PROTEİNLER. PROTEİNLER PROTEİNLER Karbon,hidrojen,oksijen ve azot elementlerinden oluşmuş organik bileşiklerdir. Yapısında bazen sülfür,fosfor veya.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yrd. Doç. Dr. M. Emin KAFKAS İnönü Üniversitesi/BESYO 2013
Advertisements

AMİNO ASİTLER ve BİYOSENTEZİ
PROTEİNLERİN SİNDİRİM VE EMİLİMLERİ
PROTEİNLER.
Biyolojik Makromoleküller
PROTEİNLER.
PROTEİNLERDEKİ AMİNO ASİT BİLEŞİMİNİN BELİRLENMESİ
PROTEİNLERİN GENEL ÖZELLİKLERİ VE FONKSİYONLARI
YARIŞMADA 20 ADET FEN SORUSU SORULACAKTIR. HER SORU İÇİN YANITLAMA SÜRESİ 40 SANİYEDİR.
Peşpeşe öğünlerde devamlı
ALKOLLER Alkollerin Genel Yapıları
HÜCRE ZARI.
MOLEKÜLER BİYOLOJİDE KULLANILAN YÖNTEMLER II:
(YÖNETİCİ MOLEKÜLLER= ÇEKİRDEK ASİTLERİ= DNA ve RNA)
PROTEİNLER
1) Aşağıdakilerden hangisi canlıların ortak özelliklerinden değildir? A) Boşaltım B) Sindirim C) Oksijenli Solunum D) Üreme E) Metabolizma.
Ametal, ısıyı ve elektrik akımını hiç iletmeyen. Oda sıcaklığında katı, sıvı ve gaz halde bulunan ametaller vardır. Örneğin Oksijen, Azot, Hidrojen, Klor.
PROTEİNLER. Amino asitlerin belirli türde, belirli sayıda vebelirli diziliş sırasında karakteristik düz zincirde birbirlerine kovalent bağlanmasıyla oluşmuş.
Hazırlayanlar: Fatma Korkmaz Rabia Kızılırmak
BAKTERİLER ALEMİ. BAKTERİLER ALEMİ BAKTERİLER ALEMİ Prokaryot hücre yapısı taşırlar. Birçok farklı kimyasal ve fiziksel ortamda yaşayabilirler. Çok.
KARBONHİDRATLAR
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
FEN ve TEKNOLOJİ BOŞALTIM SİSTEMİ
CANLILIK ve ENERJİ
Amino Asitler ve Proteinler
portali.com NÜKLEİK ASİTLER DNA portali.com.
Amino asit ve Peptid Yapısı
SPORCU BESLENMESİ.
Ünite- 1 Vücudumuz ve Sistemler
HEM314 YARA BAKIMI HEMŞİRELİĞİ Yrd. Doç. Dr. Nurten TAŞDEMİR
PROTEİNLER 2.
α-Amino asitlerin genel yapısı
Şişelenmiş Doğal Mineralli Sular ve Kaynak Suları
HALİM GÜNEŞ.
ZİYAFET VE İKRAM HİZMETLERİ BESİN ÖĞELERİ II
Gen Mühendisliği ve Veteriner Hekimlikte Biyoteknoloji
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
5.Konu: Kimyasal Tepkimeler.
Atomlar birleştiği zaman elektron dağılımındaki değişmelerin bir sonucu olarak kimyasal bağlar meydana gelir. Üç çeşit temel bağ vardır:
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
BÖLÜM 5 Atomlar ve Moleküller. BÖLÜM 5 Atomlar ve Moleküller.
Proteinlerin yapısı.
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
Amino asitlerin karbon iskeletlerinin yıkılması sonucu şu 7 ara ürün ortaya çıkabilir:
SOLUNUM.
Madde ve Maddenin Özellikleri
MADDENİN AYIRTEDİCİ ÖZELLİKLERİ
Proteinler: Yapı ve İşlevleri
KASDA ENERJİ ÜRETİMİ (Açlıkta ve Toklukta)
CANLI VE BİYOKİMYA Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl.
AMİNO ASİT OLUŞTURDUĞU ÜRÜNLER AÇIKLAMA
1- Elementler ve Elementlerin Özellikleri :
Protein Metabolizması
HÜCRE VE HÜCRE ÇEŞİTLERİ
YAĞ ASİDİ BİYOSENTEZİ Yağ asidi biyosentezi yetişkin insanda temel olarak karaciğerde (ve daha az olarak meme dokusu ve yağ dokusunda) hücre sitoplazmasında.
PROTEİN SENTEZİ. PROTEİN SENTEZİ Protein Sentezi’nin Basamakları TRANSKRİPSİYON TRANSLASYON.
SUDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLER
ATMOSFER VE KATMANLARI - HAVA OLAYLARI
PROTEİNLER.
FOTOSENTEZ.
Çiçekli Bitkilerde Üreme 2
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Beslenme İlkeleri - 5.
Hücrelerde sinyal iletimi
METABOLİZMA Yrd. Doç. Dr. Musa KAR.
Peptid Bağının Özellikleri:
CANLI VE BİYOKİMYA Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl.
Hücre yapısı Organeller ve görevleri.
FARKLI CANLILARDAKİ FOTOSENTEZ TEPKİMELERİ
Sunum transkripti:

PROTEİNLER

PROTEİNLER Karbon,hidrojen,oksijen ve azot elementlerinden oluşmuş organik bileşiklerdir. Yapısında bazen sülfür,fosfor veya demir de bulunabilir.

PROTEİNLER Proteinler canlılarda en fazla bulunan organik madde grubudur. Ortalama bir insanın kuru ağırlığının % 50’si proteindir. Protein’in kelime anlamı pro(temel,ilk) ve tein(madde) kelimelerinden türetilen temel madde anlamındadır.

Amino Asitler Proteinlerin yapı birimi(monomer) amino asitlerdir.

Canlılarda 20 çeşit aminoasit bulunur.

GLİSİN

ALANİN

SERİN

Asparjin Glutamin Fenil Alanin Trozin Triptofan Lisin Arjinin Histidin Aspartik Asit Glutamik Asit Glisin Alanin Valin Lösin İzolösin Prolin Serin Triyonin Sistein Metiyonin

Amino Asitler R(değişken grup) Amino asitin türüne göre belirlenmiş bir molekül grubunu bulundurur. Amino asitlerin birbirleri arasındaki fark R grubundan kaynaklanır.

Amino Asitler Proteinlerin yapı birimi(monomer) amino asitlerdir.

Aminoasit + Aminoasit  Dipeptit + H2O (Dehidrasyon sentezi)

as Proteinlerde PEPTİT bağı bulunur.

Dipeptit + H2O  Aminoasit + Aminoasit (Hidroliz)

DİPEPTİT,TRİPEPTİT VE POLİPEPTİT İki amino asit in dehidrasyon sentezi ile birleşmesi sonucu DİPEPTİT ; 3 amino asit in dehidrasyon sentezi ile birleşmesi sonucu TRiPEPTİT Birçok amino asit in dehidrasyon sentezi ile birleşmesi sonucu Polipeptit; Moleküller oluşur.

N.Aminoasit  Polipeptit + (N-1)H2O DEHİDRASYON SENTEZİ N.Aminoasit  Polipeptit + (N-1)H2O HİDROLİZ Polipeptit + (N-1)H2O  N.Aminoasit

6 AMİNOASİTLİK POLİPEPTİT

PROTEİNLER Bazı proteinler sadece dipeptit yapısındadır. Bazıları tek bir polipeptit’den oluşur. Bazı proteinler ise birkaç polipeptit den oluşur.

Proteinler tam olarak nasıl bir yapıya sahiptir ?

Proteinler nasıl bir yapıya sahiptir. Proteinler düz amino asit zincirleri halinde sentezlenir. Sentezlenen proteinlerin bazıları düz bir zincir halinde kalırken bazıları oluşturdukları moleküller arası bağlarla kıvrılırlar.

PROTEİNLER DE 4 TİP YAPI GÖRÜLÜR. Birincil yapı(primer yapı) İkincil yapı(sekonder yapı) Üçüncül yapı(tersiyer yapı) Dördüncül yapı(kuarterner yapı)

BİRİNCİL YAPI Bir proteindeki amino asit dizisidir.

BİRİNCİL YAPI

İKİNCİL YAPI Bağlı olmayan amino asit arasında oluşan Hidrojen bağları ile meydana gelen kıvrımlar ve Katlantılardır.

İKİNCİL YAPI (Düzenli Alt yapılar)

ÜÇÜNCÜL YAPI Bir proteinin çeşitli bağlar ile oluşturduğu 3 boyutlu yapıdır.

ÜÇÜNCÜL YAPI (3 boyutlu yapı)

DÖRDÜNCÜL YAPI Birden fazla polipeptit’in biraraya gelmesi ile oluşmuş 3 boyutlu yapıdır.

DÖRDÜNCÜL YAPI

DENATÜRASYON Yüksek sıcaklık,düşük pH gibi olumsuz koşullar altında protein’in yapısının bozulmasıdır. Bu bozulma geriye düzeltilemez. Bu yapısal bozulmaya DENATÜRASYON denir.

(2011-Ygs)

Denatürasyon sonucu proteinlerin birincil yapısı bozulmaz.

ESANSİYEL(TEMEL amino asit) Bedenimiz için gerekli olan 20 aminoasitten 12 tanesi bedenimizde üretilirken,8 tanesi üretilemez. Dışarıdan hazır olarak almamız gereken bu amino asitlere esansiyel(temel amino asit) denir.

TEMEL AMİNO ASİTLER İZOLÖSİN LÖSİN LİSİN METİYONİN FENİLALANİN TRİYONİN TRİPTOFAN VALİN

(2012-YGS)

PROTEİNLER NE İŞE YARAR ? Proteinler canlılar için YAPI ve İŞLEV maddeleridir. Canlılar için şunu söyleyebiliriz. CANLILAR PROTEİN TABANLI MAKİNELERDİR. Keratin,kollajen,elastin gibi proteinler bizim yapımızı oluştururlar.

PROTEİNLERİN İŞLEVSEL YANI Bir canlı içindeki çeşitli işlemler doğrudan proteinler sayesinde gerçekleştirilir. ÖRNEKLER: Kanda oksijen taşıma Zararlı mikroorganizmalar ile mücadele Kanın pıhtılaşmasını düzenleme Hücre zarında madde taşınması Kanda madde taşınmasını sağlama

PROTEİNLERİN İŞLEVSEL YANI Kas kasılmalarını sağlama Sinirsel iletimi oluşturma Hormon olarak düzenleyici olarak kullanılma Enzimlerin yapısına katılma Kanın ozmotik basıncını ayarlama Hücre içi madde taşıma Kalıcı bilgi olarak depolanma

ENERJİ KAYNAĞI OLARAK PROTEİNLER Proteinler enerji kaynağı olarak da kullanılabilir. Karbonhidratlardan biraz fazla, yağlardan ise az enerji verirler. Hiçbir canlı çok zor duruma düşmedikçe proteinleri enerji kaynağı olarak kullanmaz.

PROTEİNLER; Canlı bünyesinde işlevsel olarak kullanılırlar. Canlı yapısına katılırlar. Enerji kaynağı olarak kullanılırlar.

SAĞLIK AÇISINDAN PROTEİNLER Proteinler bedende depolanamaz. Bu yüzden günlük olarak belirli miktarda protein alınmalıdır. Hayvansal gıdalar proteince zengindir. Bitkisel gıdalar proteince fazla zengin değildir. Yalnızca baklagiller protein yönünden zengin sayılabilir.

Son olarak Karbonhidrat ve yağ metabolizması sonucu sadece karbondioksit ve su açığa çıkarken, Protein metabolizması sonucu karbondioksit ve suyun yanında, amonyak gibi çok zehirli bir madde ortaya çıkar.

ENERJİ KAYNAĞI OLARAK KULLANILAN MADDELER 3 ÇEŞİTTİR. Karbonhidratlar Trigliseritler Proteinler

En çok Enerji verenden, en az enerji verene doğru ; 1. Trigliseritler 2. Proteinler 3. Karbonhidratlar

Kullanım sırasına göre; 1. Karbonhidratlar 2. Trigliseritler 3. Proteinler