GEMİLERDE KULLANILAN SOLUNUM CİHAZLARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Operasyonel Planlama Stratejik Yönetim Dairesi.
Advertisements

Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi 04 Kasım 2014, Kuşadası Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 04; Sonuçların değerlendirilmesi.
GİRİŞ ETKİNLİĞİ Aşağıdaki sorularla ilgili düşünceleriniz nelerdir? Yağmur niçin yağar? Sıcak havalarda yağmur yağarken, soğuk havalarda kar yağmasının.
İMAL USULLERİ KAYNAK TEKNOLOJİSİ BÖLÜM 5 KESME. Esası? Oksijen saflığının etkileri? Kesme üfleci ve çalışma şekli? Yüzey kalitesi değerlendirmesi?
Hat Dengeleme.
9. SINIF 3.ÜNİTE: Kimyasal türler arası etkileşimler
TAŞITLARDA GÜVENLİK SİSTEMLERİ AKTİF GÜVENLİK SİSTEMLERİ Emniyet “tehlike bulunmaması hali” olarak tanımlanmaktadır. Aktif güvenlik, sürücünün kazadan.
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ ÖZGÜR SÖNMEZ 10/A Ulaşım Nedir ?
1-) Otoyollara girerken hangi şeridi kullanmak zorunludur
İŞ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ KURSU
İNŞAAT TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARI I
KESME ÖZELLİĞİ OLAN ÇİFT BAŞLIKLI HEMOSTATİK KLİPS APARATI Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerahi AD, Konya, Turkey.
PAS PAYI ELEMANLARI Son yıllarda, “paspayı” olarak adlandırılan, donatı örtü tabakasının kalınlığının bazı ülkelerde (örneğin Almanya’da) 4-5 cm’ye kadar.
PNÖMATİK SİSTEM.
Tane Kavramının Öğretimi (Basamaklandırılmış Yönteme Göre)
Biçimbilimsel Özniteliklerin Eş-Oluşumlarına Dayalı Doku Betimleme Okan Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü / İstanbul İzzet Özen Erchan Aptoula.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
 Basınç, bir yüzey üzerine etkide bulunan dik kuvvetin, birim alana düşen miktarıdır. Katı, sıvı ve gazlar ağırlıkları nedeniyle bulundukları yüzeye.
HERON & ZEPLİN İbrahim KURU SİVAS.
DEPREME DAYANIKLI BETONARME YAPI TASARIMI
Tırmanma Oğlaklar için Davranışsal bir Gereksinim mi ? Türker Savaş, Cemil Tölü, Hande Işıl Akbağ, Baver Coşkun, İ. Yaman Yurtman Çanakkale Onsekiz Mart.
ARDA KIRTASİYE. İ nsano ğ lunun ilk hesap makinesi abaküsdür ve abaküse benzeyen ilk araçlar bundan 3,000 sene önce kullanılmı ş tır. Otomatik hareketlerden.
Sözsüz İletişimin Özellikleri
TEMELLER.
FİZİK PROJE ÖDEVİM Büşra Kortak /h.
KİŞİSEL HİJYEN.
Seraların sınıflandırılması
3. ÜNİTE.
Isıtma Çalışma alanlarında çalışanların terlememesi
DENİZ ÜZERİNDE YAĞIŞ ÖLÇÜMÜ
DEPREMLER İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
BÖLÜM-5.1 SOĞUTMA SİSTEMİ yardımcı elemanları
Bölüm 2: Bir Boyutta Hareket. Bölüm 2: Bir Boyutta Hareket.
Parametrik Olmayan İstatistik
İMAL USULLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME
MAKİNA İMALAT VE DONATIM DAİRESİ BAŞKANLIĞI
BESLEME POMPALARI.
Parametrik Olmayan İstatistik
B) GÖRÜNÜR İŞARETLER (PAYROTEKNİK MALZEME)
1.DİJİTAL BASKI MAKİNESİNİ BASKIYA
Konfeksiyon Yardımcı Malzemeleri
Genetik mühendisliğinin pratik uygulamaları
ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE YARATICILIK VE SANAT EĞİTİMİ
Temel Haslık Testleri.
Fluvyal Jeomorfoloji Yrd. Doç. Dr. Levent Uncu.
ZEMİNLERİN SIKIŞMASI ve KONSOLİDASYON
Su Halden Hale Girer Doğada su halden hale girer.Yeryüzündeki sular birçok hava olayı ile yeryüzüne geri döner.Yeryüzündeki sular Güneş’in etkisiyle buharlaşır.
BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR. BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR.
ROMAN NEDİR? Yaşanmış ya da yaşanabilecek olayların, insanlar arasındaki ilişkilerin, insan psikolojisinin uzun bir şekilde yer ve zaman bağlamında anlatıldığı.
ENM 321 İNSAN MÜHENDİSLİĞİ
TS 802 Haziran 2009 BETON TASARIMI KARIŞIM HESAPLARI
Türk Standartlarına göre Beton Karışım Hesabı
ŞEKİLLER.
MADDEYİ TANIYALIM.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
Üç-fazlı transformatorlar
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ZTM321 MAKİNE ELEMANLARI 10.hafta
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BÖLÜM 13 STATİK ELEKTRİK. BÖLÜM 13 STATİK ELEKTRİK.
SABİT DİSKLER.
ÇİFT SİLİNDİR İNFİLTROMETRE İLE İNFİLTRASYON TESTLERİ
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
“Kimlik Bilgileri” kısmında Kişisel Bilgiler girilir ve “Kaydet” butonuna basılarak,bilgiler kaydedilir. Tüm Bilgilerin girişi eksiksiz yapılmadır.
Gerçek Yaşama Dayalı Durum Belirleme
Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu BAŞARI TESTLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ
KUVVET VE SÜRTÜNME KUVVETİ
PARAMETRİK OLMAYAN İSTATİSTİK
0.7 SANİYE.
2017 TESKON ATİLLA GEDİK ORTAM HAVASINDAN BAĞIMSIZ ÇALIŞAN KATI YAKITLI ISITMA CİHAZLARI İÇİN HAVA ATIK GAZ BACA SİSTEMLERİ ATİLLA GEDİK.
Sunum transkripti:

GEMİLERDE KULLANILAN SOLUNUM CİHAZLARI

Gemilerde kullanılan solunum cihazları: Siebe Gorman Airmaster Mark I(Negatif Basınç) Siebe Gorman Airmaster Mark II(Pozitif Basınç) Drager/Normalair A-100(Negatif Basınç) Drager/Normalair A-202(Pozitif Basınç)

Siebe Gorman Airmaster Mark I(Negatif Basınç) 1240,1800 ve 2250 litrelik sıkıştırılmış hava kapasitesi vardır En belirgin özelliği çok hafif olmasıdır İki yönlü çalışma sistemine sahiptir Cihazda duralaminden yapılmış sırt eğeri,bir adet hava tüpü,koşum kemeri,gösterge,valfler ve hava yastıklı yüz maskesinden oluşur Yüz maskesi emici ve verici valfler ile konuşma diyaframına bağlı olarak çalışır (DURALÜMİN:Mekanik direnci yüksek, hafif alüminyum alaşımı )

Tüpün alçak basınç tarafından yüz maskesine iştirak verilmiştir. Cihazın Çalışma Sistemi Bu cihazdaki hava tüpünün yüksek basınç kısmındaki çıkış ağzından alarm devresine bağlanıştır.Böylece tüpte hava azaldığında otomatik alarm çalar.Bu devreye bağlı göstergede bir arıza olursa alarm çalarak devre kendini kapatır. Tüpün alçak basınç tarafından yüz maskesine iştirak verilmiştir. Bütün hava bağlantıları kolay çıkarılıp takılabilecek şekildedir. Sistemdeki basınç düşürücü valf pistonlu bir valf olup önceden istenilen seviyeye ayarlanmıştır. Emici valf diyafram tipinde olup geri döndürmez bir valftir Çıkış valfi ise siyah renkli ve kauçuk filtreli olup mavi bir muhafaza içindedir

Hava tüpündeki basınç 40-45 bara düşünce alarm verecektir Alarm başladıktan sonra 10 dk içinde tüp değiştirilmelidir Basınç göstergesi,bar cinsinden basıncı gösterir.

Cihaz Alçak Basınç Testi Yüz maskesini kafaya geçirve hava valfin aç sonra alt ve üst maske şeritlerini gererek maskenin yüzüne tam oturmasını sağla,daha sonra tüpü sonuna kadar aç İki üç defa nefes alıp ver hava emme valfinin çalıştığını gör Tüp valfini kapat ve maske içinde kalan havayı tamamen solu.Baasınç 40-45 bara düştüğünde alarm vermesi gerekir Maskedeki hava bitince nefes alınamadığını tespit et böylece maskenin yüze tam oturduğunu test et

Cihazın Yüksek Basınç Testi Tüpün bağlantılarının yerine oturduğu kontrol edilir Tüpün boşaltma valfinin tamamen kapalı durumda olmalı Basınç göstergesine gelen hava açılır.Tüpteki basınç kontrol edilir.Tür en az %80 dolu olmalıdır. Tüp tahliye valfi açıp kapatılarak test edilir Basınç göstergesine giden valf kapatılır.Basıncın 60 saniyeden önce 30 bara düşmediği gözlemlenmelidir Emme valfi yavaşca kapatılarak 40-45 barda cihazın alarm verdiğinden emin olunur. Her şeyden emin olunca cihazı kullanabilirsiniz

Siebe Gorman Airmaster Mark II(Pozitif Basınç) Bu cihaz Mark I’e çok benzemekle beraber ufak farklılıkları vardır bunlar : Basınç düşürücü valf :Bu valf Mark I dekine göre daha yüksek basınca ayarlanmıştır. Emme valfi:Bu valfin diğerlerinden farkı içinde pozitif bir basınç oluşturmasıdır.Maskede bir sızıntı olursa bu sızıntı otomatik olarak dışarı verilir Çıkış valfi:Bu valfin sadece rengi farklıdır.Beyaz renkli olup siyah muhafaza içindedir.Mark I ile hemen hemen aynıdır.

Drager A100 Bu cihaz plastikt sırt eyeri,sentetik koşum kemerleri,emme regülatörü ve hava tahliye valflerinden oluşmaktadır. Tüpteki hava birkoldan basınç göstergesine diğer koldan maskeye bağlıdır. Bağlantı için lastik hortumlar kullanılmıştır. Regülatör tek aşamalı bir valf ve diyaframdan oluşmaktadır. Nefes alındığında diyafram içeri çekilir böylece valfin spindılı haraket ederek valfin açılmasını sağlar ve hava gelir. Nefes verildiğinde diyafram spindıla basınç yaparak iter

Paslanmaz çelikten yapılmış iki kuşakla sırt eyerine bağlanır. Bu eyer üç ayrı boyuttaki tüpü taşıyabilecek şekilde imal edilmiştir. Düşük basınç alarmı,çıkış valfi ve maske Mark I e benzemektedir.

Cihazın Yüksek basınç Testi Sırt eyerinin bağlantıları laçka edilir Hava tüpü sırt eyerinin içine yerleştirilir ve çelik kuşaklar ile sıkıca bağlanır Tüp valfinin çalışıp çalışmadığı kontrol edilir Hava tüpünün valfi yavaş yavaş sonuna kadar açılır ve basınç kontrol edilir.türün en az %80 dolu olması gerekir. Valf kapatılıp göstergenin düşüşü izlenir.60 saniyede 10 bardan daha daha çabuk düşmemeli Yavaşca emme diyaframına basılır ve basınç yavaşça düşürülerek alarm test edilir

Alçak Basınç Testi Cihaz sırta yerleştirilir. Kemerler fazla sıkmadan gererek bağlanır Silindir valfi yavaşça sonunda kadar açılır ve maskenin kemerleri gerilerek yüze takılır. Basınç göstergesi sol ele alınır ve sağ elle silindir valfi kapatılır.Maske içindeki hava solunarak basınç düşürülür böylece basınç 40-45 bara düşünce alarm çalıp çalmadığı kontrol edilir. Kontrol edildikten sonra cihaz kullanılır.

Drager A202 A 101 in daha gelişmiş şeklidir. Maske içinde pozitif basınç oluşturacak şekilde dizayn edilmiştir Cihazda önce basınç düşürücü valf sonrada pozitif basınç sağlayacak emme valfi bulunur Cihazda yüksek basınç göstergeye,alçak basınç ise basınç düşürücü valf ve emme valfi ile maskeye gelmektedir. Basınç düşürücü valf pistonlu olup önceden istenilen basınca göre ayarlanır. Alçak ve yüksek basınç testleri diğerleriyle aynıdır