Sendikaların İşlevleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kadın istihdamına ilişkin sorunlar ve çözüm önerileri
Advertisements

Asıl İşveren - Alt İşveren (Taşeron)
İŞ DEĞERLEME İş Değerleme: Bir iş yerinde mevcut işler arasındaki değer farklılıklarını ortaya çıkaran bir karşılaştırma yöntemidir. Böylece işlerin önem.
Çalışma Yaşamında Uluslararası Düzenlemeler ve Türkiye
Oğuz KARADENİZ Pamukkale Üniversitesi
IMF ile stand by anlaşması
ADANA SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ
Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci Genel Tanıtım.
AB ÜYELİĞİNİN TÜRK VATANDAŞLARINA FAYDALARI
HAYAT BOYU ÖĞRENME (LLP) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
Büyüme, İşsizlik ve İşgücü Piyasası Reformları
İSİG Politikası ve Güvenlik Kültürü
ERK İSG&İK – –
İŞVEREN VE ÇALIŞANLAR HAKKINDA NELER BİLİYORUM
ULUSAL İSTİHDAM STRATEJİSİ EYLEM PLANLARI ( ) Özel Politika Gerektiren Grupların İstihdamının Artırılması 24 Aralık 2014.
ULUSAL İSTİHDAM STRATEJİSİ EYLEM PLANLARI ( ) İnşaat Sektörü 24 Aralık 2014.
Avrupa Birliği Sosyal Politikası Kadın-Erkek eşitliği
24 Mart 2015 Haliç Üniversitesi Kağıthane Kampüsü
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-4 Prof. Dr. Doğan Nadi Leblebici Bu Slaytta Esen Çağlar’ın 2007 yılında tepav’da yaptığı.
SENDİKALARIN ENDÜSTRİYEL DEMOKRASİYE KATKISI VE SENDİKA İÇİ DEMOKRASİ
NÜFUS VE İŞGÜCÜ PİYASALARI
Tevfik BAYHAN Ramazan DOĞAN İş Müfettişi İş Müfettişi
ÇALIŞMA - İŞ Emek ve emek gücü (işgücü): İnsanın doğa ve toplum ile kurduğu tüm ilişki bir emek etkinliğidir. Oysa işgücü, sadece kapitalist üretim sürecinde.
İÇİNDEKİLER 4857 S. İş Kanunu’nda İşçi, İşveren ve Altişveren (Taşeron) Kavramları Asıl – Alt İşveren İlişkisinin Koşulları Kanuna Aykırı Olarak Kurulan.
Sendikaların İşlevleri
ALMANYA‘DA YAŞAMAK SOSYAL SiGORTALAR. Bütün sosyal devlet sistemlerinde olduğu gibi, Almanya da da sosyal yaşam, farklı sosyal sigortalarla güvence altına.
ULUSAL VE ULUSLARARASI KURULUŞLAR
MAKROİKTİSAT I İŞSİZLİK ve ENFLASYON.
İŞLETMELERDE ÇALIŞANLARIN BİLGİLENDİRİLMESİ VE DANIŞMA SÜRECİNİN İŞLETİLMESİ AB 15’TEKİ UYGULAMALAR Ek b.
ASGARİ ÜCRET 30 ARALIK Yıllık Asgari Ücret Artış Oranları.
İŞVERENİN BORÇLARI Ücretin Belirlenmesi
Emek Arzı; reel ücretin yanı sıra, gelecekteki kazançlar, alternatif işin fırsat ücreti, sosyal yardımlar ile zevk ve tercihlerin bir fonksiyonudur. Diğer.
Toplu pazarlık gücü.
Dünya Ekonomik Forumu Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu 2015 ÇALIŞMA HAYATINDA 100 KADINDAN 37’si ÇALIŞIYOR Bu veri ile 125 ülke arasında Türkiye.
Sendikaların ekonomik analizi
TÜRKİYE’DE DUAL İSTİHDAM YAPISI
GENEL SAĞLIK SİGORTASI
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
Çocuk ve Genç İşçilerle İlgili Özel Düzenlemelere Uy
Eşitlik İlkesini Uygula
ADIMDA DAHA DÜZENLİ ÇALIŞMA KOŞULLARI. Herşey senin elinde… İşyerini büyütmek Üretimini artırmak Yeni teknolojiler getirmek ve İŞYERİNİ DAHA DÜZENLİ.
ÜCRET BORDROSU Brüt Ücret Ödenecek Sosyal Güvenlik Kesintileri
PROF.DR. FİLİZ GİRAY ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ YÜKSEKÖĞRETİMİN FİNANSMANI.
GAZİANTEP SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRÜ
Tekirdağ Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürüğü 22/2/2017 İŞKUR «ÇALIŞMA HAYATINDA MİLLİ SEFERBERLİK» İSTİHDAM DESTEKLERİ.
Yrd Doç Dr Turhan ŞALVA İş Sağlığı ve Güvenliği
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-6
Türkiye Emek Piyasaları ve İstihdam Politikaları
6740 SAYILI BİREYSEL EMEKLİLİK TASARRUF VE YATIRIM SİSTEMİ (BES) KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUNDA YER ALAN ÖNEMLİ DÜZENLEMELER.
Dersimizin Amacı İş sağlığı ve güvenliğinin temel prensiplerini ve güvenlik kültürünün önemini kavramalarına yardımcı olmaktır.
KIRSAL KALKINMADA CİNSİYET DENGELİ KALKINMA YAKLAŞIMLARI
ÇALIŞMA - İŞ Emek ve emek gücü (işgücü): İnsanın doğa ve toplum ile kurduğu tüm ilişki bir emek etkinliğidir. Oysa işgücü, sadece kapitalist üretim sürecinde.
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Kamunun Yeniden Yapılandırılması Eğitim Sen Eğitim Uzmanı
Toplu pazarlık.
Emek Arzı; reel ücretin yanı sıra, gelecekteki kazançlar, alternatif işin fırsat ücreti, sosyal yardımlar ile zevk ve tercihlerin bir fonksiyonudur. Diğer.
HAZIRLAYANLAR: SELİN AKTÜRK DİLEK AKBULUT
İşbaşı Eğitim Programı İşverenlere Yönelik Bilgilendirme Sunumu
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
2018 Yılında Uygulanacak Teşvikler ve Yapılacak Diğer Çalışmalar
İstihdam Paketi İle İşyerlerine Getirilen Teşvikler, İşsizlik Sigortası Düzenlemeleri ve İŞKUR Faaliyetleri Prof. Dr. Cem KILIÇ Gazi Üniversitesi.
DÜZGÜN İŞ (DECENT WORK)
ÇALIŞMA EKONOMİSİNE GİRİŞ -TÜRKİYE’DE İSTİHDAM-
2018 Yılında Uygulamaya Konacak Teşvikler ve Yapılacak Diğer Çalışmalar 23 Şubat 2018.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ 2019
İSTİHDAM TEŞVİKLERİ.
İş Sözleşmesinin Sona Ermesinin Sonuçları
Sunum transkripti:

Sendikaların İşlevleri Sendikalaşma, işçiler arasındaki rekabeti azaltacaktır. Toplu pazarlık yolu ile ücret artışları sağlanabilecektir. Grev, boykot vb. eylem olanakları ile işverenler üzerinde yaptırım güçleri vardır. Ücret artışı talebinin yanı sıra, sosyal haklar (kreş, servis, yemekhane, yıllık izin süresi, spor vb.) için de sendikalar mücadele ederler. Sendikalar, işçilerin güvenceli çalışmasının teminatıdır. İşyeri güvenliği ve işçi sağlığı gibi temel konular, sendikaların katkısı veya baskısı ile düzenlenebiliyor.

Sendikaların Sorunları ve Sendikalaşmanın Azalma Nedenleri Demokratik işlemiyorlar. Bürokratizm görülüyor. Taşeron çalıştırma artıyor. Taşeron işçileri, güvencesiz çalıştıkları için sendikalı olmaya çekiniyor. Yasal sınırlar ülkeden ülkeye değişmekle birlikte, son yıllarda sendikalaşma aleyhine düzenlemeler çoğalmıştır. İşyeri ölçeğinin küçülmesi, sendikalaşmayı zorlaştırıyor. İşsizlik oranını yüksek oluşu rekabeti artırıyor. Sermayenin tekelleşme eğilimi de sendikaları zorluyor. Özelleştirmeler

2013 yılı itibarıyla işçilerin sendikalaşma oranları Türkiye % 4,5 (1999 yılında 10,6) G. Kore % 9,9 ABD % 10,8 Avustralya % 17,0 Japonya % 17,8 Yunanistan % 25,4 İngiltere % 25,4 İtalya % 35,6 Belçika % 50,4 Norveç % 54,7 İsveç % 67,7 (1999 yılında % 80,6) Finlandiya % 69,0

Annelere verilen ücretli doğum izni (2016) ABD 12 hafta Almanya 14 hafta Japonya 14 hafta Türkiye 16 hafta Fransa 16 hafta Yunanistan 17 hafta Küba 18 hafta İngiltere 26 hafta Danimarka 52 hafta İsveç 68 hafta Çekya 3 yıl

İşgücü piyasasında ayrımcılık İşverenin uyguladığı Müşterinin uyguladığı İşçilerin birbirine uyguladığı Kadın-erkek ayrımcılığı, siyah-beyaz ayrımcılığı, çocuk-genç-yaşlı ayrımcılığı, yerli-göçmen ayrımcılığı, milliyet, din vb. ayrımcılıklar. Ayrımcılığın en önemli göstergesi aynı işi yapan (aynı süre çalışan) kişilere aynı ücretin verilmemesidir. Kadınlar, genel olarak erkeklerden daha az kazanırlar.

Ücret İnsanların üretici faaliyetlerinin karşılığıdır. Reel ücret, ele geçen para ile alınabilecek mal ve hizmet toplamıdır. Ücret düzeyi farkları, işgücünün sektörel dağılımında önemli bir rol oynar. Aylık nominal ücretin yanı sıra; emeklilik primleri, ücretli izinler, işsizlik sigortası ve sağlık sigortası da ücretin bileşenleridir. Ayrıca nakdî olmayan, aynî olarak verilen ücret bileşenleri de şunlardır: Servis araçları, öğle yemekleri, iş kıyafetleri, işyerindeki spor tesisleri, kreş vb.

Prekarya “Precarious” (güvencesiz) ve “proletariat” (işçi) kelimelerinden türetilmiştir. Güvencesiz çalışanları ifade eder. Prekarya yeni bir sınıf olarak veya işçi sınıfının alt kesimi olarak tarif edilebilir. Bu kesim, aşağıdaki güvencelerden yoksundur. Çalışma Güvenliği ve Güvenceleri: İstihdam güvencesi: Keyfi işten çıkarmalara karşı korunma, yasal düzenlemeler. İş güvencesi: Mevki elde etme fırsatları, statü ve gelirin artışına yönelik fırsatlar. İşçi sağlığı: İş kazaları ve hastalıklarına karşı korunma ve sigortalı olma. İşyeri güvenliği: Çalışma alanlarının güvenlik açısından düzenlenmesi, koruma önlemlerinin alınması (öncelikle sağlık için) Vasıfların geliştirilmesi güvencesi: Meslekî eğitim alarak yeni fırsatlar elde edebilme. Gelir güvencesi: Asgarî ücret mekanizması, gelirlerin düzenli ve zamanında ödenmesi Temsil güvencesi: Sendikalaşma, toplu sözleşme ve grev hakları.