Kanatlılarda kesim.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak görülür.
İMAL USULLERİ KAYNAK TEKNOLOJİSİ BÖLÜM 5 KESME. Esası? Oksijen saflığının etkileri? Kesme üfleci ve çalışma şekli? Yüzey kalitesi değerlendirmesi?
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
BİYOM BİYOM; aynı iklim koşullarının yaşandığı ve bunun paralelinde aynı bitki örtüsüne sahip olan geniş coğrafi alanlardır. Canlıları ve yaşadıkları ortamı.
SULAMA MEKANİZASYONU Prof.Dr.Mehmet Tunç ÖZCAN. İşletme Noktasının Grafik Yolla Bulunması.
6.SINIF FEN ÖDEVİ. Uygulanan yalıtım kalınlığına ve kullanılan malzemenin ısı iletkenliğine bağlı olarak, ısı kaybı % oranında azaltılır. Yoğuşma.
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
SPORLA İLGİLİ HAREKETLER DÖNEMİ (7-12 yaş)
Tane Kavramının Öğretimi (Basamaklandırılmış Yönteme Göre)
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Coğrafya Performans Ödevi
JEOFİZİK ETÜTLERİ DAİRESİ
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
ÇOK BOYUTLU SİNYAL İŞLEME
AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
GELECEKTEKİ DÜNYAMIZ.
11. SINIF: ELEKTRİK ve MANYETİZMA ÜNİTESİ Alternatif Akım 1
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
ÜLKEMİZ VE DÜNYA.
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
3. Fiziksel Savaş Zararlıların yaşadıkları ortamın fiziksel özelliklerini değiştirmek suretiyle zararlıları yok etmeye veya faaliyetlerini azaltmaya yönelik.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
DEPREMLER İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
Kuvvet Antrenmanları Genel Prensipler
SOSYAL BİLGİLER 6.SINIF YERYÜZÜNDE YAŞAM ETKİNLİĞİ
Adem Civan** Ramazan Arı*** Alpaslan Görücü** Mehmet Özdemir**
Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu
ET VE ET ÜRÜNLERİ.
ELLE TAŞIMA İŞLERİ YÖNETMELİĞİ
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
İMAL USULLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
1.DİJİTAL BASKI MAKİNESİNİ BASKIYA
SAĞIM Sağım, süt ineği işletmelerinin en önemli, aşırı özen gerektiren ve aynı zamanda en zor işlerinden birisidir. Günde 25 kg süt veren bir ineğin el.
Küresel ısınma.
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
Maddenin Ayırt Edici Özellikleri
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KARŞILAŞTIRMA ÖLÇÜTLERİ
Fluvyal Jeomorfoloji Yrd. Doç. Dr. Levent Uncu.
İŞLETME TÜRLERİ BÖLÜM 3.
S.MİS, B.B.KENANOĞLU, İ.DEMİR
Kuluçka Levrek üretimi için tesislerde yumurtaların inkübasyon işlemi, göz açıklığı μ arasında değişen, lt hacmindeki inkübatörlerde yapılmaktadır.
KOBAY Araştırmalarda sadece kısa ve sert kıl yapısına sahip İngiliz kobay ırkı ve bu ırka ait Duncan-Hartley, 2 ve 13 soyları kullanılmaktadır. Duncan-Hartley.
Fare Biyomedikal çalışmalarda için uygun ve en çok kullanılan türdür. 400’ün üzerinde farklı soyu vardır. Başlıca kanser, antikor, ilaç ve aşı araştırmalarında.
Kırınım, Girişim ve Müzik
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
İK MAKALESİ.
BESİ SIĞIRCILIĞI.
Bilgisayar Mühendisliğine Giriş
KYM 342 ENSTRÜMENTAL ANALİZ
Hücrelerin ve embriyoların farklı kryoprezervasyon yöntemleriyle ve değişik protokollerle saklama çalışmaları 40 yıldan fazladır sürdürülmektedir. Bu kryoprezervasyon.
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
ETLİK PİLİÇ KESİMİ, TAVUK ETİ VE KALİTESİ
ÖRDEK YETİŞTİRİCİLİĞİ
Problemler – Kültür Sırasında Problemler
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
Tezin Olası Bölümleri.
ÇİFT SİLİNDİR İNFİLTROMETRE İLE İNFİLTRASYON TESTLERİ
DOKU KÜLTÜRÜ VE BİYOTEKNOLOJİ İLE İLGİLİ PROBLEMLER
Eşleştirme Programı World Wide Mating Service (WMS)
FOTOSENTEZ.
HIYARDA GÖRÜLEN BESİN ELEMENT NOKSANLIĞI
ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ TEMEL İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ.
Yumurtacı İşletme Tipleri
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
Sunum transkripti:

Kanatlılarda kesim

Kesimhaneye getirilen piliçler kesim sırası gelene kadar taşıma kamyonlarının içinde bekletme bölümlerinde bekletilmektedir Kümesten kesimhaneye taşınan kanatlılarda ölüm ve ağırlık kaybını azaltmak için, bekletme alanında yeterli düzeyde havalandırma uygulanmalıdır. Bekletme alanında ki süre, havalandırma ve sıcaklık ürün kalitesini etkilemektedir. Bekletme süresi; kanatlıda kortikosteroid düzeyini artırmakta ve etteki pH düzeyini düşürerek et kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir

Kesim öncesi kısa süreli stres sonucunda kas metabolizması hızlanmakta karkas sıcaklığı yüksek iken kas pH’sı hızlı bir şekilde düşmektedir. Bu da protein denatürasyonuna neden olmakta ve et soluk renkte ve su tutma kapasitesi düşük olmaktadır. Eğer uzun süreli strese maruz kalırsa kaslarda hızlı glikojen tüketilip kas pH’sı daha da artmaktadır. Bu durumda et koyu renkli, sert ve kuru görünümde ya da yüksek su tutma kapasitesinde olmaktadır

Taşıma kamyonlarında bulunan kanatlılar kesim sırası geldiğinde işçiler tarafından iki ayağından kesim bandında yer alan askılara yerleştirilir Asma sırasında kanatlıların strese girmemesine özen gösterilmelidir. Asılma sırasında eksik ve yanlış uygulamalar çırpınma sonucunda kanat ve bacak kırıkları, göğüs etinde morarma gibi et kalitesinde olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Ayrıca çırpınmaya bağlı olarak metabolik hızın artması ile kas içi sıcaklık değerleri artmakta ve özellikle hindilerde göğüs etinin büyük olması sebebiyle kesim sonrası soğutma işlemi daha zor gerçekleşmektedir Eğer plastik taşıma kasalarının kapakları boşaltma süresince uygun pozisyonda durmuyorsa çarpmadan kaynaklı bacak ve kanatlarda yaralanmalara neden olabilir.

Canlıların askıya asıldığı alanda düşük yoğunlukta ışık kullanılması askılara asılma esnasında hayvanların daha sakin olmalarını ve dolayısıyla çırpınmalarını engelleyecektir. Mavi ve kırmızı renkli ışıklar hayvanların sakinleşmesi bakımından en etkili renklerdir

Askıya asılan kanatlılar sakinleşmesi için mavi ve kırmızı ışık veren odalardan geçirilerek bayıltma bölümüne gönderilir Hindilerde buna ek olarak hayvanın sakinleşmesi için göğüs kısmının göğüs bandına sürtünmesi sağlanır. Hayvanların stres altına girmelerini önlemek, kesimin daha insani bir boyut kazanması ve et kalitesinin olumsuz yönde etkilenmemesi için kanatlılara bayıltma (şoklama) işlemi uygulanır.

Şoklama ile bayıltma noktasına ulaşan kanatlılarda kaslar tamamen gevşemekte ve kesimden sonra tüyler kolaylıkla yolunmaktadır. Bayıltma ile kanatlılarda çırpınma azalmakta ve kesim kolaylaşmaktadır

Tüm kanatlı türlerinde ve kesim yöntemlerinde bayıltma ile ölüm arasında geçen bilinçsiz döneminin en az 40 saniye olması gerektiği bildirilmiştir Bayıltma yöntemi ve şiddeti et kalitesini etkilemekte veya kanatlıların kesimden önce ölmesine neden olabilmektedir. Bayıltma yöntemi elektrikle veya gazla olmak üzere 2 farklı şekilde yapılabilmektedir

Elektrikle Bayıltma Dünyada en çok tercih gören yöntem elektrikle bayıltmadır. Bayıltma işleminde kanatlı önce kafasının batacağı su içeren bir haznenin içinden geçirildikten sonra elektrik akımı uygulanmaktadır. Kesim ile elektrik şoku arasında geçen sürenin 15-18 saniyeyi geçmemesi gerekir. Elektrikle bayıltma sisteminin etkinliği akım, voltaj, dalga formu, sıklığı, uygulama süresi ile kanatlı türü ve ağırlığı gibi birçok faktöre bağlı olarak değişmektedir. Bu faktörler ülkelere ait yönetmelik ve et kalite kriterleri ile ilişkilidir

Kuzey Amerika’da genellikle düşük voltaj ve yüksek sıklıkta ki (25- 80 volt ve 400-1500 Hz), Avrupa’da yüksek voltaj ve düşük sıklıkta (80-150 volt ve 50-300 Hz) elektrikle bayıltma kullanılırken Türkiye’de ise 20-120 volt ve 20-150 Hz uygulanmaktadır Türkiye’de kesimhanelere ve kanatlı türüne göre değişmekle birlikte; ortalama etçi piliçlerde 30 Volt, 700 Hz ve 0.8 Amper 11 saniye süreyle; dişi hindiler de 30-50 Volt, 250-350 Hz, erkek hindilerde ise 40-60 volt, 300-450 Hz 20-30 saniye süre ile uygulanmaktadır

Elektrik ile bayıltmada yüksek amper kullanıldığında omurga ve kanat kırıkları ile kasların çok hızlı kontraksiyonundan dolayı göğüs kasındaki kas fibrillerine zarar vermekte, kapillar damarların yırtılmasına ve buna bağlı olarak göğüste hemorajilere sebep olmaktadır

Gazla Bayıltma Elektrikle bayıltmanın olumsuz sonuçlarını ortadan kaldırmak amacı ile gazla bayıltma metodu geliştirilmiştir. Bunun için farklı dozlarda çeşitli gazlar (CO2, Ar ve N) tek başına veya birlikte kullanılmaktadır. Gazla bayıltmanın birçok avantajı bulunmaktadır. Bunlarda birincisi rigor mortisin hızlı bir şekilde. Ayrıca kan peteşilerinin oluşumu elektrikle bayıltmaya göre daha az düzeyde görülmektedir Fakat bayıltmada kullanılan gazlara göre kemik kırıkları ve hemorajilerin görülme oranları değişmektedir.

Kesim ve Kan Akıtma Kesimhanede kesim elle veya makine ile yapılabilmektedir. Elle kesimde, keskin bir bıçakla piliçlerin boyun bölgesi V. Jugularis’den kesilmektedir. Fakat baş, boyundan ayrılmamalıdır. Makineli kesim de kullanılmaya başlanmıştır. Makineli kesimde, silindir ile kanatlıların boyun bölgesi kesilmektedir. Silindir büyük ya da küçük olabilmektedir