisini kısa ve orta vadede etkileyebilecek unsurlar Enerji fiyatları ve finansal kaynaklar Politik riskler Nüfus artışı ve gelir dağılımı İklim değişikliği Üretim teknolojilerindeki gelişmeler Gıda hijyeni ve gıda güvenilirliği Tarımsal üretimde yaşanacak değişiklikler
Yönetim Kurulu Başkanı Eren Günhan Ulusoy Yönetim Kurulu Başkanı TEŞEKKÜR EDERİM