Prof. Dr. Şadi Eren Seyr ü süluk.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hüsn-ü Zan Su-i Zan.
Advertisements

İÇİNDEKİ FEYİZ VE BEREKET
DİL- KÜLTÜR İLİŞKİSİ
Bismillahirrahmanirrahim
Ebû Hüreyre -radıyallahu anh-dan rivâyet olunduğuna göre Resûl-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem-Efendimiz Hazretleri buyurmuşlardır ki: “Cum’a gününde.
BİTKİLERDE ÜREME.
Hz. MEVLÂNA: YONTULMAK Üzülme... der ve devam eder Mevlâna.
Dilim dilim dilinir Tuzlanıp yenilir?.
NAMAZIN EHEMMİYETİ VE FAZİLETİ
Hazırlayanlar kimmiş biliyor musun?
Bilmeceler Hazırlayan; Zübeyde BALLAN.
Bilimsel Sınıflandırma
ÇAYIROVA İNSANA HİZMET DERNEĞİ
GÜL'E DAİR ....
ÇAYIROVA İNSANA HİZMET DERNEĞİ
Bhr İnsan Yaşlandıkça Enaniyeti Gençleşir İmtihan Şiddetlenir!
HASED-GIYBET.
SESTEŞ KELİMELER EŞ SESLİ KELİMELER.
BİTKİLER.
اَعُوذُ بِاللهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ
ÇAĞRI.
Heva ve hevesi terk etmek acıdır. Ama Allah’tan uzak kalmak daha acıdır. Kendinden korkmak az kişiye nasip olur.
Kur’ân Doğru Bilgiye Önem Verir
Berat Kandiliniz mübarek olsun. Sunu ve Müzik : Vasfi Ayaz
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI
Öğretim yılı Ocak Ayı Değerleri
 İNSAN KİMDİR ???? Bir fabrika düşünelim çok sipariş almış ürün yetiştirmesi gerekiyor.
EN SEVGİLİYE.
Tedavi olduğunuz şeylerin en hayırlısı hacamat olmaktır
SEVDALILARIN.
KUR’AN’ IN ANA KONULARI
4. İbadetlere Devamlılığı
İslam’da Bilginin Kaynakları
MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ VE ÇUKUROVA İLİM VAKFI SUNUMU HAZIRLAYAN MEHMET AVCI.
Eş sesli kelimeler Hikmet SIRMA.
Kur'an'da Bilgi Edinme Yolları
TÜRK DESTANLARINDA MOTİFLER
CANLILARIN ÇEŞİTLİLİĞİ
Duyar, koklar, tadarım. Görür, dokunur, anlarım. Bunları nasıl yaparım?
EŞ SESLİ SÖZCÜKLER.
كُلُّ مَنْ عَلَيْهَا فَانٍ
DÜNYAMIZIN KATMANLARI
Peygamberimiz ara sıra etrafında bu- lunanlara bir konuyu öğretmek için soru sorardı. Nitekim Muaz bin Cebe- l’i, Yemen’e, vali olarak gönderirken bu yöntemi.
Recep ŞAHAN 1 YEDİ AŞAMADA AHİRET /Kurucaşile.
Haydar Akın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Peygamberlik Meselesi
SAKARYA TÜRKÜSÜ. SAKARYA TÜRKÜSÜ İnsan bu, su misali, kıvrım kıvrım akar ya; Bir yanda akan benim, öbür yanda Sakarya. Su iner yokuşlardan, hep basamak.
Kitaplara İman “…Kim Allah’ı, meleklerini, kitaplarını, peygamberlerini ve ahiret gününü inkâr ederse şüphesiz derin bir sapıklığa düşmüştür.” (Nisa suresi,
T.C. ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI Sunu Bakanlığımızca yapılan fotoğraf yarışmasında derece giren 50 tane resimden oluşmaktadır. Resim üzerindeki yazılar.
KURAN (İNDİRİLİŞ SÜRECİ, İÇ YAPISI)
Prof. Dr. Şadi Eren.
Hz. İbrahim Prof. Dr. Şadi Eren.
Mantık 2 Prof. Dr. Şadi Eren.
İSLAM MEDENİYETİ VE EĞİTİM
İLHAM ESİNTİLERİ Prof. Dr. Şadi Eren.
KALP ÜLKESİ Prof. Dr. Şadi Eren.
Hz. Musa Prof. Dr. Şadi Eren.
MANTIK - 7 Prof. Dr. Şadi Eren.
Sümeyye CENGİZ DKAB 2.
Günah Felsefesi Prof. Dr. Şadi Eren.
İSLAM HUKUKU- 1 İSLAM HUKUKUNUN NİTELİĞİ
Bugün neler öğreneceğiz?
KÜLTÜRÜMÜZDE H.Z MUHHAMMED SEVGİSİ. Kültürümüzde Hz. Muhammed Sevgisi: Bir çocuğa bir ad, çocuğun o adin manasını yasaması veya o ada sahip bir şahsin.
HZ.ADEM İ N HAYATI Hz. Adem;ilk Peygamber ve ilk insandır. Allah O’nu topraktan yaratmı ş, sonra ruhundan üfleyerek can vermi ş tir.
MevlanaCelalettin-i Rumi
7. SINIF 1. ÜNİTE Melek ve Ahiret İnancı.
TASAVVUF I VI. YARIYIL bahar DÖNEMİ
Peygamber ve İlahi Kitap İnancı
MERAK, İLMİN HOCASIDIR..
Sunum transkripti:

Prof. Dr. Şadi Eren Seyr ü süluk

Seyr u sülûk, bir terbiye disiplinini ifade eder Seyr u sülûk, bir terbiye disiplinini ifade eder. Okumadan âlim, gezmeden seyyah olunamadığı gibi, mücadele ve murakabe olmadan tasavvufta yol alına­maz.

Talebelik, ilimde bir seyr u sülûktur. Onun gibi, tasavvuf yolunda ilmî, fikrî, riyazî bir seyr u sülûktan geçen mürid, zamanla bir mürşit haline gelebilir.

Peygamberler ve bazı büyük evliya, maddenin dar kalıplarından sıyrılıp, manâ âlemine kanat aça­bilmişlerdir.

Peki, biz niye açılamıyoruz? “Fikir kanadın çamura bulaşmış ve ağırlaşmış. Zira çamur yiyorsun. Çamur sana ekmek olmuş.” Mevlâna

Ruh için başka bir göz, başka bir kulak, başka bir bu­run vardır Ruh için başka bir göz, başka bir kulak, başka bir bu­run vardır. Mevlâna’nın ifadesiyle: “Vesvese pamuğunu can kulağından çıkar ki, sema­lardaki meleklerin tesbîh ve takdîs uğultusunu işite­sin. “İki gözünü ayb kılından temizle ki, gayb âlemlerinin bağlarını ve serviliklerini göresin. “Beyninden ve burnundan nezleyi defet ki, burnuna Allah rayihası girsin.”

“Nur ile gıdalan da, göz gibi ol ve meleklere uy.” Mevlâna Çare nedir “Nur ile gıdalan da, göz gibi ol ve meleklere uy.” Mevlâna

Bu seyr u süluk, kişiden kişiye farklılık arze­der Bu seyr u süluk, kişiden kişiye farklılık arze­der. Bazıları kırk günde hakîkate ulaşır. Bir kısmı ise, kırk yılda... Elindeki demire şekil vermek isteyen bi­risi, hafif bir ateşte onu yumuşatmaya kalksa, belki de yıllarca bekleyecektir. Fakat bir başkası, o demiri altı bin derecelik fırına attığında, hemen ona şekil verebilecektir.

Akıl ve kalbin seyr u sülûkleri çok mühimdir Akıl ve kalbin seyr u sülûkleri çok mühimdir. Bu ikisi birbirine yardımcı olsalar, gerçeğe çabuk ulaşır­lar. Fakat sadece birisinde ileri gidilse, gerçeğin se­masına kolayca kanat açamazlar. Zira tek kanatla uçulmaz. Zülcenaheyn olmak

Seyr u sülûkun en ileri mertebelerine Peygam­ber efendimiz mazhar olmuştur. Onun mi’racının hakîkatı, kemâlat mertebelerinde seyr u sülûktan ibarettir.

Bütün evliyaullahın seyr u sülûkleri, Resulullah’ın mi’racının gölgesinde ilerlemek ve böylece, Onun asliyet ve külliyet şeklinde mazhar olduğu İlâhî isimlere, zılliyet ve cüziyet şeklinde mazhar olmaktır.

İlim, cömertlik gibi kemal vasıflarında peygamberimiz zirvededir İlim, cömertlik gibi kemal vasıflarında peygamberimiz zirvededir. O, belli birkaç alanda değil, bütün kemalat alanlarında en öndedir. Onun ümmetinden olan zatlar, bu kemal mertebelerinin tamamına değilse bile bir kısmına mazhar olurlar, maneviyatta ilerlerler.

“Onda insanlar için bir şifâ vardır.” Arının seyr-i süluku وَاَوْحٰى رَبُّكَ اِلَى النَّحْلِ “Rabbin bal arısına şöyle vahyetti:” اَنِ اتَّخِذ۪ى مِنَ الْجِبَالِ بُيُوتًا وَمِنَ الشَّجَرِ وَمِمَّا يَعْرِشُونَۙ “Dağlardan, ağaçlardan ve insanların yaptıklarından kendine evler edin.” ثُمَّ كُل۪ى مِنْ كُلِّ الثَّمَرَاتِ “Sonra bütün mahsullerden ye.” فَاسْلُك۪ى سُبُلَ رَبِّكِ ذُلُلاً “Rabbinin kolay kıldığı yollara gir.” يَخْرُجُ مِنْ بُطُونِهَا شَرَابٌ مُخْتَلِفٌ اَلْوَانُهُ “Onun karnından renkleri muhtelif bir sıvı çıkar.” ف۪يهِ شِفَٓاءٌ لِلنَّاسِۜ “Onda insanlar için bir şifâ vardır.”

Suyun seyr-i süluku

Çekirdeğin seyr-i süluku Toprağın içindeki çekirdek, dar bir yerde sıkışıp kalmıştır. Fakat ne zaman ki kabuğunu parçalar, top­rağın yüzüne çıkıp etrafına bakarsa, bambaşka bir âleme geldiğini görür. Güneşle sohbet eder, rüzgârın tatlı esintilerine mazhar olur.

Nefse muhalefet

Yunus Emre örneği Taptuğun tapusunda

İlm-i ledün Vehbî bir ilimdir. Hz. Hızır’ın ilminden bahseden ayetteki “Ledün” kelimesinden hareketle, bu isim verilmiştir. (Kehf, 65)

“Şu ağaçlar, in­sanlar gibidir “Şu ağaçlar, in­sanlar gibidir. Elleri mesabesinde olan dallarını top­raktan dışarıya çıkarmışlardır. Ağaçlar, o dallarla halka doğru yüzlerce işaret ederler. Kulak verenler de, o işaretlerden hoşça ibareler anlarlar. Ağaçlar, yeşil bir dil ve uzun bir el ile toprağın kalbinden sır söy­lerler.”

Bahar mevsiminde bir taş yeşerir mi Bahar mevsiminde bir taş yeşerir mi? Toprak ol ki, senden renk renk güller ve çiçekler yetişsin.